Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie ten filtr paliwa?!

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

chciałbym wymienić filtr paliwa i mam problem z jego zlokalizowaniem. Ale po kolei. Biorąc pod uwagę rok produkcji mojej bravy (`98), silnik (1.6) i nawet nr. iden. (ZFA18200004771754) wychodzi że filtr paliwa wg katalogu Filtron to PP905. Tak mi pokazali w sklepie i tak znalazłem na stronie Filtrona. I powinien być przy tylnym kole obok baku, pod taką odkręcaną osłoną. Ale jak mechanik tam zajrzał to filtra nie ma, jest tylko przewód, bez żadnych złączek, po prostu kabel zapierd..... w stronę silnika. Przy silniku też nie ma filtra, gość nawet zdjął nadkole bo wyczaił że kabel zasilający i zwrotny idą od silnika gdzieś pod prawe nadkole. Tam też nie ma. Jest za to jakaś dziwna czarna kwadratowa plastikowa puszka (do czego ona służy?).

Z tego co wyczytałem na tym forum w Bravach po FL filtr był razem z pompą (nie mylę się?). Ale FL był od roku 99, a moja padaka jest o rok starsza... Poradzicie coś. Aha, facet w sklepie po 15 minutach szukania w kompie stwierdził że powinien być ten filtr PP905. A potem dodał, że "może wogóle nie być filtra" spineyes.gif

PS. Co to za przewody zaznaczone na zdjęciu? Biegną pod nadkole.

post-69341-14352509311438_thumb.jpg

Napisano

Filtra pewmie nie ma.

Te przewody to chyba paliwowe.

Napisano

Możliwe, że masz wersję "przejściową".

Filtra skoro nie ma pod tą osłoną to jest zintegrowany z pompą paliwa.

Czarna puszka przy prawym błotniku to pochłaniacz par paliwa.

Te przewody to zasilanie i powrót.

Napisano

Człowieku, masz plastikowy kolektor i liczysz na to, że to wersja przedliftowa i znajdziesz filtr paliwa? W 98r zmienili kolektor, sterownik silnika, zderzak przedni, czujniki ABS, filtr paliwa.

Napisano

> Człowieku, masz plastikowy kolektor i liczysz na to, że to wersja przedliftowa i znajdziesz filtr

> paliwa? W 98r zmienili kolektor, sterownik silnika, zderzak przedni, czujniki ABS, filtr

> paliwa.

I kilka innych rzeczy. Ja mam auto z roku 99 a eper pokazuje, że z września 98. Chyba na plac produkowali, bo 1,2 wszedł w 99 roku.

Napisano

> Witajcie,

> chciałbym wymienić filtr paliwa i mam problem z jego zlokalizowaniem. Ale po kolei. Biorąc pod

> uwagę rok produkcji mojej bravy (`98), silnik (1.6) i nawet nr. iden. (ZFA18200004771754)

> wychodzi że filtr paliwa wg katalogu Filtron to PP905. Tak mi pokazali w sklepie i tak

> znalazłem na stronie Filtrona. I powinien być przy tylnym kole obok baku, pod taką odkręcaną

> osłoną. Ale jak mechanik tam zajrzał to filtra nie ma, jest tylko przewód, bez żadnych

> złączek, po prostu kabel zapierd..... w stronę silnika. Przy silniku też nie ma filtra, gość

> nawet zdjął nadkole bo wyczaił że kabel zasilający i zwrotny idą od silnika gdzieś pod prawe

> nadkole. Tam też nie ma. Jest za to jakaś dziwna czarna kwadratowa plastikowa puszka (do czego

> ona służy?).

> Z tego co wyczytałem na tym forum w Bravach po FL filtr był razem z pompą (nie mylę się?). Ale FL

> był od roku 99, a moja padaka jest o rok starsza... Poradzicie coś. Aha, facet w sklepie po 15

> minutach szukania w kompie stwierdził że powinien być ten filtr PP905. A potem dodał, że "może

> wogóle nie być filtra"

> PS. Co to za przewody zaznaczone na zdjęciu? Biegną pod nadkole.

W zasadzie to filtra nie ma wymiennego. Masz silnik po lifcie jak widać plastikowy kolektor itd. Te przewody pokazane na zdjęciu są od filtra EVAP. Przewód paliwowy ten koło kielicha w czarnej osłonie idący pod kolektor ssący podłaczany do listwy.

Filtr jest w baku razem z pompą w zasadzie to dolny stelaż gdzie wchodzi pompa to jest filtr paliwa. Jego nie dokupisz jak część zamienną a w używki nie ma się co bawić. jak chcesz się bawić to wyciągasz cały ten kosz z pompą na gorąco zdejmujesz rurki i płuczesz czyścisz itp. Ja u siebie pominąłem ten filtr i pod spodem założyłem klasyczny właśnie filtron pp905 od razu inne auto.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. Hm... to jest bardziej zagmatwane niż myślałem. Grzebać w pompie nie zamierzam (chyba że padnie), a filtr chciałem wymienić z czystej przyzwoitości, raz na jakiś czas trzeba (jak widać jeszcze tego tematu nie przerabiałem hehe.gif ). Generalnie ja mało rzeczy z tym autem przerabiałem, padaka póki co jeździ, pali tyle ile wleję i jest ok. Co prawda zaczynam się niepokoić dziwnym zapachem w kabinie (czasem czuć paliwo), ale to jest zjawisko nieregularne, nie wiem co o tym sądzić.

Napisano

> zaczynam się niepokoić dziwnym zapachem w kabinie

Czuć jak otworzysz okno?

Zaworki podciśnieniowe na zbiorniku przestały działać.

Roboty z wyciąganiem jest tyle, że się przyzwyczaj.

Napisano
  • Autor

> Czuć jak otworzysz okno?

Czuć nawet przy zamkniętych szybach. Ostatnio jak śmierdziało wyniuchałem że zapach dochodził z tyłu, tam czuć było wyraźniej.

Może faktycznie te zawory...

Napisano

> Czuć nawet przy zamkniętych szybach. Ostatnio jak śmierdziało wyniuchałem że zapach dochodził z

> tyłu, tam czuć było wyraźniej.

> Może faktycznie te zawory...

Sprawdz czy dobrze wlew od paliwa zamykasz.... - tzn czy bez przekrecania kluczyka go otworzysz. Jesli zle zamykasz tez bedzie paliwem smierdziec:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.