Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylne światła pozycyjne przygasają

Featured Replies

Napisano

Witam zacne grono forumowiczów

Piszę tutaj, choć sprawa nie dotyczy asterki tylko nissana micra.

Otóż, problem jest taki że przygasają lekko tylne światla pozycyjne gdy równocześnie włączone są awaryjne lub kierunkowskaz.

Parę ładnych dni z tym walczę i efektu zbytnio nie widać. Sprawdziłem juz żarówki, kostki w lampach, kabelki od lamp w stronę deski rozdzielczej, masę: główny kabel masy i kilka mniejszych, podłączyłem masę do lampy, przerywacz odłączyłem i kostkę spiąłem na krótko, tak samo wyłącznik świateł, przekaźnik świateł, odłączyłem alternator, przeczyściłem styki aku... i nic to nie dało. Zacząłem grzebać już w wiązce głównej, ale jeszcze jej całkowicie nie wybebeszyłem, bo trudny jest tam dostęp. Do sprawdzenia został jeszcze włącznik awaryjnych.

Na kostce tylnych świateł, gdy są włączone awaryjne napięcie spada ok. 0,8V a na kostce włącznika świateł nieco mniej. Jeszcze dodam, że światla i kierunkowskazy/awaryjne od aku lecą na jednym grubym przewodzie i gdzieś pod dechą sie rozdzielają sie rozgałęzia.

Jeśli ktośby miał pomysł co i jak jeszcze sprawdzić to proszę dajcie znać...

Napisano

> Piszę tutaj, choć sprawa nie dotyczy asterki tylko nissana micra.

Próbowałeś na kąciku Forda albo Centomaniaków? wink.gif

Na początek nono.gif dla Ciebie, a następnie: wygląda na słabą masę w lampach.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

wiem, wiem, próbowałem juz na forum nissana ale nie bardzo pomogli, a w tym kąciku są spece od elektryki. Chodzi mi o porady co sprawdzić w instalacji każdego samochodu, obojętnie co by to była za marka. Masę podłączyłem bezpośrednio do kostki i dalej to samo...

Napisano

> Masę podłączyłem bezpośrednio do kostki i dalej to samo...

Co to znaczy bezpośrednio do kostki, z lampy do kostki czy z karoserii?

Przygasające światła w lampach lub pulsujące razem z kierunkiem to w 99% wina masy. Należy dokładnie przeczyścić styki w lampie i kostce, sprawdzić jak trzyma się kabel masowy, warto też w celu sprawdzenia bezpośrednio z karoserii podać masę bezpośrednio na lampę.

Napisano
  • Autor

właśnie bezpośrednio połączyłem masę z karoserii do kostki - żadnego efektu... Muszę chyba spróbować podłączyć bezpośrednio do akumulatora, tylko najpierw kupię dłuższy kabelek... Jak nie pomoże to to samo zrobie z plusem confused.gif

Napisano

Przeczyść styki kostki i lampy. U siebie to ostatnio przerabiałem. Dłubałem chyba z godzinę zanim zaczęło normalnie świecić. Problemem były styki a szczególnie masowy mocno się utlenił.

Napisano
  • Autor

> Przeczyść styki kostki i lampy. U siebie to ostatnio przerabiałem. Dłubałem chyba z godzinę zanim

> zaczęło normalnie świecić. Problemem były styki a szczególnie masowy mocno się utlenił.

właśnie od tego zacząłem, pryskałem kontakt sprayem i czyściłem gdzie sie da i nic. Martwi mnie tylko ten spadek napięcia na kostce włącznika świateł przy kierownicy i ten wspólny kabel świateł i kierunkowskazów idący od aku/alternatora....

Napisano

> właśnie bezpośrednio połączyłem masę z karoserii do kostki - żadnego efektu...

Skoro wspólny odcinek instalacji od strony masy

wiarygodnie sprawdziłeś, to czas na inspekcję wspólnych

części instalacji od drugiej strony. Indywidualne kabelki

pośrodku są nieistotne.

I zmień tytuł, bo osobiście nie przypominam sobie aby światła

mijania były instalowane z tyłu.

Napisano

Z tyłu są pozycyjne lub pozycyjno postojowe:) old.gif ja bym sprawdził dokładnie oczko którym masa jest przykręcona do karoserii przytarł papierem sciernym oczko i miejsce styku do karoserii

Napisano
  • Autor

> Z tyłu są pozycyjne lub pozycyjno postojowe:) ja bym sprawdził dokładnie oczko którym masa jest

> przykręcona do karoserii przytarł papierem sciernym oczko i miejsce styku do karoserii

właśnie nie byłem pewien jak one fachowo się nazywają - zawsze mówiłem "tylne światła" i było ok, (co do przednich no to postojowe, mijania, drogowe )

a co do oczka na karoserii do którego przykręcona jest masa zrobiłem tak jak piszesz, przetarłem je papierem ściernym, na karoserii zdrapałem lakier do blachy, przykręciłem i nic...

Napisano

> a co do oczka na karoserii ....

Dla nabrania 100% pewności (co do jakości masy) pociągnij

masę zewnętrznym kablem bezpośrednio z klemy akumulatora

(tylko takim przynajmniej 2,5 mm).

Napisano

Am może masz coś w stylu złącza instalacji tak jak w astrze w lewym progu, gdzie łączą się wiązki idące na tył i tam tkwi problem w postacie złych styków.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za pomoc. Nie był to chyba jeden problem tylko kilka zbiegło się razem. Z instalką zrobiłem tak, że wpiąłem dodatkowe przewody masowe przy lampach podpiąłem do karoserii, dalem przewody o większym przekroju, przeczyściłem masę gdzie się da, przeczyściłem też "plus" prawie na całej długości, oczywiście czyściłem styki w lampie, problemem może też być kostka przy lampach. Pośredniej kostki na przewodach pomiędzy włącznikiem a lampami nie ma...

Trochę to wszystko pomogło chociaż jak dla mnie jeszcze bardzo leciutko coś tam przygasa (mogę też już mieć lekkie skrzywienie na tym punkcie).

Dzięki za pomoc, życzę bezawaryjnej jazdy astrolotami! 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.