Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima - łożysko sprężarki

Featured Replies

Napisano

Od począku.

Kiedyś w korku coś zaczęło rzęzić pod maską gdy silnik schodził z obrotów. Ciepło było.

Mechanik nic nie stwierdził. Wymieniał wcześniej rozrząd i myślałem, ze coś w związku z tym.

Potem co jakiś czas coś zaczęło głucho chrobotać pod maską. Ostatnio klima czasem nie włączała się, ale to może problem z panelem i elektryką.

A od kilku jest dziwnie, bo po włączeniu klimy rzęzi coraz badrziej i czuć, że przy włączonej klimie silnik dostaje sporego obciążenia.

Czyżby jakieś łożysko w sprężarce dokonywało żywota?

Z czym to się wiąże - podobno takie łożysko wymienia się, ale ogólnie ciężka robota ...

Napisano

Ja mam podobne wrazenia po wlaczeniu klimy. Jak budowa jest podobna jak w Oplach, to jest problem, bo nie ma w ASO zamiennika tylko trzeba szukac po wymiarach.

Napisano

> Kiedyś w korku coś zaczęło rzęzić pod maską<

Witam,

miałem kiedyś problem z klimatyzacją (wątek na forum) > w skrócie: coś metalicznie zachrobotało, klimatyzacja przestała chłodzić, w serwisie wymieniono bezpiecznik i od tej pory działa, ale ... czasem po włączeniu (ok. 1 minuta) slyszę metaliczny dźwięk i jakby lekkie syczenie/cyrkulację ? czynnika chłodzenia. Na razie wszystko działa > chłodzi, ale będąc z natury pesymistą smile.gif przewiduję w przyszłości problemy.

Pzdr.

Napisano

> Czyżby jakieś łożysko w sprężarce dokonywało żywota?

> Z czym to się wiąże - podobno takie łożysko wymienia się, ale ogólnie ciężka robota ...

nie wiem jak jest w markach GM, ale we francowatych łożysko nie występuje osobno tylko ze sprężarką (w zamienniki się nie bawią, bo wiadomo...), więc jeśli jest po gwar., to może być drogi gips.

jeśli się mylę, proszę mnie ewentualnie poprawić.

natomiast jeśli chodzi o zamienniki - czy firma POTaK nie będzie dysponowała ?? jak nie to może allegro.pl

Napisano

> natomiast jeśli chodzi o zamienniki - czy firma POTaK nie będzie dysponowała ?? jak nie to może

> allegro.pl

Ja myslalem o sklepach SKF lub podobne. Raz znajomemu szukalem i sciagali na specjalne zamowienie

Napisano

> Witam,

> miałem kiedyś problem z klimatyzacją (wątek na forum) Pzdr.

jeśli tylko "syczy" to jest mało gazu - może to świadczyć o powstałej nieszczelności. Jesli wyje sprężarka po włączeniu klimy to prawdopodobnie do wymiany są wszystkie łożyska, a jak jest cisza to jedynie łożysko w sprzęgiełku. Ale lepiej żeby to zweryfikował i ew. naprawił wyspecjalizowany warsztat.

pozdro

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak jest w markach GM, ale we francowatych łożysko nie występuje osobno tylko ze sprężarką

> (w zamienniki się nie bawią, bo wiadomo...), więc jeśli jest po gwar., to może być drogi gips.

Kolega w Stilo miał podobny problem i mechanik właśnie zdiagnozował łożysko - gdzieś oddał do wymiany i w sumie wyszło coś kole 400zł.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> nie wiem jak jest w markach GM, ale we francowatych łożysko nie występuje osobno tylko ze sprężarką

> (w zamienniki się nie bawią, bo wiadomo...), więc jeśli jest po gwar., to może być drogi gips.

> jeśli się mylę, proszę mnie ewentualnie poprawić.

> natomiast jeśli chodzi o zamienniki - czy firma POTaK nie będzie dysponowała ?? jak nie to może

> allegro.pl

No i odgrzewam temat, bo wczoraj po przyjeździe do garażu mocno już coś rzęziło pod maska i było czuć smród gumy. Coś zaciera się. Po niedzieli trza udać się do mechanika zlosnik.gif

Napisano

> No i odgrzewam temat, bo wczoraj po przyjeździe do garażu mocno już coś rzęziło pod maska i było

> czuć smród gumy. Coś zaciera się. Po niedzieli trza udać się do mechanika

Rozumiem, że bezpośrednio przed tym klimatyzacja była włączona?

Napisano

> nie była

> włączylem w garażu - bez zmian w odsłuchu dźwięków z okolic silnika

> - napinacz ?

Zdejmij pasek i pokrec recznie roznymi kolami + pomacaj ktore gorace. Wymiana napinacza jest banalna - robilem to kilka razy.

Napisano
  • Autor

> Zdejmij pasek i pokrec recznie roznymi kolami + pomacaj ktore gorace. Wymiana napinacza jest

> banalna - robilem to kilka razy.

Jestem już na etapie, że raczej nie param się takimi próbami napraw - ten pokręcony pasek zbyt skomplikowanie wygląda wink.gif

Myślisz, że łatwo go zdjąć hmm.gif

Zresztą, łatwiej będzie wykonać telefon do mechanika, do pracy pojadę maluszkiem żony, a w terminie naprawy mijemy nadzieję, że po drodze do warsztatu stan nie pogorszy się zlosnik.gif

Napisano

> Myślisz, że łatwo go zdjąć

Bierzesz klucz i krecisz naprezaczem az zrobi klik i przestanie naprezac. Zdejmujesz pasek, macasz kola pasowe i sprawdzasz ktore z nich ma problem. Jak to cos powaznego, to zakladasz pasek o jedziesz do mechanika. Jak to napinacz to go odkrecasz, przykrecasz nowy, zakladasz pasek i krecac sruba klikasz naprezacza znowu i znowu napreza.

W Pontiacu mi kiedys poszlo takie bezsensowne kolko ktore tylko zmienialo kierunek pasa. Zatarlo sie a ze bylo plastikowe to pasek jest stopil i potem spadl. Tyle ze na sszczescie to byl pasek od superchargera wiec poza drobna utrata mocy nie bylo zadnych innych objawow. A drugi raz zaczal mi szalec naprezacz tego drugiego, grozniejszego paska - tego co napedza pompe wody, klime i alternator - zmiana tez byla banalna. No i poza tym zmienilem paski z badziewiastych fabrycznych na porzadne gatorbelt czy jak im tam.

P.S. Dlatego lubie pojazdy GM - psuja sie czesto, ale zwykle to jakies duperele ktore latwo naprawic.

Napisano
  • Autor

> Bierzesz klucz i krecisz naprezaczem az zrobi klik i przestanie naprezac. Zdejmujesz pasek, macasz

> kola pasowe i sprawdzasz ktore z nich ma problem. Jak to cos powaznego, to zakladasz pasek o

> jedziesz do mechanika. Jak to napinacz to go odkrecasz, przykrecasz nowy, zakladasz pasek i

> krecac sruba klikasz naprezacza znowu i znowu napreza.

Jutro popatrzę, może nawet spróbuję zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jutro popatrzę, może nawet spróbuję

No i nie spróbowałem samodzielnie - za dużo zachodu, aby dostać się do paska. Auto wstawiłem do mechanika i wymienił napinacz i pasek klinowy. Napinacz 140zł. W sumie 290zł. W tym jeszcze wyważył koła.

p.s.

i po przyjeździe do domu rzęzi tak samo - czyli to nie napinacz sciana.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Auto wstawiłem do mechanika i wymienił napinacz i pasek klinowy.

Odświeżam temat.

Byłem dzisiaj u mechanika, bo coraz bardziej rzęzi pod maską, gdy silnik ciepły. Gdy zimny, jest w normie.

Pod odchyleniu osłony rozrządu dźwięk nasila się i jest bardziej metaliczny.

Jestem umówiony po niedzieli na wymianę pompy wody, jeśli to rzeczywiście pompa hałasuje.

Coś mnie tknęło by zajrzeć pod maskę, bo w niedzielę mam zrobić trasę 1000km ... ale w związku z powyższym będę musiał się pomęczyć i jechać maluszkiem z klekotem pod maską. kara.gif

Napisano
  • Autor

> Odświeżam temat.

> Byłem dzisiaj u mechanika, bo coraz bardziej rzęzi pod maską, gdy silnik ciepły. Gdy zimny, jest w

> normie.

> Pod odchyleniu osłony rozrządu dźwięk nasila się i jest bardziej metaliczny.

> Jestem umówiony po niedzieli na wymianę pompy wody, jeśli to rzeczywiście pompa hałasuje.

No i mechanik wymienił pompę i asekuracyjnie pasek rozrządu. Po przyjeździe do domu była cisza. Zobaczymy jak dalej. Oby już nie było więcej niespodzianek. zlosnik.gif

Napisano

> No i mechanik wymienił pompę i asekuracyjnie pasek rozrządu. Po przyjeździe do domu była cisza.

> Zobaczymy jak dalej. Oby już nie było więcej niespodzianek.

a napinacza nie wymienił? shocked.gif Toż to grosze kosztuje a zawsze mniejsze ryzyko że nie dojedzie do wymiany.... boje_sie.gif

Napisano

> No i mechanik wymienił pompę i asekuracyjnie pasek rozrządu. Po przyjeździe do domu była cisza.

> Zobaczymy jak dalej. Oby już nie było więcej niespodzianek.

kluczowe pytanie silnik, wiek, przebieg?

Napisano
  • Autor

> kluczowe pytanie silnik, wiek, przebieg?

Przy 60kkm po 4 latach wymieniany był kompleny rozrząd.

Po kilku tys. km zaczęły się pojawiać dziwne dźwięki spod maski po porządnym zagrzaniu silnika.

Okazało się, że wymieniona pompa była trefna.

Obecnie auto ma 4,5 roku i 72kkm przebiegu.

Napisano
  • Autor

> a napinacza nie wymienił? Toż to grosze kosztuje a zawsze mniejsze ryzyko że nie dojedzie do

> wymiany....

Kompletny rozrząd z pompą wymieniany był przy 60kkm. Obecnie przy 72kkm ponownie została wymieniona tylko pompa i asekuracyjnie pasek. Całość na koszt warsztatu.

Napisano

> Kompletny rozrząd z pompą wymieniany był przy 60kkm. Obecnie przy 72kkm ponownie została wymieniona

> tylko pompa i asekuracyjnie pasek. Całość na koszt warsztatu.

jakiej firmy pompa przy 60kkm byla i reszta?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.