Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parownik klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam, czy do wymiany parownika klimatyzacji konieczne jest zdejmowanie calej deski?

Pytam bo jeden fachowiec mowi ze tak inny ze wystarczy rozebrac tylko tunel srodkowy.

Napisano

> Witam, czy do wymiany parownika klimatyzacji konieczne jest zdejmowanie calej deski?

> Pytam bo jeden fachowiec mowi ze tak inny ze wystarczy rozebrac tylko tunel srodkowy.

trzeba zdjac deske...

a czemu chcesz wymieniac?

Napisano
  • Autor

> trzeba zdjac deske...

> a czemu chcesz wymieniac?

Bo gdzies jest nieszczelna i gaz ucieka - przynajmniej taka jest diagnoza fachowcow.

No wlasnie z ta deska to jakas dziwna sprawa bo specjalnie podjechalem wczoraj do ASO i wedlug nich deski nie trzeba sciagac.

Napisano

angryfire.gif szał mnie bierze,że w takie upały męczę się bez klimy bo czynnika brak.

układ był napełniony czynnikiem z barwnikiem i wycieków w komorze silnika brak... więc padło na parownik. miałem samemu spróbować dostać się do parownika i chociaż zbadać czy to rzeczywiście on ma wyciek,ale niestety nie mam w ogóle czasu narazie...ciekawe ile ASO zaśpiewałoby za usługę np. zlokalizowanie wycieku + ewentualna wymiana parownika...

Napisano

> Witam, czy do wymiany parownika klimatyzacji konieczne jest zdejmowanie calej deski?

> Pytam bo jeden fachowiec mowi ze tak inny ze wystarczy rozebrac tylko tunel srodkowy.

Nie wiem jak w Astrze G, ale w Vectrze B jest przewidziana możliwość wymiany parownika bez ściągania deski. Myślę, że warto byłoby sprawdzić ten trop.

Wątek z VU: klik

Napisano
  • Autor

> szał mnie bierze,że w takie upały męczę się bez klimy bo czynnika brak.

> układ był napełniony czynnikiem z barwnikiem i wycieków w komorze silnika brak... więc padło na

> parownik. miałem samemu spróbować dostać się do parownika i chociaż zbadać czy to rzeczywiście

> on ma wyciek,ale niestety nie mam w ogóle czasu narazie...ciekawe ile ASO zaśpiewałoby za

> usługę np. zlokalizowanie wycieku + ewentualna wymiana parownika...

wymiana w aso w zaleznosci jaki masz typ parownika to jest to ok 250 lub 550 pln + ok 200 za napelnienie ukladu

o cene parownika oryginalnego nie pytaj bo nie chcesz wiedziec

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak w Astrze G, ale w Vectrze B jest przewidziana możliwość wymiany parownika bez

> ściągania deski. Myślę, że warto byłoby sprawdzić ten trop.

> Wątek z VU: klik

Wyglada sensownie. W astrze g mozna chyba wymontowac tunel srodkowy? To by chyba ulatwilo jeszcze sprawe.

Nie chce zeby rozbierali mi cala deske bo pozniej cos bedzie skrzypiec i bardziej bede wnerwiony z tego powodu niz szczesliwy ze klima dziala.

Napisano

nie potrafia zobaczyc gdzie jest nieszczelnosc?

co to za warsztat?

Napisano

> No wlasnie z ta deska to jakas dziwna sprawa bo specjalnie podjechalem wczoraj do ASO i wedlug nich deski nie trzeba sciagac.

Dobrze ci powiedzieli.

Parownik w Astrze G znajduje się centralnie pod kokpitem i wyjmuje się go od strony nóg pasażera po częściowym wymontowaniu tunelu między siedzeniami.

Napisano
  • Autor

> nie potrafia zobaczyc gdzie jest nieszczelnosc?

> co to za warsztat?

nieszczelnosc wlasnie jest na parowniku

Napisano

ja jutro zabieram się do ponownych poszukiwań wycieku. Pożyczam lampę UV i najpierw szukam jeszcze raz wycieku w komorze silnika, może z kanału coś znajdę oraz spróbuję dostać się do parownika... Mam nadzieję,że dostanę się do niego chociaż w ten sposób,że go poświecę lampą. Jak myślicie,czy ten barwnik co był dodawany do układu jakoś się już nie zdegradował, bo układ był dopełniany ponad miesiąc temu?

Napisano

ja bym najpierw spradzil uklad azotem..

do wykrywania nieszczelnosci moze byc zwykla woda z plynem..

chociaz jak chcesz to i uv

po pierwsze:

- sprawdzenie polaczen (zawor rozprezny, sprezarka, pod obudowa filtra, przy skraplaczu)

-nastepnie sam skraplacz. lubi czesto za wentylatorem uciekac.

-sprezarka

na parowniku panuje niskie cisnienei i tam dlatego zjae mi sie ze w ostatecznosci powinno sprawdzac sie szczelnosc..

Napisano
  • Autor

jesli jest nieszczelnosc na parowniku - sam parownik powinien byc "mokry" albo powinno byc mokro w jego okolicach

Napisano

> jesli jest nieszczelnosc na parowniku - sam parownik powinien byc "mokry" albo powinno byc mokro w

> jego okolicach

Wyjąłem schowek i filtr przeciwpyłkowy, za filtrem jest parownik, niestety lampy UV nie mam jeszcze wieć tylko wizulanie jestem w stanie stwierdzić, że parwnik jest suchy, na króćcu jest biały nalot, czy tu może być wyciek?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.