Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo XC 70 2000-2007

Featured Replies

Napisano

Jakie są wady zalety tego auta, co sie psuje? znacie jakieś opinie?

Napisano

> Jakie są wady zalety tego auta, co sie psuje? znacie jakieś opinie?

slabe i awaryjne zawieszenie, awaryjne skrzynie biegow automatyczne i manualne (wsteczny). zaleta sa silniki wytrzymale diesle, a benzyny lubia gaz.

przed kupnem outbacka zastana wialem sie nad xc70 (w tych samych rocznikach volvo jeste tansze) ale zrezygnowalem ze wzgledu na duza awaryjnosc i drogi (drozszy od subaru) serwis

Napisano
  • Autor

> slabe i awaryjne zawieszenie, awaryjne skrzynie biegow automatyczne i manualne (wsteczny). zaleta

> sa silniki wytrzymale diesle, a benzyny lubia gaz.

co dokładnie się z zawieszeniami dzieje ? wiesz może?

Napisano

> co dokładnie się z zawieszeniami dzieje ? wiesz może?

nivo, pneumatyka = malo trwałe jak na PL drogi (wahacze, koncowki, itp)

Napisano

duże, wygodne, niezbyt awaryjne smile.gif koszty użytkowania na poziomie innych samochodów tej klasy - nie najniższe, IMHO tańsze w serwisowaniu niż subaru zlosnik.gif przynajmniej w w-wie.

Napisano

> duże, wygodne, niezbyt awaryjne koszty użytkowania na poziomie innych samochodów tej klasy - nie

> najniższe, IMHO tańsze w serwisowaniu niż subaru przynajmniej w w-wie.

tyle ze subaru sie nie psuje a volvo.....

w volvo jest haldex a subaru sAWD

porownaj standardowe koszty serwisu subaru i volvo....

Napisano

> tyle ze subaru sie nie psuje a volvo.....

> w volvo jest haldex a subaru sAWD

> porownaj standardowe koszty serwisu subaru i volvo....

ot: popraw sobie podpis (boxser) bo oczy bolą zlosnik.gif

Napisano

> awaryjne skrzynie biegow automatyczne

Że jak ?!

Napisano

> Że jak ?!

szwagier kolegi znajomego ściągnął takiego od niemieckiego dziadka z i mu się automaty wysypał po 100kkm zlosnik.gif

BUGI, a tak poważnie, to przejrzyj archiwum volvoforum to będziesz miał więcej szczegółów.

Napisano

> tyle ze subaru sie nie psuje a volvo.....

> w volvo jest haldex a subaru sAWD

> porownaj standardowe koszty serwisu subaru i volvo....

no właśnie porównywałem ... wyszło v70 smile.gif Choć przyznaje, że właściwości trakcyjne outbacka są subiektywnie lepsze, ale za całokształt wybrałem volvo. W moim przypadku dodatkowym argumentem był diesel, którego chciałem kupić a używanych outbacków z dieslem wtedy jeszcze nie było.

BTW, w W-wie ani subaru ani volvo nie mają sensownego ASO smile.gif

Napisano

>> awaryjne skrzynie biegow automatyczne

>Że jak ?!

ja tam się na volvo nie znam, ale jak kiedyś wpadłem na pomysł zakupu takiej używki z automatem, to wszyscy znajomi mechanicy mi ten automat odradzali...

Napisano

> Że jak ?!

ze tak

na 7szt naszych firmowych volvo v70 i s70 zaden nie dojechal do 200kkm bez remontu skrzyni. 4szt automatow wymagaly wiekszego lub mniejszego remontu i w 3szt manuali haczyl wstreczny

Napisano

> ze tak

> na 7szt naszych firmowych volvo v70 i s70 zaden nie dojechal do 200kkm bez remontu skrzyni. 4szt

> automatow wymagaly wiekszego lub mniejszego remontu i w 3szt manuali haczyl wstreczny

S70 powiadasz ?

Aaaa, czyli mowa o technologii z ubiegłego stulecia.

OK, nie było tematu :-)

Napisano

> szwagier kolegi znajomego ściągnął takiego od niemieckiego dziadka z i mu się automaty wysypał po

> 100kkm

> BUGI, a tak poważnie, to przejrzyj archiwum volvoforum to będziesz miał więcej szczegółów.

Zaglądałem tam parę razy, ale to towarzystwo wzajemnego pocieszania przy reanimacji trupów, więc niezbyt uważam...

Napisano

> Zaglądałem tam parę razy, ale to towarzystwo wzajemnego pocieszania przy reanimacji trupów, więc

> niezbyt uważam...

no cóż, masz prawo do własnego zdania ... zresztą przy Twoim podejściu do samochodów i serwisów to pewnie 99% samochodów jeżdżących po kraju to trupy smile.gif

Napisano

> no cóż, masz prawo do własnego zdania ... zresztą przy Twoim podejściu do samochodów i serwisów to

> pewnie 99% samochodów jeżdżących po kraju to trupy

Podziwiam Twoją znajomość mojego podejścia.

EOT bo zaraz ciśnienia nie utrzymasz i skoczysz mi do gardła...

Napisano

Auto niesamowicie wygodne ale i bardzo drogie w utrzymaniu. Spalanie duże, ba trasie ciężko zejśc poniżej 11l w miescie 15l. Bzdur o nie trwałych skrzyniach nie słuchaj. Zawieszenie wbrew pozorom trwałe, ale musi być zadbane. Amortyzatory bardzo drogie, złaszcza jak sa samopoziomujące, ale wytrzymują 300 000km. Diesle też palą bardzo dużo.

Jak stać Cię na auto z górnej półki to będziesz zadowolony i nie mam na mysli ceny zakupu bo to nie sa drogie auta przy zakupie. biglaugh.gif

p.s. Opróżnij skrzynkę w temacie tego auta cosik moge powiedzieć skromny.gif

Napisano

> no właśnie porównywałem ... wyszło v70 Choć przyznaje, że właściwości trakcyjne outbacka są

> subiektywnie lepsze, ale za całokształt wybrałem volvo. W moim przypadku dodatkowym argumentem

> był diesel, którego chciałem kupić a używanych outbacków z dieslem wtedy jeszcze nie było.

> BTW, w W-wie ani subaru ani volvo nie mają sensownego ASO

Subaru ma, np Kopra, w Lomiankach tez ludzie polecaja.

Jest tez kilka serwisow nieautoryzowanych, ktore zajmuja sie Subaru. Ja serwisuje w jednym z takich serwisow, przyjezdzaja tam ludzie z calej pl wink.gif, ceny calkiem przystepne (czesci i serwis) ok.gif

Dla przykladu robilem w zeszly czwartek przeglad po 165kkm: w sumie 800zl w tym przeglad, olej, wszystkie filtry, diagnostyka, wymiana klockow przod (oryginal) i naprawa plastikow ukl kierowniczego (pozostalosc po stluczce). Ja dla mnie to nie jest specjalnie duzo.

Nad Volvo tez kiedys myslalem, ale odpuscilem temat. Choc niewatpliwa zaleta jest D5 + mozliwosc zastosowania automatu. Subaru do dzis nie ma takiego rozwiazania.

Napisano

> OK, nie było tematu :-)

Alez właśnie wtedy temat skrzyń zdecydowanie był zlosnik.gifhehe.gif

M.

Napisano

> Subaru ma, np Kopra, w Lomiankach tez ludzie polecaja.

hehe

Napisano
  • Autor

> p.s. Opróżnij skrzynkę w temacie tego auta cosik moge powiedzieć

w skrzynce jakies 180 wiadomosci wiec mozesz pisac wink.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jakie w latach 2000-2007 były montowane silniki w tych autach ?

Wiem ze:

2.4 D5/2.4 D5 AWD (163 KM) diesel

2.4 D5/2.4 D5 AWD (185 KM)

2.5T (210 KM) benzyna

cos jeszcze...?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.