Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

HRV V-Tec 1.6 (TTTM?)

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu powożę się zacną tą Hondą, ale powiem szczerze, że po przesiadce z mojego poprzedniego auta odczuwam ogromną różnicę na minus jeśli chodzi o silnik.

Otóż poprzednie auto (Kia Clarus 2 1.8 16V 115KM), które było raptem lżejsze od tej Hondy o zaledwie 40kg, było jak na mój gust całkiem żwawe, dość szybkie i względnie mało paliło.

Natomiast po przesiadce na HRV-a, który mimo troszkę mniejszego silnika, ale mocy większej o 10KM poczułem się prawie jak w podróży sentymentalnej do czasów Matiza.

Auto jest generalnie strasznie mułowate, ciężko je wydobyć z obrotów oscylujących około 2000-2700 (w sensie baaardzo wolno się wkręca, co czasem powoduje u mnie strach, jak muszę się gdzieś szybko włączyć do ruchu), wyprzedzanie bez redukcji na 3 bieg w trasie jest praktycznie niemożliwe, a jazda z prędkością około 110-120 km/h nie jest już raczej niczym przyjemnym, a spalanie poza miastem zamyka mi się w 10,5-11l/100km (sic!) icon_eek.gif

Powiedzcie mi moi drodzy: Ten Typ Tak Ma, czy Tylko Ja Tak Mam? confused.gif

Kilka faktów do pomocy:

- świece i kable już są nowe

- paliwo tankuję od początku 98 (wiem, że to może nic nie znaczyć wink.gif )

- spalanie w mieście mam takie jak w trasie, czyli około 11l

- auto nie jest zagazowane

- mam wersję z napędem 4WD

- prędkość maksymalna, jaką udało mi się rozwinąć na autostradzie to 172km/h i nie miał już ani trochę ochoty jechać szybciej

Pomóżcie, bo nie wiem czy jechać na diagnozę komputerową za którą mnie sporo skubną i może niczego nie wykazać, a może się tutaj okazać, ze mam arcy nieudany model Hondy wink.gif

Napisano

> Pomóżcie, bo nie wiem czy jechać na diagnozę komputerową za którą mnie sporo skubną i może niczego

> nie wykazać, a może się tutaj okazać, ze mam arcy nieudany model Hondy

Cos jest zdecydowanie nie tak - kumpel mial kiedys ta non-VTEC i 170 to zamykala bez gadania, ba zrobila nawet kiedys

Oczywiscie trzeba bylo krecic wysoko ale zbierala sie jakos nawet z dolu.

Diagnostyka komputerowa moze nic nie wykazac jesli nie pali sie check. Zacznij od banalow - paliwo 95 (nie ma sensu lac 98), czy ma dosc oleju, czy przelacza sie VTEC, czy auto kreci zwawo do odcinki, czy jest czysty filtr powietrza, czy sonda ok...

Napisano
  • Autor

> Cos jest zdecydowanie nie tak - kumpel mial kiedys ta non-VTEC i 170 to zamykala bez gadania, ba

> zrobila nawet kiedys TYLE

No właśnie dokładnie przez ten filmik zacząłem mieć wątpliwości, a przez

to już zupełnie straciłem nadzieję, ze wszystko jest ok wink.gif

> Oczywiscie trzeba bylo krecic wysoko ale zbierala sie jakos nawet z dolu.

To to chyba normalne w tych silnikach, że one lubią być powyżej 4500 obrotów.

> Diagnostyka komputerowa moze nic nie wykazac jesli nie pali sie check. Zacznij od banalow - paliwo

> 95 (nie ma sensu lac 98),

Paliwo akurat dla mnie nie nie grało nigdy większej różnicy, choć w Clarusie dało się wyraźnie odczuć różnicę między 95, a v-powerem 99. Także przyzwyczajenie, tylko stacja się zmieniła wink.gif

>czy ma dosc oleju,

Wszystkie płyny na bieżąco sprawdzam i wszystko ma waytogo.gif Oleju nie bierze nawet grama.

>czy przelacza sie VTEC,

Wcześniej nie jeździłem VTecami, ale domyślam się, że załączenie się systemu nie powoduje jakichś spektakularnych efektów jak np w przypadku turbo wink.gif Jeśli szybsze wkręcanie się na obroty powyżej 4300-4500 jest takim efektem, to tak - działa smile.gif

>czy auto kreci zwawo do

> odcinki,

Wielokrotnie sprawdzane waytogo.gif Jak zmiana biegu jest powyżej 3500 obrotów, to się bardzo żwawo kręci, aczkolwiek wolałbym, żeby z dołu też nie było tragedii wink.gif

>czy jest czysty filtr powietrza,

Filtr jest raczej czysty, bo w grudniu był wymieniany, a nigdzie po kurzu nie jeździłem.

>czy sonda ok...

A tego to chyba bez komputera nie sprawdzę, nie? cfaniaczek.gif Chyba że są jakieś magiczne sposoby. hmm.gif

Swoją drogą to też obstawiam sondę, ale pamiętam, że jak mi w matizie padła, to tylko spalanie się zmieniło...

Napisano

> Wcześniej nie jeździłem VTecami, ale domyślam się, że załączenie się systemu nie powoduje jakichś

> spektakularnych efektów jak np w przypadku turbo Jeśli szybsze wkręcanie się na obroty

> powyżej 4300-4500 jest takim efektem, to tak - działa

No w SOHC VTEC raczej spektakularnie nie bedzie ale jakastam zmiana dzwieku powinna towarzyszyc wzrostowi przyspieszenia.

> Wielokrotnie sprawdzane Jak zmiana biegu jest powyżej 3500 obrotów, to się bardzo żwawo kręci,

To dziwne, ze nie chce poleciec wiecej jak 170 - przeciez wtedy juz jest rozkrecony.

> aczkolwiek wolałbym, żeby z dołu też nie było tragedii

Wiesz...to jednak silnik Hondy o niewielkiej pojemnosci, a uciagnac musi calkiem sporo samochodu i jeszcze 4x4...chociaz jak pamietam tamta HRV to tragedii nie bylo, jakos sie zbieral.

> A tego to chyba bez komputera nie sprawdzę, nie? Chyba że są jakieś magiczne sposoby.

> Swoją drogą to też obstawiam sondę, ale pamiętam, że jak mi w matizie padła, to tylko spalanie się

> zmieniło...

No wlasnie sek w tym, ze komp tez moze nie wykryc problemu z sonda jesli jej wskazania nie beda jakos masakrycznie odbiegac od normy. Najlepiej zeby w jakims warsztacie sprawdzili jakie podaje napiecia i porownali z referencyjnymi.

Napisano

Masz wersje 5d, ktora jednak wazy pare ladnych kg wiecej wzgledem 3d i to moim zdaniem wyjasnia zagadke.

Napisano

rozrząd nie przestawiony?

Napisano
  • Autor

> rozrząd nie przestawiony?

Wydaje mi się, że wtedy powinienem mieć dużo więcej "atrakcji". Swoją drogą rozrząd sam z siebie by się nie przestawił... chyba hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Masz wersje 5d, ktora jednak wazy pare ladnych kg wiecej wzgledem 3d i to moim zdaniem wyjasnia

> zagadke.

Wydaje mi się że te 120kg nie powinno aż tak wpłynąć na osiągi, zwłaszcza że wersje 3d miały silniki bez Vteca (104KM).

Z resztą tak jak pisałem na początku, miałem wcześniej słabszego o 10KM Clarusa i czasem go przyładowywałem do takiej wagi jaką ma teraz Honda - mimo wszystko Clarus lepiej jechał.

Napisano

> Wydaje mi się, że wtedy powinienem mieć dużo więcej "atrakcji". Swoją drogą rozrząd sam z siebie by

> się nie przestawił... chyba

Jesli o jeden zabek to jakis wielkich atrakcji by nie bylo. Sam z siebie moze sie przestawic, zwlaszcza jesli byl nieumiejetnie zmieniany.

Napisano

> Jesli o jeden zabek to jakis wielkich atrakcji by nie bylo. Sam z siebie moze sie przestawic,

> zwlaszcza jesli byl nieumiejetnie zmieniany.

Watpie, zeby wowczas udalo sie go rozpedzic do 170km/h zlosnik.gif

Napisano

> Watpie, zeby wowczas udalo sie go rozpedzic do 170km/h

No nie wiem...jeden zabek to duzo i malo zarazem. Auto latajace normalnie 200 moze sie wowczas doczlapac do 170. Juz bardziej pod teorie rozrzadu nie podchodzi mi bezproblemowe dokrecanie do odcinki.

Napisano

Juz bardziej pod teorie rozrzadu nie podchodzi mi bezproblemowe dokrecanie

> do odcinki.

To prawda, poza tym chyba na wolnych obrotach by za rowno nie pracowal.

Kolega w tym HRV moze niech sprawdzi jeszcze katalizator czy nie jest przypadkiem przypchany ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kolega w tym HRV moze niech sprawdzi jeszcze katalizator czy nie jest przypadkiem przypchany

Dobra idea - mnie też to przeszło przez myśl.

Tylko rodzi się kolejny problem - jak go zdiagnozować? Nie słyszę charakterystycznego dźwięku jaki towarzyszy rozbitemu katalizatorowi, więc w grę może wchodzić przypchanie.

Komputer nic nie wykaże, a analizator spalin? niewiem.gif

Szkoda też mi wydawać pieniędzy na tłumikarza, żeby mi na chwilę wstawił rurę...

Poza tym, czy jest możliwe zapchanie się katalizatora po przebiegu 55000 km?

Napisano

> Dobra idea - mnie też to przeszło przez myśl.

> Tylko rodzi się kolejny problem - jak go zdiagnozować? Nie słyszę charakterystycznego dźwięku jaki

> towarzyszy rozbitemu katalizatorowi, więc w grę może wchodzić przypchanie.

> Komputer nic nie wykaże, a analizator spalin?

> Szkoda też mi wydawać pieniędzy na tłumikarza, żeby mi na chwilę wstawił rurę...

> Poza tym, czy jest możliwe zapchanie się katalizatora po przebiegu 55000 km?

Moim zdaniem przypchany kat tlumilby raczej gore obrotow kiedy najwazniejsza jest po prostu jak najlepsza przepustowosc, a nie zadne zjawiska falowe. No i raczej jest to nie do zdiagnozowania bez wyjecia kata.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.