Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie - Ac/OC?

Featured Replies

Napisano

Kupiłem auto, którego poprzedni właściciel miał AC+OC.

Ja też chcę wykupić taki zestaw.

Pytanie tylko - w którym momencie przestaje działać "stare OC"?

Usłyszałem już, że dokładnie w momencie podpisania umowy K-S.

Prawda czy fałsz? zlosnik.gif

Co jeśli chcę mieć "ciągłość" (na wypadek gdyby ktoś sobie "pożyczył" moje autko natychmiast po podpisaniu umowy)?

Mogę ubezpieczać jeszcze na starych tablicach (starych - w sensie: należących do poprzedniego właściciela)?

Napisano

kupując auto kupujesz je domyślnie z OC starego właściciela, czyli jest ważne do czasu do kiedy mial je wykupiony stary własciciel. Poprzedni własciciel ma prawo wycofać OC przy sprzedaży auta a Ty musisz ubezpieczyć je na nowo ale to musi być zapisane wyraźnie w umowie.

Jak wiadomo każdy może mieć inne warunki, zniżki itd dlatego przy przejściu OC na nowego właściciela jest ono na nowo przeliczane po Twoich zniżkach, jeśli są mniejsze to z tego co wiem będzie jakaś dopłata. AC możesz kupić już po kupnie auta.

Napisano

> Kupiłem auto, którego poprzedni właściciel miał AC+OC.

> Ja też chcę wykupić taki zestaw.

> Pytanie tylko - w którym momencie przestaje działać "stare OC"?

> Usłyszałem już, że dokładnie w momencie podpisania umowy K-S.

> Prawda czy fałsz?

> Co jeśli chcę mieć "ciągłość" (na wypadek gdyby ktoś sobie "pożyczył" moje autko natychmiast po

> podpisaniu umowy)?

> Mogę ubezpieczać jeszcze na starych tablicach (starych - w sensie: należących do poprzedniego

> właściciela)?

OC przechodzi na nowego właściciela Ac już nie koniecznie (w warcie nie)Możesz wykupić ubezpieczenie na to auto nawet jak jest na starych blachach w końcu ubezpieczasz pojazd a nie siebie ok.gif

Napisano

Co z zrobisz z poprzednim OC zależy od Ciebie i masz na to 30 dni (chyba, że kończy się szybciej). Albo przejmujesz ubezpieczenie i zakład ubezpieczeń zrobi rekalkulację składki pod Ciebie, bądź wypowiadasz ubezpieczenie i zawierasz nowe tam gdzie chcesz. W przypadku AC jeżeli nie dogadałeś się ze sprzedającym i nie został wystawiony aneks do polisy, ubezpieczenie wygasa z chwilą zawarcia umowy kupna pojazdu.

Napisano

> Albo przejmujesz ubezpieczenie i zakład ubezpieczeń zrobi rekalkulację składki pod Ciebie,

bzdura - nic nie trzeba dopłacać

Napisano

> bzdura - nic nie trzeba dopłacać

Zakład ubezpieczeń zawsze robi rekalkulację składki. Jeżeli różnica jest duża Klient dopłaca różnice, jeżeli tak niska, że jest to nieopłacalne dla ubezpieczyciela, wtedy klient nie dopłaca. Weźmy przypadek, gdzie sprzedawca i nabywca pojazdu są Klientami np. PZU. Sprzedawca ma 60% zniżki za bezszkodową jazdę, nabywca ma np. zwyżkę 20% za szkodową jazdę, plus ma 21 lat, czyli kolejna zwyżka 15%. Załóżmy, że auto warte 40 kpln. Czy sądzisz, że przy takiej różnicy szkodowości ubezpieczyciel nie zrobi rekalkulacji składki? Bzdury to co najwyżej Ty opowiadasz.

Napisano

> bzdura - nic nie trzeba dopłacać

bzdura - trzeba dopłacać różnicę wynikającą ze zniżek i rejonizacji

Napisano

> kupując auto kupujesz je domyślnie z OC starego właściciela, czyli jest ważne do czasu do kiedy

> mial je wykupiony stary własciciel. Poprzedni własciciel ma prawo wycofać OC przy sprzedaży

> auta a Ty musisz ubezpieczyć je na nowo ale to musi być zapisane wyraźnie w umowie.

nie ma prawo, a może, jeśli się tak umówicie. Wtedy kupujący podpisuje zrzeczenie się starego OC

Napisano

> Zakład ubezpieczeń zawsze robi rekalkulację składki. Jeżeli różnica jest duża Klient dopłaca

> różnice, jeżeli tak niska, że jest to nieopłacalne dla ubezpieczyciela, wtedy klient nie

> dopłaca. Weźmy przypadek, gdzie sprzedawca i nabywca pojazdu są Klientami np. PZU. Sprzedawca

> ma 60% zniżki za bezszkodową jazdę, nabywca ma np. zwyżkę 20% za szkodową jazdę, plus ma 21

> lat, czyli kolejna zwyżka 15%. Załóżmy, że auto warte 40 kpln.

Przykład mój prawie zgadza się z tym przytoczonym przez Ciebie. Sprzedawca 60% zniżki, ja zwyżki za wiek. OC dostałem do końca roku. Poszedłem do PZU zrobić aneks, żeby było na mnie i... ani grosza nie musiałem dopłacić..

Napisano

> Przykład mój prawie zgadza się z tym przytoczonym przez Ciebie. Sprzedawca 60% zniżki, ja zwyżki za

> wiek. OC dostałem do końca roku. Poszedłem do PZU zrobić aneks, żeby było na mnie i... ani

> grosza nie musiałem dopłacić..

Widocznie kwota po rekalkulacji była zbyt mała, żeby PZU domagało się dopłaty. Może też być opcja, że w tym roku temat Ci odpuszczą bo np. poprzedni właściciel pojazdu zapłacił za polisę za cały rok, natomiast w przyszłym roku dowalą Ci po wyższej stawce. Tak niestety też może być.

Napisano

>Może też być opcja, że w tym roku temat Ci odpuszczą bo np. >poprzedni właściciel pojazdu zapłacił za polisę za

> cały rok,

Zapłacił za cały rok ale co to ma za znaczenie. Ja również byłem pewny, że zrekalkulują i będę musiał dopłacić. Polisa podczas kupna ważna była jeszvze przez 10 miesięcy. Silnik 1600, jestem jedynym właścicielem.

>natomiast w przyszłym roku dowalą Ci po wyższej stawce. Tak niestety też może być.

Nie dowalą więcej niż mogą dać po zwyżkach bo jeżeli tak będzie (a przejdę się z 3 tygodnie przed końcem ważności OC) to złożę wypowiedzenie i przejdę gdzieś indziej wink.gif

Napisano

> Zakład ubezpieczeń zawsze robi rekalkulację składki. Jeżeli różnica jest duża Klient dopłaca

Niestety nie masz racji. Są TU, które nie robią rekalkulacji, a wyłącznie "przepisują" umowę, sporządzając aneks.

Rekalkulacja jest robiona tylko w sytuacji, w której nowonabywca o to poprosi.

Pozdrawiam.

Napisano

Są TU, które nie robią rekalkulacji, a wyłącznie "przepisują" umowę,

> sporządzając aneks.

> Rekalkulacja jest robiona tylko w sytuacji, w której nowonabywca o to poprosi.

> Pozdrawiam.

Ciekawe co w sytuacji (odpukać) szkody z mojej winy..

Napisano

> Są TU, które nie robią rekalkulacji, a wyłącznie "przepisują" umowę,

> Ciekawe co w sytuacji (odpukać) szkody z mojej winy..

Dopłacasz różnicę.

Napisano

> Przykład mój prawie zgadza się z tym przytoczonym przez Ciebie. Sprzedawca 60% zniżki, ja zwyżki za

> wiek. OC dostałem do końca roku. Poszedłem do PZU zrobić aneks, żeby było na mnie i... ani

> grosza nie musiałem dopłacić..

rónie dobrze mogło być tak, ze panience w okienku sie nie chciało kwitów przeliczac i jedynie nazwisko zmieniła.

A jak w kogoś walniesz i zaczną grzebać w polisie to przyślą Ci kwitek na dopłacenie różnicy.

Rozmawiamy tu o obowiązujących zasadach, a że gdzieś tam komuś udało się inaczej to żaden wyznacznik.

Przepis mówi wyraźnie, że OC przechodzi na nowego właściciela, ten może je kontunuować lub zrzec się i w ciągu 30 dni zawrzeć nowe OC. Jeśli się nie zrzeka to TU wzywa go na przekalkulowanie składki.

Napisano

> Ciekawe co w sytuacji (odpukać) szkody z mojej winy..

A co ma być? Likwidują szkodę ok.gif

Zauważ, że może zdarzyć się również sytuacja odwrotna - przejęcia polisy przez klienta z większymi zniżkami niż te, które widnieją na polisie.

Napisano
  • Autor

Jak by nie było zlosnik.gif już dzisiaj załatwiłem sprawę z "moim" agentem ubezpieczeniowym zlosnik.gif

Autko dostało pakiecik "na mnie", po zmianie blach muszę tylko podpisać aneks... i po krzyku zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.