Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti 2.0 diesel problem ze sprzęgłem.

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu niepokoji mnie dziwne zachowanie sprzegła.

Pierwszym objawem było jakby lekkie ślizganie się sprzęgła przy dynamicznym przyspieszaniu, silnik wchodził na obroty jakby trochę szybciej niż koła, występowało tylko czasem potem znikło nie udało mi się powtórzyć tego efektu, mimo, ze próbowałem.

W weekend zrobiłem trasę 500 km w jedną stronę i w pewnym momencie sprzęgło zaczęło luźno wpadać przez prawie cały skok pedału i łapac dopiero przy podłodze, jakoś dojechałem na miejsce. Na drugi dzień sprawdziłem płyny, ewentualne wycieki itp.i nic, nie znalazłem, więc postanowiłem wracać, z tym, że starać się nie nadużywać sprzęgła. Starałem się jechać możliwie tylko na czwórce, ale przejeżdżając przez miasta musiałem trochę tych biegów zmieniaći był taki moment , że wogóle nie chciały wchodzić, więc zostawiałem tylko na 2 przez miasto. Myślałem, że w poniedziałek wezwę Assistance z Lawetą, a tu 100 km przed domem sprzęgło zaczęło działać normalnie. Dzisiaj też jest wszystko ok.

Co to może być, auto ma prawie 75 tyś czyli trochę za wcześnie na koniec sprzęgła, z drugiej strony może być tak jak z nowymi dieslami w Subaru czyli sprzęgło za słabe na tyle KM i Nm.

Napisano

Wrazenie mam czasami podobne, ale ze juz sie skonczyla gwarancja nie szukam dziury w calym. Wymien plyn lub odpowietrz na poczatek, a potem zobaczymy. Mamy juz kolege ktory ma 160kkm wiec chyba tak zle z tym samochodem nie jest

Napisano
  • Autor

> Wrazenie mam czasami podobne,

mówisz o ślizganiu się, czy wpadającym sprzęgle ?

>ale ze juz sie skonczyla gwarancja nie szukam dziury w calym.

Auto mam jeszcze na gwarancji do grudnia, więc postaram się poszukać dziury smile.gif jeszcze na koszt gwaranta jak się uda.

>Wymien plyn lub odpowietrz na poczatek, a potem zobaczymy.

płyn przynajmniej teoretycznie jest świeży ma 15 tyś jesli wierzyć, że Aso wymieniło smile.gif

Napisano

Co do ślizgania, to nie pomogę, ale jeśli chodzi o wpadający w podłogę pedał sprzęgła, to u mnie (1.8) uszkodzeniu uległ wysprzęglik. Raz pedał chodził normalnie, a niekiedy, zwłaszcza po dłuższej jeździe wysprzęglał dopiero przy samej podłodze. Wysprzęglik się zapowietrzał, a odpowietrzanie układu pomagało tylko na chwilę. Co ciekawe nie ciekł.

Nie wiem, jak to jest w dieslach, ale silnikach benzynowych wysprzęglik zintegrowany jest z łożyskiem wyciskowym sprzęgła, co czyni jego wymianę lekko problematyczną. Sama robocizna w serwisie kosztuje ok. 1000 zł...

Koniec końców zrobiłem to sam w trzy wiosenne wieczory. smile.gif

Napisano

> mówisz o ślizganiu się, czy wpadającym sprzęgle ?

Efekt slizgania

> Auto mam jeszcze na gwarancji do grudnia, więc postaram się poszukać dziury jeszcze na koszt

Znasz juz odpowiedz gwaranta co do sprzegiel

> gwaranta jak się uda.

> płyn przynajmniej teoretycznie jest świeży ma 15 tyś jesli wierzyć, że Aso wymieniło

Moze trzeba jeszcze raz odpowietrzyc wysprzeglik

Napisano

> Od jakiegoś czasu niepokoji mnie dziwne zachowanie sprzegła.

> (...)

> Co to może być, auto ma prawie 75 tyś czyli trochę za wcześnie na koniec sprzęgła, z drugiej strony

IMO masz sprzęgło jakieś wadliwe. Jedź do serwisu i niech wymieniają.

> może być tak jak z nowymi dieslami w Subaru czyli sprzęgło za słabe na tyle KM i Nm.

Nie sądzę - u mnie po 160kkm działa jak nowe.

Napisano

> Może trzeba odpowietrzyć, a może wysprzęglik powoli umiera. U mnie umarł po 40kkm.

Jak się sam z siebie zapowietrza to z dużą dozą pewności można powiedzieć, że ma już po prostu dość.

Napisano

> Jak się sam z siebie zapowietrza to z dużą dozą pewności można powiedzieć, że ma już po prostu

> dość.

Dzisiaj zrobilem z 200 km Fiatem Grande Punto, potem wsiadlem do swojego nacisanlem sprzeglo z taka sam sila jaka uzywalem w Grande i dziwne zjawisko - wszedl jak w "maslo". A wczesniej mi sie wydawalo ze moje sprzeglo chodzi ciezko. Aha przebieg w samochodach prawie identyczny - roznica 3000 km na niekorzysc mojego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.