Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

marea 105jtd świece żarowe (kontrolka)

Featured Replies

Napisano

Witam

W związku z tym, że po skasowaniu błędów i wył/zał stacyjki FES od razu wyświetla błąd: "P0380 - Glow Plug/Heater circuit (1) | signal low| none" postanowiłem sprawdzić przekażnik i świece. A więc:

Przekaźnik po załączeniu stacyjki załącza się na kilkanaście sekund i podaje napięcie. Przy odpiętym złączu zmierzyłem opory świec (od kostki do klemy minusowej) i 1-3 przerwa a czwarta ma 1,2ohm. Być może stąd ten błąd,że 75%świec spalone...okaże się po wymianie

Allleee w związku z tym...zastanawiają mnie dwie rzeczy:

1. kontrolka świec, której nigdy nie widziałem świecącej się odkąd go w zime kupiłem(gdzieś czytałem że w desce są diody i mała szansa spalenia kontrolki, prawda to?).

2. nie mogę pojąć, że odpala identycznie czy to zima -20 czy teraz +30 niezależnie czy silnik rozgrzany czy nie...nie jest to na dotyk ale kilka obrotów rozrusznika (1-1,5sek) i pali. Zawsze tak samo.

Gwoli ścisłości ten sam błąd był w zime więc wtedy też prawdopodobnie świece już nie działały.

Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Ps. Oczywiście jestem ucieszony że w zime mi tak palił bez świec:)

pozdrawiam

Napisano

> Przy odpiętym złączu zmierzyłem opory świec (od kostki do klemy minusowej) i 1-3 przerwa a czwarta

> ma 1,2ohm. Być może stąd ten błąd

Na pewno ok.gif

> czytałem że w desce są diody i mała szansa spalenia kontrolki, prawda to?).

Być może ktoś jej dopomógł nie świecić przed zmianą właściciela albo nie ma gdzieś po drodze styku między ECU a kontrolką .

> 2. nie mogę pojąć, że odpala identycznie czy to zima -20 czy teraz +30 niezależnie czy silnik

> rozgrzany czy nie...nie jest to na dotyk ale kilka obrotów rozrusznika (1-1,5sek) i pali.

Wtrysk na CR to nie to samo co stare TD z wtryskami mechanicznymi , które w okolicach zera miały już problem z odpalaniem .

Znajomy w JTD miał 2 szt. spalone i też nie miał problemów zimą , ale szkoda tak męczyć silnik .

Napisano
  • Autor

... albo nie ma gdzieś po drodze styku

> między ECU a kontrolką .

Apropos...gdzie jest ten cholerny ecu bo nie moge go wypatrzeć...

> Wtrysk na CR to nie to samo co stare TD z wtryskami mechanicznymi , które w okolicach zera miały

> już problem z odpalaniem .

Nie zgodze się...miałem uno1.7DS i przy mocnych mrozach nie miał problemów...mam obecnie jeszcze astre f 1.7TDS(jeszcze się nie sprzedał) : w czasie ostatniej zimy przy -20 dwa podgrzania świec i na dotyk (z ręką na sercu)...tylko że w obu świece były(są) tip top

> Znajomy w JTD miał 2 szt. spalone i też nie miał problemów zimą , ale szkoda tak męczyć silnik .

Właśnie o to chodzi że silnik się nie męczy, tylko że nie jest to na dotyk(ale nie jest źle). W zimę odpalał tak samo jak teraz i od razu równo chodzi.

A pamiętam że raz jak jedna świeca w ww. astrze padła to na zimnym po odpaleniu terkotał dłuższą chwile i kopcił dopóki nie zaskoczył niedogrzany cylinder...

Zasadniczo nie jest to problemem o czym pisze tylko nie bardzo rozumię dlaczego tak jest bo np. u brata już problemy w zimie były (ma identyczny tylko 2 lata starszy). I dlatego chciałem zasięgnąć konsultacji zawczasu puki pamiętam i puki ciepło żeby conieco posprawdzać:)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

jeszcze dwa pytania:

1.Czy elektronika w puszce przekaźnika świec może się "upalić" tak, że kontrolka nie zajarzy...

2. Jaki opór ma sprawna świeca?...bo główkuję i nie mogę pojąć że przy 3 spalonych świecach (może i czterech) odpalał tak samo w silnych mrozach jak i teraz...

pozdrawiam

Napisano

> Nie zgodze się...miałem uno1.7DS i przy mocnych mrozach nie miał problemów...mam obecnie jeszcze

> astre f 1.7TDS(jeszcze się nie sprzedał) : w czasie ostatniej zimy przy -20 dwa podgrzania

> świec i na dotyk (z ręką na sercu)...tylko że w obu świece były(są) tip top

No właśnie , a w twoim JTD raczej nie bardzo a problemu też nie było smirk.gif

> Właśnie o to chodzi że silnik się nie męczy, tylko że nie jest to na dotyk(ale nie jest źle). W

> zimę odpalał tak samo jak teraz i od razu równo chodzi.

Może więc miałeś wtedy jeszcze więcej niż 1szt. sprawną ?

Świece przy większych mrozach nie tylko umożliwiają ( ułatwiają ) rozruch zimnego silnika ale też go wyrównują .

> Zasadniczo nie jest to problemem o czym pisze tylko nie bardzo rozumię dlaczego tak jest bo np. u

> brata już problemy w zimie były (ma identyczny tylko 2 lata starszy).

Może świece są już zużyte i pokryte nagarem albo wtryski puszczają , aku słaby , paliwo kiepskie , itd.

Sprawna świeca ma około 0.8 Ohma .

PS.

Możesz edytować swoje posty i dopisywać pytania w poprzednich ok.gif

Napisano
  • Autor

> Może więc miałeś wtedy jeszcze więcej niż 1szt. sprawną ?

może być

> Sprawna świeca ma około 0.8 Ohma .

czyli można uznać że u mnie komplet nie działa

Zasadniczo sprawe świec można teraz odpuścić, bo auto pali, a jak je wymienie to się zobaczy czy bedzie na dotyk.

Tylko ta kontrolka. Gdzie jest ECU i czy mogę się podpierać schematem instalacji świec z TD (Rys.10.25 "Sam naprawiam Bravo Brava" s.293). Jeśli nie to czy ktoś ma taki schemat do JTD?

aha...a czy ta kontrolka nie powinna się świecić też przy selftest po załączeniu stacyjki?

pozdrawiam

smile.gif

Napisano

> Tylko ta kontrolka. Gdzie jest ECU i czy mogę się podpierać schematem instalacji świec z TD

ECU jest za schowkiem.

> aha...a czy ta kontrolka nie powinna się świecić też przy selftest po załączeniu stacyjki?

Z tego co pamiętam to samą kontrolkę można sprawdzić euroscanem (nie wiem czy na FES też).

Napisano

Po przekręceniu stacyjki powinna zapalić się spiralka i zaraz zgasnąć.

Napisano

> Czy elektronika w puszce przekaźnika świec może się "upalić" tak, że kontrolka nie zajarzy...

Nie - kontrolka od układu grzania świec jest sterowana bezpośrednio z ECU z pominięciem tego przekaźnika .

Napisano
  • Autor

> Nie - kontrolka od układu grzania świec jest sterowana bezpośrednio z ECU z pominięciem tego

> przekaźnika .

Dzięki...czyli albo upalona kontrolka albo tak jak mówiłeś na początku przerwa pomiędzy ECU a kontrolką....

Dzisiaj po południu będę coś grzebał...

Pozdrawiam i życzę sprawnych klimatyzacji gdziekolwiek dzisiaj bedziecie;)

Napisano
  • Autor

> Być może ktoś jej dopomógł nie świecić przed zmianą właściciela...

znakomita diagnoza Iron ok.gif...wyjąłem dzisiaj zegary...ewidentnie ktoś jej dopomógł oslabiony.gif (wyjęta jedna nóżka od diody). Przylutowałem i chyba działa jak powinna tzn zaświeca się na chwile a jak przekaźnik świec się wyłączy to miga przez 30 sek...

więc temat wyjaśniony, dziękuję smile.gif (chyba, że po wymianie świec będzie coś nie tak)

przy okazji przelutowałem inne diody bo widać było pęknięcia i złącze od wskaźnika temp bo wczoraj zaczął troche szaleć (podskakiwał aż na czerwone palacz.gif)

przy okazji mam pyt dotyczące innych kontrolek o których istnieniu się dowiedziałem a w instrukcji nie ma.

1. Co sygnalizuje nr 1 na rysunku?

2. Wiem że 1 i 2 to są diody czerwone. Czy nie powinny się zaświecać przy selftescie?

3. u mnie po prawej od poduszki jest jeszcze coś jakby pojemnik z cieczą (dioda żółta). Od czego to?

4. Ogólnie które diody powinny się świecić przy selftest?

pozdrawiam

miskoo

post-116826-14352509063103_thumb.jpg

Napisano

> 1. Co sygnalizuje nr 1 na rysunku?

niski stan oleju silnikowego

> 2. Wiem że 1 i 2 to są diody czerwone. Czy nie powinny się zaświecać przy selftescie?

nie

> 3. u mnie po prawej od poduszki jest jeszcze coś jakby pojemnik z cieczą (dioda żółta). Od czego to?

od obecności wody w paliwie (ale niewiem czy u ciebie powinno działać, zależy czy masz czujnik w filtrze

Napisano
  • Autor

> niski stan oleju silnikowego

> nie

> od obecności wody w paliwie (ale niewiem czy u ciebie powinno działać, zależy czy masz czujnik w

> filtrze

Wszelkie wątpliwości rozwiane:) dziękuję za zainteresowanie:)

aha...poprawienie lutów na wskażniku temp. pomogło wskazówka dużo stabilniejsza i wiarygodniejsza

Pozdrawiam

miskoo

Napisano

> znakomita diagnoza Iron ...wyjąłem dzisiaj zegary...ewidentnie ktoś jej dopomógł (wyjęta jedna

> nóżka od diody). Przylutowałem i chyba działa jak powinna tzn zaświeca się na chwile a jak

> przekaźnik świec się wyłączy to miga przez 30 sek...

Samo życie ... frown.gif

Jak wymienisz świece powinna gasnąć bez mrugania wink.gif

Opis kontrolek jest w instrukcji fabrycznej , a link w BBM FAQ ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.