Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe sprzęgło 1.2 16V, 600 km i ...

Featured Replies

Napisano

... i objawy wróciły, jak przed wymianą sprzęgła.

Mk2 1.2 16V 118 000 km przebiegu.

Założone nowe, kompletne sprzęgło Valeo.

Wcześniej pedał chodził bardzo ciężko, również mocno skrzypiał, auto szarpało przy ruszaniu, ciężko zapinal się wsteczny bieg, nie dało się jeździć z obrotami biegu jałowego (np. w korku). Po wymianie jak ręką odjął, pedał leciutko chodził, zero skrzypienia, zero szarpania, biegi wchodziły jak w masełko.

Po przejechaniu 600 km od założenia, po dwóch tygodniach jazdy (70 % miasto, 30 % trasa - spokojna jazda) wszystkie objawy sprzed wymiany powróciły frown.gif

Wadliwe sprzęgło? Czy może coś z pompą? Dodam, że od pewnego czasu mam dziwne problemy z hamulcami, raz hamuję i mam pedał twardy, że idzie się zatrzymać na przedniej szybie, a drugim razem pedał wpada w podłogę tak, że mam obawy czy zdążę wyhamować. O co tu może chodzić? Może to mieć jakiś związek z układem sterowania sprzęgłem?

Kilkukrotne próby odpowietrzenia układu nie dały efektu.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

> ... i objawy wróciły, jak przed wymianą sprzęgła.

> Mk2 1.2 16V 118 000 km przebiegu.

> Założone nowe, kompletne sprzęgło Valeo.

> Wcześniej pedał chodził bardzo ciężko, również mocno skrzypiał, auto szarpało przy ruszaniu, ciężko

> zapinal się wsteczny bieg, nie dało się jeździć z obrotami biegu jałowego (np. w korku). Po

> wymianie jak ręką odjął, pedał leciutko chodził, zero skrzypienia, zero szarpania, biegi

> wchodziły jak w masełko.

> Po przejechaniu 600 km od założenia, po dwóch tygodniach jazdy (70 % miasto, 30 % trasa - spokojna

> jazda) wszystkie objawy sprzed wymiany powróciły

> Wadliwe sprzęgło?

Raczej to mało prawdopodobne żeby sprzęgło się rozleciało po takim przebiegu więc ta hipotezę można odrzucić, bo sprzęgło raczej dobrze założone ?? zresztą ciezko je założyć inaczej hehe.gif

Czy może coś z pompą? Dodam, że od pewnego czasu mam dziwne problemy z hamulcami,

> raz hamuję i mam pedał twardy, że idzie się zatrzymać na przedniej szybie, a drugim razem

> pedał wpada w podłogę tak, że mam obawy czy zdążę wyhamować. O co tu może chodzić? Może to

> mieć jakiś związek z układem sterowania sprzęgłem?

> Kilkukrotne próby odpowietrzenia układu nie dały efektu.

> Z góry dzięki za pomoc.

No właśnie w Punto II pompa hamulcowa oraz pompa i siłownik sprzegła maja wspólny zbiorniczek, być moze że coś dzieje się z hydraulika sprzegła a nie samym sprzęgłem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Raczej to mało prawdopodobne żeby sprzęgło się rozleciało po takim przebiegu więc ta hipotezę można

> odrzucić, bo sprzęgło raczej dobrze założone ?? zresztą ciezko je założyć inaczej

Też mi się tak wydaje. Sprzęgło zakładane w warsztacie, który zajmuje się tylko włoszczyzną i to bardziej z zamiłowania niż z przymusu. Błąd montażu raczej wykluczam.

> No właśnie w Punto II pompa hamulcowa oraz pompa i siłownik sprzegła maja wspólny zbiorniczek, być

> moze że coś dzieje się z hydraulika sprzegła a nie samym sprzęgłem

Własnie dlatego biorę to pod uwagę. Tylko dziwne, że po wymianie sprzęgła, przez dwa tygodnie wszystko chodziło jak nowe.

Napisano

> Też mi się tak wydaje. Sprzęgło zakładane w warsztacie, który zajmuje się tylko włoszczyzną i to

> bardziej z zamiłowania niż z przymusu. Błąd montażu raczej wykluczam.

> Własnie dlatego biorę to pod uwagę. Tylko dziwne, że po wymianie sprzęgła, przez dwa tygodnie

> wszystko chodziło jak nowe.

a nie ma czasem jakiejś nieszczelności w układzie? sprawdzić też warto serwo.

Napisano

Witam!

Skrzypiący pedał jest winą uszkodzonej tulejki tuż pod pedałem waytogo.gif

na stronie IKP jest manual kolegi gold16 z operacji usprawniania wink.gif

czyszczenie i smarowanie pomogło waytogo.gif

dla pocieszenia dodam, że w moim P2 16v też pedał sprzęgła skrzypi crazy.gif

Napisano
nie macie się co tak pocieszać wzajemnie, zajrzyjcie na centomanie; tam valeo padają jak muchy zaraz po włożeniu, ja sam miałem 2 zestawy valeo i cały czas te same objawy, w końcu dołożyłem trochę kasy i założyłem sachsa
Napisano

Może w tym konkretnym przypadku nie jest to akurat wina sprzęgła,

ale to przwda, jakość sprzęgieł Valeo znacznie się obniżyła.

Dlatego, zarówno do mojego punto jak i SC mojej żony włożyłem LUK-a

Różnicy nie czuję, chyba że w portfelu wink.gif

Zobaczymy jak z trwałością

Napisano

> nie macie się co tak pocieszać wzajemnie, zajrzyjcie na centomanie; tam valeo padają jak muchy

> zaraz po włożeniu, ja sam miałem 2 zestawy valeo i cały czas te same objawy, w końcu dołożyłem

> trochę kasy i założyłem sachsa

nie trzeba cento, też pisałem, że u mnie valeo zaczęło się sypać po ok2-3kkm oslabiony.gif

Napisano

> nie trzeba cento, też pisałem, że u mnie valeo zaczęło się sypać po ok2-3kkm

a co dokładnie się dzieje ?? zaczyna ciężko chodzić pedał sprzęgła ?? szarpie ??

Napisano

> a co dokładnie się dzieje ?? zaczyna ciężko chodzić pedał sprzęgła ?? szarpie ??

u mnie zaczęło szurać łożysko...

Napisano
  • Autor

> a nie ma czasem jakiejś nieszczelności w układzie? sprawdzić też warto serwo.

W czwartek sprawdzone zostanie wszystko pod kątem szczelności itd.

Biorę jeszcze pod uwagę opcję, że to może być wysprzęglik lub pompa.

Chociaż, czemu przez dwa tygodnie było dobrze po zmianie, a potem objawy nagle powróciły. Nie chciałbym, żeby to było sprzęgło niemal nowe sprzęgło, ale w mojej firmie w zeszłym tygodniu mieliśmy reklamacje na dwa sprzęgła do Punto oslabiony.gif Jeden komplet z Valeo do 1.2 8V przejechał 5 km (słownie pięć kilometrów) a drugi z LUKa do 16V około 1000 km. No i moje jeszcze nie zdiagnozowane - byłoby trzecie. Ja to zawsze trafię pechowo oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Gdyby ktoś był ciekaw, usterka zdiagnozowana - pompa sprzęgła. Przy okazji samoregulatory, szczęki i cylinderki wymienione. Nowy płyn, całość odpowietrzona. Wszystko działa elegancko, można jeździć 893goodvibes.gif

Napisano

> Gdyby ktoś był ciekaw, usterka zdiagnozowana - pompa sprzęgła.

zalozyles nowa/uzywke czy regenerowales swoja?

jesli bys mogl podac cene za "naprawe" usterki pompy sprzegla? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> zalozyles nowa/uzywke czy regenerowales swoja?

> jesli bys mogl podac cene za "naprawe" usterki pompy sprzegla?

Nowa pompa TRW o oznaczeniu PNB 478 (OE 55189156) - udało się nabyć poniżej stówki wink.gif

Koszty robocizny - ciężko powiedzieć, robił mi to zaprzyjaźniony warsztat specjalizujący się w temacie Alfa/Lancia/Fiat, robiłem dodatkowo jeszcze tylne hamulce i pare drobiazgów.

Napisano

> Nowa pompa TRW o oznaczeniu PNB 478 (OE 55189156) - udało się nabyć poniżej stówki

cena znosna. u mnie rolka w rozrzadzie kosztuje 165zl shocked.gif

Napisano

> Nowa pompa TRW o oznaczeniu PNB 478 (OE 55189156) - udało się nabyć poniżej stówki

> Koszty robocizny - ciężko powiedzieć, robił mi to zaprzyjaźniony warsztat specjalizujący się w

> temacie Alfa/Lancia/Fiat, robiłem dodatkowo jeszcze tylne hamulce i pare drobiazgów.

No to nich się teraz dobrze sprawuje 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.