Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GP] Check engine :(

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wyskoczyla mi wczoraj kontrolka check engine, jako ze mam interfejsc sprawdzilem i mam blad:

P0069 MAP- Manifold absolute pressure - Barometric Pressure correlation.

Blad po wykasowaniu wraca odrazu...

Mam troche brudny filtr powietrza ktory dzisiaj wymienie, jednak robilem tez test bez filtra i ten sam blad wyskoczyl...

Zrobilem pomiary interfejsem i jest rzeczywiscie roznica miedzy manifold pressure (70kPa) a absolute atmosferic pressure (99kPa)

(na zrzutach). Patrzylem w przeplywke i dolot i wszystko wydaje sie byc czyste... ma ktos jakis pomysl?

Pacjent to GP, 1.3 mJTD 75km, z 2006 roku

283973540-obd2.jpg

283973540-obd1.jpg

Wypada nauczyc sie wstawiac obrazki smirk.gif

post-34313-14352508960911_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> przepływka mówi

jest jakis sposob sprawdzenia przeplywki?

Nie chcial bym inwestowac w ciemno...

Dodam jeszcze ze poza upierdliwym swiatelkiem nie widze zadnych nie prawidlowosci, auto jezdzi normalnie, komputer pokazuje normanlne spalanie, nic nie muli, chodzi rowno...

Napisano

Nie chciałbym Cię niechcący wprowadzić w błąd bo nie znam się zbytnio na tych wykresach, ale na Twoim miejscu zainteresowałbym się czujnikiem ciśnienia doładowania.

Przerabiałem to kiedyś w Pandzie.

Objawy były identyczne jak u Ciebie.

Auto jeździło normalnie tylko kontrolka się świeciła.

Po podpięciu do Examinera czujnik ten pokazywał ciśnienie doładowania niższe od atmosferycznego.

Podobno czasami pomaga wyczyszczenie tego czujnika z sadzy, ale ja kupowałem nowy (ASO 130zł)

Znajduje się on w kolektorze dolotowym od strony ściany grodziowej.

Napisano
  • Autor

> Nie chciałbym Cię niechcący wprowadzić w błąd bo nie znam się zbytnio na tych wykresach, ale na

> Twoim miejscu zainteresowałbym się czujnikiem ciśnienia doładowania.

> Przerabiałem to kiedyś w Pandzie.

> Objawy były identyczne jak u Ciebie.

> Auto jeździło normalnie tylko kontrolka się świeciła.

> Po podpięciu do Examinera czujnik ten pokazywał ciśnienie doładowania niższe od atmosferycznego.

> Podobno czasami pomaga wyczyszczenie tego czujnika z sadzy, ale ja kupowałem nowy (ASO 130zł)

> Znajduje się on w kolektorze dolotowym od strony ściany grodziowej.

dzieki za informacje, obadam jutro ten czujnik bo dzisiaj... pada frown.gif (wiem ze w PL goraco and w krainie wiecznych deszczow jak zwykle mokro)

W sumie dopiero teraz zajarzylem ze to intake manifold pressure to jest cisnienie po doladowaniu (co jest w sumie oczywiste tylko wolno dzisiaj mysle smile.gif ) wiec 70kPa wydaje sie bardzo bardzo niskie...

Poznie podepne kompa jeszcze raz (po oczyszczeniu tego czujnika) i obadam co i jak

Napisano

> jest jakis sposob sprawdzenia przeplywki?

przeplywki sprawdza sie dmuchajac w nie suszarka.

Napisano

> przeplywki sprawdza sie dmuchajac w nie suszarka.

i co sprawdzisz tym sposobem ... ?

imho wracajac do tematu jakby padla przyplywka to bardzo czesto towarzyszy mulenie auto, a z tego wynika ze gp jezdzi normalnie wiec pokryje sie to z opisana panda z tym samym silnikiem, takze imho wymienic czujnik cisnienia doladowania ok.gif

Napisano

> i co sprawdzisz tym sposobem ... ?

wskazanie na kompie, a organoleptycznie zmiane obrotow... jak sadze. zlosnik.gif

Napisano

> i co sprawdzisz tym sposobem ... ?

> imho wracajac do tematu jakby padla przyplywka to bardzo czesto towarzyszy mulenie auto, a z tego

> wynika ze gp jezdzi normalnie wiec pokryje sie to z opisana panda z tym samym silnikiem, takze

> imho wymienic czujnik cisnienia doladowania

To, ze zmieniaja sie wartosci mierzone gdy przykladasz suszarke i ja zabierasz.

Napisano

> To, ze zmieniaja sie wartosci mierzone gdy przykladasz suszarke i ja zabierasz.

przeplywka mierzy objetosc materii , wiec jezeli gorące powietrze ma większość objętość od zimnego to oczywiscie dobry sposob

ale na pewno nie zmiane obrotow jak kolega wyzej napisal icon_eek.gif

Napisano

1. gdzie napisalem "cieple powietrze"?

2. IMHO powinno sie wahnac...

Napisano

> 1. gdzie napisalem "cieple powietrze"?

moim zdaniem suszarka daje cieple powietrze... bynajmniej to nie powinno miec wplywu więc na jej prace więc rozumiem, że sprawdzając pracę przepływki suszarką ma to polegac na nadaniu pędu powietrza i sprawdzeniu czy dobrze odczytuje wartości mierzone? Chcę poznać ta metodę bo może okazać się ciekawa do sprawdzenia ok.gif

> 2. IMHO powinno sie wahnac...

wątpię ,ale jak w praktyce testowałeś to ok ok.gif

Napisano

> moim zdaniem suszarka daje cieple powietrze...

idź do dziewczyny niech Ci pokaże swoją suszarkę, bo chyba dawno nie widziałeś jakie funkcje ma suszarka - praktycznie każda współczesna suszarka ma coś w rodzaju cool shoot - czyli nadmuch zimnym powietrzem - fakt, że przycisk trzeba trzymać najczęściej, ale można dmuchnąć zlosnik.gif

Napisano

> idź do dziewczyny niech Ci pokaże swoją suszarkę, bo chyba dawno nie widziałeś jakie funkcje ma

> suszarka - praktycznie każda współczesna suszarka ma coś w rodzaju cool shoot - czyli nadmuch

> zimnym powietrzem - fakt, że przycisk trzeba trzymać najczęściej, ale można dmuchnąć

nie wiem nie korzystam , zawsze jak kolo mnie suszy to bije gorącym grinser006.gif jesli chodzi o przeplywke to rozumiem ze wystarczy sprawdzic czy zmienia wartosc podczas nadmuchu na nią suszarką ?

Napisano

> rozumiem ze wystarczy sprawdzic czy zmienia wartosc podczas nadmuchu na nią suszarką ?

jak jest padnieta na amen, to tak mozesz ja sprawdzic.

jesli daje zupelnie bzdurne wskazania, to tez mozesz to zobaczyc.

jesli jest uszkodzona i np. przesunela sie charakterystyka w ktoras strone i nie masz porownania do drugiej, to ciezko bedzie cos stwierdzic z takiego dmuchania... oslabiony.gif

Napisano

> jak jest padnieta na amen, to tak mozesz ja sprawdzic.

> jesli daje zupelnie bzdurne wskazania, to tez mozesz to zobaczyc.

> jesli jest uszkodzona i np. przesunela sie charakterystyka w ktoras strone i nie masz porownania do

> drugiej, to ciezko bedzie cos stwierdzic z takiego dmuchania...

czyli sposób dość prosty i dobry jeżeli spore odchyly ma, jeżeli odczyty różnią się nie dużo pozostaje sprawdzona metoda czyli podkładka ok.gif

nie mniej wart uwagi , dzieki

Napisano
  • Autor

Ogolnie sprawa wyglada tak, jak juz pisalem wczesniej, auto jezdzi w 100% normalnie (przejechalem ponad 700km juz z tym bledem), jak gazuje silnik z podpietym kompem to dane z przeplywki sie zmieniaja (wartosc rosnie), cisnienie

w kolektorze dolotowym tez rosnie albe dosc wolno (na 2,5 kRPM mam ok 75-80kPa a na jalowym 70kPa)

Wyciagnalem dzisiaj ten czujnik i byl dosc mocno brudny, troche go poczyscilem ale nie dalo to za duzo...

Czy ma ktos moze z szanownego grona , widze pt. jakie powinno byc cisnienie w kolektorze dolotowym ja jalowych obrotach? (u mnie 70kPa)

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tak wiec w koncu zwalczylem problem.

Tak jak ktos mowil powyzej uwalony byl czujnik cisnienia w kolektorze dolotowym.

Wtedy pokazuwal cisnienie 70kPa a teraz mam 98kPa (ma jalowych obrotach).

Blad juz nie wraca smile.gif

Tak wiec znowu nie mam choinki na tablicy smile.gif

Napisano

> Tak wiec w koncu zwalczylem problem.

> Tak jak ktos mowil powyzej uwalony byl czujnik cisnienia w kolektorze dolotowym.

> Wtedy pokazuwal cisnienie 70kPa a teraz mam 98kPa (ma jalowych obrotach).

> Blad juz nie wraca

> Tak wiec znowu nie mam choinki na tablicy

no to fajnie ze problem rozwiazny , niech smiga kropek ok.gifwink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.