Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 1.8 TDCi 100KM - czy warto?

Featured Replies

Napisano

Planuję przesiąść się z mojej już wiekowej Astry na Focusa I.

Interesuje mnie diesel, a szczególnie model 1.8 TDCi 100KM.

Samochód ma być uniwersalny tzn. na trasy nad morze, w góry i po mieście. Na wyjazdy bliższe i dalsze smile.gif

Czy Waszym zdaniem to dobry wybór (jeśli chodzi o silnik i ogólnie samochód)?

Jeśli ktoś z Was ma taki model, to czy jesteście zadowoleni?

Są jakieś mankamenty, które zauważyliście.

Z góry dziękuję za praktyczne odpowiedzi.

Napisano

> Planuję przesiąść się z mojej już wiekowej Astry na Focusa I.

> Interesuje mnie diesel, a szczególnie model 1.8 TDCi 100KM.

> Samochód ma być uniwersalny tzn. na trasy nad morze, w góry i po mieście. Na wyjazdy bliższe i

> dalsze

> Czy Waszym zdaniem to dobry wybór (jeśli chodzi o silnik i ogólnie samochód)?

> Jeśli ktoś z Was ma taki model, to czy jesteście zadowoleni?

> Są jakieś mankamenty, które zauważyliście.

> Z góry dziękuję za praktyczne odpowiedzi.

Mam takiego od 3 tygodni i... jestem zachwycony.

Dynamika jak dla mnie, po przesiadce z Bravy 1.4, powala.

Ekonomika jazdy (6l/100km ON) jest OK.

Ale auto kupiłem od kolegi: w 100% pewne, nie bite, po wymianie dwumasy i sprzęgła, z nabitą i czystą klimą, pachnące i świecące.

Napisano

Przy wadze mkI 100 km w nim nawet wystarcza, aczkolwiek w górach załadowany będzie łapał zadyszke.

Napisano

Uważaj na to auto, w tych silnikach psują sie pompy wtryskowe (sterowniki pompa), jeśli auto jest leciwe i ma torche przebiegu -ponad 100tys. to tylko kwestia czasu kiedy padnie. Możesz poczytać trochę o tych pompach na innych forach a na pewno tego auta nie kupisz. Mój brat ma takie i juz drugi raz w w odstepach co roku naprawia pompę - koszty naprawy to 1800PLN. Zastanów sie czy warto sie w to pakować.

Pozdrawiam

Napisano

> Uważaj na to auto, w tych silnikach psują sie pompy wtryskowe (sterowniki pompa), jeśli auto jest

> leciwe i ma torche przebiegu -ponad 100tys. to tylko kwestia czasu kiedy padnie. Możesz

> poczytać trochę o tych pompach na innych forach a na pewno tego auta nie kupisz. Mój brat ma

> takie i juz drugi raz w w odstepach co roku naprawia pompę - koszty naprawy to 1800PLN.

> Zastanów sie czy warto sie w to pakować.

> Pozdrawiam

Chyba TDDI dotyczył ten problem??

Napisano

> Uważaj na to auto, w tych silnikach psują sie pompy wtryskowe (sterowniki pompa), jeśli auto jest

> leciwe i ma torche przebiegu -ponad 100tys. to tylko kwestia czasu kiedy padnie. Możesz

> poczytać trochę o tych pompach na innych forach a na pewno tego auta nie kupisz. Mój brat ma

> takie i juz drugi raz w w odstepach co roku naprawia pompę - koszty naprawy to 1800PLN.

> Zastanów sie czy warto sie w to pakować.

> Pozdrawiam

W TDDi padały pompy a w tym co kolega chce czyli TDCi padają wtryski.... trzeba na to uwazac.

Ja mam foke 1.8 TDCi 100KM ale zrobione na 115KM i po prostu miodek smile.gif wtryski wymieniane miał poprzedni właściciel i ja ale na gwarancji, dwumasa wymieniona na zwykłe sprzęgło, teraz tylko leje i jadę.... odpukać..puk puk smile.gif POLECAM bo warto:)

Napisano

Nie jest aż tak awaryjne jak pisze Grzegorz.Szwagier nakulał nim trochę ponad 200kkm i żadne wtryski, dwumasa, turbina się nie zepsuła. Jak dbasz tak masz. Pamiętaj żeby nie kombinować z paliwem, nie jeździć z mniej jak 10 litrów w baku, nie strzelać piskaczy na asfalcie itd...ale to wszystko na forum piszą wink.gif

Napisano

> W TDDi padały pompy a w tym co kolega chce czyli TDCi padają wtryski.... trzeba na to uwazac.

> Ja mam foke 1.8 TDCi 100KM ale zrobione na 115KM i po prostu miodek wtryski wymieniane miał

> poprzedni właściciel i ja ale na gwarancji, dwumasa wymieniona na zwykłe sprzęgło, teraz tylko

> leje i jadę.... odpukać..puk puk POLECAM bo warto:)

Ile zrobiłeś już na tym sprzęgle i jaki był koszt jednomasy. Jakie wrażenia z jazdy?

Napisano

> Ile zrobiłeś już na tym sprzęgle i jaki był koszt jednomasy. Jakie wrażenia z jazdy?

ok. 30kkm zrobione, ciut głosniej w kabinietzw. buczenie przy nizszych prędkosciach obrotowych silnika na wyżyszch biegach, nic wiecej szczególnego nie widze.... narazie się dobrze jeżdzi:) koszt: w 2009r. kompletne sprzęgło + wysprzeglik = ok 1350pln.

Napisano

> ok. 30kkm zrobione, ciut głosniej w kabinietzw. buczenie przy nizszych prędkosciach obrotowych

> silnika na wyżyszch biegach, nic wiecej szczególnego nie widze.... narazie się dobrze jeżdzi:)

> koszt: w 2009r. kompletne sprzęgło + wysprzeglik = ok 1350pln.

Dzięki za info ok.gif

Napisano

> ok. 30kkm zrobione, ciut głosniej w kabinietzw. buczenie przy nizszych prędkosciach obrotowych

> silnika na wyżyszch biegach, nic wiecej szczególnego nie widze.... narazie się dobrze jeżdzi:)

> koszt: w 2009r. kompletne sprzęgło + wysprzeglik = ok 1350pln.

Przywiozlem zonie mondeo z niemiec do wymiany jest dwumasa ale teraz komplet ze sprzeglem to koszt 1500zl wiec zle nie jest.

Chociaz mam obawy co do tego czy takie auto to dobry wybor:) chociaz zona postanowila i chce jezdzic takim samochodem. Mam nadzieje ze nie bedzie sie strasznie psul.

Napisano

> Chociaz mam obawy co do tego czy takie auto to dobry wybor:) chociaz zona postanowila i chce

> jezdzic takim samochodem. Mam nadzieje ze nie bedzie sie strasznie psul.

Jak w czerwcu, przed zakupem obecnego, też szukałem mondeo. Jak żona go zobaczyła z bliska to jakoś speniała i powiedziała, że focus będzie akurat rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Nie jest aż tak awaryjne jak pisze Grzegorz.Szwagier nakulał nim trochę ponad 200kkm i żadne

> wtryski, dwumasa, turbina się nie zepsuła. Jak dbasz tak masz. Pamiętaj żeby nie kombinować z

> paliwem, nie jeździć z mniej jak 10 litrów w baku, nie strzelać piskaczy na asfalcie itd...ale

> to wszystko na forum piszą

Dzięki za te informacje. Ja raczej nie szaleję samochodem w stylu palenia gum, chociaż 2 razy zdarzyło się moją Astrę zagłodzić - na szczęście bez konsekwencji smile.gif

Wtryski już mi kiedyś padły w Uno po pierwszym roku użytkowania, w Astrze w ciągu 7 lat jeszcze nie.

Martwi mnie trochę ta dwumasa. Czy to powszechny problem?

Napisano

> Dzięki za te informacje. Ja raczej nie szaleję samochodem w stylu palenia gum, chociaż 2 razy

> zdarzyło się moją Astrę zagłodzić - na szczęście bez konsekwencji

> Wtryski już mi kiedyś padły w Uno po pierwszym roku użytkowania, w Astrze w ciągu 7 lat jeszcze

> nie.

Wtryski w starszym dieslu to inna bajka. Z tymi nowymi jest ponoc taki walek, ze jak wyjmiesz go to juz potem nie wlozysz spowrotem. Znaczy wlozysz, ale moga nie dzialac prawidlowo.

Jeden mechanik tak wyciagnal wtryska. Potem wlozyl spowrotem i zaczela sie bardzo nierowna praca silnika. Juz jechal do znajomego, zeby podpiac pod kompa i zaprogramowac, ale po jakis 10km wszystko sie naprawilo samo.

> Martwi mnie trochę ta dwumasa. Czy to powszechny problem?

Trudno powiedziec... sasiad zmienial na gwarancji w focus 1.6 tdci 90km. Padla mu przy ok 15tys przebiegu. W roku 2006/2007.

Napisano

>ale teraz komplet ze sprzeglem to koszt

> 1500zl wiec zle nie jest.

jakim cudem?

sprzęgło kpl,wysprzęglik hydrauliczny,koło dwumasowe,uszczelniacze półosi

kupisz to wszystko za 1500 pln? niewiem.gif

Napisano

> jakim cudem?

> sprzęgło kpl,wysprzęglik hydrauliczny,koło dwumasowe,uszczelniacze półosi

> kupisz to wszystko za 1500 pln?

jeszcze nie kupowalem ale szukalem na allegro. Nie wiem co to warte ale wg sprzedawcy to LUK

http://moto.allegro.pl/item1160655644_kolo_dwumas_sprzeglo_mondeo_2_0_tddi_tdci_115_130.html

Napisano
  • Autor

> Wtryski w starszym dieslu to inna bajka. Z tymi nowymi jest ponoc taki walek, ze jak wyjmiesz go to

> juz potem nie wlozysz spowrotem. Znaczy wlozysz, ale moga nie dzialac prawidlowo.

Czyli widzę, że z nowszym samochodem prawie jak z nowym sprzętem AGD. Lepiej kupić nowy niż naprawiać smile.gif

Co do paliwa, to mam pytanie. Czy to prawda, że lepiej do niego lać lepszej ropy np. Shell Power Diesel zamiast zwykłej ropy?

Napisano

> Czyli widzę, że z nowszym samochodem prawie jak z nowym sprzętem AGD. Lepiej kupić nowy niż

> naprawiać

> Co do paliwa, to mam pytanie. Czy to prawda, że lepiej do niego lać lepszej ropy np. Shell Power

> Diesel zamiast zwykłej ropy?

ja kupiłem od kolegi, który od wyjazdu z salonu jeździł na vervie. niestety z braku kapitału ja leję zwykły ON, ale też tylko na orlenie, ewentualnie Bliskiej w mojej wsi (też paliwa orlen), bo do niego mam zaufanie.

IMO lepszy zwykły ON z dobrej stacji niż "maxpetrolsuperfiułel" z szopki pana Zdzicha.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.