Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłoczki zascisków hamulcowych-smarowanie.

Featured Replies

Napisano

Wprawdzie w szukajce o hamulcach jest wiele, ale nic o smarowaniu dlatego ten temat.

Wymieniam właśnie klocki hamulcowe i przed wepchnięciem tłoczków w głąb zacisków, po zdjęciu osłonek gumowych na dwóch tłoczkach zauważyłem jakieś smarowidło. (Widać, że klocki były już wymieniane w Belgii, bo z tamtą auto). W związku z powyższym proszę znawców tematu o podpowiedź, czy w Stilo tłoczki należy czymś smarować?. Nadmienię, że tłoczki nie przepuszczają, są gładkie, bez zadrapań i rys.

Napisano

> czy w Stilo tłoczki należy czymś smarować?

Odpowiedź brzmi: tak, powinno się smarować tłoczki hamulców pastą do tego przeznaczoną - i to bez względu na model i markę samochodu ok.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Odpowiedź brzmi: tak, powinno się smarować tłoczki hamulców pastą do tego przeznaczoną - i to bez

> względu na model i markę samochodu

Można poprosić o nazwę tej pasty?

Napisano

> Można poprosić o nazwę tej pasty?

A choćby najbardziej popularna ATE

Dostaniesz ją w prawie każdym sklepie motoryzacyjnym.

Napisano
  • Autor

> A choćby najbardziej popularna ATE

> Dostaniesz ją w prawie każdym sklepie motoryzacyjnym.

Dzięki. Trzy już zmontowałem, smarując tylko płynem hamulcowym DOT-4. Trzeba będzie jednak jeszcze raz rozmontować i smarować? Powiedz jeszcze (jeśli wiesz), o ile przedłuża to żywotność uszczelek.

Napisano

> o ile przedłuża to żywotność uszczelek.

Sorry, ale nie prowadzę żadnych badań w tym zakresie icon_eek.gif

Wiem tylko, że przy wymianie klocków powinno się nasmarować tłoczki pastą i na tym moja wiedza się kończy.

Napisano
  • Autor

> Sorry, ale nie prowadzę żadnych badań w tym zakresie

> Wiem tylko, że przy wymianie klocków powinno się nasmarować tłoczki pastą i na tym moja wiedza się

> kończy.

OK. Dzięki i pozdrawiam.

Napisano

A ja mam pytanie związane z zaciskami hamulców. Na przednim zacisku mam lekki luz i jak tym poruszam to stuka, i to stukanie czasem słyszę gdy jadę po małych nierównościach. Jest jakiś sposób na likwidację tego luzu ?

Napisano

> A ja mam pytanie związane z zaciskami hamulców. Na przednim zacisku mam lekki luz i jak tym

> poruszam to stuka, i to stukanie czasem słyszę gdy jadę po małych nierównościach. Jest jakiś

> sposób na likwidację tego luzu ?

Wow O_O dziwna sprawa, masz go aby na pewno dobrze przykręconego? Tam od tyłu są dwie śruby, na dole i na górze, chyba innej możliwości luzu na zacisku nie ma....

Pozdrawiam.

Napisano

tak jak złapię to przednią część i poruszam na boki to się lekko rusza i stuka

Napisano
  • Autor

> tak jak złapię to przednią część i poruszam na boki to się lekko rusza i stuka

Ta przednia część to jest zacisk. Jestem świeżo po wymianie klocków, więc w temacie. Najprawdopodobniej z powodu braku smarowania masz wybite sworznie, do których mocuje się zacisk. Na jednym sworzniu jest tulejka gumowa, która pełni rolę amortyzatora. W zestawie naprawczym zacisku taka gumka jest i jeśli luz nie jest wielki wymiana jej i smar zniweluje ten luz. Jeśli luz jest większy, trzeba wymienić jarzma.

Napisano

Tydzień temu po 84 tysiącach (przebieg pewny) czyściłem zaciski i tłoczki lewa i prawa strona tył plus wymiana wszystkich gumek na nowe - przed zabiegiem piszczało i zapiekało, po robocie wszystko gra. Koszt 310 zł ( z czego 2 komplety gumek 66 zł) poza ASO.

Napisano
  • Autor

> Tydzień temu po 84 tysiącach (przebieg pewny) czyściłem zaciski i tłoczki - robota na trzy godziny

> w pewnym warsztacie - przed zabiegiem piszczało i zapiekało, po robocie 1000 km w

> Bieszczadach bez zacięć - jak powiedział "Pan z serwisu" - temat znany: wymaga regeneracji w

> zaufanym warsztacie - powtórze - trzy godziny pucowania= 310 zł i gitarka (towarzystu z

> Lublina dam namiar na Konopicę)

Kol. Woogi_boogi za cholerę nie mogę połapać się w Twoim tekście. Stosuj interpunkcję. Czy czyściłeś trzy godziny w pewnym warsztacie? Czy robota była w Bieszczadach i tam dałeś 310 zł? Same myślniki. Ale poważnie. Jeśli ta robota jak się domyślam kosztowała 310 zł, to moja propozycja jest lepsza. 250 zł w kieszeni,(kupiłem dwa zestawy), a zamontowałem jeden i jeden mam w zapasie. Robota bardzo łatwa. Kupić zestaw naprawczy tam gdzie potrzebny (27zł na zacisk). Reszta na 20.GIF.Oczywiście, że nie każdy to zrobi, ale jeśli posiada odrobinę wiedz np. w która stronę odkręcamy śruby, to przy pomocy tego forum da radę. ok.gif Pozdrówka.

Napisano

To wpierw poszukam tego zestawu naprawczego. Najszybciej to chyba na allegro ? Samo jarzmo jest do kupienia i jaki jest tego koszt

Napisano
  • Autor

> To wpierw poszukam tego zestawu naprawczego. Najszybciej to chyba na allegro ? Samo jarzmo jest do

> kupienia i jaki jest tego koszt.

Zestaw naprawczy kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym, jeśli nie maj a to ściągną. Ja za jeden tylny płaciłem 28zł, a za przedni 25.Czy można kupić samo jarzmo? nie wiem, nie miałem takiej potrzeby. Można poszukać na Allegro lub szrocie, ale bez luzu między tulejkami i sworzniami,.ale dobrze by to sprawdzić u sprzedawcy na miejscu, aby uniknąć niespodzianek.

Napisano

Będzie trzeba rozebrać to i zobaczyć. Ktoś mi mówił jeszcze o wymianie prowadnic zacisku

Napisano
  • Autor

> Będzie trzeba rozebrać to i zobaczyć. Ktoś mi mówił jeszcze o wymianie prowadnic zacisk

To są właśnie te prowadnice zacisku. W jarzmie jest tulejka,a w niej taki sworzeń przykryty karbowaną gumką i to jest właśnie prowadnica. Do tych sworzni jest przykręcony zacisk dwoma śrubami 8mm na klucz 13. Chciałem Ci wyjaśnić precyzyjniej. Pozdrawiam.

Napisano

Zawiozę do znajomego i niech mi wpierw wymieni te gumki z zestawu naprawczego, jak to pomoże to spoko. Te prowadniczki kosztują 190 zł ale nie wiadomo czy na 1 stronę czy na 2

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.