Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań do ekspertów

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam parę pytań

1. Spalanie w moim Uniaku jest jak na moją kieszeń zbyt duże, czy można i jak je wyregulować ?

2. Chciałem szybko zasłonić zardzewiałe części drzwi, póki co nie mam czasu ani funduszy na naprawę, zamierzam za jakiś czas zająć się naprawą i konserwacją. Czym można zasłonić rdze ?

Uniaki mają na wysokości górnego brzegu błotnika, po bokach czarne listwy, czy można gdzieś takie kupić i zamontować w miejscu występowania rdzy ?

3. Na zimnym silniku zapalając trzeba dodawać dość dużo gazu, żeby nie zgasł, tak grzeje na zimnym aucie ok. 30 sek. Można coś zrobić, żeby zapalanie na zimno było łatwiejsze ?

Spokojnie czekam na odpowiedź... panic.gif

Napisano

> Witam,

> Mam parę pytań

> 1. Spalanie w moim Uniaku jest jak na moją kieszeń zbyt duże, czy można i jak je wyregulować ?

ile pali, w jakich warunkach jazdy? zatruty LPG czy nie?

>(...)

> 3. Na zimnym silniku zapalając trzeba dodawać dość dużo gazu, żeby nie zgasł, tak grzeje na zimnym

> aucie ok. 30 sek. Można coś zrobić, żeby zapalanie na zimno było łatwiejsze ?

jaki dokładnie masz silnik? gaźnik czy wtrysk?

> Spokojnie czekam na odpowiedź...

grinser006.gif

Napisano

> 2. Chciałem szybko zasłonić zardzewiałe części drzwi, póki co nie mam czasu ani funduszy na

> naprawę, zamierzam za jakiś czas zająć się naprawą i konserwacją. Czym można zasłonić rdze ?

niczym

normalnie bosza w łape i do gołej blachy wyszlifować (jak jeszcze jest blacha w ogóle) potem podkład - dużo to nie kosztuje

Napisano

1.Przeczytaj ten: LINK i sprawdź czy masz sprawne ufo - bo to zepsute to najczęstszy powód wysokiego spalania w 1.0.

2.Rdze możesz zamalowac minią albo psiknac brunoxem ale i tak musisz ja podszlifowac.

3. Patrz pkt 1

Napisano
  • Autor

> ile pali, w jakich warunkach jazdy? zatruty LPG czy nie?

> jaki dokładnie masz silnik? gaźnik czy wtrysk?

Tylko benzyna, bez LPG, gaźnik, pali ok 7-9l/100km ( nie szacowałem spalania osobno dla miasta i trasy), poprzedni właściciel szacował spalanie na ok.5,5-6 l /100km (i na pewno nie podał błędnych informacji).

p.s. co do szlifowania i nakładania podkładu to jestem zielony, można jakiegoś linka, bo znalazłem wiele sposobów, ale nie wiem który jest najlepszy.

Napisano

> Tylko benzyna, bez LPG, gaźnik, pali ok 7-9l/100km ( nie szacowałem spalania osobno dla miasta i

> trasy), poprzedni właściciel szacował spalanie na ok.5,5-6 l /100km (i na pewno nie podał

> błędnych informacji).

> p.s. co do szlifowania i nakładania podkładu to jestem zielony, można jakiegoś linka, bo znalazłem

> wiele sposobów, ale nie wiem który jest najlepszy.

wiec tak jak koledzy Ci wcześniej pisali - sprawdź ufo oraz cały układ WN, a dalej ustawienie rozrządu.

Możesz też zajrzeć do hamulców - lekko trzymający hamulec też podniesie spalanie.

pozdr

Napisano

> Możesz też zajrzeć do hamulców - lekko trzymający hamulec też podniesie spalanie.

> pozdr

Zgadza sie u mnie trzymajacy hamulec wlasnie powodowal spalanie na poziomie 7,5 l wiec jak przejedziesz dluzszy odcinek tzn jakies conajmniej 7-10km podotykaj kazdy kolpak na kole jezeli ktorys jest wyraznie cieplejszy masz prawdopodobna przyczyne a reszta przyczyn jak wyzej przedewszystkim uklad WN cool.gif zycze milego dochodzenia prawdy i wytrwalosci ja przez ostatnie 4 miesiace walczylem z moim unolotem fire 1.0 i na koniec jak juz wszystkie elementy zaplonu zostaly wymienione wkurzylem sie i pojechalem na diagnostyke komputerowa i co icon_eek.gif czujnik temperatury plynu chlodniczego kupilem nowy 35 zł i wszystko rozwiazal pozniej tylko jeszcze mala poprawka w centralce lpg 270751858-jezyk.gif i dzis ciesze sie ze uniaczek chodzi jak z fabryki 893goodvibes.gif

Napisano

dodam tylko ze przy solidnym butowaniu fire na wtrysku tez potrafi lyknac 7-9l, wiec moze winny styl jazdy, ten silnik raczej na wyscigi sie nie nadaje ale do spokojnego toczenia z miejsca na miejsce

Napisano

mój przy bucie w korkach w krk w zimie łykał coś koło 11-12 litrów na setkę, podkreślam 1.0 fire smile.gif

średnio obecnie mam 6,5-7 litrów, i to jest raczej norma dla fajerki (może być niżej na seryjnych kołach przez przekłamania licznika)

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam,

bylem na wczasach wiec dopiero teraz mogłem działać, po przejechaniu ok. 15 km, podotykałem felg, efekt - z przodu ciepłe, z tyłu zimne, czy to oznacza, że na pewno trzyma hamulec czy po prostu z przodu hamulce tak grzeją, bo są przeważnie lepsze od tylnych ?

Pytam z ciekawości bo i tak dziś jadę to sprawdzić.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam,

> bylem na wczasach wiec dopiero teraz mogłem działać, po przejechaniu ok. 15 km, podotykałem felg,

> efekt - z przodu ciepłe, z tyłu zimne, czy to oznacza, że na pewno trzyma hamulec czy po

> prostu z przodu hamulce tak grzeją, bo są przeważnie lepsze od tylnych ?

> Pytam z ciekawości bo i tak dziś jadę to sprawdzić.

> Pozdrawiam.

Z przodu masz tarcze i one zawsze się grzeją smile.gif

ważne żeby nie były gorące i żeby tylne koła były zimne

Napisano

Mam podobny przypadek - większe spalanie. Z tego co zdiagnozowaliśmy z fenixem to moje tłoczki niestety nie wracają w przednich hamulcach na swoje miejsce frown.gif i co za tym idzie mam większe spalanie. niewiem.gifMożliwe że u Ciebie też tak może być. Ewentualnie zapieczone

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.