Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F x14xe nierówna praca po zimnym starcie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam taki problem z moim astmatikiem: po pierwszym starcie rano silnik pracuje bardzo nierówno (jeden gar nie pali?) przez moment - kilka sekund. Mija po lekkim dodaniu gazu - potem już równo. Problem występuje w mniejszym stopniu po dłuższym postoju za dnia. Czyli im dłuższy postój tym większe natężenie problemu.

Mam to gdzieś od pół roku i zdaje się, że jest coraz gorzej, to znaczy poranne nieprzyjemności nasilają się. Dodam, że auto jest w gazie od 100 tys., łącznie ma 200. Świece, przewody, filtr powietrza nowy. Przyznam też, że nie przywiązywałem wagi do zalecenia, żeby pojeździć na benzynie od czasu do czasu. Zdarzało mi się zrobić na benzynie po 30 - 40 km ze cztery razy.

Macie koledzy jakiś pomysł? Wtryski?

Napisano

> Macie koledzy jakiś pomysł? Wtryski?

Zaczął bym może od:

- filtr paliwa (kiedy był wymieniany)

- wydajność pompy paliwa.

PZDR VEN

Napisano

A ja bym zaczął od zresetowania mapy wtrysków. Odepnij akumulator.

Napisano
  • Autor

aku był odpinany na dłużej całkiem niedawno, więc to chyba nie to.

Filtra paliwa nigdy nie wymieniałem, od kiedy mam auto - przez 100 tys., więc chyba najwyższy czas. Zdaje się, że jest mocowany na opaskę, która mogła przerdzewieć. Ktoś wie jaka mniej więcej jest średnica opaski - kupię sobie na wszelki wypadek.

Napisano

> aku był odpinany na dłużej całkiem niedawno, więc to chyba nie to.

Ale po resecie pojeździłeś chwilę na benzynie czy od razu znowu na gazie?

Napisano
  • Autor

> Ale po resecie pojeździłeś chwilę na benzynie czy od razu znowu na gazie?

No nie, od razu jeździłem na gazie.

W takim razie wymienię filtr, zrobię reseta i przejadę się na benzynie. Rozumiem że ze 100 km powinno wystarczyć?

Napisano

> No nie, od razu jeździłem na gazie.

No właśnie. Jak ci coś się rozjechało w LPG to będzie przestawiać mapę NoPB gdy jeździsz na LPG.

> W takim razie wymienię filtr, zrobię reseta i przejadę się na benzynie. Rozumiem że ze 100 km

> powinno wystarczyć?

Wystarczy kilka-kilkanaście. Potem zgaś i pal rano na zimno NoPB. Jak zacznie dobrze jechać na benzynie to problem masz z LPG i wizyta u gazownika w celu dostrojenia lub wymiany wadliwych elementów (wtryskiwaczy, reduktora etc..)

Napisano
  • Autor

Cześć,

dałem sobie parę dni żeby ocenić dokładnie rezultaty operacji. Od razu powiem, że auto pali na zimno znacznie lepiej, niż poprzednio, ale mam wrażenie, że jeszcze nie tak, jak kiedyś.

Zrobiłem tak - wieczorem rozłączyłem prąd i wymieniłem filtr paliwa (zdaje się, że nigdy nie wymieniany), włączyłem prąd, wyłączyłem instalację LPG, odpaliłem i pogazowałem trochę na benzynie żeby zobaczyć czy filtr nie cieknie.

nazajutrz odpalił jeszcze z problemami, pojedziłem tego dnia na benzynie ok. 70 km, wkręcając ostro na obroty. Na drugi dzień zimny start był już o wiele równiejszy, włączyłem instalację na normalny cykl.

Od tego czasu pali już znacznie lepiej, choć chyba nie tak równo jak kiedyś. Nie jest już tak że nie pali któryś gar - raczej jakby coś z zapłonem i wyrównuje się samo bez gazowania po ok 3 - 4 sekundach.

odpuszczę sobie dalsze kombinowanie na razie. Dzięki za porady.

Napisano

Nie znam się dokładnie na tym silniku, ale może kwestią twoich problemów, jest zabrudzenie układu dolotowego, może przepustnica brudna, silnik krokowy do wyczyszczenia.

Dalej można poszukać problemów w elektryce.

Edit:

Tak sprawdziłem w EPC, pobaw sie w rozkręcenie przepustnicy oraz jej wyczyszczeniem benzyną ekstrakcyjną, dalej przeczyść sobie silnik krokowy również benzyną ekstrakcyjną.

Poszukaj na forum również jak sprawdzić wydajność pompy paliwa, może ona po długim czasie jazdy z "starym" filtrem na tyle się zmęczyła, że już nie ma takiej sprawności jak kiedyś.

Edit II:

Ja bym jeszcze rzucił podejrzenie na regulator ciśnienia paliwa, ale tak jak pisałem wcześniej nie mam doświadczenia w tych silnikach i nie znam ich mocnych i słabych stron. Może inni koledzy znający te silniki i ten osprzęt coś pomogą.

Jak będziesz potrzebował jakieś rysunki z EPC z osprzętem twojego silnika to pisz.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Dzięki, zgłoszę się jeśli będę chciał zepsuć sobie sobotę smile.gif

Nie wiem, co mówią statystyki, ale być może w tym aucie po 200k już faktycznie układ zasilania wymaga czyszczenia, wcale bym się nie zdziwił.

Moje wątpliwości biorą się stąd, że poza zimnym rozruchem silnik pracuje bardzo ładnie na benzynie, równiutko i nic nie szarpie przy hamowaniu silnikiem (inna sprawa na gazie - często szarpie przy powolnym toczeniu się na 1szym i czasem 2gim biegu bez gazu - generalnie powolne posuwanie się w korku niezbyt płynne. zdarza się też falowanie wolnych obrotów na światłach - często w zimie, w lecie prawie wcale). No ale na razie nie ma dramatu - wiadomo, do czasu aż coś nie padnie.

pozdrawiam

Napisano

> Nie znam się dokładnie na tym silniku, ale może kwestią twoich problemów, jest zabrudzenie układu

> dolotowego, może przepustnica brudna, silnik krokowy do wyczyszczenia.

> Dalej można poszukać problemów w elektryce.

> Edit:

> Tak sprawdziłem w EPC, pobaw sie w rozkręcenie przepustnicy oraz jej wyczyszczeniem benzyną

> ekstrakcyjną, dalej przeczyść sobie silnik krokowy również benzyną ekstrakcyjną.

> Poszukaj na forum również jak sprawdzić wydajność pompy paliwa, może ona po długim czasie jazdy z

> "starym" filtrem na tyle się zmęczyła, że już nie ma takiej sprawności jak kiedyś.

> Edit II:

> Ja bym jeszcze rzucił podejrzenie na regulator ciśnienia paliwa, ale tak jak pisałem wcześniej nie

> mam doświadczenia w tych silnikach i nie znam ich mocnych i słabych stron. Może inni koledzy

> znający te silniki i ten osprzęt coś pomogą.

> Jak będziesz potrzebował jakieś rysunki z EPC z osprzętem twojego silnika to pisz.

> PZDR VEN

j/w w tym silniczu czesto brudzi sie przepustnica, dobrze ja wyczysc i krokowca. W tym silniczkach te przepuistnice strasznie sie syfia. No i spr dobrze palec po palcu czy masz cale odmy odpowietrzenia skrzyni karbowej.

Napisano
  • Autor

No chyba jednak spróbuję wyczyścić to zasilanie, bo po kilku dniach jazdy na gazie problem startu na zimnym chyba jednak wraca. Rozumiem, że powinienem rozebrać to ustrojstwo na na drugim końcu rury biegnącej z filtra powietrza?

Napisano

> No chyba jednak spróbuję wyczyścić to zasilanie, bo po kilku dniach jazdy na gazie problem startu

> na zimnym chyba jednak wraca. Rozumiem, że powinienem rozebrać to ustrojstwo na na drugim

> końcu rury biegnącej z filtra powietrza?

yes

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Cześć,

Niestety, nie pomogło.

Zdemontowałem i przemyłem przepustnicę. Odkręciłem od niej takie dwa czarne dynksy podłączone przewodami - jeden to zdaje się czujnik wychyłu przepustnicy. Drugi z trzpieniem na sprężynce - tego nie czyściłem zbyt dokładnie (tylko po trzpieniu i sprężynie), bo bałem się nalać benzynę w elektrykę. No ale osadzenie tego dynksa w przepustnicy dokładnie przemyłem, jak również zasyfiony trochę króciec na który wchodził wąż z pokrywy zaworów.

Bardzo zapaskudzony jakimś smalcem był grubszy wąż biegnący z pokrywy zaworów do rury dolotowej powietrza przed przepustnicą. Prawie nie było prześwitu. Przemyto, razem z króćcem w dolocie powietrza.

Ogólnie przepustnica umyta do czysta.

Niestety nie pomyślałem o kupnie uszczelki, więc dociąłem podwójną z tektury.

Po operacji silnik chodzi jakby trochę równiej, mam wrażenie że mniej szarpie przy hamowaniu silnikiem.

Problem zimnego rozruchu niestety nie ustąpił. Rano wygląda to tak - odpalam, nie dotykam gazu, bardzo nierówna praca - jakby paliły dwa gary, po chwili podłącza się trzeci, potem czwarty, praca wyrównuje się i wchodzi na 1200. Trwa to z 10 - 12 sek.

Na ciepło wszystko chodzi bez zarzutu.

Napisano
  • Autor

Cześć,

Koledzy, znalazłem w necie dodatkowe info o możliwych przyczynach moich problemów. Nie jest to dobra wiadomość niestety.

Od dłuższego czasu miałem kłopoty z ubywającym płynem chłodniczym. Nic dramatycznego - raz na tydzień dolewałem ok 0,3 - 0,5 litra. Jeździłem tak z pół roku, w końcu postanowiłem coś z tym zrobić i jak na zawołanie pojawiła się awaria - cieknące przewody chłodziwa. Okazało się że były trzy małe otworki w różnych miejscach w wężach nagrzewnicy. Zanim je wszystkie wytropiłem i wymieniłem upłynęło ze 2 miesiące ciągłego dolewania płynu. Teraz mam szczelny układ na pewno - nie obserwuję żadnych wycieków, ale problem z dolewką pozostał - szklanka - dwie na tydzień.

Mamy więc objawy - wzmożone ciśnienie w układzie chłodzenia (jak sprawdzić, czy jest za duże)? - ubytek płynu, trudności z uruchomieniem na zimnym. Czy może być tak, że przedmuchało lekko uszczelkę pod głowicą i podczas długiego postoju płyn wycieka do cylindra co powoduje problemy z rozruchem? Jak się o tym przekonać?

Dodam że obserwuję olej i nie zauważyłem nic niepokojącego - poziom OK, brak oleju w chłodziwie, no a konsystencję to trudno mi ocenić. Od razu jechać do warsztatu czy próbować jeszcze jakiejś diagnostyki?

Napisano

> Czy może być tak, że przedmuchało lekko uszczelkę pod głowicą i podczas długiego postoju płyn wycieka do cylindra co powoduje problemy

> z rozruchem? Jak się o tym przekonać?

Jeżeli podczas postoju płyn wcieka do cylindra, to przy odpaleniu coś się musi z nim stać. Patrz na rurę wydechową, a ktoś niech odpali auto. Powinien pokazać się biały obłok pary. Kwestia tylko ile tego płynu wcieka i jaka jest aktualnie wilgotność powietrza. Jeżeli wyciek jest minimalny, pary możesz nie zauważyć.

EDIT:

Pytanie: te dolewki to zawsze robisz do poziomu "COLD"?

Pozdroofka

Napisano

Proponuje ci nie zwlekać za długo.Ja jeżdziłem od jesieni z podejrzeniem UPG aż do niedzieli a teraz szukam całej góry silnika bo poszedł wałek. Płynu od tamtej pory dolałem 10ltr buu.gif

Napisano

> Mamy więc objawy - wzmożone ciśnienie w układzie chłodzenia (jak sprawdzić, czy jest za duże)? -

Podłączyć manometr w obwód chłodzenia.

> Czy może być tak, że przedmuchało lekko

> uszczelkę pod głowicą i podczas długiego postoju płyn wycieka do cylindra co powoduje problemy

> z rozruchem? Jak się o tym przekonać?

Sam możesz - po długim postoju - odkręcić świece i sprawdzić przez ich otwory czy tłok po dojechaniu do góry nie jest mokry. Może też być widać rdzawy nalot na świecy.

Mechanicy mają specjalne płyny, które po wlaniu do układu chłodzenia zmieniają barwę reagując z CO2 ze spalin.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Hallo,

Koledzy, pozbyłem się kłopotów z uruchamianiem na zimnym silniku. Kupiłem nowy korek do zbiornika przelewowego chłodziwa i od tego momentu problem ustąpił. Zdaje się że zaworek odpuszczający ciśnienie w starym korku nie działał. Z nowym korkiem mogę bez problemu otworzyć zbiornik nawet na max rozgrzanym silniku - na starym korku ciśnienie w układzie pozostawało bardzo wysokie nawet po wystudzeniu. Poziom płynu po odkręceniu wzrastał od prawie zera do poziomu połowy zbiornika; z nowym korkiem stoi cały czas na połowie niezależnie od temperatury i można swobodnie odkręcić na gorąco.

nie ma już żadnych problemów z paleniem na zimno - zdaje się że to ostateczne potwierdzenie że czas na wymianę uszczelki... frown.gif Nie obserwowałem białych spalin ale to chyba o niczym nie świadczy.

Spróbuję jeszcze wykonać próbę z dolaniem markera do płynu - czy można go kupić gdzieś w necie?

Napisano

> Mechanicy mają specjalne płyny, które po wlaniu do układu chłodzenia zmieniają barwę reagując z CO2

> ze spalin.

My akurat nic do plynu nie dolewamy. Mamy specjalny (ale banalnie prosty w budowie) tester, nakladany zamiast korka zbiornika wyrownawczego. Tester ma dwie przezroczyste komory, w ktorych znajduje sie plyn zmieniajacy barwe pod wplywem CO2. Do komor zasysany jest gaz unoszacy sie nad powierzchnia plynu przy uzyciu gruszki, lub dostaje sie samoistnie pod wplywem cisnienia panujacego w zamknietym testerem zbiorniku wyrownawczym. Koszt testu: 10 PLN (drogi plyn do testera)i trwa kilka minut.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.