Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Manual-rozkładanie/składanie skrzyni biegów: F10-F20

Featured Replies

Napisano

Witam

Niejako z nudów postaram się jak najlepiej opisać rozkładanie i składanie skrzyni biegów.

Zaczynamy.

Poniższe wskazówki można zastosować do skrzyń biegów od modelu F10 do F20, gdzyż są identyczne, zarówno w budowie zewnętrznej, jak i wewnętrznej (co prawda skrzynia F18 ma hydrauliczne sterowanie sprzęgłem, ale to w zasadzie nic nie zmienia...).

Pierwsze fotografie przedstawiają skrzynię biegów F18, zdemontowaną z Astry F wyposażonej w silnik 1,7 TD Isuzu (TC4EE1). Przed rozmontowaniem skrzyni biegów należy ją dokładnie umyć z zewnętrznych zabrudzeń (użyłem myjki ciśnieniowej i środka do mycia silników).

284015687-1.jpg

Pokrywa mechanizmu różnicowego została zdemontowana wcześniej w celu zlania oleju przekładniowego.

Kolejna fotka innego ujęcia skrzyni biegów:

284015687-2.JPG

Widok na koło talerzowe mechanizmu różnicowego:

284015687-3.jpg

Zdejmujemy zewnętrzny mechanizm wybierający. Skrzynia biegów musi być w pozycji "luz". Odkręcamy 4 śruby z łbem 11.

284015687-4.jpg

Widok wewnętrznej cześci mechanizmu wybierającego po zdemontowaniu...

284015687-5.jpg

...i widok "wnętrzności" skrzyni biegów po zdemontowaniu zewnętrznego mechanizmu wybierania biegów:

284015687-6.jpg

Demontujemy zamek pazurkowy poprzez wyjęcie widocznej zawleczki wykonanej z drutu i wyciągnięcie zamka.

Demontujemy pokrywę kół zębatych piątego biegu:

284015687-7.jpg

Widok na koła zębate piątego biegu, łącznie z synchronizatorem i widełkami włączającymi:

284015687-8.jpg

Tu nic nie odkręcamy, wszystko zejdzie z całą flanszą łożyskową, o czym dalej...

Odkręcamy śruby z łbem 13 spajające flanszę łozyskową z obudową skrzyni biegów na całym jej obwodzie (na foto wycinek obwodu flanszy...):

284015687-9.jpg

Na obwodzie flanszy wykonane są nadlewy w celu podważenia/podbicia flanszy, ułatwiąjące rozmontowanie skrzyni biegów. Uzywamy niezbyt dużego młotka, aby flanszę nieco "wzruszyc"-przydatna jest druga osoba.

284015687-10.jpg

Flansza z obudową rozstaje się dosyć niechętnie, gdyż jest pozycjonowana na dwóch kołkach (kołki zamocowane są we flanszy, wchodzą w precyzyjnie obrobione otwory obudowy skrzyni biegów).

Jeśli flansza rozdzieli się z obudową (co wymaga pewnej subtelnej persfazji) , ukazuje się wnętrze skrzyni biegów, zazwyczaj "nieco" brudne...Uwaga-flansza razem z wałkami waży ładnych pare kilogramów....

284015687-11.jpg

Jednocześnie ujawnia się powód rozbiórki skrzyni biegów: uszkodzona/przerwana ze starości uszczelka pomiędzy flanszą a obudową (przed demontażem skrzyni woz nie przeszedł przeglądu technicznego z powodu silnego wycieku oleju przekładniowego w tym właśnie miejscu):

284015687-12.jpg

Najciekawsze przed nami: wnętrze skrzyni biegów, czyli cały mechanizm odpowiadający za przekazywanie mocy na koła:

284015687-13zopisem.JPG

Na foto widoczne jest wszystko, co wychodzi razem z opisywaną wyżej flanszą łożyskową. Od góry: wałek głowny skrzyni biegów, poniżej wałek pośredni (sprzęgłowy) skrzyni biegów. Na wałku głownym zaczynając od lewej strony:

- zębnik atakujący koła talerzowego przekładni głównej,

- łożysko wałeczkowe wałka głównego,

- koło zębate czwartego biegu,

- synchronizator czwartego i trzeciego biegu,

- koło zębate trzeciego biegu,

- koło zębate drugiego biegu,

- koło zębate biegu wstecznego (zazębienie proste, brak synchoronizacji),

- synchronizator drugiego i pierwszego biegu,

- koło zębate pierwszego biegu,

- po drugiej stronie flanszy zobrazowane wyzej koło zębate piątego biegu wraz z synchronizatorem..

Na wałku pośrednim od lewej strony: wielowypust tarczy sprzęgła, koło zębate czwatrego biegu i kolejne niższe biegi.

Należy zwrócić uwagę, iż koła zębate wszystkich biegów synchronizowanych mają zazębienie skośne.

Jeszcze rzut oka na widełki i wałek wybierania biegu wstecznego...:

284015687-14zopisem.JPG

...i widełki razem z wałkami wybierania biegu 1 i 2 (po lewej) oraz 3 i 4 (po prawej). Na wałku prowadzącym koło pośrednie biegu wstecznego znajduje się metalowa podkładka, która podczas demontażu flanszy spada z wałka. Należy o niej pamiętać podczas składania skrzyni biegów.

Widoczne są również wcięcia suwaków wałków, w które wchodzi dzwignia zewnętrznego mechanizmu wybierania biegów:

284015687-15.jpg

Posiadam jeszcze kilka szczegółowych zdjęc wałków skrzyni biegów, ale akurat w tym opracowaniu nie są ąz tak istotne, aby je zamieszczać.

Zaczynamy składać skrzynię biegów w jedną całość. Czyścimy wiec obudowę skrzyni biegów:

284015687-16.jpg

Benzyną ekstrakcyjną czyścimy wnętrze obudowy oraz usuwamy z powierzchni styku z flanszą resztki uszczelki (na foto jeszcze widoczne). Jeszcze rzut oka na gniazdo włącznika świateł wstecznych:

284015687-17.jpg

Czyścimy dokładnie powierzchnię flanszy, przylegającą do obudowy skrzyni biegów z pozostałości uszczelki:

284015687-18.jpg

Nie zapomnijmy również o oczyszczeniu magnesu, tkwiącego we wnęce flanszy:

284015687-19.jpg

Przed składaniem skrzyni biegów nie zapomnijmy o wykręceniu włacznika świateł wstecznych (klucz 19), będzie utrudniał osadzenie wałka wybierania biegu wstecznego w łozyskowaniu w obudownie skrzyni biegów:

284015687-20.jpg

Przystępujemy do składania skrzyni biegów w jeden zespół. Smarujemy powierzchnię przylgową flanszy niezawodną pastą uszczelniającą Dirko (można użyć innych środków uszczelniających, ja mam zaufanie do tego...):

284015687-21.jpg

Następnie zakładamy nową uszczelkę na flanszę:

284015687-22.jpg

Pastą Dirko pokrywamy również powierzchnię przylgową obudowy skrzyni biegów:

284015687-23.jpg

Nakładamy całą flanszę z wałkami skrzyni biegów na obudowę. Czynimy to ostrożnie, aby wszystkjo trafilo na swoje miejsce (uczulam na zalożenie podkładki na wałek prowadzący koło pośrednie biegu wstecznego):

284015687-24.jpg

Flansza osadzona. Wszystkie śruby na jej obwodzie dokręcamy momentem 20-23 Nm.

Montujemy pokrywę kół żębatych piątego biegu, uprzednio doprowadzając ją do stanu czystości:

284015687-25.jpg

Oczywiście zakładamy nową uszczelkę i smarujemy jej powierzchnię po obu stronach pastą Dirko (na foto jeszcze tego nie uczyniłem). Dokręcamy śruby pokrywy momentem 20-23 Nm:

284015687-26.jpg

Montujemy pokrywę mechanizmu różnicowego. Oczywiście stosujemy nową uszczelkę i pastę Dirko (na fotografii jeszcze nie użyłem pasty):

284015687-27.jpg

Ostatni rzut oka na koło talerzowe mechanizmu różnicowego. Poniżej koła widoczny jest plastikowy pierścień zębaty napędu linki prędkościomierza. Ciekawostką jest, iż pierścień ten występuje również w skrzyni F18 Vectry B i Astry G, gdzie sygnał prędkości pochodzi z układu ABS:

284015687-28.jpg

Zakładamy pokrywę mechanizmu różnicowego, śruby dokręcamy momentem 20-23 Nm:

284015687-29.jpg

Zakładamy zamek pazurkowy (i zawleczke zabezpieczającą) :

284015687-32.jpg

Montujemy zewnętrzny mechanizm wybierania biegów. Oczywiście stosujemy nową uszczelkę i pastę Dirko (na zdjęciu jeszcze nie użylem pasty, powlekamy obydwie strony uszczelki-przy okazji watro wymienić simmering wybieraka, ale o tym juz koledzy pisali manuale):

284015687-30.jpg

O niuansach zainstalowania zewnętrznego mechanizmu zmiany biegów rownież nie będę pisał, są odpowiednie manuale. Po zainstalowaniu zewnętzrnego mechanizmu zmiany biegów wykręcamy odpowietzrnik skrzyni biegów (pożniej możemy go wykorzystać do napełnienia skrzyni olejem), klucz 17. Odpowietrznik rozbieramy i czyścimy, następnie składamy i wkręcamy w obudowę mechanizmu zmiany biegów:

284015687-31.jpg

Wkręcamy włacznik świateł wstecznych (gwint mozna pokryć pastą Dirko):

284015687-33.jpg

Montujemy nowy uszczelniacz wałka pośredniego (sprzęgłowego). W tym celu demontujemy dżwignię sterowania sprzęgłem -odkrecamy srubę M8 z łbem sześciokątnym 13, dźwignię wysuwamy ku górze, zdejmujemy łożysko wyciskowe i odkręcamy obudowę uszczelniacza (3 śruby z łbem sześciokątnym 10):

284015687-34.jpg

Wybijamy stary uszczelniacz z tulei i wbijamy nowy. Połączenie tulei uszczelniacza (i jednoczeniśnie osadzenia łożyska wyciskowego sprzęgła) z obudową skrzyni biegów jest uszczelnione przez o-ring. Stosujemy nowy o-ring i pastę Dirko, czyścimy rownież zewnetrzną powierzchnię tulei, na której pracuje łożysko wyciskowe sprzęgła i smarujemy smarem grafitowym:

284015687-35.jpg

Śruby tulei dokrecamy momentem 10-12 Nm. Montujemy dzwignię sterowania sprzęgłem. Nie zapominamy o oczyszczeniu tulei platikowych, łożyskujących wałek dźwigni w obudowie skrzyni biegów i samego wałka. Tuleje smarujemy smarem grafitowym, wsuwamy dźwignię, wkładamy łożysko wyciskowe i zakręcamy śrube momentem 20-23 Nm:

284015687-36.jpg

Polecam również oczyszczenie wielowypustu wałka pośredniego (sprzęgłowego) i pokrycie go smarem grafitowym.

Skrzynia biegów jest zmontowana i gotowa do instalacji w samochodzie.

Nie zapominajmy, po zainstalowaniu skrzyni w samochodzie, o napełnieniu jej olejem zalecanym przez producenta.

Koniec.

Przekazuję prawa autorskie kolegom: Graf, Maki, Orochimaru, Azja, Lelek w celu umieszczenia owego manuala w serwisach związanych z naszym kącikiem, o ile będą chcieli owe wypociny zamieścić (wszystko poniżej "Zaczynamy" a powyżej "Koniec").

Pozdrawiam

Napisano

Swietny manual. Skrzynia wypucowana tak, ze wyglada jakby wlasnie wyszla z fabryki. Nigdy nie mialem okazji zobaczyc jak wyglada skrzynia od srodka zreszta tak jak pewnie duza czesc kacikowiczow dlatego tym ciekawszy manual.

Tosh jak zawsze swietna robota ! ok.gif

Napisano

Tia...przyda się na bank - jeszcze brakuje mi oznaczeń strzałką które elementy opisujesz, bom niemota mechaniczna

Napisano

Super. Ale zdaje się mała edycja: pod foto nr 13, w opisie wałków głównego i pośredniego:

> Na wałku głownym zaczynając od lewej strony

Chyba powinno być "od prawej" wink.gif

Podobnie zdanie poniżej:

> Na wałku pośrednim od lewej strony

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Super. Ale zdaje się mała edycja: pod foto nr 13, w opisie wałków głównego i pośredniego:

> Chyba powinno być "od prawej"

> Podobnie zdanie poniżej:

> Pozdroofka

Oczywiscie masz racje. Wyedytowalem. Blad wdarl sie dlatego, ze manual robilem pozno i dosyc dlugo, przy spozyciu piwo.gif, wiec mi sie po....krecilo...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tia...przyda się na bank - jeszcze brakuje mi oznaczeń strzałką które elementy opisujesz, bom

> niemota mechaniczna

Oprawa graficzna oczywiscie bedzi, gdyz planuje calkowicie rozebrac wnetrznosci skrzyni biegow, czyli: oddzielic walki od flanszy oraz walek glowny calkowicie rozebrac, aby ukazac wszystkie szczegoly konstrukcji zarowno walka, ajk i synchornizatorow. Opisze rowniez sposob wyjmowania mechanizmu roznicowego. Mam dwie pomoce naukowe (dwie flansze z walkami oraz cala, uszkodzana skrzynie F16), tylko musze miec chwilke czasu, aby to wszystko porozkladac na najdrobniejsze elementy.

Pozdrawiam

Napisano

brawo.gif Wreszcie się doczekaliśmy zlosnik.gif.

Nie ma to jak pooglądać sobie rozebrane... mechanizmy wink.gif.

W oczy rzuca się brak łożyskowania wałka sprzęgłowego w wale korbowym. F10, 13 i 16 mają takowe. Tu akurat zrezygnowano z takiego rozwiązania.

Czekamy na więcej waytogo.gif.

Napisano
  • Autor

> Wreszcie się doczekaliśmy .

Nudzilo mi sie, a nie mialem komu odpisywac na forum, wiec wzialem sie za manual. Moze nie wyszedl taki, jaki mialem w zalozeniach (z grafika), ale na razie wystarczy...Nadrobie braki przy opisie rozkladnia walka glownego.

> Nie ma to jak pooglądać sobie rozebrane... mechanizmy .

No ba, widoki przednie...

> W oczy rzuca się brak łożyskowania wałka sprzęgłowego w wale korbowym. F10, 13 i 16 mają takowe. Tu

> akurat zrezygnowano z takiego rozwiązania.

Tu ciekawosta: robilismy dwie zamiany skrzyn biegow w Vectrze B: nieszczesna F18 byla zastepowana F16: jedna miala dlugi wałek sprzeglowy, druga krotki....

> Czekamy na więcej .

Beda kolejne...jak dzisiaj mnie monotonia zlapie, zrobie kolejny manual...

PS. musialem edytowac kilka razy manual w celu zlikwidowania pewnych bledow...

Pozdrawiam

Napisano

> Tu ciekawosta: robilismy dwie zamiany skrzyn biegow w Vectrze B: nieszczesna F18 byla zastepowana

> F16

to niedopuszczalne...

potem będzie jak w wątku o c20xe z f16... zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> to niedopuszczalne...

> potem będzie jak w wątku o c20xe z f16...

Powiedz to klientom...skrzynia F16 kosztuje ok. 300 PLN, skrzynia F18 (o która ciezko, bo wiadomo co pada...) -ok 800-1000 PLN...A samochod jezdzi niemal tak samo...

Zawsze przedstawiamy wszystkie za i przeciw, ale dla zwyklych uzytkownikow pojazdow podstawowym wyznacznikiem jest cena...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Swietny manual. Skrzynia wypucowana tak, ze wyglada jakby wlasnie wyszla z fabryki.

Dla mnie niedopuszczalne jest rozkladanie precyzyjnych podzespolow, ktore sa pokryte centymetrowa warsta brudu....

> Tosh jak zawsze swietna robota !

Swietna robota to brudna robota, bo nieco sie upapralem w oleju... smile.gif Sama przyjemnosc... spineyes.gif Przedstawiona wyzej skrzynia biegow od roku nawet kropli oleju nie puscila...

Pozdrawiam

Napisano

ehh jak zwykle pełen profesjonalizm. Czytałem to trochę jak powieść science fiction ale wciąga. I te niesamowite nazwy - flansza łożyskowa, zębnik atakujący 893goodvibes.gif

claps.gif

Napisano
  • Autor

> te niesamowite nazwy - flansza łożyskowa, zębnik atakujący

Wedlug mnie najbardziej adekwatne dla tych elementow. Do silnika Twojego wozu tez bedzie manual (zdjecia sa cool.gif): wymiana rozrzadu...

Pozdrawiam

Napisano

> Wedlug mnie najbardziej adekwatne dla tych elementow. Do silnika Twojego wozu tez bedzie manual

> (zdjecia sa ): wymiana rozrzadu...

> Pozdrawiam

shocked.gif jak będzie tak dokładny i czytelny jak wcześniejsze twoje manuale, to może zdecyduję się na wymianę samemu rozrządu hmm.gif.

Napisano
  • Autor

> jak będzie tak dokładny i czytelny jak wcześniejsze twoje manuale, to może zdecyduję się na

> wymianę samemu rozrządu .

Wymiana jest prostsza niz np: w moim z C16NZ...

Pozdrawiam

Napisano

> Wymiana jest prostsza niz np: w moim z C16NZ...

> Pozdrawiam

Czyżby dlatego, że nie ma tam w napędzie pompy wody?

Napisano

Witam serdecznie

Korzystając z okazji , co może powodować stuknięcie w skrzyni przy szybkim puszczeniu sprzęgła na luzie,czyli w ruch obrotowy idzie tylko wałek sprzęgłowy ?

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Wedlug mnie najbardziej adekwatne dla tych elementow. Do silnika Twojego wozu tez bedzie manual

> (zdjecia sa ): wymiana rozrzadu...

> Pozdrawiam

kiedy manual? slinka.gif

Napisano
  • Autor

> kiedy manual?

Szczerze: pod koniec wrzesnia...Jestem na etapie wykonczenia ostatecznego mieszkania (po ponad 2 latach remontu-gdybym dysponowal odpowiednim budzetem, byloby szybciej), musze ogarniac kilka spraw rownolegle, zupelnie nie zwiazanych z motoryzacja...Jak tylko sytuacja sie uspokoi, wyprodukuje kilka ciekawych manuali, w tym rowniez specjalnie dla Ciebie.

PS: rowniez zamontuje modul sterowania wycieraczkami, ktory dla mnie zaprojektowales i wytworzyles smile.gif

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano

> Szczerze: pod koniec wrzesnia...Jestem na etapie wykonczenia ostatecznego mieszkania (po ponad 2

> latach remontu-gdybym dysponowal odpowiednim budzetem, byloby szybciej), musze ogarniac kilka

> spraw rownolegle, zupelnie nie zwiazanych z motoryzacja...Jak tylko sytuacja sie uspokoi,

> wyprodukuje kilka ciekawych manuali, w tym rowniez specjalnie dla Ciebie .

> PS: rowniez zamontuje modul sterowania wycieraczkami, ktory dla mnie zaprojektowales i wytworzyles

> Pozdrawiam

jak tam, remonty ukończone z pozytywnym skutkiem wink.gif

smirk.gif

• 6 lat później...
Napisano

tosh79 świetna robota!!  Jakieś dwa lata temu korzystalem z manuala i udalo się.  Masz może jeszcze zdjęcia bo tutaj juz niestety nie ma,  a mam następna f20 do rozebrania:-) 

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Jestem mile zaskoczony, że mój dorobek na forum w postaci manuali służy innym...W manualu starałem się wykorzystać maksimum dokumentacji foto, aby dokładnie przedstawić zagadnienie. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.