Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik szaleje po odpaleniu na PB, skaczące obroty...

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Witam, podłączę się pod temat, identyczne objawy mam i też chętnie na śląsku (katowice jaworzno,

> tychy i okolice) skorzystałbym z pomocy kogoś z komputerem. pozdrawiam

kolego haj111

zakupiłem interfejs więc jeżeli chcesz to nie ma problemu aby spróbować podłączyć się do Twojego samochodu i może coś zaradzimy wink.gif. Napisz tylko jaki silnik i jakie ECU (na sterowniku jest napisane), np IAW 49F

mieszkam w Katowicach.

Pozdrawiam.

Napisano

> Tak... jak nie ma jasnej instrukcji to ją sobie stwórzmy. Po trzech przygazówkach, cztery okrążenia

> dookoła auta biegiem w stronę przeciwną do ruchu wskazówek.

Mowisz ze po tym bedzie lepiej działał? Musze sprobować:)

Napisano

Podepnę się pod temat, bo i u mnie od dwóch dni coś takiego się dzieje. hmm.gif

Rano i po dłuższym postoju odpalam auto i obroty falują od 800 do 1200 rpm. Silnikiem "telepie" w dolnych partiach obrotów. Wrażenie takie, jakby pracował na trzech garach. Dziś wieczorem dało się słyszeć cykliczne tykanie (jak w zegarku - tylko trochę rzadziej niż co sekundę), jakby z komory silnika.

Silnik tak się męczył na benzynie przez 3-5 minut, ustało to tykanie i zaczął normalnie pracować (na Pb). Na gazie jest wszystko ok.

Przewody i świece NGK o przebiegu ok. 15kkm zakupione i zamontowane w lutym br.

Dziś po południu jadę na przegląd instalacji gazowej i mam pytanie.

Czy podczas tego przeglądu mogą mi zresetować tę adaptację? confused.gif

Albo czy mogą coś schrzanić, co może powodować takie skutki? confused.gif

Bo będę im zwracał uwagę, że gazu nie pali 15% więcej (jak obiecano) tylko 25-30% więcej niż Pb frown.gif (więcej zastrzeżeń nie mam). smile.gif

Napisano
  • Autor

odnośnie mojego problemu, to chyba się udało go rozwiązać zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

dzisiaj rano ładnie wszedł na obroty, nic nie falowało, potem szybciutko przełączył się na gaz i było OK

przedwczoraj zrobiłem reset adaptacji - z gazowaniem - bo dopiero później doczytałem że może jednak nie gazować wink.gif chociaż nie wiem czy to ma jakiś negatywny wpływ; potem styl mojej jazdy był dosyć agresywny, czyli wysokie obroty i zmiana biegu; autko jakby żwawiej się poruszało wink.gif

jeszcze takie pytanie - czy reset adaptacji wykonujemy na zimnym silniku czy można na ciepłym ? ja akurat robiłem rano, więc zimny był po nocy, potem zaczekałem aż uzyska odpowiednią temperaturę; pytanie co gdybym miał robić reset rozgrzanego silnika ? można ? da się ?

Napisano

Gratuluje. Teraz poobserwuj czy po tym jak zaczniesz jezdzic na LPG problem powroci- tzn czy i po ilu dniach autoadaptacja sie rozjedzie. Bo moim zdaniem sie rozjedzie skoro nie masz zbyt dobrych ustawien mapy gazwej

Napisano

> jeszcze takie pytanie - czy reset adaptacji wykonujemy na zimnym silniku czy można na ciepłym ? ja

> akurat robiłem rano, więc zimny był po nocy, potem zaczekałem aż uzyska odpowiednią

> temperaturę; pytanie co gdybym miał robić reset rozgrzanego silnika ? można ? da się ?

Ja robilem i zimnego i cieplego. Nie widzialem roznicy:). Ale na chlopski rozum pownno sie robic chyba jak jest w normalnej temp pracy-czuli rozgrzany

Napisano

> Dziś po południu jadę na przegląd instalacji gazowej i mam pytanie.

> Czy podczas tego przeglądu mogą mi zresetować tę adaptację?

Tylko jak maja program diagnostyczny ktory to umozliwia np FiatEcuscan, Euroscan

> Albo czy mogą coś schrzanić, co może powodować takie skutki?

Jesli pytasz o rozjezdzanie sie autoadaptacji to tak-zle ustawiona instalka LPG moze to wywolywac

> Bo będę im zwracał uwagę, że gazu nie pali 15% więcej (jak obiecano) tylko 25-30% więcej niż Pb

> (więcej zastrzeżeń nie mam).

Napisano
  • Autor

> Gratuluje. Teraz poobserwuj czy po tym jak zaczniesz jezdzic na LPG problem powroci- tzn czy i po

> ilu dniach autoadaptacja sie rozjedzie. Bo moim zdaniem sie rozjedzie skoro nie masz zbyt

> dobrych ustawien mapy gazwej

na pewno mam źle ustawione mapy gazowe (patrz mój post na kąciku gazowym). Będę obserwował zachowanie samochodu i sprawdzał ewentualne błędy. Jak na razie (odpukać) jest OK wink.gif

Napisano

> odnośnie mojego problemu, to chyba się udało go rozwiązać

> dzisiaj rano ładnie wszedł na obroty, nic nie falowało, potem szybciutko przełączył się na gaz i

> było OK

> przedwczoraj zrobiłem reset adaptacji - z gazowaniem - bo dopiero później doczytałem że może jednak

> nie gazować chociaż nie wiem czy to ma jakiś negatywny wpływ; potem styl mojej jazdy był

> dosyć agresywny, czyli wysokie obroty i zmiana biegu; autko jakby żwawiej się poruszało

> jeszcze takie pytanie - czy reset adaptacji wykonujemy na zimnym silniku czy można na ciepłym ? ja

> akurat robiłem rano, więc zimny był po nocy, potem zaczekałem aż uzyska odpowiednią

> temperaturę; pytanie co gdybym miał robić reset rozgrzanego silnika ? można ? da się ?

Czyli może być że u mnie adaptacja się tak rozjechała że musiałem wgrywać od nowa soft. Pojeździsz zobaczysz.

Ja nadal nie rozumiem że jak się zrobi adaptacje to jakieś tam odchyły ona koryguje i możemy ją skasować. Ale jak napisaliście że może się tak rozjechać że skasowanie już nie przynosi efektu.?

Napisano
  • Autor

haha

jak ktoś tu ładnie przewidział problem powrócił frown.gif

dzisiaj znowu zrobiłem reset adaptacji bo znowu obroty szalały

zastanawiam się czy to na pewno od złego ustawienia gazu ? samochód bez zastrzeżeń jeździł przez rok czasu (tzn nic z obrotami się nie działo), więc to trochę dziwne że nagle sobie zdecydował że się popsuje od złych map gazowych

gdzieś wyczytałem że za niskie napięcie ładowania może powodować błędy w kompie - czy to prawda ? czy u mnie nie jest za niskie ? przed chwilą sprawdziłem i: wszystko wyłączone, sam silnik, obroty jałowe: 13.73 V, jak podwyższe troche obroty to wzrasta tak do 13.8V; jak włącze światła, klime, ogrzewanie szyby, dmuchawe, to spada do 13.12 V i jak podwyszam obroty to max 13.20 V - czyżby alternator powiedział papa ?

Napisano

> haha

> jak ktoś tu ładnie przewidział problem powrócił

> dzisiaj znowu zrobiłem reset adaptacji bo znowu obroty szalały

> zastanawiam się czy to na pewno od złego ustawienia gazu ? samochód bez zastrzeżeń jeździł przez

> rok czasu (tzn nic z obrotami się nie działo), więc to trochę dziwne że nagle sobie zdecydował

> że się popsuje od złych map gazowych

> gdzieś wyczytałem że za niskie napięcie ładowania może powodować błędy w kompie - czy to prawda ?

> czy u mnie nie jest za niskie ? przed chwilą sprawdziłem i: wszystko wyłączone, sam silnik,

> obroty jałowe: 13.73 V, jak podwyższe troche obroty to wzrasta tak do 13.8V; jak włącze

> światła, klime, ogrzewanie szyby, dmuchawe, to spada do 13.12 V i jak podwyszam obroty to max

> 13.20 V - czyżby alternator powiedział papa ?

Jeśli masz FES to po podłączeniu w parametrach masz pokazane napięcie zasilania ecu. Jeśli masz powyżej 13V to nie powinno błędów wywalać i powodować problemów. Każde urządzenie ma tolerancję jeśli chodzi o napięcie zasilania.

Ten problem na razie zostaw bo to nie w tym rzecz.

Ja mam ten sam problem nadal chociaż wiem gdzie tkwi usterka.

Kupiłem drugie ecu wyczyściłem immo rano wsadziłem i było ok dalej go nie użytkowałem żeby mieć sprawny w 100% zgrałem z tego sprawnego nastawy(całą zawartość epromu) wgrałem do mojego uszkodzonego i zamontowałem w aucie. Wszystko ładnie i pięknie z rana nie ma problemu chodzi elegancko nie trzęsie, tak jakby dłużej ssanie pracowało. Po kilku dniach problem wrócił i nadal to samo się dzieje. Kasowałem adaptację kilka razy jeździłem itd grzałem i gazowałem i nic z tego nie wyszło, parametry pracy w normie.

A dodam jeszcze jedno że ja gazu nie posiadam.

Może ktoś coś jeszcze doradzi. Pozdrawiam

Napisano

> haha

> zastanawiam się czy to na pewno od złego ustawienia gazu ?

Przecież to w miarę łatwe do ustalenia przy założeniu że temperatura otoczenia nagle nie spadnie duzo nizej i zaburzy obserwacje. Jak to sprawdzić? Mnożysz liczbe dni po ilu problem powrocił razy np 2 albo 3 (zeby mieć pewnosć), resetujesz autoadaptacje i jezdzisz przez ten obliczony okres tylko na benie. Jesli problem nie wystapi-> zaczynasz jezdzic na gazie. Jesli problem wystapi-> gazik do regulacji.

A to ze wczesniej bylo OK przez rok to niczego nie dowodzi. Po pierwsze jak bylo chlodniej mogles problemu nie obserwowac a po drugie mapy Stagowe tak czy tak masz do bani. Ja bym zresetowal autoadaptacje, i kazal gaziarzowi zwiekszyc dycze, pokryc mapy i wtedy jak problem nie ustapi rozmyslal co dalej

Napisano

> haha

U mnie dziś zdiagnozowano padniętą sondę lambda. Jutro wymienię i będzie wiadomo, czy to ona była powodem analogicznego zachowywania się silnika.

A poza tym, po tym resecie autoadaptacji nie da się jeździć już nawet na gazie. obroty spadają tak nisko, że silnik gaśnie.

Napisano

Po wymianie sondy lambda i ponwym resecie map silnik pracuje prawie idealnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.