Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z19DTL - czy lubi biodiesla?

Featured Replies

Napisano

Moje pytanie brzmi, czy silniki Z19DTL stosowane w Oplu mogą być zasilane biodieslem? Mam bowiem Octavię z silnikiem 1,9TDI na pompowtryskach i producent wręcz zakazuje jazdy na paliwach typu bio. A jak się ma to do jednostki FIATA zastosowanej w naszych Astrach? Jeździ ktoś może?

Napisano

Na VKP był topic na ten temat co prawda z chodziło o Z19DTHale to prawie to samo. Gostek kupił autko w niemcowni paliwa było trochę więc postanowił zatankować dopiero po przekroczeniu granicy w Polsce. Było ciemno późno i gostek zmęczony podjechał pod dystrybutor i nie przyglądając się dokładnie zalał BioDiesla. Po zatankowaniu ujechał około 40 km auto straciło moc i stanęło. Wynik zatarte dwa pompo wtryskiwacze.

Napisano
  • Autor

> Na VKP był topic na ten temat co prawda z chodziło o Z19DTHale to prawie to samo. Gostek kupił

> autko w niemcowni paliwa było trochę więc postanowił zatankować dopiero po przekroczeniu

> granicy w Polsce. Było ciemno późno i gostek zmęczony podjechał pod dystrybutor i nie

> przyglądając się dokładnie zalał BioDiesla. Po zatankowaniu ujechał około 40 km auto straciło

> moc i stanęło. Wynik zatarte dwa pompo wtryskiwacze.

Tak też myślałem... Octavia też nie śmiga na bio...

Przy okazji - najlepszego! pub2.gif

Napisano

> Octavię z silnikiem 1,9TDI na pompowtryskach i producent wręcz zakazuje jazdy na paliwach typu

> bio.

w instrukcji masz napisane, ze nie mozesz jezdzic na BIO? pokaz skan jesli mozesz.

to dziwne, bo w mojej instrukcji do passata do tego samego silnika 1.9TDI na pompowtryskach pisza, ze mozna bio.

Napisano
  • Autor

> w instrukcji masz napisane, ze nie mozesz jezdzic na BIO? pokaz skan jesli mozesz.

> to dziwne, bo w mojej instrukcji do passata do tego samego silnika 1.9TDI na pompowtryskach pisza,

> ze mozna bio.

Jutro ci zrobię fotkę, skoro nie wierzysz smile.gif Nie muszę czytać instrukcji, bo otwieram klapkę wlewu paliwa a na niej widnieje naklejka z przekreślonym napisem BIO. To chyba jasne?

Napisano

> Jutro ci zrobię fotkę, skoro nie wierzysz Nie muszę czytać instrukcji, bo otwieram klapkę wlewu

> paliwa a na niej widnieje naklejka z przekreślonym napisem BIO. To chyba jasne?

zrob smile.gif.

dziwi mnie tylko, ze silnik vw moze, a skody nie. przeciez to to samo confused.gif

jakie masz dokladnie oznaczenie silnika i ktory rok?

Napisano
  • Autor

> zrob .

> dziwi mnie tylko, ze silnik vw moze, a skody nie. przeciez to to samo

> jakie masz dokladnie oznaczenie silnika i ktory rok?

Oto obiecane fotki zrobione klapkom wlewu trzech samochodów:

1. SKODA OCTAVIA Tour 1,9 TDI, 2007 r.

284003230-g2.jpg

2. VW Tiguan, 2,0 TDI, 2009 r.

284003235-g1.jpg

3. OPEL ASTRA H, Z19DTL, 2007 r.

284003232-g3.jpg

A na koniec ciekawy artykuł z AUTO ŚWIATa

post-29036-14352509054561_thumb.jpg

Napisano

> Oto obiecane fotki zrobione klapkom wlewu trzech samochodów:

> 1. SKODA OCTAVIA Tour 1,9 TDI, 2007 r.

no ciekawe. jaki tam siedzi silnik? jakie oznaczenie?

> A na koniec ciekawy artykuł z AUTO ŚWIATa

auto swiat jest dla mnie jak fakt czy super ekspres wink.gif

Napisano

Bo zapewne Skoda kolegi spełnia normę Euro4 i dla tego nie może być BIOl lane

Napisano
  • Autor

> Bo zapewne Skoda kolegi spełnia normę Euro4 i dla tego nie może być BIOl lane

Tak, zarówno moja SKODA jak i ASTRA spełniają normy EURO4. Tiguan firmowy spełnia EURO5.

Napisano

> Tak, zarówno moja SKODA jak i ASTRA spełniają normy EURO4. Tiguan firmowy spełnia EURO5.

BIOester tylko do aut z "do" Euro3.

Passaty B5 po lifcie 1.9TDI na PD nie mają filtra cząstek stałych dlatego mają EURO3 i mogą śmigać na BIO.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.