Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] X16XEL nie zapala

Featured Replies

Napisano

Witam,

nie mogę zapalić mojego samochodu Opel Astra 1997r., X16XEL, przebieg ~ 223.000 km

- zgasiłem go po normalnej jeździe w mieście, po ~ 5 minutach chciałem odpalić, ale bez skutku (w tym czasie zmieniłem żarówkę w tylnym kierunkowskazie, nie mogę sprawdzić czy to to, bo wróciłem tramwajem do domu, ale mnie się nie wydaje)

- rozrusznik kręci, silnik prawie zaskakuje ale nie jest w stanie utrzymać obrotów

- nie da się go odpalić zarówno na gazie jak i benzynie

- alarm jest, ale z tego co się orientuję to on działa na rozrusznik

Co to może być za przyczyna takiego stanu rzeczy, jakiś czujnik, czy coś innego ?

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

A jakiś bład Ci wywala? Świeci lampka awaryjna?

Napisano

> A jakiś bład Ci wywala? Świeci lampka awaryjna?

lapka przecież zgaśnie jak silnik będzie pracował smile.gif

ja bym szukał czy przypadkiem nie spadła jakaś wtyczka z silnika. często niechcący zdejmiemy wtyczkę z jakiegoś ustrojstwa i wtedy klops.przemyśl gdzie grzebałeś i popatrz czy nie ma jakiejś lużnej wtyczki.pozdrawiam

Napisano

.."lapka przecież zgaśnie jak silnik będzie pracował..".

A co jest w tytule POSTU ? "[F] X16XEL nie zapala"/, czyli silnik nie pracuje.. cfaniaczek.gif

Moze wywaliło jakiś błąd i trzeba by go zdjagnozować, dla pewności..

Napisano

Sprawdz przede wszystkim:

- czy jest iskra na wszystkich swiecach i jaka (kolor i intensywnosc iskry rowniez jest wazna);

- czy jest paliwo i czy dochodzi do listwy wtryskowej (tym samym, czy pracuje pompa paliwa), ew zmierz cisnienie paliwa na wejsciu do listwy (moze byc rowniez uszkodzony regulator cisnienia paliwa na listwie);

- sprawdz wszystkie podcisnienia oraz lacznik gumowy pomiedzy przepustnica i kolektorem dolotowym;

- sprawdz stan filtra powietrza;

- sprawdz wizualnie stan przewodow czujnika polozenia walu korbowego, wtyczke i sam czujnik.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> .."lapka przecież zgaśnie jak silnik będzie pracował..".

> A co jest w tytule POSTU ? "[F] X16XEL nie zapala"/, czyli silnik nie pracuje..

> Moze wywaliło jakiś błąd i trzeba by go zdjagnozować, dla pewności..

Błędów nie wywala, odpaliłem go po tym jak szukałem po stronie pasażera przy słupku i tamtym przekaźnikiem, i kablami ruszałem, ale dziś znowu odpalał z problemami i aby go odpalić to trzeba tam "pomajstrować"...

Nie mam przy sobie schematów, chciałem spytać jakie przekaźniki się znajdują przy słupku pasażera ?

Pozdrawiam

Napisano

Przekaznik w sumie najwazniejszy: pompy paliwa, w kolorze podobnym do rozowego.

Pozdrawiam

Napisano

> Błędów nie wywala, odpaliłem go po tym jak szukałem po stronie pasażera przy słupku i tamtym

> przekaźnikiem, i kablami ruszałem, ale dziś znowu odpalał z problemami i aby go odpalić to

> trzeba tam "pomajstrować"...

> Nie mam przy sobie schematów, chciałem spytać jakie przekaźniki się znajdują przy słupku pasażera ?

> Pozdrawiam

nie wiem ,ale zdaje mi się że tam jeszcze oprócz kilku przekażników jest też komputer sterujący pracą silnika.tylko że jakgdyby coś tam nie łączyło to by wywalało błąd

Napisano

> - czy jest paliwo i czy dochodzi do listwy wtryskowej (tym samym, czy pracuje pompa paliwa),

rozumiem, że przez sprawdzenie rozumiesz zdjęcie wężyka z listwy i przekręcenie kluczyka w stacyjce. Jak leci to jest ok?

> - sprawdz wszystkie podcisnienia oraz lacznik gumowy pomiedzy przepustnica i kolektorem dolotowym;

Możesz określić który dokładnie? Tak na przyszłość chciałbym wiedzieć.

> - sprawdz wizualnie stan przewodow czujnika polozenia walu korbowego, wtyczke i sam czujnik.

czujnik położenia wału ten który jest przy wałkach? Czy oprócz tego jest jeszcze jakiś inny czujnik typowo przy kole fonicznym wału korbowego?. Może zadaje głupie pytania ale nie miałem czasu jeszcze zapoznać się z budową tego silnika bo auto mam od niedawna.

Napisano

> rozumiem, że przez sprawdzenie rozumiesz zdjęcie wężyka z listwy i przekręcenie kluczyka w

> stacyjce. Jak leci to jest ok?

Jak leci, oznacza to, ze pompa pracuje. Niestety pomiar cisnienia paliwa jest w takim przypadku konieczny, poniewaz paliwo moze leciec, ale pompa nie jest w stanie wytworzyc odpowiedniego cisnienia.

> Możesz określić który dokładnie? Tak na przyszłość chciałbym wiedzieć.

W tym miejscu pisalem o AF, gdzie w silniku X16XEL jest to odcinek gumowego weza o wysokosci ok 5 cm i sporej srednicy. Nalozony jest na przepustnice i kolektor dolotowy i scisniety opaskami. W AG silnik ten jest nieco zmieniony (konstrukcja ukladu dolotowego).

> czujnik położenia wału ten który jest przy wałkach?

To raz. Jego niesprawnosc rowniez jest powodem niemoznosci uruchomienia silnika.

>Czy oprócz tego jest jeszcze jakiś inny czujnik typowo przy kole fonicznym wału korbowego?. Może zadaje głupie pytania ale nie miałem czasu

> jeszcze zapoznać się z budową tego silnika bo auto mam od niedawna.

To dwa.

Mamy dwa czujniki polozenia: wału korbowego (na dole) i walkow rozrzadu-w zasadzie walka zaworow wydechowych (na gorze, w okolicy kol pasowych walkow rozrzadu). Przewod tego czujnika czesto ulega zlamaniu, pekaja zyly przewodu (jak dobrze pamietam 3). Musisz zdemontowac gorna oslone rozrzadu, sprawdzic przewod na calej dlugosci, od czujnika az do wtyczki i dalej).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Pojeździłem nim kilka dni i sprawa wygląda tak:

- na gazie jednak pali, tylko trzeba dłużej pokręcić

- na benzynie ma takie okresy, że pali i takie, że nie zapali na benzynie

- gdy na benzynie nie zapali zapali na gazie to przełączenie na benzynę skutkuje zgaszeniem silnika

- gdy nie chce zapalić na benzynie to w momencie kręcenia rozrusznikiem jest jedno "pstryk", który wydaje ten fioletowy przekaźnik pompy paliwa, drugi "pstryk" ma miejsce gdy przestaję kręcić rozrusznikiem

- gdy zamieniłem przekaźnik z innej Astry to też były pstryki tego przekaźnika, a nie zapalał na benzynie

- inna Astra zapala na obydwu przekaźnikach

Czy typowanie zacierającej się pompy paliwa jest słuszne ? Chwilę przed tymi problemami przejechałem ~ 1000 km na lpg w 10 h, a w baku było jakieś 15 l benzyny. Ogólnie tankuję zawsze tak benzynę by nie paliła się rezerwa.

Czy wymiana pompy paliwa w kombi jest możliwa na parkingu z koziołkami, czy nie obejdzie się bez kanału/podnośnika/jakiś bardziej wyrafinowanych narzędzi ?

Czy może być jakaś inna przyczyna takich objawów ? Jakaś ukryta stykologia, czy coś innego ?

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Czy wymiana pompy paliwa w kombi jest możliwa na parkingu z koziołkami, czy nie obejdzie się bez

> kanału/podnośnika/jakiś bardziej wyrafinowanych narzędzi ?

hmm pod kanapą jest zaślepka i chyba tam się da dostać do pompy, przynajmniej tak jest w większości znanych mi samochodów, demontaż zbiornika to przecież jakaś masakra by była.

> Czy może być jakaś inna przyczyna takich objawów ? Jakaś ukryta stykologia, czy coś innego ?

> Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> hmm pod kanapą jest zaślepka i chyba tam się da dostać do pompy, przynajmniej tak jest w większości

> znanych mi samochodów, demontaż zbiornika to przecież jakaś masakra by była.

W sedanie jest tak jak piszesz, w kombi nie.... frown.gif

Napisano

> W sedanie jest tak jak piszesz, w kombi nie....

Ja mam kombi i mam pod tylną kanapą zaślepkę pompy paliwa. Nie demontowałem bo nie musiałem ale chyba właśnie po to ona tam jest? Tzn ja piszę o G a Ty jak dopiero teraz zauważyłem masz Fkę

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pozwolę sobie odświeżyć temat:

- teraz to wygląda tak, że potrafi cały dzień wielokrotnie bez problemu zapalać i jeździć na benzynie

- gdy nie zapali na benzynie a zapali na gazie to w ~ 50% przypadków da się go przełączyć na benzynę chwilę po zapaleniu i jeździ wtedy na benzynie

- na benzynie pracuje dość ospale, jakby miał jakąś "kotwicę" zlosnik.gif

- często po zapaleniu na benzynie zdarza mu się zafalować

Mam pytanie co możemy wykluczyć gdy auto zapala na lpg a na benzynie nie ?

Myślę, że to jednak nie pompa, bo ona jakby padała to chyba już w ogóle nie pozwalała na jazdę na benzynie.

Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie regulatora ciśnienia paliwa ?

Wszelkie dalsze sugestie mile widziane smile.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Mam pytanie co możemy wykluczyć gdy auto zapala na lpg a na benzynie nie ?

Mozna wykluczyc uklad zaplonowy, immobilizer i kilka czujnikow. Nie mozna wykluczyc (choc malo prawdopodobne, centralki sterujacej LPG).

> Myślę, że to jednak nie pompa, bo ona jakby padała to chyba już w ogóle nie pozwalała na jazdę na

> benzynie.

Niekoniecznie. Pompa potrafi pracowac, a nie wytwarzac odpowiedniego cisnienia i tez bedzie zle. Trafilo sie kilka takich przypadkow.

> Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie regulatora ciśnienia paliwa ?

Podpiac manometr do sprawdzania cisnienia paliwa przed listwe wtryskowa. Mozna w ten sposob sprawdzic cisnienie wytwarzane przez pompe paliwa. Co prawda kwestii sprawdzania regulatora cisnienia nie rozwazalem do konca, ale mysle, ze przy wpietym w ten sposob manometrze, po zadzialaniu pompy (o ile wytworzy prawidlowe cisnienie-warunek: wlaczamy zaplon, pompa wytwarza cisnienie, wylaczamy zaplon) nalezy obserwowac utrzymywanie sie lub spadek cisnienia paliwa w listwie (co wedlug mnie swiadczyloby o wadliwie dzialajacym regulatorze). Nigdy w ten sposob nie sprawdzalem pod katem usterki regulatora cisnienia (usterke pompy paliwa owszem), wiec pewien nie jestem.

Profilaktycznie: wymienic filtr paliwa.

Jeszcze drobne uwagi: jesli przy pomiarze cisnienia paliwa przy listwie (wtrysk wielopunktowy) lub przy zespole wtryskowym (wtrysk jednopunktowy) jest za niskie lub zerowe, nie oznacza to od razu uszkodzenia pompy. O ile pompa dziala w tych okolicznosciach, nalezy zdemontowac caly kosz pompy ze zbiornika i obejrzec dokladnie wezyki osadzone na pompie. W wyniku dlugotrwalej eksploatacji moga popekac (pompa pracuje, ale paliwo nie dociera do wlasciwego miejsca przelewajac sie do zbiornika przez pekniecie).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.