Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opona po skrzywieniu felgi

Featured Replies

Napisano

Czy opona po takim uszkodzeniu felgi może być sprawna, czy mogły popękać w niej druty i powinienem szukać nowych?

Z zewnątrz uszkodzeń nie widać. Może ktoś zetknął się z podobnym przypadkiem?

284039467-P1070485.JPG

post-15760-14352509213021_thumb.jpg

Napisano

Miałem trochę mniej skrzywioną felgę, po oponie nic nie było widać. Po prostowaniu jeździłem normalnie, nic nie wybuliło, ani nie biło.

Pechowo kilka miesięcy później złapałem gwoździk w tą oponę. Wulkanizator w celu znalezienia nieszczelności napompował 3,5 atm, i wtedy wybuliło oponę w tym miejscu w ktorym dostała "strzała"

Wniosek: zewnętrznie nic nie było widać, nie biła, jeździła, ale jednak była slabsza w tym miejscu.

Napisano

> Z zewnątrz uszkodzeń nie widać. Może ktoś zetknął się z podobnym przypadkiem?

Gdzieś żeś tak przyrżnął?Dziura czy krawężnik? yikes.gifchipsy.gif

Co do opony jak zewnętrznie nie widać zbytnich uszkodzeń i po napompowaniu nic nie wybula to na tyle pojeździ jeszcze.

Trzeba tylko co jakiś czas popatrzyć na nią czy gdzie jej nie wybrzuszyło.

A wrzucenie jej na zapas nie wchodzi w grę(wymiana za zapas)? hmm.gif

Napisano

ja bym sprawdził tą oponkę ciśnieniowo... tak dal świętego spokoju i bezpieczeństwa... Pare złotych a człowiek śpi spokojnie wink.gif

Napisano

I tak bedziesz ja zdejmowal wiec zobacz jak wyglada od srodka. Jak nie bedzie widac uszkodzen to zalozyc na kolo i sprawdzic czy sie nie wybrzuszyla.

Napisano

> Czy opona po takim uszkodzeniu felgi może być sprawna,

Może być sprawna. Ja się tak kiedyś urządziłem, felga stalowa po wyklepaniu poszła na zapas, opona jeździła dalej bez problemów na innej feldze. Chyba nikt Ci nie doradzi lepiej niż gumiarz po założeniu opony na dobrą felgę i przetestowaniu jej

Napisano
  • Autor

> Gdzieś żeś tak przyrżnął?Dziura czy krawężnik?

> Co do opony jak zewnętrznie nie widać zbytnich uszkodzeń i po napompowaniu nic nie wybula to na

> tyle pojeździ jeszcze.

> Trzeba tylko co jakiś czas popatrzyć na nią czy gdzie jej nie wybrzuszyło.

> A wrzucenie jej na zapas nie wchodzi w grę(wymiana za zapas)?

Dziura na mazurskich drogach smile.gif

Gumiarz rzucił okiem i powiedział, że felgę da się wyprostować, a opona powinna być OK, ale jakoś nie jestem do tego przekonany. Myślę, że próba ciśnieniowa, o której piszecie to dobry pomysł.

Na zapasie mam inną gumę, więc jeśli nie ta, to muszę kupić 2 sztuki na przód. Zgłaszam to do zarządcy dróg, mają nawet odpowiedni formularz na stronie, więc są przygotowani jak widać. Może uda się pokryć straty.

Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Zgłaszam to do

> zarządcy dróg, mają nawet odpowiedni formularz na stronie, więc są przygotowani jak widać.

> Może uda się pokryć straty.

> Dzięki za odpowiedzi.

Jeśli opona znisczona to od zarządcy dostaniesz równowartość dwóch opon.

Tak miał mój kolega jak kiedyś rozwalił felge i opone

Napisano
  • Autor

> Zgłaszam to do

> Jeśli opona znisczona to od zarządcy dostaniesz równowartość dwóch opon.

> Tak miał mój kolega jak kiedyś rozwalił felge i opone

Pytanie tylko jak rzeczoznawca w obecnym stanie koła sprawdzi, czy opona jest dobra, czy nie.

Zastanawiam się też, czy lepiej czekać na rzeczoznawcę, czy od razu robić wszystko i później wysłać tylko do nich rachunki. Zarządca drogi sugeruje opcję z rzeczoznawcą.

Napisano

> Czy opona po takim uszkodzeniu felgi może być sprawna, czy mogły popękać w niej druty i powinienem

> szukać nowych?

> Z zewnątrz uszkodzeń nie widać. Może ktoś zetknął się z podobnym przypadkiem?

Kiedys mialem podobny przypadek - dojezdzilem zime do konca i kupilem nowa gume. Niby do konca nic z nia nie bylo... ale balem cie cisnac na oponie ktorej nie jestem epwny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.