Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe opony na tylnej osi i wrazenie...

Featured Replies

Napisano

... ze auto ucieka na zakretach (tyl probuje wyprzedzic przod). Na szczescie poki co to tylko wrazenie, i mam nadzieje, ze mi sie tylko wydaje. Ale - jesli mi sie nie wydaje, to co moze powodowac takie zachowanie auta? Opony wymienione na identyczny profil/wielkosc, jedynie wyzszy indeks (czyli powinienem sie spodziewac poprawy). Opony tez niby lepsze od oryginalnych bo Turanza ER300 - co jest nie tak? Przejechane jakies 300km+, cisnienie prawidlowe, kola dokrecone.

Jedyne co mi przychodiz na mysl, to ze przy montazu opon, koles nie usunal naklejek na biezniku opon. Teoretycznie po naklejkach nie ma sladu, ale warstwa kleju jeszcze zostala i przylega na tyle dobrze, ze kolorowe paskimalowane na biezniku jak opona nowa, nadal nie sa tkniete pod warstwa kleju hmm.gif. Czy faktycznie moze to powodowac takie nieprzyjemne zachowanie auta?

Napisano

kreca sie w dobra strone?

Napisano
  • Autor

> kreca sie w dobra strone?

nie jest kierunkowa opona, a tylko asymetryczna. OUTSIDE jest z dobrej strony - znaczy sie - widze napis biglaugh.gif

Napisano

> wrazenie, i mam nadzieje, ze mi sie tylko wydaje. Ale - jesli mi sie nie wydaje, to co moze

> powodowac takie zachowanie auta?

Nowe opony mają 'wąsy" i trzeba przejechać +/-300 km by je zetrzeć. Każdy wulkanizator ci to powie.

Napisano
  • Autor

> Nowe opony mają 'wąsy" i trzeba przejechać +/-300 km by je zetrzeć. Każdy wulkanizator ci to powie.

Troche wiecej juz zrobilem, i staram sie czasem dosc 'agresywnie', zeby opony ulozyc, ale roznicy na plus nie widze... Poczekam jeszcze troche i zobaczymy.

Napisano
Pojeździj jeszcze trochę, a jak się nie uspokoi pojedź do kogoś kto umie ustawiać zbieżność. Niech rzuci okiem jak się ma sprawa w Twoim wypadku. Nie jestem też pewien czy da się w Twoim sprzęcie ustawiać ją w ogóle ( bo w Vectrze B zawias jest prawie taki sam, ale regulacji niet ).
Napisano
  • Autor

> Pojeździj jeszcze trochę, a jak się nie uspokoi pojedź do kogoś kto umie ustawiać zbieżność. Niech

> rzuci okiem jak się ma sprawa w Twoim wypadku. Nie jestem też pewien czy da się w Twoim

> sprzęcie ustawiać ją w ogóle ( bo w Vectrze B zawias jest prawie taki sam, ale regulacji niet

> ).

Ty, ale na starych kapciach bylo OK - zbieznosc przeca sie mi nie rozjedzie po zmianie opon wink.gif. Stare kapcie sa teraz na przodzie.

Napisano
  • Autor

> Nowe opony bywają zdradliwe:

Hmmmm, czyli moze jednak nie wydaje mi sie shocked.gif. Tyl w sumie lekki jest hmm.gif

Napisano

> Ty, ale na starych kapciach bylo OK - zbieznosc przeca sie mi nie rozjedzie po zmianie opon . Stare

> kapcie sa teraz na przodzie.

Tu Cię zaskoczę. Wiele samochodów przelatywało mi przez matę do sprawdzania zbieżności na starych gumach idealnie, a na nowych robiło się nagle bardzo źle. Nikt nic nie zamieniał, ani nie ruszał - tylko nowe gumy.

Nie pytaj mnie o to dlaczego tak się dzieje, bo nie umiem tego wytłumaczyć ok.gif .

Napisano
  • Autor

> Tu Cię zaskoczę. Wiele samochodów przelatywało mi przez matę do sprawdzania zbieżności na starych

> gumach idealnie, a na nowych robiło się nagle bardzo źle. Nikt nic nie zamieniał, ani nie

> ruszał - tylko nowe gumy.

> Nie pytaj mnie o to dlaczego tak się dzieje, bo nie umiem tego wytłumaczyć .

Hmmm, poczekam, pozyjemy zobaczymy. Ogolnie z tego co zauwazylem, przy starych oponach guma jakas taka miekka jest, a przy nowych twarda i dosc sliska. Moze faktycznie trzeba pojezdzic, zeby sie dotarly. A, ze gumy z tylu, w sumie sie tylko tocza, i nie biora tak 'aktywnie' udzilu jak przednie, to moze to jeszcze troche zajac.

Napisano

> ... ze auto ucieka na zakretach (tyl probuje wyprzedzic przod).

na nowych oponkach trzeba przejechac okolo 400km zeby sie dotarla zlosnik.gif

pierwsza warstwa gumy jest poddawana a:klejom b:niewlasciwemu przechowywaniu c:itd zlosnik.gif

pojezdzij jeszcze a potem hmm.gif zbierznosc, reklamacja niewiem.gif

Napisano

To ciekawe jak to jest w nowych autach ?

Pewnie ustawiają zbieżność pod opony hahaha.gif

Napisano

Moj znajomy, kt. radzi sobie z "ambitniejszą" jazdą samochodem, twierdzi że nowa opona układa się przez pierwsze 1000-1500 km.

Ze swojego doświadczenia mogę dodać, jak to nie tak dawno, po założeniu nowych opon na przednią oś (cenionej marki, o znacznej szerokości), wyleciałem z zakrętu przy prędkości 50 km/h samochodem ze stałym napędem na obie osie (+wszystkie ESP itd) palacz.gif

Kompletnie nie byłem na to gotowy blush.gif

Opona pozbyła się swojej zdradliwej natury po ok 400-500 km dopiero.

Napisano

> ... ze auto ucieka na zakretach (tyl probuje wyprzedzic przod). Na szczescie poki co to tylko

> wrazenie, i mam nadzieje, ze mi sie tylko wydaje. Ale - jesli mi sie nie wydaje, to co moze

> powodowac takie zachowanie auta? Opony wymienione na identyczny profil/wielkosc, jedynie

> wyzszy indeks (czyli powinienem sie spodziewac poprawy). Opony tez niby lepsze od oryginalnych

Przyczyny są dwie:

1. Niedotarta opona - zewnętrzna warstwa po procesie produkcyjnym jest śliska, a do tego pewnie jeszcze nie poodpadały te gumowe "pręciki" sterczące z bieżnika

2. Wyższy bieżnik - wbrew pozorom na suchej nawierzchni lepiej spisuje się zdarta opona: niższy bieżnik, to mniejsze odkształcenia opony (klocków bieżnika) i mniejsze znoszenie na zakrętach. Sytuacja diametralnie się zmienia na mokrej nawierzchni grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.