Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce Fiacik CC

Featured Replies

Napisano

Witam

Zakładam nowy wątek w szczycie desperacji, nie umiem znaleźć rozwiązania na hamulce w moim CC wymieniłem tarcze na porządniejsze nowe klocki Brembo z tyłu nówki okładziny i tłoczki a wynik mam taki że nie mogę dobrze zahamować, poza tym mam nieodparte wrażenie że tył hamuje zdecydowanie lepiej niż przód z pompą nic nie robiłem regulator siły hamowania również seryjny , czy ktoś może mi coś doradzić może macie jakieś doświadczenia

z góry dziękuję za każdą podpowiedz

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Zakładam nowy wątek w szczycie desperacji, nie umiem znaleźć rozwiązania na hamulce w moim CC

> wymieniłem tarcze na porządniejsze nowe klocki Brembo z tyłu nówki okładziny i tłoczki a wynik

> mam taki że nie mogę dobrze zahamować, poza tym mam nieodparte wrażenie że tył hamuje

> zdecydowanie lepiej niż przód z pompą nic nie robiłem regulator siły hamowania również seryjny

> , czy ktoś może mi coś doradzić może macie jakieś doświadczenia

> z góry dziękuję za każdą podpowiedz

> Pozdrawiam

Jedyne co może Ci pomoc w blokującym tyłu jest jakiś twardy klocek typu DS. performance , DS. 2500 lub 3000 tych dwóch ostatnich nie polecam do codziennej jazdy ponieważ trzeba je dogrzać żeby hamulec zaczął hamować .

Napisano

Przyczyna łapania tyłu wczesniej niz przodu sa nie orginalne szczeki. nawet te co w aso sprzedaja to sa i do malucha i do cc/sc. (a przynajmniej tak było w moim przypadku)

Napisano

Tył zawsze blokuje wcześniej od przodu - ten typ tak ma. Widziałem kiedyś chyba na allegro jakieś cylinderki czy dławiki, którego powodowały że tył miał hamować zdaje sie 25% słabiej, czy faktycznie coś takiego jest czy tylko jakiś naciągacz to był nie wiem. Można też na przód założyc jakiś mocniejszy zestaw np. z palio lub punto wentylowana tarcza plus większy klocek (seryjnie montowany z tarczą 257mm), skuteczność naprawde bardzo sie poprawi. Ja u siebie mam standardowy zestaw brembo + ferodo i hamuje niby całkiem okej, ale kolega kupił ostatnio autko z wentylowaną tarczą z dużym klockiem i przepaść poprostu, auto staje jak wryte, aczkolwiek podejrzewam że w zimie będzie niezły hardkor z tym.

Napisano
  • Autor

Panowie dzięki za podpowiedz ale ... na prostej przy dohamowaniu ciężko jest mi porządnie zblokować koła , byłem na ścieżce i Pan "Ziutek" twierdzi że jest OK (jeżeli chodzi o pracę hamulców) według mnie jednak coś nie działa jeśli nie można porządnie zblokować się na prostej sam się zastanawiam może pompa ?

Napisano
  • Autor

Był ma dosłownie parę miesięcy i co istotne hamulec nie puchnie

> a płyn zmieniany był?

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam,

To i ja się podłączę do kolegi bo mam problem w CC Sportingu. A było tak:

Postawiłem tej zimy samochód pod blokiem i wyciekł mi cały płyn hamulcowy. Na szczeście jakoś udało mi się dojechać do mechanika na tych zepsutych hamulcach bo po wycieknięciu płynu hamulce działały po wciśnięciu pedału do oporu (może na jakiejś mechanicznej, a nie hydraulicznej zasadzie?? Nie znam się). W warsztacie mechanik wymienił tylne szczęki i zalał nowym płynem. I teraz pojawia sie problem, bo gdy samochód postoi jakiś czas (np. przez noc), to hamulce działają głównie na tył. Z tym, że "głównie na tył" oznacza, że po lekuchnym naciśnięciu pedału tylne koła blokują się brutalnie a przednie ledwie hamują. Po 2 - 3 hamowaniach hamulce wracają do normalnego działania i hamują z normalną prawidłową siłą. Pytanie jest nastepujące: Co może powodować, że przy "odstanym" samochodzie ciśnienie w układzie hamulcowym kierowane jest na tył a nie we właściwej proporcji na przód i tył??

Napisano

> Witam,

> To i ja się podłączę do kolegi bo mam problem w CC Sportingu. A było tak:

> Postawiłem tej zimy samochód pod blokiem i wyciekł mi cały płyn hamulcowy. Na szczeście jakoś udało

> mi się dojechać do mechanika na tych zepsutych hamulcach bo po wycieknięciu płynu hamulce

> działały po wciśnięciu pedału do oporu (może na jakiejś mechanicznej, a nie hydraulicznej

> zasadzie?? Nie znam się). W warsztacie mechanik wymienił tylne szczęki i zalał nowym płynem. I

> teraz pojawia sie problem, bo gdy samochód postoi jakiś czas (np. przez noc), to hamulce

> działają głównie na tył. Z tym, że "głównie na tył" oznacza, że po lekuchnym naciśnięciu

> pedału tylne koła blokują się brutalnie a przednie ledwie hamują. Po 2 - 3 hamowaniach hamulce

> wracają do normalnego działania i hamują z normalną prawidłową siłą. Pytanie jest nastepujące:

> Co może powodować, że przy "odstanym" samochodzie ciśnienie w układzie hamulcowym kierowane

> jest na tył a nie we właściwej proporcji na przód i tył??

Jak autko postoi przez noc to robi sie nalot rdzy na bębnach i łapią mocniej, najbardziej odczuwalne to jest podczas wilgotnych dni. Warto też zajrzeć raz na jakiś czas do przednich zacisków, a konkretnie do tłoczków czy nie podrdzewiały i czy uszczelki tłoczków są całe.

Napisano

> Panowie dzięki za podpowiedz ale ... na prostej przy dohamowaniu ciężko jest mi porządnie zblokować

> koła , byłem na ścieżce i Pan "Ziutek" twierdzi że jest OK (jeżeli chodzi o pracę hamulców)

> według mnie jednak coś nie działa jeśli nie można porządnie zblokować się na prostej sam się

> zastanawiam może pompa ?

byc moze pompa przepuszczac zaczyna

Napisano

> Panowie dzięki za podpowiedz ale ... na prostej przy dohamowaniu ciężko jest mi porządnie zblokować

> koła , byłem na ścieżce i Pan "Ziutek" twierdzi że jest OK (jeżeli chodzi o pracę hamulców)

> według mnie jednak coś nie działa jeśli nie można porządnie zblokować się na prostej sam się

> zastanawiam może pompa ?

Na ścieżce sprawdzane są hamulce w zakresie jeszcze dość delikatnego hamowania.

Co do blokowania, to oczywiście powinny się bez większego wysiłku blokować.

Jeżeli pedał wysoko robi się bardzo twardy i po prostu nie masz siły zblokować hamulców, to stawiam na problem ze wspomaganiem.

Natomiast jeżeli pedał wciskasz głęboko i mimo to koła się nie blokują to pewnie gdzieś masz jakąś lewą ściślowość w układzie (zapowietrzony, pulsujące wężyki albo układ tarcza-klocek po prostu sprężynuje z powodu krzywo wyrobionych tarcz).

Napisano

> Tył zawsze blokuje wcześniej od przodu - ten typ tak ma.

Nie do końca.

Nowy, seryjny, sprawny układ hamuje dużo mocniej przodem.

Przód się blokuje, a zablokowanie tyłu na suchym asfalcie praktycznie jest niemożliwe ludzkimi siłami cisnącymi w pedał hamulce.

Natomiast z czasem wyrabiają się te korektory tylne i tył hamuje coraz mocniej (o ile oczywiście tam z tyłu hamulce są sprawne).

Aż do zupełnego padu korektora który objawia się tym że tył blokuje się dużo szybciej niż przód.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.