Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 16v po UPG problem

Featured Replies

Napisano

Pany. Zapierdziele się kostką masła chyba...

Zrobiłem UPG w mojej 16V. Głowica zplanowana o ok 0,6 mm. Uszczelki GOETZA, wymienione uszczelniacze zaworów...

Po tym zabiegu sej mi gasnie na zimnym - wcześniej zamulało go do ok 600obr ale nie gasł i po ok 1 min obroty zaczynały się stabilizować przy ok 900 obr.

Teraz gaśnie skubany i jedzie słabo: dół OK wymiata ale większe prędkośći to:

4 bieg, 6200obr, 155km/h i obroty dalej nie idą. Nie tnie go. Wrzucam 5 Bieg i pooooowwooooooolllliiiiiiiiiiiiiii się rozpędza do jakiś 170.... słabizna. CO JEST?

Błagam o pomoc.... wszystkie czujniki dawno były sprawdzane..

Napisano

> Pany. Zapierdziele się kostką masła chyba...

> Zrobiłem UPG w mojej 16V. Głowica zplanowana o ok 0,6 mm. Uszczelki GOETZA, wymienione

> uszczelniacze zaworów...

> Po tym zabiegu sej mi gasnie na zimnym - wcześniej zamulało go do ok 600obr ale nie gasł i po ok 1

> min obroty zaczynały się stabilizować przy ok 900 obr.

> Teraz gaśnie skubany i jedzie słabo: dół OK wymiata ale większe prędkośći to:

> 4 bieg, 6200obr, 155km/h i obroty dalej nie idą. Nie tnie go. Wrzucam 5 Bieg i

> pooooowwooooooolllliiiiiiiiiiiiiii się rozpędza do jakiś 170.... słabizna. CO JEST?

> Błagam o pomoc.... wszystkie czujniki dawno były sprawdzane..

radzilbym Ci sprawdzic kompresje ok.gif

Napisano

> źle złożony rozrząd

W 8V to słyszałem że tak jest, ale w 16?

Mi sie wydaje ze mam przestawiony rozrząd chyba bo na 4 tez mi nie tnie, ale ja mam 8V i w sumie nigdy nie piłuje tak auta zeby.GIF

Napisano

> radzilbym Ci sprawdzic kompresje

Ale przed wymianą UPG kolega raczej nie miał tego problemu.

Napisano

tak jak pisze Tommi sprawdz rozrząd...

Były już na forum podobne przypadki...

Napisano

> Ale przed wymianą UPG kolega raczej nie miał tego problemu.

ale przy zle ustawionym rozrzadzie moglo pogiac zawory. I zamiast rozbierac od razu góre sprawdziłbym kompresje. Jej brak wskazywalby co robic dalej....

Napisano

> W 8V to słyszałem że tak jest, ale w 16?

> Mi sie wydaje ze mam przestawiony rozrząd chyba bo na 4 tez mi nie tnie, ale ja mam 8V i w sumie

> nigdy nie piłuje tak auta

tylko ze 8v nie jest kolizyjny rozrzad tak jak w 16v

Napisano

> ale przy zle ustawionym rozrzadzie moglo pogiac zawory.

niekoniecznie...zależy jak bardzo przestawiony

Napisano

> niekoniecznie...zależy jak bardzo przestawiony

wiem, ze niekoniecznie. Ale ja bym sprawdzil kompresje, zanim bym rozkrecil glowiczke

Napisano

> wiem, ze niekoniecznie. Ale ja bym sprawdzil kompresje, zanim bym rozkrecil glowiczke

Komprecha niby jest, a rozrząd jak juz przestawiony to maks o 1 ząbek, to chyba by mu nie pogieło zaworów.

Napisano
  • Autor

> Komprecha niby jest, a rozrząd jak juz przestawiony to maks o 1 ząbek, to chyba by mu nie pogieło

> zaworów.

No jutro wszystko posprawdzam. A rozrząd to max o 1 ząbek walnięty jest.. Jutro się okaże co i jak..

Napisano

> No jutro wszystko posprawdzam. A rozrząd to max o 1 ząbek walnięty jest.. Jutro się okaże co i

> jak..

A odkrecales gorne kolo rozrzadu? Bo jesli nie to masz odpowiedz nawet jak masz ustawione na te wtoje pseudo znaczki ...

Napisano
  • Autor

> A odkrecales gorne kolo rozrzadu? Bo jesli nie to masz odpowiedz nawet jak masz ustawione na te

> wtoje pseudo znaczki ...

Wiesz ja tego nie robiłem z racji tego, że nie znam się na tym na tyle, żeby się czepic samodzielnie tego. RObione to było w warsztacie (nie w garażu) i byłem przekonany, że CI co tam robią - wiedzą o co chodzi i jak do tematu podejść. Co wyszło w praniu to wyszło. Jutro będą poprawiać. Dziękuję za podpowiedź wszystkim i za chęci. Jutro się okaże czy to to..

Napisano

> Wiesz ja tego nie robiłem z racji tego, że nie znam się na tym na tyle, żeby się czepic

> samodzielnie tego. RObione to było w warsztacie (nie w garażu) i byłem przekonany, że CI co

> tam robią - wiedzą o co chodzi i jak do tematu podejść. Co wyszło w praniu to wyszło. Jutro

> będą poprawiać. Dziękuję za podpowiedź wszystkim i za chęci. Jutro się okaże czy to to..

Jeżeli nie mają odpowiednich blokad wskaźników do tego silnika, to próbując złożyć "tak jak było" właśnie mogli Ci o jeden ząbek przestawić rozrząd. Objawy mniej-więcej na to wskazują.

Rozrząd w tym silniku ustawia się wkręcając blokadę w wałek rozrządu przez otwór w boku pokrywy wałka rozrządu, następnie luzuje się śrubę trzymającą koło napędowe rozrządu i za pomocą wskaźników wkręcanych w gniazda świec ustawia się tłoki nr 1 i 2 na tej samej wysokości. Wtedy dokręca się koło napędowe wałka rozrządu, wykręca blokadę i dopiero to jest ustawiony rozrząd.

Napisano

> Wiesz ja tego nie robiłem z racji tego, że nie znam się na tym na tyle, żeby się czepic

> samodzielnie tego. RObione to było w warsztacie (nie w garażu) i byłem przekonany, że CI co

> tam robią - wiedzą o co chodzi i jak do tematu podejść. Co wyszło w praniu to wyszło. Jutro

> będą poprawiać. Dziękuję za podpowiedź wszystkim i za chęci. Jutro się okaże czy to to..

Jakby glowica nie byla planowana to mogliby tak zalozyc ale po planowaniu wysokosc glowicy sie zmienila i trzeba caly rozrzad na nowo "skrecac"

Napisano
  • Autor

Rozrząd został dziś przestawiony o ząbek. Na 4 biegu wyhaczyłem już dziś 6400 - jest poprawa. Czy dalej by szedł to cholera wie, bo miejsce mi się skończyło na bujańsko. Przy okazji wymieniłem wąż od serwa, bo chyba łapał mi lewe powietrze bo po zgaszeniu sc pedał hamulca był od razu strasznie twardy. Poprawiłem, też wąż od paliwa wchodzący do silnika, bo był deko zagięty i tez może swobodnego przepływu nie było.

Napisano

> Rozrząd został dziś przestawiony o ząbek. Na 4 biegu wyhaczyłem już dziś 6400 - jest poprawa. Czy

> dalej by szedł to cholera wie, bo miejsce mi się skończyło na bujańsko. Przy okazji wymieniłem

> wąż od serwa, bo chyba łapał mi lewe powietrze bo po zgaszeniu sc pedał hamulca był od razu

> strasznie twardy. Poprawiłem, też wąż od paliwa wchodzący do silnika, bo był deko zagięty i

> tez może swobodnego przepływu nie było.

nie poprawiaj o ząbek czy pół tylko USTAW rozrząd facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> nie poprawiaj o ząbek czy pół tylko USTAW rozrząd

ROZRZĄD ZOSTAŁ USTAWIONY NA NOWO. Tłoki są w linii prostej i w otworze z przodu głowicy jest nacięcie. Efektem usawienia rozrządu było przestawienie o jeden ząbek i teraz wszystko jest w porządku smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.