Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Jak to jest z cewkami i termostatem?

Featured Replies

Napisano

> Przeczytalem ten WATEK na MK

> Czy cewki przy silniku Astry F 1,6 75KM, tez tak czesto padaja?

Panie, to Opel a nie jakiś Seat grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Panie, to Opel a nie jakiś Seat

No wiem, ale wolalem sie dopytac czy zabrac cewki zapasowe na urlop, tak jak kierowcy Seatow to robia zlosnik.gif

Poniwaz silnik na pozor taki sam - i tu i tu 1,6 75KM, wiec wole na zimne dmuchac wink.gif

Napisano

> No wiem, ale wolalem sie dopytac czy zabrac cewki zapasowe na urlop, tak jak kierowcy Seatow to

> robia

> Poniwaz silnik na pozor taki sam - i tu i tu 1,6 75KM, wiec wole na zimne dmuchac

Tam piszą o 1,4. Jak już musisz coś brać to weź jakieś podstawowe klucze, klucz do świec może, a najlepiej jakąś poliskę asistance ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tam piszą o 1,4. Jak już musisz coś brać to weź jakieś podstawowe klucze, klucz do świec może, a

> najlepiej jakąś poliskę asistance

Acha, jakos zobaczylem w postach 75KM, to mi sie skojarzylo wink.gif Poliske Assistance mam ponoc w PZU, tak mila pani nam rzekla zlosnik.gif

Napisano

> Acha, jakos zobaczylem w postach 75KM, to mi sie skojarzylo Poliske Assistance mam ponoc w PZU,

> tak mila pani nam rzekla

No to looz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No to looz

A jak z termostatami? Bo slyszalem, ze to jedna z typowych usterek Asterki F wink.gif Kupilismy ja, jeszcze w czasie tych upalow, i temperatura na wskazniku podjezdzala prawie na czerwone pole, choc jak sprawdzilismy, wentylator chlodnicy sie zalaczal wink.gif Czy to normalne przy takiej tempaeraturze zewnetrznej, czy wymienic na wszelki wypadeczek termostat? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dżizas kurna

klotnia.gifzlosnik.gif Ty sie mi nie dziw, ja juz tak Essiego ugotowalem, i mam teraz traume zlosnik.gif

> Normalne

Normalne, ze normalne, czy normalne, ze wymienic? zlosnik.gif

Napisano

> Ty sie mi nie dziw, ja juz tak Essiego ugotowalem, i mam teraz traume

> Normalne, ze normalne, czy normalne, ze wymienic?

Normalne w takich temperaturach. W wolnej chwili poszperaj w szukajce, dużo ludziska o tym pisali ok.gif

Napisano
  • Autor

> Normalne w takich temperaturach. W wolnej chwili poszperaj w szukajce, dużo ludziska o tym pisali

Na innych stronach znalazlem, a przynajmniej zrozumialem, ze termostaty to jedna z piet achillesowych Asterki, dlatego sie zaniepokoilem wink.gif

Napisano

> Normalne, ze normalne, czy normalne, ze wymienic?

radze Ci jak ojcec, rób jak chcesz grinser006.gif

ja sobie zamontowałem przełącznik koło bezpieczników, który służy do włączania wentylatora ręcznie, ponieważ nie lubie jak mi temperatura rośnie skromny.gif

Napisano

> Na innych stronach znalazlem, a przynajmniej zrozumialem, ze termostaty to jedna z piet

> achillesowych Asterki, dlatego sie zaniepokoilem

U mnie padł po 10latach angryfire.gif (był to oryginalny z datą produkcji jak auto opuściło salon w DE)

Objawem było nie trzymanie temperatury, bo przepuszczał na krótki i długi obieg jednocześnie i silnik był niedogrzany. Wymiana jest też kłopotliwa w tym silniku bo trzeba zdjąć pasek rozrządu tongue.gif

Napisano

> U mnie padł po 10latach (był to oryginalny z datą produkcji jak auto opuściło salon w DE)

> Objawem było nie trzymanie temperatury, bo przepuszczał na krótki i długi obieg jednocześnie i

> silnik był niedogrzany. Wymiana jest też kłopotliwa w tym silniku bo trzeba zdjąć pasek

> rozrządu

Nie trzeba smile.gif

Napisano

> Nie trzeba

Stałem przy mechaniku i patrzyłem mu w ręce, W X16SZR pasek i górne koło należy zdjąć i jeszcze przed tym prawą łapę silnika w Astrze II

Napisano

> Na innych stronach znalazlem, a przynajmniej zrozumialem, ze termostaty to jedna z piet

> achillesowych Asterki, dlatego sie zaniepokoilem

Standardowo przy zwykłych temperaturach pokazuje ok 100st ok.gif Mechanik - kumpel mojego taty powiedział, że to norma i w rzeczywistości ma parę stopni mniej ok.gif Pamiętam jak zaraz po zakupie jak jechaliśmy na pierwszy przegląd w Polsce to też były takie upały i jak wracaliśmy to szyby otwarte i grzanie na full bo "silnik się gotuje" facepalm.gifrotfl.gifhahaha.gif

Napisano

> Stałem przy mechaniku i patrzyłem mu w ręce, W X16SZR pasek i górne koło należy zdjąć i jeszcze

> przed tym prawą łapę silnika w Astrze II

A ja w moim X14NZ wymieniałem bez zdejmowania rozrządu. Zaraz mnie Tosh wyprostuje, że to nieładnie tak po partyzancku, ale da się ok.gif

Napisano

Problem termostatów w astrze wynika głównie a może i wyłącznie z coraz gorszej jakości tego elementu . Oryginał nie wytrzymywał u mnie dłużej niż 3 lata podobnie jak zamiennik Wahler sprzedawany jak oryginał GM . Z DIS-em nie miałem żadnych problemów .

Napisano

> Problem termostatów w astrze wynika głównie a może i wyłącznie z coraz gorszej jakości tego

> elementu . Oryginał nie wytrzymywał u mnie dłużej niż 3 lata podobnie jak zamiennik Wahler

> sprzedawany jak oryginał GM . Z DIS-em nie miałem żadnych problemów .

U mnie oryginalny Wahler wyjeździł 8 lat ~90 kkm. Kolejny około 40 kkm, od wiosny jeździ trzeci i mam nadzieję, że do wymiany rozrządu przy 180kkm wytrzyma ok.gif

Napisano

> A ja w moim X14NZ wymieniałem bez zdejmowania rozrządu. Zaraz mnie Tosh wyprostuje, że to nieładnie tak po partyzancku, ale da się

A jakeś Ty to zrobił nie zdejmując paska rozrządu??

Śrubki może się i da odkręcić ale wyjąć i włożyć termostat trochę gorzej.

PZDR VEN

Napisano

> A jakeś Ty to zrobił nie zdejmując paska rozrządu??

Chopy, nie śmiecić Norbikowi w watku wink.gif Tu opis wymiany termostatu bez zdejmowania paska rozrządu: KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Chopy, nie śmiecić Norbikowi w watku Tu opis wymiany termostatu bez zdejmowania paska rozrządu:

> KLIK

> Pozdroofka

Bardzo dziekuje wink.gif I to podwojnie - za link i za ochrone wink.gif Mam tylko jedno pytanie - moj silnik to ponoc X16SZR, czy wymiana bedzie taka sama jak w silniku 1,4, ktory jest w linku? wink.gif

Napisano

Mam tylko jedno pytanie - moj silnik to ponoc X16SZR, czy wymiana bedzie taka sama jak w silniku 1,4, ktory jest w linku?

jeśli to X16SZR to musisz zdejmować rozrząd żeby wymienić termostat.

Napisano

> Bardzo dziekuje I to podwojnie - za link i za ochrone Mam tylko jedno pytanie - moj silnik to

> ponoc X16SZR, czy wymiana bedzie taka sama jak w silniku 1,4, ktory jest w linku?

Identyczna smile.gif

Edit:

Kolego Tilok dlaczego tak sądzisz ? Jeżeli chce się męczyć i wciskać ręce między koło a głowice to da rade smile.gif Ja osobiście bym wolał ściągnąć pasek i założyć później jeszcze raz chociaż wstępne napinanie pompą nie należy do najprzyjemniejszych 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Identyczna

> Edit:

> Kolego Tilok dlaczego tak sądzisz ? Jeżeli chce się męczyć i wciskać ręce między koło a głowice to

> da rade Ja osobiście bym wolał ściągnąć pasek i założyć później jeszcze raz chociaż wstępne

> napinanie pompą nie należy do najprzyjemniejszych

do linka nie zaglądałem a mój mechanik twierdził, że nie da się wymienić bez zdejmowania rozrządu, ale widocznie się mylił spineyes.gif

Obiecuję poprawę, proszę o naukę, pokutę i rozgrzeszenie grinser006.gif

Napisano

> A ja w moim X14NZ wymieniałem bez zdejmowania rozrządu. Zaraz mnie Tosh wyprostuje, że to nieładnie

> tak po partyzancku, ale da się

A ty lobuzie old.gif...To nie "po mojemu", bo bym wolal wszystko poodkrecac "jak Etzold przykazal" niz meczyc sie w niewygodnej przestrzeni...ale to Twoj samochod i Twoj wybor....Ech, niech tylko bede mial czas wolny, to Wam wykonam taka obudowe termostatu, ze wymiana bedzie trwala 5 minut...plany juz sa cool.gif.

Pozdrawiam

Napisano

> Obiecuję poprawę, proszę o naukę, pokutę i rozgrzeszenie

Za pokute musisz wymienic kompletny rozrzad w Fordzie 1,8 D razem z pompa cieczy i uszczelniaczem walu korbowego...to jest doskonala pokuta i lekcja pokory... spineyes.gif. Po tej operacji bedziesz musial przejsc spowiedz z powodu niezliczonej ilosci przeklenstw podczas realizowania poprzedniej pokuty, nastepnie kolejna pokuta (wyjecie skrzyni biegow w Vectrze B z LPG...) i rozgrzeszenie, tym razem awansem...

Pozdrawiam

Napisano

> No wiem, ale wolalem sie dopytac czy zabrac cewki zapasowe na urlop, tak jak kierowcy Seatow to

> robia

W konstrukcjach koncernu VAG (starsze konstrukcje 1,8 i 2,0) uszkodzenie cewki zaplonowej jest nagminne...i niech sobie woza...W Astrach cewka pada bardzo rzadko, wrecz jest niezniszczalna...

> Poniwaz silnik na pozor taki sam - i tu i tu 1,6 75KM, wiec wole na zimne dmuchac

Nie bluznij... old.gifkara.gif

Pozdrawiam

Napisano

> A ty lobuzie ...To nie "po mojemu", bo bym wolal wszystko poodkrecac "jak Etzold przykazal" niz

> meczyc sie w niewygodnej przestrzeni...ale to Twoj samochod i Twoj wybor....

Wiem, ale jak sobie pomyślałem o kolejnej szarpaninie z pompą, uszczelnianiu, napinaniu spineyes.gif

Ech, niech tylko

> bede mial czas wolny, to Wam wykonam taka obudowe termostatu, ze wymiana bedzie trwala 5

> minut...plany juz sa .

Obiecujesz i obiecujesz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W konstrukcjach koncernu VAG (starsze konstrukcje 1,8 i 2,0) uszkodzenie cewki zaplonowej jest

> nagminne...i niech sobie woza...W Astrach cewka pada bardzo rzadko, wrecz jest

> niezniszczalna...

Dzieki Ci o Wielki Oplu! zlosnik.gif

> Nie bluznij...

> Pozdrawiam

Pseplasam 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> Za pokute musisz wymienic kompletny rozrzad w Fordzie 1,8 D razem z pompa cieczy i uszczelniaczem

> walu korbowego...to jest doskonala pokuta i lekcja pokory... . Po tej operacji bedziesz musial

> przejsc spowiedz z powodu niezliczonej ilosci przeklenstw podczas realizowania poprzedniej

> pokuty, nastepnie kolejna pokuta (wyjecie skrzyni biegow w Vectrze B z LPG...) i

> rozgrzeszenie, tym razem awansem...

> Pozdrawiam

proszę o jakąś łatwiejszą pokutę, ponieważ uważam że aż tak nie narozrabiałem żeby skazywc mnie na takie męczarnie grinser006.gif

co do tematu to proponuję autorowi jednak zdjąć rozrząd podczas wymiany termostatu, zawsze jakieś nowe doświadczenia skromny.gif

Napisano

Jeszcze sugestia: na pewno będziesz wymieniać rozrząd w swoim nowym nabytku. Jak chcesz być spokojny to niech od razu wymienią Ci termostat i pompę wody, będziesz miał czyste sumienie i mniej stresu w trasie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jeszcze sugestia: na pewno będziesz wymieniać rozrząd w swoim nowym nabytku. Jak chcesz być

> spokojny to niech od razu wymienią Ci termostat i pompę wody, będziesz miał czyste sumienie i

> mniej stresu w trasie

Ile taka przyjemnosc moze kosztowac, tak circa about? facepalm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ile taka przyjemnosc moze kosztowac, tak circa about?

A bo ja wiem - wymieniałem sam to mi wyniosło 150 zł za części, bez termostatu, bo ten wymieniałem z rok wcześniej i liczyłem, że wytrzyma. A warsztacie z pincet złotych niewiem.gif

Napisano

> Ile taka przyjemnosc moze kosztowac, tak circa about?

Dobra pompa 100 - 120 zł

Pasek do 50zł

Termostat 20 - 30 zł

Napinacz - nie pamiętam smile.gif

Robocizna około 150 zł

Czasem dobrze jest wymienić dolne kółko zębate, nie wiem ile masz nalatane.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Dobra pompa 100 - 120 zł

> Pasek do 50zł

> Termostat 20 - 30 zł

> Napinacz - nie pamiętam

> Robocizna około 150 zł

> Czasem dobrze jest wymienić dolne kółko zębate, nie wiem ile masz nalatane.

> Pozdroofka

Ponoc jakies 160 pare tysiecy, wg Dekry zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.