Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Alfy 147

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkim posiadaczy samochodów marki ALFA ROMEO 20.GIF

Piszę jako bywalec sąsiedniego kącika, a pisze gdyż zamierzam w bardzo najbliższym czasie zakupić 147-kę z JTD. Znalazlem 5 ciekawych ofert z naciskiem na jedną zamieszcze linki z allegro może ktoś wie coś na temat tych aut bądź pomoże mi z uwagi na na pewno większe doświadczenie. Liczę na wszelkie rady i sugestie wink.gif

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-9jtd-climatronik-C14019740.html

to jest główny typowany cool.gif

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-9-jtd-klima-2002-rok-C12147367.html

http://allegro.pl/show_item.php?item=1097357253

http://allegro.pl/show_item.php?item=1122128764

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13910813

Co o tym myślicie?

Dzięki z góry za pomoc cool.gif

Napisano

ciężko coś powiedzieć , po zdjęciach za wiele się nie wywnioskuje , polecam kupić interfejs VAG KKL + darmowy fiatecu scan i laptop , i siać postrach wśród handlarzy , tym bardziej że dzięki temu odczytasz przebieg z odometra

Napisano
  • Autor

O taki np interfejs Ci chodzi? http://allegro.pl/item1096690722_vag409_pl_diagnostyka_vag_com_usb_kkl_24h_vagcom.html

Zwykly laptop z xp-kiem przez usb podpinam i skad oprogramowanie mam zdobyć skoro darmowe? Dzięki z góry jakbyś mi coś więcej o tym powiedział wink.gif

No popatrzylem na allegro i chyba faktycznie jutro kupie bo nawet na miejscu w rzeszowie mam a wydac 40zł to i tak taniej niz jechać do elektromechanika na podpięcie. Ciężka obsługa tego? np będe miał trudności ze sprawdzeniem faktycznego przebiegu auta?

Wyczytałem gdzieś jeszcze ze ten fiatecuscan w normalnej wersji sprawdzi tylko silnik a reszte podzespołów żeby sprawdzić trzeba coś przerabiać..?? wiecie coś o tym?

Napisano

1. oprogramowanie

Wspomniany fiatECUscan, alfa diag i pochodne, w googlu jest tego cała masa

2. obsługa

Banalna, jedynie ustawić parametry złącza i odpowiednie porty w programie, instrukcji jest masa

3. kabel

Zwykłym przez złącze EOBD możesz się połączyć tylko z ECU bo komunikacja linii K dla SRS/ABS idzie innymi pinami, ale są dostępne kable z przełącznikiem i wtedy nic więcej przerabiać nie musisz.

Brałem kabel od w/w kolesia z Jaroszowca i mogę go szczerze polecić, pomocny, elektronik z wykształcenia, dodaje na płytce wszystkie możliwe programiki, sterowniki, porządnie napisane instrukcje. Słowem prowadzi za rękę do celu ok.gif

Napisano
  • Autor

A jak ze sprawdzeniem przebiegu auta? zwykłym kablem da rade to zrobić przy pomocy oprogramowania darmowego?

Napisano
  • Autor

Dzięki za informacje i pomoc ok.gif

Jeszcze jakbym mógł spytać jak mogę poprzepinać te piny aby odczytać resztę parametrów auta? Czy to skomplikowane ma ktoś jakiś sposób czy instrukcje? I co myślicie o tym aby przed zakupem jechać do mechanika na sprawdzenie auta? czy samo podpięcie pod komp wystarczy?

Napisano
  • Autor

No nabyłem kabel VAG KKL ale z tego co wiem tylko do ECU sie podebne i tyle. Ponoć przebiegu sie nie da sprawdzić a jak masz jakaś metode na to to byłbym wdzięczny za opis smile.gif I macie może jakąś instukcje jak najprościej przerobić ten kabel żeby odczytać też ABS i poduszki??

Będe wdzięczny 20.GIF

Napisano

> No nabyłem kabel VAG KKL ale z tego co wiem tylko do ECU sie podebne i tyle. Ponoć przebiegu sie

> nie da sprawdzić a jak masz jakaś metode na to to byłbym wdzięczny za opis I macie może jakąś

> instukcje jak najprościej przerobić ten kabel żeby odczytać też ABS i poduszki??

> Będe wdzięczny

tutaj metoda przeróbki , polecam 2-gi sposób :

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam...abs_airbag.html

tutaj także jeden ze sposobów przeróbki vag kkl:

http://fiatecuscan.net/HowToUse.aspx

co do przebiegu , da się sprawdzić , tylko że Fiatecuscan czasem pokazuje głupoty , w takich przypadkach polecam odpalić demo Alfadiag ,

http://www.alfadiag.net/demo.aspx

jeżeli po włączeniu jednego z programów , parametr ''odometr'' będzie wskazywał 0 to znaczy że ktoś grzebał w ecu ;

jako iż 147 ma bodycomp warto z czasem dokupić elm 327 min wersja 1.3 , dzięki temu będziesz mógł kasować inspekcję serwisową , elm się nie przerabia tak jak VAg kkl

Napisano

> jeżeli po włączeniu jednego z programów , parametr ''odometr'' będzie wskazywał 0 to znaczy że

> ktoś grzebał w ecu ;

ciekawe stwierdzenie ....... ale nie prawdziwe wiele modeli fiata i alfy , lancii nie miały fabrycznie uruchomionej funkcji hodometr -u mimo posiadanie podobnych ECU

zlosnik.gif

Napisano

ale część miała i nieudana ingerencja w odometr powodowała kasację wpisu , tak czy inaczej trzeba się mieć na baczności

Napisano

> ale część miała i nieudana ingerencja w odometr powodowała kasację wpisu , tak czy inaczej trzeba

> się mieć na baczności

nie chcę dyskutować ok.gif tylko jak stwierdzić które modele miały a które nie więc to nie może być kryterium oceny auta

HODOMETR !

Napisano

> nie chcę dyskutować tylko jak stwierdzić które modele miały a które nie więc to nie może być

> kryterium oceny auta

> HODOMETR !

Ciekawy temat.

Dzisiaj sprawdzałem sobie parametry przeplywki w 147 jtd i HODOMETR pokazał 835 kkm, co jest niemożliwe ze względu na wiek auta. Na liczniku około 190 kkm

O czym więc to świadczy ??? hmm.gif

Swego czasu miałem 147 w NoPb i pokazał 1 324 000 km, ale wtedy to licznik nic już nie pokazywał, czyli raczej ktoś przekombinował z naprawą.

Jak to więc jest z tymi przebiegami ???

Napisano

> Ciekawy temat.

> Dzisiaj sprawdzałem sobie parametry przeplywki w 147 jtd i HODOMETR pokazał 835 kkm, co jest

> niemożliwe ze względu na wiek auta. Na liczniku około 190 kkm

> O czym więc to świadczy ???

> Swego czasu miałem 147 w NoPb i pokazał 1 324 000 km, ale wtedy to licznik nic już nie pokazywał,

> czyli raczej ktoś przekombinował z naprawą.

> Jak to więc jest z tymi przebiegami ???

Bo on nie pokazywał przebiegu w kilometrach. Zrób tak:

-zapisz stan licznika (całkowitego przebiegu)

-zapisz wartość z hodometer`a

-wyzeruj licznik dziennego przebiegu i przejedź 1 kilometr (dokładnie!)

-odczytaj nową wartość ODO

Po tym zabiegu będziesz wiedział ile jednostek (odczytanych z odo) przypada na 1 km przebiegu. Wartość ODO dzielisz przez wyliczoną wcześniej wartość i masz swój przebieg w kilometrach.

palacz.gif

Napisano

> Bo on nie pokazywał przebiegu w kilometrach. Zrób tak:

> -zapisz stan licznika (całkowitego przebiegu)

> -zapisz wartość z hodometer`a

> -wyzeruj licznik dziennego przebiegu i przejedź 1 kilometr (dokładnie!)

> -odczytaj nową wartość ODO

> Po tym zabiegu będziesz wiedział ile jednostek (odczytanych z odo) przypada na 1 km przebiegu.

> Wartość ODO dzielisz przez wyliczoną wcześniej wartość i masz swój przebieg w kilometrach.

Powiedzmy, ze masz rację, ale ja sprawdziłem już takich Alf, z takim silnikiem i podobnym/takim rocznikiem co najmniej XX, i co z tymi, w których przebieg się zgadzał ???

hmm.gif

Napisano

> Bo on nie pokazywał przebiegu w kilometrach. Zrób tak:

a co pokazywał?

Podpinałem się ostatnio do stilo 1,9jtd i jednak FES pokazywał normalne km

Napisano

> Jak to więc jest z tymi przebiegami ???

z moich doświadczeń ( mam examiner ) wynika ,że przebieg hodometryczny

jest o ok 3-6 % ( + - ) mniejszy niż licznikowy a nie raz pokrywa się z licznikiem

wydaje się ,że : jak pokazuje zero to może nie być uruchomiona ta funkcja

jak pokazuje jakiś kosmiczny przebieg to była jakaś kombinacja np była ingerencja

w sterownik silnika ( tam jest zapisany hodometr ) ale na czym mogła polegać to nie wiem frown.gif

warto zwrócić uwagę na jeszcze jedno : nie jest to w 100 % miarodajne ale ......

jest to ciemniejący zbiorniczek wyrównawczy ....... zwróciłem uwagę,że w fiatach ,alfach

zaczyna on ciemnieć ( zółknąc ) w autach które mają przebieg po 200kkm , pewnie,że można go wymienić ......... ale uwagę zwrócić warto ok.gif

poza tym piszesz do mnie ........ podajesz vin i już wiemy jak przebieg był przy ostatnim przeglądzie lub naprawie ale tylko w ASO ( ale na zachodzie to w 95 % norma ) ok.gif

Napisano

> jak pokazuje jakiś kosmiczny przebieg to była jakaś kombinacja np była ingerencja

> w sterownik silnika ( tam jest zapisany hodometr ) ale na czym mogła polegać to nie wiem

Jestem tego samego zdania.

> poza tym piszesz do mnie ........ podajesz vin i już wiemy jak przebieg był przy ostatnim

> przeglądzie lub naprawie ale tylko w ASO ( ale na zachodzie to w 95 % norma )

Dobrze wiedzieć. Ogólnie wiem jak wygląda auto po większym przebiegu, ale czasami to nie wystarcza.

Napisano
  • Autor

> poza tym piszesz do mnie ........ podajesz vin i już wiemy jak przebieg był przy ostatnim

> przeglądzie lub naprawie ale tylko w ASO ( ale na zachodzie to w 95 % norma )

Wielkie dzięki za rady i za oferowaną pomoc 20.GIF Jak będę oglądał auto to faktycznie napisze Ci numer VIN jeśli już będę chciał się decydować wink.gif

Po niedzieli myśle jechać do krakowa oglądać narazie musze sprzedać dziś albo jutro starą bestie grinser006.gif

Napisano

> nie chcę dyskutować tylko jak stwierdzić które modele miały a które nie więc to nie może być

> kryterium oceny auta

własnoręcznie uwaliłem tak 2 alfy hehe.gif , że wyskoczyło ''0'' i tak już zostało , po prostu źle skalkulowałem ;

ponadto przyznasz iż przy okazji jak będzie podpinał alfę pod fejs i sprawdzał błędy , to może to przy okazji obadać;

i dlatego podałem koledze namiary na alfadiaga , aby nim dodatkowo sprawdził przebieg , bo FES czasem głupieje

Napisano
  • Autor

A Panowie powiedzcie mi jescze jak podpinam ten interfejs to w jakiej kolejności to robić? mam namylisli czy wpierw do auta czy wpierw do kompa? kiedy wlaczyc laptopa a kiedy zapłon? i jak odłączać po ponoć to istotne.

Pyt2: Gdzie sie znajduje gniazdo diagnostyczne w 147?

Napisano

> A Panowie powiedzcie mi jescze jak podpinam ten interfejs to w jakiej kolejności to robić? mam

> namylisli czy wpierw do auta czy wpierw do kompa? kiedy wlaczyc laptopa a kiedy zapłon? i jak

> odłączać po ponoć to istotne.

> Pyt2: Gdzie sie znajduje gniazdo diagnostyczne w 147?

do auta, zas do kompa, sterowniki, kluczyk, program

znajduje sie w skrzynce bezpiecznikow

Napisano
  • Autor

> do auta, zas do kompa, sterowniki, kluczyk, program

> znajduje sie w skrzynce bezpiecznikow

sterowniki do interfejsu instaluje dopiero po podpieciu kabla zarowno do kompa jak i auta??

Napisano

> sterowniki do interfejsu instaluje dopiero po podpieciu kabla zarowno do kompa jak i auta??

nie , najpierw 'na sucho' podłącz kabel do usb lapka , zainstaluj sterowniki , ustaw opcje tak jak pokazano na oficjalnej stronie FES , po wszystkim wyjmij kabel ;

Uwaga : przy instalacji wybierz sobie port usb i tylko go do tego kabla wykorzystuj (tzn nie instaluj już innych urządzeń na tym porcie usb)

teraz:

podłącz kabel do usb , włącz FES (wybierz model auta i typ centralki EDC) , podłącz OBD do auta , kluczyk na zapłon , kilknij połączenie , jak dobrze połączy to pokarze info o centralce wtrysku (będzie tam m. in. data modyfikacji softu ! - bardzo przydatna rzecz) i wsio

Napisano
  • Autor

A mam takie pytanie.. w załączniku dałem zdjęcie alfy błotnika i tam jest takie zagięcie ile to może kosztować robota takiego czegoś?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Chciałbym odświeżyć temat i zapytać użytkowników Alfy 156 jak to naprawdę wygląda, przeglądając internet-różne fora dyskusyjne natrafiam na różne komentarze, są ludzie za są przeciw. Jedni piszą że złom-szrot inni że to naprawdę porządne auto jak za takie pieniądze i klasę samą w sobie. Dlatego chce was użytkowników zapytać naprawdę jak to wygląda? Czy to naprawde się tak psuje czy jeździ to dobrze? Jakie są koszty utrzymania-eksploatacji? Co bardziej polecacie silnik JTD czy Może Pb+LPG?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.