Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niskie ładowanie

Featured Replies

Napisano

Bardzo bym prosił o jakieś szybkie wskazówki. Dzisiaj się zaczęło bo rozrusznik nie miał siły kręcić. Zapaliłem od innego samochodu i wróciłem do domu. Miernikiem zmierzyłem ładowanie na wolnych obrotach 12,54V. Gdy wróciłem do domu odrazu po zgaszeniu akumulator miał 11,67V. Wcześniej nic się nie działo. Według mnie może być regulator napięcia lecz może jeszcze przewody alternator---> aku. Kontrolka ładowania się nie świeci. Mieliście podobne problemy?? Zależy mi na szybkich odpowiedziach bo o 4:00 w nocy mam zamiar jechać na wakacje.

Napisano

> Bardzo bym prosił o jakieś szybkie wskazówki. Dzisiaj się zaczęło bo rozrusznik nie miał siły

> kręcić. Zapaliłem od innego samochodu i wróciłem do domu. Miernikiem zmierzyłem ładowanie na

> wolnych obrotach 12,54V. Gdy wróciłem do domu odrazu po zgaszeniu akumulator miał 11,67V.

> Wcześniej nic się nie działo. Według mnie może być regulator napięcia lecz może jeszcze

> przewody alternator---> aku. Kontrolka ładowania się nie świeci. Mieliście podobne problemy??

> Zależy mi na szybkich odpowiedziach bo o 4:00 w nocy mam zamiar jechać na wakacje.

Zmierz napięcia na wyjściu z altka i będziesz wiedział czy to on jest powodem Twojego problemu.

Przyczyną braku ładowania nie musi być regulator, altek składa się z wielu elementów.

Napisano
  • Autor

A wie ktoś jak sie dotać do altka od góry oprócz wykręcania sprężarki klimy confused.gif Mam możliwość podjechania na kanał ok.gif

Napisano

> A wie ktoś jak sie dotać do altka od góry oprócz wykręcania sprężarki klimy Mam możliwość

> podjechania na kanał

Jeżeli masz zamiar wyjechać dzisiaj w nocy to nie kombinuj tylko podjedź do elektryka, Żeby sprawdzić altka trzeba mieć miernik i znać parametry pomiarowe np. rezystancję uzwojeń, oraz ewentualne przebicia izolacji, sprawdzić mostek oraz mieć możliwość zregenerowania pierścieni ślizgowych szczotek jak i posiadać nowe szczotki lub cały regulator napięcia o łożyskach nie wspomnę a być może potrzebna będzie nowa pokrywa jeżeli stara powiedziała 30.GIF

Spróbuj jeszce metodą puknięcia w obudowę, może szczotki się zawiesiły.

Napisano

W wersji z klima wyjęcie altka to paranoja, od góry nierealne, od dołu trzeba rozpinać zawieszenie.

Więcej pewnie napisze Misiaq, bo przerabiał ten temat

IMVHO jeżeli problem nie leży w kablach to rano nigdzie nie pojedziesz.

Napisano
  • Autor

Ja nie muszę jechac do elektryka bo mój ojciec jest elektrykiem zlosnik.gif Ale do rzeczy. Ma ktoś dobry sposób na dostanie sie do alternatora bo od góry nie ma jak ręki włożyć crazy.gif Czekam na dalsze wskazówki. wink.gif

Napisano
  • Autor

> W wersji z klima wyjęcie altka to paranoja, od góry nierealne, od dołu trzeba rozpinać zawieszenie.

No to niebardzo mnie pocieszyłeś. Narazie poczekam aż ostygnie to wszystko.

Napisano

> W wersji z klima wyjęcie altka to paranoja, od góry nierealne, od dołu trzeba rozpinać zawieszenie.

> Więcej pewnie napisze Misiaq, bo przerabiał ten temat

> IMVHO jeżeli problem nie leży w kablach to rano nigdzie nie pojedziesz.

Chyba nie trzeba, przynajmniej nie pamietam zeby ojciec to robil w JTD. Chyba tylko odkrecal kolo i wyciagal nadkole do tej roboty.

Napisano

> Bardzo bym prosił o jakieś szybkie wskazówki. Dzisiaj się zaczęło bo rozrusznik nie miał siły

> kręcić. Zapaliłem od innego samochodu i wróciłem do domu. Miernikiem zmierzyłem ładowanie na

> wolnych obrotach 12,54V. Gdy wróciłem do domu odrazu po zgaszeniu akumulator miał 11,67V.

> Wcześniej nic się nie działo. Według mnie może być regulator napięcia lecz może jeszcze

> przewody alternator---> aku. Kontrolka ładowania się nie świeci. Mieliście podobne problemy??

> Zależy mi na szybkich odpowiedziach bo o 4:00 w nocy mam zamiar jechać na wakacje.

Sprawdz przewod masowy pomiedzy akumulatorem, a skrzynia biegow. To jest glowna masa dla silnika, u mnie tam nie laczylo i tez mialem problemy z ladowaniem. A na poczatek zmierz napiecie pomiedzy obudowa silnika, a minusem aku. Jesli bedziesz mial ponad 1V, to wiadomo, ze problemem moze byc polaczenie masy. To polaczenie na skrzyni jest pod akumulatorem.

Napisano
  • Autor

Dziękować Panowie za pomysły ale udało się uleczyć przynajmniej narazie. Wszystkie możliwe połączenia Alternator--->Aku wyszyszczone nałożone pasty miedzianej i jest ok. Jeszcze wyczyszcze połączenia przewodu masowego. U mnie jest jeszcze łatwiejszy dostęp bo przykręcili na szkrzyni obok miarki oleju ok.gif Pozdrawiam wink.gif

Napisano

Dobra rada - pociągnij sobie dodatkowy kabel między alternatorem a "+" akumulatora. U mnie to sporo dało. Stare połączenie alternator - rozrusznik - akumulator zostawiłem jak było, tylko dołożyłem równolegle drugi gruby przewód w peszlu między alternatorem, a akumulatorem. Oba kable (oryginalny i dołożony) spiąłem opaskami kablowymi i wyglądało jak fabryczne rozwiązanie. Końcówki oczkowe dałem pozłacane zaciśnięte na kablu i dodatkowo zalutowane. Przewód miedziany do instalacji car-audio.

77_1279908882.jpg

Samo czyszczenie końcówek to nie wszystko, należałoby je od nowa "zarobić" na kablach, bo tam są największe straty.

Napisano
  • Autor

Narazie czyszczenie dało radę bo takie samo napięcie jest przy alternatorze jak i akumulatorze więc dokładanie kabli zbędne. A mam pytanko jeszcze jedno ostatnio ktoś na AK wymieniał przewód masowy. Mógłby się pochwalić ile sobie za to biorą bo zauważyłem że przy miejscu złączenia masy z budą się lekko przewód utlenił. wink.gif

Napisano

> Narazie czyszczenie dało radę bo takie samo napięcie jest przy alternatorze jak i akumulatorze więc

> dokładanie kabli zbędne. A mam pytanko jeszcze jedno ostatnio ktoś na AK wymieniał przewód

> masowy. Mógłby się pochwalić ile sobie za to biorą bo zauważyłem że przy miejscu złączenia

> masy z budą się lekko przewód utlenił.

Jedź do sklepu, kup przewód spawalniczy lub inny podobny (dobiorą Ci), potem dokup końcówki, zaciśnij lub daj zacisnąć, nałóż termokurczki i przykręć.

Napisano

Witam.

Temat przerabiałem rok temu, nawet wątek powinien być na AK. Trzeba zrzucić półoś. Albo rozpiąć klimę. Jakie masz ładowanie pod obciążeniem. Tz. światła + klima na wolnych obrotach ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.