Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Ustawianie zbieżności jak ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałem się zapytać bardziej obytych na czym polega ustawienie zbieżności w F-ce ? Pytam bo mechanik który zmieniał mi końcówki drążka kierowniczego zostawił mi na kierownicy kreski narysowane markerem i do tego kierownica jest o jakiś ząbek może 2 w lewo przesunięta... Do zbieżności zdejmuje się kierownice ?? Nie wspominam już o tym że końcówki zaczęły stukać po tym jak wymieniał amorki i sprężyny na przodzie...

Napisano

Mechanik ustawia koło kierownicy prosto, blokuje je, następnie wchodzi pod samochód i reguluje końcówkami ustawiając zbiezność. Pozdr.

Napisano

> Mechanik ustawia koło kierownicy prosto,

prawidłowo to trzeba ustawić przekładnie kierowniczą do jazdy na wprost- czyli w położenie środkowe...

Napisano

No to jest oczywiste, ja opisałem algorytm przy założeniu, że kierownica jest dobrze załozona. Przecież nie budujemy samochodu od nowa. Mój megakrótki opis dotyczy korekty zbieżności po wymianie końcówek drążków, a nie całego układu kierowniczego. Pozdr.

Napisano

trochę żle się wyraziłem, aby dobrze ustawić zbieżnośc najpierw trzeba sprawdzić czy przekładnia jest w położeniu środkowym przy kierownicy ustawionej do jazdy na wprost

tak jak piszesz twoj opis może być stosowany jedynie w przypadku gdy jesteśmy pewni , że przekładnia i kierownica są ospowiednio ustawione a gdy nie wiemy to trzeba sprawdzić środkowe ołożenie przekładni... wink.gif

Napisano
  • Autor

A jak można sprawdzić środkowe położenie przekładni ? 270751858-jezyk.gif Czyli powinienem jeszcze raz pojechać na zbieżność...

Napisano

> A jak można sprawdzić środkowe położenie przekładni ? Czyli powinienem jeszcze raz pojechać na

> zbieżność...

Mi sie wydaje ze wystarczy policzyc liczbe obrotow kierownica miedzy maksymalnie skrecnymi kolami w prawo a maksymalnie skreconymi w lewo,podzielic przez dwa i wyjdzie Ci ile obrotow od maksymalnego wychylenia kol w ktorakolwiek ze stron znajduje sie srodek.

Pozdrawiam

Napisano

> A jak można sprawdzić środkowe położenie przekładni ?

trzeba zmierzyć odległość między końcem przekładni a jej mocowaniem . W położeniu środkowym odległośc ta wynosi chyba 325 mm . Przydałby się rysunek taki jak np. w Etzoldzie , żebyś widział gdzie mierzyć ... W środkowym położeniu przekładni śruba sprzęgła elastycznego ma być w pozycji poziomej u góry . Jeśli masz pewność , że kierownica nie była wcześniej ściągana to nie ma potrzeby sprawdzania przekładni .

Czyli powinienem jeszcze raz pojechać na

> zbieżność...

jeśli kierownica jest bardzo skręcona to trzeba ją ustawić "prosto" i zablokować a potem wyregulować rozbieżność na sworzniach zwrotnicy

Napisano

>... wyregulować rozbieżność na sworzniach zwrotnicy

Chyba Ci chodziło o końcówki drążków kierowniczych a nie o sworznie bo co one mają do zbieżności??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.