Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczące koło - c.d.

Featured Replies

Napisano

Mój temat dotyczący pisków z koła chyba poszedł do archiwum, no ale trudno. Problem był z piszczącym kołem podczas jazdy.

LordFalcon- Miałeś rację to z tylnego prawego kółka. Wczoraj poszedłem odwiedzić uniaka i przy okazji podniosłem go i przy kręceniu tylnym kołem cuś popiskiwało i szumiało w tylnym bębnie.

No i pytanie - co, jak, czym to zrobić/się za to zabrać. Pewnie nie obejdzie się bez rozebrania bębna - trzeba na coś uważać, żeby jakieś sprężynki albo coś innego nie wyskoczyło? Jakieś specjalne narzędzia albo środki smarujące? Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

> Mój temat dotyczący pisków z koła chyba poszedł do archiwum, no ale trudno. Problem był z

> piszczącym kołem podczas jazdy.

> LordFalcon- Miałeś rację to z tylnego prawego kółka. Wczoraj poszedłem odwiedzić uniaka i przy

> okazji podniosłem go i przy kręceniu tylnym kołem cuś popiskiwało i szumiało w tylnym bębnie.

> No i pytanie - co, jak, czym to zrobić/się za to zabrać. Pewnie nie obejdzie się bez rozebrania

> bębna - trzeba na coś uważać, żeby jakieś sprężynki albo coś innego nie wyskoczyło? Jakieś

> specjalne narzędzia albo środki smarujące? Z góry dzięki za pomoc.

jak zrzucisz bęben to nic nie powinno wypaść chyba że coś się w środku urwało, pękło itd. ogólnie z budową bębna nie ma dużej filozofi

Napisano
  • Autor

> jak zrzucisz bęben to nic nie powinno wypaść chyba że coś się w środku urwało, pękło itd. ogólnie z

> budową bębna nie ma dużej filozofi

Tutaj poczytam, pooglądam obrazki i będzie git waytogo.gif

A co to może szurać? Zapiekło się coś, czy cylinderek powiedział banana-wave.gif30.GIF

Napisano

> Tutaj poczytam, pooglądam obrazki i będzie git

> A co to może szurać? Zapiekło się coś, czy cylinderek powiedział

Szurać może szczęka, może nawet popiskiwać jeśli okładzina ścierna bogata w opiłki... albo rozpierak albo cylinderek zapieczony albo samoregulator przeskoczył na nst ząbek i musi się szczęka przytrzeć trochę... może coś się urwało i popiskuje... może nie ma już mięsa na szczęce... może się dowiesz jak ściągniesz bęben... a przy kręceniu w powietrzu są jakieś opory? To tyle z diagnostyki ala wróżka zeby.GIF:D:D

Napisano

mogła pęknąć któraś sprężyna i szczęka sobie luźno lata, a ocierając o kręcący siębęben wpada w wibrrrrrracje i piszczy

mogło coś skorodować i taki kawałek rdzy leży w dole bębna i popiskuje dociśniety przez szczękę

bez sekscji zwłok się nie obejdzie wink.gif

a jak piszczy, to znaczy, że jeszcze jest, gorzej kiedy przestanie hahaha.gif

Napisano

popiskiwac moze tez lozysko jak smar sie juz wytopil

Napisano
  • Autor

> mogła pęknąć któraś sprężyna i szczęka sobie luźno lata, a ocierając o kręcący siębęben wpada w

> wibrrrrrracje i piszczy

> mogło coś skorodować i taki kawałek rdzy leży w dole bębna i popiskuje dociśniety przez szczękę

To tak trochę brzmi, jakby jakiś kawałek piasku, niekoniecznie ziarnko wpadło i tarło.

> bez sekscji zwłok się nie obejdzie

Jak tylko znajdę chwilę to zajrzę, ale ostatnio rzadko w domu i jeszcze rzadziej w garażu jestem wink.gif

> a jak piszczy, to znaczy, że jeszcze jest, gorzej kiedy przestanie

Piszczy, nie piszczy - co za różnica - i tak prawie nie hamuje 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Szurać może szczęka, może nawet popiskiwać jeśli okładzina ścierna bogata w opiłki... albo

> rozpierak albo cylinderek zapieczony albo samoregulator przeskoczył na nst ząbek i musi się

> szczęka przytrzeć trochę... może coś się urwało i popiskuje... może nie ma już mięsa na

> szczęce... może się dowiesz jak ściągniesz bęben... a przy kręceniu w powietrzu są jakieś

> opory? To tyle z diagnostyki ala wróżka zeby.GIF:D

Dużych oporów nie ma, ale jak to przy szurającym czymś kręcące się koło zwalnia szybciej niż normalnie.

Napisano

> Tutaj poczytam, pooglądam obrazki i będzie git

> A co to może szurać? Zapiekło się coś, czy cylinderek powiedział

Łożysko? Okładziny się skończyły? Sprężynka trzymająca szczęki spadła? niewiem.gif

Mi szybko zwalniało koło z padniętym łożyskiem icon_rolleyes.gif Szum a raczej takie łomotanie było ok.gif

Napisano

> Dużych oporów nie ma, ale jak to przy szurającym czymś kręcące się koło zwalnia szybciej niż

> normalnie.

Zanim rozbierzesz bęben zobacz czy nie zapiekł się sworzeń, który zaznaczyłem na foto2b7da4f7054ebfb1m.jpg

Ten mechanizm powinien się swobodnie poruszać, jego ciągnie dłuższa linka a on ciągnie krótką. U mnie powodował właśnie takie lekkie tarcie. Ten sworzeń jest przymocowany do belki na stałe, od góry jest zabezpieczenie, podkładka i dopiero można tą blachę wyciągnąć do góry. Otwór w blasze lekko przepiłuj całość nasmaruj. Oczywiście jeżeli okaże się zapieczony smile.gif

Napisano

Zapieczony sworzeń w tym miejscu powinien powodować tarcie w lewym tyle, nie prawym... w prawym jak już coś to zapieczona rolka w tym mechaniźmie...

Napisano

> Zapieczony sworzeń w tym miejscu powinien powodować tarcie w lewym tyle, nie prawym... w prawym jak

> już coś to zapieczona rolka w tym mechaniźmie...

Niekoniecznie jeżeli mechanizm zatrzymał się mocno po lewo to może oddziaływać też na prawe koło, zwłaszcza jak linka jest mocno naciągnięta. Co do rolki to owszem, ale ona jest plastikowa i chyba nie powinna się zapiec ze sworzniem, ale różnie to może być.

Napisano

> Co do rolki to owszem, ale ona jest plastikowa i

> chyba nie powinna się zapiec ze sworzniem,

rolka jest plastikowa, ale sworzeń stalowy i jak obrośnie korozją, to rolka i tak staje i stoi... oink.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Łożysko? Okładziny się skończyły? Sprężynka trzymająca szczęki spadła?

> Mi szybko zwalniało koło z padniętym łożyskiem Szum a raczej takie łomotanie było

Łożysko OK, okładzin jeszcze trochę jest smile.gif

Natomiast jak otworzyłem bęben, to wypadła mi taka mała blaszka trzymająca szczękę, a dokładniej taki jakby nit. ów nit przy drugiej szczęce jest, w drugim kole są oba. Bez tego elementu szczęka lekko rusza się na boki czy do przodu patrząc od strony koła.

Można to śrubką skręcić, czy trzeba po to coś (jak to się nazywa?) pędzić do sklepu ?

Napisano

> Można to śrubką skręcić, czy trzeba po to coś (jak to się nazywa?) pędzić do sklepu ?

Ten bolec razem ze sprężynką trzymają szczęki przy tarczy kotwicznej, ale szczęki muszą "pływać" śrubeczką mógłbyś za mocno skręcić...

Będziesz w niedzielę w Mysłowicach? Nie wiem czy będę na 100% ale jak coś to Ci mogę wziąć ten bolczyk ze sprężynką 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Ten bolec razem ze sprężynką trzymają szczęki przy tarczy kotwicznej, ale szczęki muszą "pływać"

> śrubeczką mógłbyś za mocno skręcić...

> Będziesz w niedzielę w Mysłowicach? Nie wiem czy będę na 100% ale jak coś to Ci mogę wziąć ten

> bolczyk ze sprężynką

Zakupiłem dziś cały zestaw - bolce i sprężynki. Zamontowałem owe bolce (sprężynki będą na lepsze czasy albo dla kogoś) no i autko jeździ jak tamta lala - cicho, nie skrzypi, nie piszczy. Nawet miałem dziś awaryjne hamowanie i udało się uniknąć "bum" więc jest OK (auto za mną ledwo wyhamowało wink.gif )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.