Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z unem

Featured Replies

Napisano

Cześć na początku chciałbym się przedstawić, mam na imię Adam i jestem nowy na tym forum. Posiadam następujący problem z moim unem, a dokładniej kilka dni temu zaprowadziłem samochód do warsztatu w celu wymiany sprzęgła, został zmieniony cały komplet sprzęgłowy firmy LUK. Lecz po tej naprawie samochodem bardzo trzęsie na boki, dostaje dużych wibracji w pewnym zakresie obrotów, lecz dzieje się to tylko na biegach, gdy wrzucę luz drgania ustępują. A więc moje pytananie jest następujące: czy może ten mechanik mógł jakoś źle założyć to sprzęgło czy coś może ugioł w trakcie pracy.BARDZO bym prosił o szybka odpowiedź.

Napisano

Cześć, uzupełnij profil i napisz skąd jesteś smile.gif

Moim zdaniem źle wycentrował tarczę przez to te wibracje ale mogę się mylić

Napisano

tarcza nie może być źle wycentrowana, bo skrzyni nie da się założyć 'źle', ma tulejki ustalające w otworach, chyba, że ich nie ma w Uno 270751858-jezyk.gif to jeszcze są śruby pasowane

jesli na biegu, podczas jazdy, to sprawdziłbym półosie, czy sa dobrze zmontowane/założone i czy skrzynia dobrze leży/wisi na poduszkach

Napisano

chyba że kolega ma to samo co ja miałem w 1.4 czyli umiarający mechanizm różnicowy, podczas jazdy trzęsło załym przodem, na luzie nie występowało. niedługo później skrzynia umarła

Napisano

zastanawia mnie, że przy pewnych obrotach, a nie prędkości hmm.gif

nawet na luzie przy puszczonym pedale sprzęgła tarcza jest ściśnięta i wałek sprzęgłowy się kręci

mozę przy pewnych obrotach i pewnym obciążeniu któryś przegub się odzywa po demontazu i montażu skrzyni/półosi

Napisano

> Cześć na początku chciałbym się przedstawić, mam na imię Adam i jestem nowy na tym forum. Posiadam

> następujący problem z moim unem, a dokładniej kilka dni temu zaprowadziłem samochód do

> warsztatu w celu wymiany sprzęgła, został zmieniony cały komplet sprzęgłowy firmy LUK. Lecz po

> tej naprawie samochodem bardzo trzęsie na boki, dostaje dużych wibracji w pewnym zakresie

> obrotów, lecz dzieje się to tylko na biegach, gdy wrzucę luz drgania ustępują. A więc moje

> pytananie jest następujące: czy może ten mechanik mógł jakoś źle założyć to sprzęgło czy

> coś może ugioł w trakcie pracy.BARDZO bym prosił o szybka odpowiedź.

najprawdopodobniej uszkodzony jest wewnętrzny przegub napędowy.

pozdr

Napisano
  • Autor

> najprawdopodobniej uszkodzony jest wewnętrzny przegub napędowy.

> pozdr

Ale przed remontem było wszystko dobrze, a zaóważyłem że półosie są lekko skrzywione, lecz przypominam ,że gdy wcisnę sprzęgło to drgania ustępują , a gdy choć trochę puszczę do dalej tłucze. Szwagier mi coś mówił że to wina źle założonego docisku, i że w pewnych obrotach będzie dostawał takich drgań , przez źle wyważone sprzęgło. Bardzo proszę o dalsze podpowiedzi.

Napisano

> Szwagier mi coś mówił że to wina źle założonego docisku, i że w pewnych obrotach

> będzie dostawał takich drgań , przez źle wyważone sprzęgło.

nie bardzo wiem, jak można źle założyć docisk: u mnie (1.4) jest on przykręcany 6x M6 bez specjalnie dużego pola manewru, tarcza założona centrycznie i tak podczas pracy ustala swe położenie... hmm.gifniewiem.gif

piszesz, że buda trzęsie się na boki, ale w zasadzie wszystkie części wirujące typu wał korbowy, sprzęgło, wałki w skrzyni i półosie wirują poprzecznie, więc zrozumiał bym "podskakiwanie" nadwozia, ale tu? niewiem.gif

Napisano

> Ale przed remontem było wszystko dobrze, a zaóważyłem że półosie są lekko skrzywione, lecz

> przypominam ,że gdy wcisnę sprzęgło to drgania ustępują , a gdy choć trochę puszczę do dalej

> tłucze. Szwagier mi coś mówił że to wina źle założonego docisku, i że w pewnych obrotach

> będzie dostawał takich drgań , przez źle wyważone sprzęgło. Bardzo proszę o dalsze

> podpowiedzi.

no właśnie dlatego piszę o przegubach wewnętrznych - jeden mógł zostać przez nieostrożność uszkodzony podczas wymiany sprzęgła.

pozdr

Napisano
  • Autor

> no właśnie dlatego piszę o przegubach wewnętrznych - jeden mógł zostać przez nieostrożność

> uszkodzony podczas wymiany sprzęgła.

> pozdr

Właśnie dzisiaj zaprowadziłem samochód do tego faceta co mi robił to sprzęgło, i mówi że musi jeszcze coś posprawdzać. Ale jeżeli to ten przegub, to z jego winy teraz się zrypał prawda. Czyli teraz bym musiał jeszcze ten przegub wymieniać? To znów ze 150 zł za sam przegub. Dzięki narazie za pomoc, jak zostanie naprawiony to dam znać jaka była tego przyczyna. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.