Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padła turbosprężarka

Featured Replies

Napisano

Jade ja sobie spokojniutko jak zwykle akurat w trasie z Łodzi do Warszawy, wyprzedam jakiegoś dostawczaka po czym w jednej chwili czuje brak mocy jakbym gaz odjął no i słychac wycie/buczenie. Na szczęście miałem wystarczająca prędkość i udało mi sie bezpiecznie zakończyć manewr, wsiska gaz a auto nie chce jechać. Przejechałem jeszcze z 500 m zwalniając i szukając miejsca do postawienia auta w bezpiecznym miejscu. Zjechałem w boczną, osłuchuje silnik - turbo. Hałasuje buczy już na niskich obrotach. Telefon, assistance, laweta (dobrze, że 50 km od domu a nie w drodze na wakacje do Chorwacji) serwis BMW. Następnego dnia rano zjawiam sie w serwisie o 9 rano, Pan w serwisie ze smutną miną oznajmia mi, ze turbo do wymiany. Dostała luzu osiowego na wałku i ten hałas to ocieranie sie wirnika o obudowe. Koszt ok 5 koła.

NIestety w moim aucie siedzi turbina Mitsubishi a nie Garrett jak w większosci. Z regeneracją dałem sobie spokój bo to podwója robota a zależy mi też na dobrej gwarancji. Auto przez 2 tyg będzie unieruchomione bo turbo nie ma na stanie ani w Polsce anie w DE.

Turbina absolutnie nie dawała żadnych znaków niedomagania wcześniej, nie hałasowała, auto jeżdziło jak trzeba a sam dbałem o nią jak o własną córke. I masz czym mi sie odpłaciła...

Napisano

Ja mam dwa pytanka - w którym Twoim autku i czy miała podnoszone ciśnienie (chiptuning)

Napisano
  • Autor

> Ja mam dwa pytanka - w którym Twoim autku i czy miała podnoszone ciśnienie (chiptuning)

no mam jedno cały czas obecnie E91, bez modów bo bałem sie ew. awarii.

Napisano

> no mam jedno cały czas obecnie E91, bez modów bo bałem sie ew. awarii.

Jaki przebieg?

Napisano

> 155 kkm

Strasznie młoda... crazy.gif

Napisano

> jak trzeba a sam dbałem o nią jak o własną córke. I masz czym mi sie odpłaciła...

no właśnie... nie masz córki i nie wiesz jak o nią dbać grinser006.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Coś kiepską żywotność mają te turbiny Mitsubishi... Koledze również padła. Czym ją zastąpiłeś - też Mitsu?

Napisano
  • Autor

> Coś kiepską żywotność mają te turbiny Mitsubishi... Koledze również padła. Czym ją zastąpiłeś - też

> Mitsu?

nówka z ASO wiec najpewniej też Mitsubishi

Napisano

> NIestety w moim aucie siedzi turbina Mitsubishi a nie Garrett jak w większosci. Z regeneracją dałem

> sobie spokój bo to podwója robota a zależy mi też na dobrej gwarancji. Auto przez 2 tyg będzie

> unieruchomione bo turbo nie ma na stanie ani w Polsce anie w DE.

> Turbina absolutnie nie dawała żadnych znaków niedomagania wcześniej, nie hałasowała, auto jeżdziło

> jak trzeba a sam dbałem o nią jak o własną córke. I masz czym mi sie odpłaciła...

hehe.gifhehe.gifhehe.gif poważnie?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> poważnie?

tak, taka była przynajmniej deklaracja serwisu ale udało sie sprowadzić wcześniej.

Napisano

i cała oszczędność jazdy na ON poszła w 4 litery...dlatego nowe auto to chyba nie będzie już ON

Napisano
  • Autor

> i cała oszczędność jazdy na ON poszła w 4 litery...dlatego nowe auto to chyba nie będzie już ON

Na każde 100 KM przy benzynie, która podobnie by jeżdziła np 2,5 dokładałbym ok 20 PLN na każdych 100 km, zatem poszła się walić oszczęednosc z 25 kkm jedynie a już tym autem zrobiłem ponad 50kkm, czyli ...

EDIT

Jedyna alternatywa dla 2.0d jesli chodzi o przyzwoite spalanie i do przyjęcia osiagi to 1,4 Turbobenzyna. NIestety moc troche mniejsza ale ponoć spalanie podobne. Tak czy inaczej też jest turbo

Napisano

> Na każde 100 KM przy benzynie, która podobnie by jeżdziła np 2,5 dokładałbym ok 20 PLN na każdych

Jesteś pewien ? Bo moje 325 wyprzedzało ładnie 530d a spalało za ok 22zł na 100km biglaugh.gif

Napisano

> i cała oszczędność jazdy na ON poszła w 4 litery...dlatego nowe auto to chyba nie będzie już ON

Akurat w przypadku BMW bywa, że diesel jest opcją tańszą w zakupie od benzyny, a jak porównasz cenę diesel + chip kontra benzyna, to niemal zawsze diesel wyjdzie taniej (bo turbo w benzyniakach jest dopiero pow 3 litrów).

Przykładowo w jedynce masz 204 KM z diesla, a mocniejsza benzyna jest droższa prawie o 30 tys, a zbliżone do niej osiągi można mieć dzięki modyfikacjom.

Podobnie 118d plus chip jeździ lepiej niż 120i i jest tańsze w zakupie (choć i tak najbardziej opłaca się kupić 116d, bo po chipie wychodzi niemal to samo co po zchipowaniu 118d)

W przypadku serii 5 najtańszym silnikiem w zakupie (i to sporo tańszym) jest diesel 184KM

W przypadku serii 3 nawet jeśli nie chipujemy to 184KM diesel jest zauważalnie szybszy niż 170 KM benzyna i dużo tańszy niż nieco mocniejsza benzyna 204 KM.

Przykładowo do setki

320i 8,9s

320d 7,6s

325i 7,1s (z automatem).

Kwestie spalania to już przy tym rzecz drugorzędna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.