Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik szaleje po odpaleniu na PB, skaczące obroty...

Featured Replies

Napisano

hmm, coś ostatnio coraz więcej niespodzianek padaka mi sprawuje....

po odpaleniu po nocy albo po kilkugodzinnym staniu, silnik nierówno pracuje, obroty skaczą tak od 500 do 1500, czasami mam wrażenie że zgaśnie, jak te obroty skaczą to coś w silniku tak jakby strzelało/uderzało ?? pomaga dodanie gazu i potrzymanie go na wyższych obrotach przez chwilkę; jak się przełączy na LPG to chodzi super; przełączenie w obecnych temp. trwa chwilkę więc problem nie jest zbyt uciążliwy, gorzej w zimę....

Po zapaleniu i wyłączeniu LPG tak aby był na PB wystarczy dosłownie 2 min aby sobie popracował i się wszystko stabilizuje (podtrzymuje go na wyższych obrotach).

- Przewody nowe (NGK)

- Świece nowe (NGK)

Gdzie szukać ???????

Napisano

czarny dym gdzie z rury? Wygląda na klasyczne rozjechanie mapy.

Napisano

> hmm, coś ostatnio coraz więcej niespodzianek padaka mi sprawuje....

> po odpaleniu po nocy albo po kilkugodzinnym staniu, silnik nierówno pracuje, obroty skaczą tak od

> 500 do 1500, czasami mam wrażenie że zgaśnie, jak te obroty skaczą to coś w silniku tak jakby

> strzelało/uderzało ?? pomaga dodanie gazu i potrzymanie go na wyższych obrotach przez chwilkę;

> jak się przełączy na LPG to chodzi super; przełączenie w obecnych temp. trwa chwilkę więc

> problem nie jest zbyt uciążliwy, gorzej w zimę....

> Po zapaleniu i wyłączeniu LPG tak aby był na PB wystarczy dosłownie 2 min aby sobie popracował i

> się wszystko stabilizuje (podtrzymuje go na wyższych obrotach).

> - Przewody nowe (NGK)

> - Świece nowe (NGK)

> Gdzie szukać ???????

Zresetuj autoadaptacje i zobacz czy problem wystepiuje nadal- w tym czasie przez pare dni jezdij tylko na benzynie. Jesli problem nie bedzie wystepowal, zacznij jezdzic na gazie. Jesli problem zacznie wystepowac - prawdopodobnie mapy ECU samochodu od zlego ustawienia gazu sie rozjezdzaja

Napisano
  • Autor

> czarny dym gdzie z rury? Wygląda na klasyczne rozjechanie mapy.

nie ma żadnego dymu, tylko trochę wody z tłumika od czasu do czasu wyleci

> Zresetuj autoadaptacje i zobacz czy problem wystepiuje nadal- w tym czasie przez pare dni jezdij

> tylko na benzynie. Jesli problem nie bedzie wystepowal, zacznij jezdzic na gazie. Jesli

> problem zacznie wystepowac - prawdopodobnie mapy ECU samochodu od zlego ustawienia gazu sie

> rozjezdzaja

tzn ? odłączyć klemę czy wtyczkę od komputera ? czy to i to ?

Napisano

> nie ma żadnego dymu, tylko trochę wody z tłumika od czasu do czasu wyleci

piszesz ciągle o benzynie?

> tzn ? odłączyć klemę czy wtyczkę od komputera ? czy to i to ?

potrzeba kompa diagnostycznego...

Napisano

> nie ma żadnego dymu, tylko trochę wody z tłumika od czasu do czasu wyleci

> tzn ? odłączyć klemę czy wtyczkę od komputera ? czy to i to ?

Albo ASO i examiner albo kolega z autokacika z jakims programem:) Jesli bedziesz w Poznaniu to moge Ci autoadaptacje resetnąć smile.gif

Napisano
  • Autor

aha, to może jest jakiś kolega ze śląska który dysponuje kompem i byłby tak uprzejmy podłączyć moją padakę ?? kojarzę coś jakiegoś kolegę z Tychów ?? Proszę uprzejmie o kontakt smile.gif

ps. a odpięcie aku na noc i potem odpalenie samochodu i zostawienie na wolnych obrotach aż się włączy wentylator chłodnicy nie pomoże ?? (tak się robiło np w Sienie, tylko nie wiem czy tu o to samo chodzi ?)

Napisano

> ps. a odpięcie aku na noc i potem odpalenie samochodu i zostawienie na wolnych obrotach aż się

> włączy wentylator chłodnicy nie pomoże ??

nie

Napisano

> aha, to może jest jakiś kolega ze śląska który dysponuje kompem i byłby tak uprzejmy podłączyć moją

> padakę ?? kojarzę coś jakiegoś kolegę z Tychów ?? Proszę uprzejmie o kontakt

> ps. a odpięcie aku na noc i potem odpalenie samochodu i zostawienie na wolnych obrotach aż się

Witam, podłączę się pod temat, identyczne objawy mam i też chętnie na śląsku (katowice jaworzno, tychy i okolice) skorzystałbym z pomocy kogoś z komputerem. pozdrawiam

Napisano

nie chce Cie straszyć, ale u mnie skończyło się to wymianą centralki wtrysków. Na gazie ok, na benzynie cuda, z czasem coraz gorzej, aż doszło do momentu, ze na benzynie nie odpalał wcale, tylko na gazie chodził

Napisano

> nie chce Cie straszyć, ale u mnie skończyło się to wymianą centralki wtrysków. Na gazie ok, na

> benzynie cuda, z czasem coraz gorzej, aż doszło do momentu, ze na benzynie nie odpalał wcale,

> tylko na gazie chodził

czemu tak długo czekałeś z resetem adaptacji?

Napisano

ja wiem czy tak długo, gdy zaczęły się problemy byłem 600km od domu, dopiero jak wróciłem zająłem się problemem, jeden mechanik, drugi, aż znalazłem takiego co wiedział jak to naprawić... smirk.gif

Napisano

> ja wiem czy tak długo, gdy zaczęły się problemy byłem 600km od domu, dopiero jak wróciłem zająłem

> się problemem, jeden mechanik, drugi, aż znalazłem takiego co wiedział jak to naprawić...

nie udało się już skasować?

Napisano
  • Autor

dzisiaj zauważyłem jeszcze coś innego, mianowicie rano było w miarę chłodno, około 15 stopni, samochód odpalił bez problemu, ładnie wszedł ma obroty (ssanie) i wszystko równo i spokojnie. Czyżby problemem był jakiś czujnik temperatury ?

ponawiam prośbę o kontakt jakiegoś kolegi ze śląska który ma kompa do podłączenia fiata i mógłby zerknąć na moją padakę smile.gif

Napisano

> dzisiaj zauważyłem jeszcze coś innego, mianowicie rano było w miarę chłodno, około 15 stopni,

> samochód odpalił bez problemu, ładnie wszedł ma obroty (ssanie) i wszystko równo i spokojnie.

> Czyżby problemem był jakiś czujnik temperatury ?

> ponawiam prośbę o kontakt jakiegoś kolegi ze śląska który ma kompa do podłączenia fiata i mógłby

> zerknąć na moją padakę

To typowe dla zlej autoadaptacji. Mialem tak przy instalce Elpigaza zanim jej nie wyregulowalem. Problem byl taki jak u Ciebie tzn gdy samochod stal np 8h a temp byla powyzej 20st. Po prostu wtedy praktycznie nie wlacza sie nazwijmy to ssanie i silnik zapala z parametrami jakie sobie ustawil w czasie jazdy na gazie - nieodpowiednimi do jazdy na benzynie. Przy nizszych temp bylo OK. Chyba ze w zimie - jak bylo kolo 0 stopni to wtedy jak samochod stal kolo 3h i silnik schlodzil sie do okolo 30st - tez problem wystepowal,

Ściągnij mapy ze Staga i wklej na forum- moze cos sie uda zobaczyć. Pewnie masz za wysoki mnoznik/ za male dysze. Jak masz za wysoki mnoznik to ECU uczy sie ze ma podawac nizsze dawki paliwa na jałowym i stąd nierowne obroty po odpaleniu. Moze tez byc odrotnie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Albo ASO i examiner albo kolega z autokacika z jakims programem:) Jesli bedziesz w Poznaniu to moge

> Ci autoadaptacje resetnąć

czy mógłbyś mi napisać jak zrobić ten reset autoadaptacji ?

mam już kabel i fiatecuscan w wersji komercyjnej; podłączam się do ECU bez problemu, mam jeden błąd P0170, czyszczę go, po jakimś czasie znowu wraca. I co teraz zrobić w zakładce autoadaptacji ? Jak wcisnąłem F10 i potem Y, to wyskoczyło "Nie można wykonać. Nieprawidłowe warunki do wykonania tego testu". W opisie (po ang) jest napisane aby 3 raz 'przyspieszyć' do 4.5k rmp i potrzymać tak 3s - kiedy to zrobić, po wciśnięciu F10 czy przed ? Czy to musi być dokładnie 4.5k rpm czy może być więcej (ciężko tak utrzymać dokładnie 4.5k obrotów). Poradź proszę wink.gif

Napisano

> czy mógłbyś mi napisać jak zrobić ten reset autoadaptacji ?

> mam już kabel i fiatecuscan w wersji komercyjnej; podłączam się do ECU bez problemu, mam jeden błąd

> P0170, czyszczę go, po jakimś czasie znowu wraca. I co teraz zrobić w zakładce autoadaptacji ?

> Jak wcisnąłem F10 i potem Y, to wyskoczyło "Nie można wykonać. Nieprawidłowe warunki do

> wykonania tego testu".

Reset autoadaptacji wykonujesz przy WYŁĄCZONYM silniku, na włączonym zapłonie a następnie zapalasz silnik, czekasz aż włączy się wentylator(aż osiągnie temperaturę roboczą).

> W opisie (po ang) jest napisane aby 3 raz 'przyspieszyć' do 4.5k rmp i

> potrzymać tak 3s - kiedy to zrobić, po wciśnięciu F10 czy przed ? Czy to musi być dokładnie

> 4.5k rpm czy może być więcej (ciężko tak utrzymać dokładnie 4.5k obrotów).

3x3sekundy(może być dłużej) co najmniej 4500rpm, może być więcej.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Reset autoadaptacji wykonujesz przy WYŁĄCZONYM silniku, na włączonym zapłonie a następnie zapalasz

> silnik, czekasz aż włączy się wentylator(aż osiągnie temperaturę roboczą).

> 3x3sekundy(może być dłużej) co najmniej 4500rpm, może być więcej.

> Pozdrawiam BAS

nie wiem czy dobrze zrozumiałem wink.gif

po kolei:

1. łączę się z ECU, zapłon przekręcony

2. wchodzę do zakładki adaptacji

3. wciskam F10 i Y

4. zapalam silnik

5. czekam na osiągnięcie temp.

6. przegazowuje 3x3 do 4.5k rpm

.

.

.. co teraz ? jak będę wiedział że się zresetowało ?

Napisano

> nie wiem czy dobrze zrozumiałem

> po kolei:

> 1. łączę się z ECU, zapłon przekręcony

> 2. wchodzę do zakładki adaptacji

> 3. wciskam F10 i Y

> 4. zapalam silnik

Zapalasz po komunikacie "Kompletne".

> 5. czekam na osiągnięcie temp.

> 6. przegazowuje 3x3 do 4.5k rpm

> .

> .

> .. co teraz ? jak będę wiedział że się zresetowało ?

W bbm chyba nie objawia się, w stilo do czasu jak nie zapamięta nowych parametrów to mruga lampa MIL.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Reset autoadaptacji wykonujesz przy WYŁĄCZONYM silniku, na włączonym zapłonie a następnie zapalasz

> silnik, czekasz aż włączy się wentylator(aż osiągnie temperaturę roboczą).

> 3x3sekundy(może być dłużej) co najmniej 4500rpm, może być więcej.

> Pozdrawiam BAS

???

Jaki jest sens grzania i pałowania wozu na postoju kiedy samooadaptacja powinna być odzwierciedleniem stylu jazdy?

zdaje się, że sama instrukcja obsługi głosi, że podczas programowania powinniśmy jechać w sposób nie odbiegający od przyzwyczajeń... mylę się?

Napisano

> ???

> Jaki jest sens grzania i pałowania wozu na postoju kiedy samooadaptacja powinna być

> odzwierciedleniem stylu jazdy?

Z tego co jest w opisie procedury wynika, że ma być "pałowanie" prawdopodobnie nie chodzi o "nauczenie" stylu jazdy a o odczyt skrajnych wartości czujników.

284057126-ak-fes-ra.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352509245346_thumb.jpg

Napisano

> Z tego co jest w opisie procedury wynika, że ma być "pałowanie"

Baaardzo wiarygodne źródło... Szkoda, że nie pokrywa się ono z tym co jest napisane chociażby w instrukcji obsługi czy instrukcjach serwisowych

> prawdopodobnie nie chodzi o

> "nauczenie" stylu jazdy a o odczyt skrajnych wartości czujników.

Jakich wartości czujników? Komputer nie wie jakie ma czujniki i o jakich parametrach? No proszę Cię... Czujnika od Żuka nie zastosujesz, zrobisz mu reset i już będzie ricambi originali...

Napisano

> Baaardzo wiarygodne źródło... Szkoda, że nie pokrywa się ono z tym co jest napisane chociażby w

> instrukcji obsługi czy instrukcjach serwisowych

Z tego co wiem to Yani pisał to na podstawie dokumentacji ECU silnika.

> Jakich wartości czujników? Komputer nie wie jakie ma czujniki i o jakich parametrach? No proszę

> Cię... Czujnika od Żuka nie zastosujesz, zrobisz mu reset i już będzie ricambi originali...

Nie wnikam, ograniczam się do postępowania zgodnie z procedurą opisaną w aplikacji, której używam.

Jak ciekawostka, w stilo po resecie i przeprowadzeniu tej procedury przestaje migać lampka MIL, więc pewnie procedura jest właściwa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Z tego co wiem to Yani pisał to na podstawie dokumentacji ECU silnika.

> Nie wnikam, ograniczam się do postępowania zgodnie z procedurą opisaną w aplikacji, której używam.

> Jak ciekawostka, w stilo po resecie i przeprowadzeniu tej procedury przestaje migać lampka MIL,

> więc pewnie procedura jest właściwa.

> Pozdrawiam BAS

Podobnie w Punto- tez trzeba 3 razy przegazowac zeby zgasla lampka. Rowniez w Euroscanie jak robilem reset w Bravie bylo info ze trzeba 3 razy przegazowac.

Napisano

> Podobnie w Punto- tez trzeba 3 razy przegazowac zeby zgasla lampka. Rowniez w Euroscanie jak

> robilem reset w Bravie bylo info ze trzeba 3 razy przegazowac.

Jeszcze napisz czy w punto miałeś eobd...

Napisano

> Z tego co wiem to Yani pisał to na podstawie dokumentacji ECU silnika.

Kto jest Yani?

> Nie wnikam, ograniczam się do postępowania zgodnie z procedurą opisaną w aplikacji, której używam.

Aha...

> Jak ciekawostka, w stilo po resecie i przeprowadzeniu tej procedury przestaje migać lampka MIL,

> więc pewnie procedura jest właściwa.

> Pozdrawiam BAS

Tak. Dla silników z eobd...

Napisano

> Kto jest Yani?

Autor FES.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Autor FES.

> Pozdrawiam BAS

Jak będziesz miał z nim kontakt to przekaż mu żeby takich pierdół nie pisał, bo ta procedura nie ma zastosowania w sterownikach bez eobd i niech nie wkleja hurtem opisów do wszystkich roczników i modeli.

Napisano

> Jak będziesz miał z nim kontakt to przekaż mu żeby takich pierdół nie pisał, bo ta procedura nie ma

> zastosowania w sterownikach bez eobd i niech nie wkleja hurtem opisów do wszystkich roczników

> i modeli.

Możesz wkleić oficjalną procedurę?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ta procedura jest tylko w autach z eobd nawet w bbm tam gdzie siedzi iaw 4ef.

Ot to tyle co do reszty to nie wiem nigdy tego nie robiłem tzn adaptacji po odłaczaniu aku czy nawet FES i zawsze było tak samo przynajmniej tak mi się zdaje.

Zastanawia mnie jednak jak od gazu może się komp rozjechać tzn mapy nie mam zielonego pojęcia. Wcześniej któryś z kolegów pisał że już mu sie nie udało skasować autoadaptacji bo za późno ? o co chodzi. Dlaczego odłączenie klem czy reset tej całej adaptacji nic nie daje ?

> czy mógłbyś mi napisać jak zrobić ten reset autoadaptacji ?

> mam już kabel i fiatecuscan w wersji komercyjnej; podłączam się do ECU bez problemu, mam jeden błąd

> P0170, czyszczę go, po jakimś czasie znowu wraca. I co teraz zrobić w zakładce autoadaptacji ?

> Jak wcisnąłem F10 i potem Y, to wyskoczyło "Nie można wykonać. Nieprawidłowe warunki do

> wykonania tego testu". W opisie (po ang) jest napisane aby 3 raz 'przyspieszyć' do 4.5k rmp i

> potrzymać tak 3s - kiedy to zrobić, po wciśnięciu F10 czy przed ? Czy to musi być dokładnie

> 4.5k rpm czy może być więcej (ciężko tak utrzymać dokładnie 4.5k obrotów). Poradź proszę

costam000

Czy nie masz wrażenia że silnik na luzie czasem chodzi trochę jakby nierówno? Ten błąd p0170. Opisz mi dokładniej co się dzieje na pb, czy przypadkiem w pewnych temp nie masz takiego problemu że silnik chodzi podobnie jak na 3 garach ?

Napisano
  • Autor

> costam000

> Czy nie masz wrażenia że silnik na luzie czasem chodzi trochę jakby nierówno? Ten błąd p0170. Opisz

> mi dokładniej co się dzieje na pb, czy przypadkiem w pewnych temp nie masz takiego problemu że

> silnik chodzi podobnie jak na 3 garach ?

odpalam po nocy, wchodzi ładnie na 1100-1300 obr, za sekundę obroty spadają do 500, prawie gaśnie, silnikiem trzęsie i jakieś stuki się z niego wydobywają, obroty skaczą góra dół - zazwyczaj wtedy po prostu dodaję gazu i trzymam go tak na 2 tys obr przez paręnaście sekund i to pomaga (pomaga bo przełączy się na LPG i jest dobrze, ale jak zostanie na PB to też się obroty stabilizują i już nie rzuca silnikiem). Dzieje się tak zarówno po nocy, jak i po kilkugodzinnym staniu. Raz zdarzyło się tak że odpalił ładnie i nic obroty nie spadały - było wtedy na dworze około 15 stopni - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, może ma ?

I w końcu nie wiem jak zrobić ten reset adaptacji frown.gif Gazować, nie gazować ? sciana.gif

Napisano

> odpalam po nocy, wchodzi ładnie na 1100-1300 obr, za sekundę obroty spadają do 500, prawie gaśnie,

> silnikiem trzęsie i jakieś stuki się z niego wydobywają, obroty skaczą góra dół - zazwyczaj

> wtedy po prostu dodaję gazu i trzymam go tak na 2 tys obr przez paręnaście sekund i to pomaga

> (pomaga bo przełączy się na LPG i jest dobrze, ale jak zostanie na PB to też się obroty

> stabilizują i już nie rzuca silnikiem). Dzieje się tak zarówno po nocy, jak i po

> kilkugodzinnym staniu. Raz zdarzyło się tak że odpalił ładnie i nic obroty nie spadały - było

> wtedy na dworze około 15 stopni - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, może ma ?

> I w końcu nie wiem jak zrobić ten reset adaptacji Gazować, nie gazować ?

powiedz mi jeszcze który rok auta po fl z plastikowym kolektorem ?

Napisano
  • Autor

> powiedz mi jeszcze który rok auta po fl z plastikowym kolektorem ?

rok 2000, po FL, ale kolektor to jest metalowy raczej

Napisano

> rok 2000, po FL, ale kolektor to jest metalowy raczej

Koledze chodzi o kolektor dolotowy(ssący) a nie wydechowy.

Tak wygląda przed FL

a tak po FL.

Jeśli auto jest po FL to ma ten czarny.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> rok 2000, po FL, ale kolektor to jest metalowy raczej

Dokładnie chodziło mi o kolektor ssący czyli jak Kolega niżej napisał ? Jeśli rok 2000 to plastikowy, to sprawdź jeszcze jaki masz sterownik ecu benzyny jest na nim napisane na naklejce iaw ... ?

Napisano
  • Autor

> Dokładnie chodziło mi o kolektor ssący czyli jak Kolega niżej napisał ? Jeśli rok 2000 to

> plastikowy, to sprawdź jeszcze jaki masz sterownik ecu benzyny jest na nim napisane na

> naklejce iaw ... ?

smile.gif jeżeli tak to na pewno plastikowy, czarny. Sterownik ECU to IAW 49F

Napisano

> jeżeli tak to na pewno plastikowy, czarny. Sterownik ECU to IAW 49F

Miałem dokładnie identyczną usterkę. Dlatego pytałem o rok ecu itp? Było już kilka podobnych tematów tu na forum i na innych też.

Ja usterki szukałem ponad rok i znalazłem. Uszkodzony jest ecu benzyny wspomniany iaw 49f a dokładnie flash eprom. Soft się wysypał. Nie wiem jeszcze co dokładnie, ale pracuje nad tym.

U mnie po wgraniu softu ze sprawnego ecu wszystkie problemy ustąpiły a rano jak odpalałem to aż żal mi silnika było bo tak telepał i stukał cuda że lepiej nie mówić. Dało się z tym żyć ale znalazłem. Widzę że co któryś egzemplarz ma taki problem prędzej czy później to wystąpi od czego to się robi to nie wiem.

Sam nawet zakupiłem dwie sztuki na allegro i po wyczyszczeniu immo problem nie znikł w tej chwili się pogubiłem że to coś innego ale przemieliłem silnik po kawałku każdzy czujnik itd itd. W końcu trafiłem na kolejny sterownik który po włożeniu już po pracy silnika wiedziałem że będzie ok. Z niego właśnie zczytałem soft i wgrałem do swojego i ba udało się wszystko hula aż miło.

Na tym zrobionym jeżdżę a ten który kupiłem i okazał się sprawny zapakowany w pudełeczko awaryjnie.

Zakupiłem nawet pamięci co by trochę pomodzić i wrzucić soft dający te 15% mocy do testowania a mam na czym więc jedziemy dalej.

Chce sie jeszcze dowiedzieć z jakiej przyczyny takie cuda się dzieją i podejrzeć plik i porównać z dobrym co się tam wykrzacza.

Pozdrawiam

Napisano

> Możesz wkleić oficjalną procedurę?

> Pozdrawiam BAS

instrukcja obsługi, strona 221...

jeszcze wracając do Twojego obrazka, bo dopiero teraz mogłem go dokładnie przeczytać to widzę, że procedura w ogóle nie dotyczy sterownika iaw 49f...

Napisano

> wtedy na dworze około 15 stopni - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, może ma ?

No przeciez pisalemn Ci wyzej ze temp moze miec znaczenie.

> I w końcu nie wiem jak zrobić ten reset adaptacji Gazować, nie gazować ?

Przegazowanie nie zaszkodzi - nawet jesli niepotrzebnie to zrobisz.

Napisano

> Zastanawia mnie jednak jak od gazu może się komp rozjechać tzn mapy nie mam zielonego pojęcia.

Komp przystosowuje sie do paliwa, do stylu jazdy itp. Jak jezdisz na gazie i masz cos zle poustawiane do komp sie do tego przystosowuje (dzieku temu jezdzi sie na gazie nawet przy kiepskich ustawieniach w miare bezproblemowo) i potem jak odpalisz na benzynie to sie cuda dzieja

> Wcześniej któryś z kolegów pisał że już mu sie nie udało skasować autoadaptacji bo za późno ?

> o co chodzi. Dlaczego odłączenie klem czy reset tej całej adaptacji nic nie daje ?

No jak dlaczego? Bo ustawienia adaptacji nie sa przez ECU zapamietywane w pamieci RAM tylko jakiejs innej -ktora nie kasuje sie przy braku zasilniu np EPROM

Napisano

> Chce sie jeszcze dowiedzieć z jakiej przyczyny takie cuda się dzieją i podejrzeć plik i porównać z

> dobrym co się tam wykrzacza.

> Pozdrawiam

Nie strasz kolegi:) Niech najpierw adaptacje skasuje. A u ciebie bylo to robione?

Napisano

> Nie strasz kolegi:) Niech najpierw adaptacje skasuje. A u ciebie bylo to robione?

Robiłem to dziesiątki razy i nic. Szukałem tej usterki ponad rok czasu. Przy okazji wymieniając dużą część osprzętu.

Usterka jest specyficzna np przy 10 st może nie wystąpić a przy 15 st czy 20 już tak. Na początku obstawiałem czujnik temp cieczy ale po wymianie to samo.

Napisano

> Tak

no właśnie... To jest logika która umożliwia kasowanie lampki błędu jeżeli usterka nie jest stała... Sterownik o którym mowa nie posiada takiej funkcji...

Napisano
  • Autor

> instrukcja obsługi, strona 221...

> jeszcze wracając do Twojego obrazka, bo dopiero teraz mogłem go dokładnie przeczytać to widzę, że

> procedura w ogóle nie dotyczy sterownika iaw 49f...

ha, to podaj jeszcze jaka to instrukcja ?? wink.gif u mnie na stronie 221 jest napisane o rodzajach świec (instrukcja ściągnięta ze strony fiata).

najlepiej to wklej tu tą stronę 221 wink.gif

Napisano

> ha, to podaj jeszcze jaka to instrukcja ?? u mnie na stronie 221 jest napisane o rodzajach świec

> (instrukcja ściągnięta ze strony fiata).

> najlepiej to wklej tu tą stronę 221

to masz na dobrej stronie otwartą... Przeczytaj uważnie w lewym górnym rogu...

Napisano

> to masz na dobrej stronie otwartą... Przeczytaj uważnie w lewym górnym rogu...

W sumie w instrukcji na tej stronie piszą o przypadku kiedy odpinasz aku a nie jak resetujesz przez komputer a to moze nie byc to samo bo jak wiadomo odlaczenie aku nie powoduje resetu autoadaptacji - przynajmniej w nowszych BBM-ach. Oto cyctat z instrukcji str 220-221:

"......– szczególnie starannie poΠàczyç

akumulator z instalacjà elektrycznà,

sprawdzajàc biegunowoÊç oraz czy

poΠàczenia sà wykonywane prawidΠowo;

po ponownym podΠàczeniu akumulatora

centralka elektroniczna ste-rowania wtryskiem / zapΠonem musi

przeprowadziç autoadaptacj´ parametrów,

dlatego sposób jazdy samochodu

podczas pierwszych kilku kilometrów

mo˝e ró˝niç si´ od tego, do

którego zostaliÊmy przyzwyczajeni;...."

(sorki za dziwne znaczki ale tak sie z pdfa wlejaja polskie litery):

Generalnie wg mnie jak nie wiadomo do konca czy cos jest potrzebne czy nie w procedurze resetu to lepiej to zrobic:) Przeciez przegazowanie niczego nie zepsuje. Zeby miec pewnosc trzeba by zobyc jakies procedury serwisowe z ASO

Napisano

> Generalnie wg mnie jak nie wiadomo do konca czy cos jest potrzebne czy nie w procedurze resetu to

> lepiej to zrobic:)

Tak... jak nie ma jasnej instrukcji to ją sobie stwórzmy. Po trzech przygazówkach, cztery okrążenia dookoła auta biegiem w stronę przeciwną do ruchu wskazówek. Nie wiadomo do końca czy coś jest potrzebne czy nie w procedurze resetu to lepiej to zrobić hehe.gif

> Przeciez przegazowanie niczego nie zepsuje. Zeby miec pewnosc trzeba by

> zobyc jakies procedury serwisowe z ASO

Dostęp do manuala masz więc nie widzę przeszkód aby się z nim szczegółowo zapoznać w tej kwestii...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.