Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miękki pedał hamulca w Lacetti

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Od początku posiadania przeze mnie ścierwolota Lacetti zauważyłem, że pedał hamulca jest miękki. Hamulce są niby OK, do normalnej jazdy wystarczy niewielka siła nacisku na pedał. Jednak gwałtowne hamowanie tym autem nie jest miłe - do załączenia ABS-u wymagana jest olbrzymia siła nacisku, poza tym przy walnięciu nogą w pedał z całej siły auto nie hamuje od razu gwałtownie - na początku jest takie psssst... od pedału hamulca, po chwili (nie jest to długo, może 0,5 sek, ale przy dużej prędkości to może być sporo...) dopiero hamulce zaczynają hamować porządnie, włącza się ABS. Irytują mnie 2 rzeczy:

- duża siła nacisku na pedał powodująca porządne hamowanie (zadziałanie ABS-u na suchym asfalcie)

- zwłoka od chwili depnięcia do wlączenia ABS-u

Wszystkie auta, którymi jeździłem i jeżdżę hamują bezzwłocznie, te z ABS praktycznie od chwili walnięcia w hamulec go uruchamiają.

Wczoraj rozebrałem wszystkie hamulce i przekonserwowałem wszystkie zaciski. Tył chodził za ciasno, ale na chwilę obecną wszystkie prowadnice chodzą idealnie, tłoczki też, klocki nowe, luźno osadzone. Wymieniłem płyn na nowy, hamulce odpowietrzone.

Różnicy brak, no może poza luźniejszym toczeniu się auta. Zacząłem zastanawiać się - może TTTM?

A wiec pytanie do Was - jak oceniacie hamulce w Laczku na tle innych aut?

Napisano

> A wiec pytanie do Was - jak oceniacie hamulce w Laczku na tle innych aut?

W porównaniu do Lacka hamulce w Focusie II i Astrze III to "żylety" (niewielka siła i auto "staje dęba"). W Lacku rzeczywiście trzeba mocniej "depnąć" (pewnie mniejsze tarcze z przodu, słabsze serwo). Ale tragedii nie ma, u mnie łatwo wyczuć kiedy koła się zaczynają blokować. U mojej mulher.gif (1.4 sedan) hamulec bierze głębiej, ale to pewnie kwestia bardziej zużytych tarcz i klocków, siła potrzebna jest ta sama.

Napisano

Mialem podobnie co wiecej im cieplej i bardziej intensywnie uzywane hamulce tym pedal bardziej miekki. Wymiana plynu + odpowietrzenie i jak reka odjal zlosnik.gif

Napisano

w sumie u siebie nie zauważyłem znaczącej różnicy w porównaniu do innych marek którymi mam okazję się poruszać. Faktem jest, że jeśli chodzi o Opla to różnica jest znacząca - tam faktycznie auto "staje dęba".

A jeszcze pytanie - jaki teraz masz przebieg ? Nie wiem, napisałeś że płyn zmieniony, układ odpowietrzony ...

Kolega (tylko że do innej marki) wrzucił na przód tarcze wentylowane - ponoć różnica niebo, a ziemia.

Jeśli nie uzyskasz odpowiedzi na forum, podjedź do chłopaków na serwis i dopytaj co można ew. usprawnić.

Napisano

tylko o ile pamiętam odpowietrzanie układu hamulcowego z ABSem robi się dokładnie odwrotnie niż bez ABSu. Czyli zaczynamy odpowietrzać od najbliższego do najdalszego koła.

Napisano

> Zacząłem zastanawiać się - może TTTM?

U mnie podobnie działają hamulce. Nie są to hamulce, że wystarczy lekko nacisnąć i auto staje w miejscu. Trzeba się przyzwyczaić, że hamulce w lacku działają "spokojniej".

Napisano
  • Autor

> Ja bym zmienił płyn i dokładnie odpowietrzył zgodnie zesztuką czyli rurka zanurzona w słoiku z

> płynem.

Tak było robione ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mialem podobnie co wiecej im cieplej i bardziej intensywnie uzywane hamulce tym pedal bardziej

> miekki. Wymiana plynu + odpowietrzenie i jak reka odjal

U mnie właśnie nie ma różnicy - czy ciepłe, czy rozgrzane, zawsze jest tak samo. Może jest ciut lepiej po ostatniej robocie, ale różnica nie powala na kolana.

Napisano
  • Autor

> w sumie u siebie nie zauważyłem znaczącej różnicy w porównaniu do innych marek którymi mam okazję

> się poruszać. Faktem jest, że jeśli chodzi o Opla to różnica jest znacząca - tam faktycznie

> auto "staje dęba".

No właśnie - moje odczucie jest podobne. Wprawdzie tragedii w Laczku nie ma, ale różnica jest spora.

> A jeszcze pytanie - jaki teraz masz przebieg ? Nie wiem, napisałeś że płyn zmieniony, układ

> odpowietrzony ...

108kkm

> Kolega (tylko że do innej marki) wrzucił na przód tarcze wentylowane - ponoć różnica niebo, a

> ziemia.

U żonki w dziadowskiej Thalii tarcze niewentylowane, a hamulce żyletki. Swoją drogą to przy jeździe w miejskich korkach ze średnią prędkością ok. 20km/h to wentylowanie niewiele daje raczej.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Uznaję, że wszystko z hamulcami jest w miarę OK.

Napisano

> Kolega (tylko że do innej marki) wrzucił na przód tarcze wentylowane - ponoć różnica niebo, a

> ziemia.

W Lacku fabryczne tarcze z przodu są wentylowane, z tyłu zwykłe.

Napisano
  • Autor

> renoofki tak mają - po lekkim naciśnięciu pedału auto staje, ale IMO to też nie jest dobre

Akurat w Thalii bardzo dobrze można stopniować siłę hamowania, ale w służbowym kangurze każde pierwsze hamowanie (nawet lekkie) kończy się zadziałaniem ABS-u. Tam trzeba się przed jazdą nauczyć hamować na nowo. To samo mówi kolega jeżdżący prywatnie kilkuletnią Meganką.

Ale wracając do Chevroleta/Daewoo - przypomniało mi się w międzyczasie, że jak jechałem Aveo '2004 sąsiadki to też hamulce podobnie działały do mojego Laczka, podobnie było również kiedyś w moim Matizie. A więc chyba koreańce tak je po prostu robią

Napisano

musiał bym zobaczyć u ciebie ale stopniowany hamulec to najlepsza sprawa jak może być, fakt wrażenie masz, że są gorsze ale to nieprawda co czego dowodzą rolki, ja często śmigam skodą i do pasji doprowadza mnie dotykanie jednym najmniejszym palcem u nogi hamulca co by sie ABS nie załączał, to jest strasznie irytujące bo za każdym razem śpiące dziecko w foteliku trzeba trzymac co by głowa nie leciała, równie dobrze mogli by zrobić guzik zero / jeden, pedał jest po to aby móc wystopniować siłę hamowania - BRAWO dla Cheviego

Napisano
  • Autor

> musiał bym zobaczyć u ciebie ale stopniowany hamulec to najlepsza sprawa jak może być, fakt

> wrażenie masz, że są gorsze ale to nieprawda co czego dowodzą rolki, ja często śmigam skodą i

> do pasji doprowadza mnie dotykanie jednym najmniejszym palcem u nogi hamulca co by sie ABS nie

> załączał, to jest strasznie irytujące bo za każdym razem śpiące dziecko w foteliku trzeba

> trzymac co by głowa nie leciała, równie dobrze mogli by zrobić guzik zero / jeden, pedał jest

> po to aby móc wystopniować siłę hamowania - BRAWO dla Cheviego

W 100% się z Tobą zgadzam. Pisałem wcześniej, że przy normalnej jeździe hamulce są OK. Nie trzeba mocno deptać, łatwo stopniować siłę hamowania, w sumie nie można się do niczego doczepić. Jedynie sytuacja awaryjnego hamowania tym autem mnie zastanawia ze względu na konieczność użycia dużej siły przy deptaniu i (wydaje mi się) zwłokę.

Zdaję sobie również sprawę, że skuteczność hamulców nie ma nic wspólnego z niską siłą potrzebną do ich uruchomienia, choć wielu tak sądzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.