Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc potrzebna!

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Dzisiaj po próbie zapalenia samochodu stała się rzecz następująca, po przekręceniu kluczyka jak zawsze zapaliły się kontrolki po czym po sekundzie może dwóch wszystko zgasło i nastała ciemność, nawet nie mogę samochodu zamknąć. podejrzewam, że jakiś bezpiecznik poszedł. Czy ktoś może miał podobnie i wie, który to? Czekam na odzew ze strony asistance, ale oni mają procedurę, że zabierają auto do serwisu i dopiero jutro bym je miał, a jest mi potrzebne w trybie pilnym!

Napisano

> Jak w temacie. Dzisiaj po próbie zapalenia samochodu stała się rzecz następująca, po przekręceniu

> kluczyka jak zawsze zapaliły się kontrolki po czym po sekundzie może dwóch wszystko zgasło i

> nastała ciemność, nawet nie mogę samochodu zamknąć. podejrzewam, że jakiś bezpiecznik poszedł.

> Czy ktoś może miał podobnie i wie, który to? Czekam na odzew ze strony asistance, ale oni mają

> procedurę, że zabierają auto do serwisu i dopiero jutro bym je miał, a jest mi potrzebne w

> trybie pilnym!

sprawdz w pierwszej kolejnosci klemy na akumulatorze, moze ktoras sie poluzowala, w drugiej kolejnosci przejrzyj wszystkie bezpieczniki, ale watpie zeby to bylo to, ale nie zaszkodzi sprawdzic.

Napisano

Pierwsze co bym zrobił to zobaczył czy klemy na aku dobrze trzymają i czy sam aku daje odpowiednie napięcie.

Napisano

też bym aku sprawdził. jeden bezpiecznik nie uwali całego auta. cokolwiek by się zaświeciło

Napisano
  • Autor

To auto chyba ma duszę. Właśnie zszedłem na dół przekręcam kluczyk i wszystko działa, auto odpaliło jakby nigdy nic... I co wy na to?? Chyba już wiem, po włożeniu kluczyka do stacyjki włączyło się samo od siebie radio - czyli błąd tkwi najpewniej w stacyjce

Napisano
  • Autor

> też bym aku sprawdził. jeden bezpiecznik nie uwali całego auta. cokolwiek by się zaświeciło

No tak, ale jak przekręciłem kluczyk to przez sekunde lub dwie wszystkie kontrolki się paliły i nagle ciemność. Czy akku dał by takie objawy??

Napisano

> To auto chyba ma duszę. Właśnie zszedłem na dół przekręcam kluczyk i wszystko działa, auto odpaliło

> jakby nigdy nic... I co wy na to?? Chyba już wiem, po włożeniu kluczyka do stacyjki włączyło

> się samo od siebie radio - czyli błąd tkwi najpewniej w stacyjce

IMHO te objawy świadczą o problemie z aku a najprawdopodobniej z połączeniem klem lub masy do karoserii.

Napisano

> No tak, ale jak przekręciłem kluczyk to przez sekunde lub dwie wszystkie kontrolki się paliły i

> nagle ciemność. Czy akku dał by takie objawy??

wg mnie tak. bo to tak jakby nagle zabrakło prądu. jakby jakieś bezpieczniki nawaliły to by body błędy wyrzuciło a nie wygasiło wszystkiego

Napisano
  • Autor

> wg mnie tak. bo to tak jakby nagle zabrakło prądu. jakby jakieś bezpieczniki nawaliły to by body

> błędy wyrzuciło a nie wygasiło wszystkiego

No dobrze, to dlaczego po włożeniu kluczyka zadziałało radio, tak jakby w tym momencie prąd popłynął?

Napisano

> No dobrze, to dlaczego po włożeniu kluczyka zadziałało radio, tak jakby w tym momencie prąd

> popłynął?

A po tym jak kontrolki zgasły to radio działa dalej ?

ps. w pierwszym poście nic o radiu nie wspomniałeś

Napisano

> To auto chyba ma duszę. Właśnie zszedłem na dół przekręcam kluczyk i wszystko działa, auto odpaliło

> jakby nigdy nic... I co wy na to?? Chyba już wiem, po włożeniu kluczyka do stacyjki włączyło

> się samo od siebie radio - czyli błąd tkwi najpewniej w stacyjce

Albo jednak a aku. Mi w tamtym roku też nie chciał zapalić, chwilę postał i odpalił niewiem.gif

Później zaczął łapać jakieś dziwne błędy m.in od pasów i serwis zmierzył, że dziwnie mi napięcie do 9V spada. Po wymianie aku na nowy problem ustąpił.

W starym Magneti Marelli okazało się, że cele były suche. Ojciec dolał wody i używa go teraz w uno.

Napisano
  • Autor

> A po tym jak kontrolki zgasły to radio działa dalej ?

> ps. w pierwszym poście nic o radiu nie wspomniałeś

Bo skupiłem się na kontrolkach. kolejność była taka: zona siedzi w samochodzie i słucha radia, wsiadam i przekręcam kluczyk. Przez sekundę może 2 palą się kontrolki (to diesel więc zawsze czekam trochę aż zgasną) i nagle wszystko gaśnie tzn, kontrolki i radio. NIC CO JEST ZASILANE PRĄDEM NIE DZIAŁA. Kilka razy próbuję przekręcić kluczyk i zapalić, ale martwa cisza, zero elektronów w sieci. Po 40 minutach kiedy już załatwiłem z asistance zszedłem jeszcze na wszelki wypadek do auta, wkładam kluczyk i kiedy tylko przekręciłem nagle włączyło się radio, przkręcam dalej i palą się kontrolki, przekręcam dalej -zapalam auto. teraz wiecie już wszystko.

O żeby było jasne, żadne błędy ani teraz ani wcześniej mi nie wyskakiwały, auto zapala od pierwszego odpalenia.

Napisano

Mnie się wydaje, że zanik prądu to spowodował. Radiu brakło prądu nagle więc zostało jakby włączone bo nic mu sygnału wyłączenia nie wysłało. Potem jak włożyłeś kluczyk to stacyjka włączyła zasilanie no i radio się włączyło. Tak na logikę biorąc grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie się wydaje, że zanik prądu to spowodował. Radiu brakło prądu nagle więc zostało jakby włączone

> bo nic mu sygnału wyłączenia nie wysłało. Potem jak włożyłeś kluczyk to stacyjka włączyła

> zasilanie no i radio się włączyło. Tak na logikę biorąc

A nie jest tak, że radio działa niezależnie od stacyjki? Jeśli nie było sygnału wyłączenia to w chwili kiedy pojawia się prąd radio powinno się włączyć niezależnie od stacyjki chyba tak na logikę biorąc.

Napisano

> A nie jest tak, że radio działa niezależnie od stacyjki? Jeśli nie było sygnału wyłączenia to w

> chwili kiedy pojawia się prąd radio powinno się włączyć niezależnie od stacyjki chyba tak na

> logikę biorąc.

Chodziło mi o powiązanie z funkcją włączania i wyłączania radia przy włączaniu/wyłączaniu stacyjki

Napisano
  • Autor

A jest taka funkcja w Bravo? U mnie tylko tyle, że jak przekręcam kluczyk to w momencie zapalania radio na chwilę wyłącza się i tyle.

Napisano

> A jest taka funkcja w Bravo? U mnie tylko tyle, że jak przekręcam kluczyk to w momencie zapalania

> radio na chwilę wyłącza się i tyle.

Jest smile.gif zobacz instrukcje radia smile.gif bo nie pamiętam pod którym przyciskiem to było - chyba MENU przytrzymujesz 2s ponad i opcja auto clip albo auto detect nie pamiętam grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jest zobacz instrukcje radia bo nie pamiętam pod którym przyciskiem to było - chyba MENU

> przytrzymujesz 2s ponad i opcja auto clip albo auto detect nie pamiętam

Ale u mnie nie ma takiej funkcji aktywowanej, radio działa niezależnie od włączenia lub wyłączenia stacyjki. A dzisiaj ewidentnie było tak jakby pod wpływem przekręcenia kluczyka życie wróciło do auta.

Napisano
  • Autor

A jeszcze mam takie pytanie, czy po takim całkowitym odłączeniu zasilania np. przy odłączeniu klemy nie powinny wyresetować się ustawienia radia i inne rzeczy? Pytam bo wszystkie ustawienia radia są zachowane, jedynie jest 15 minutowa "dziura" w czasie - tzn zegar późni się obecnie 15 minut

Napisano

> A jeszcze mam takie pytanie, czy po takim całkowitym odłączeniu zasilania np. przy odłączeniu klemy

> nie powinny wyresetować się ustawienia radia i inne rzeczy? Pytam bo wszystkie ustawienia

> radia są zachowane, jedynie jest 15 minutowa "dziura" w czasie - tzn zegar późni się obecnie

> 15 minut

ustawienia radia zostaja, zegar powinien byc zresetowany tak samo jak data, powinienes dostac komunikaty o bledzie asr, esp, hill holder jesli takie systemy auto posiada

Napisano
  • Autor

> ustawienia radia zostaja, zegar powinien byc zresetowany tak samo jak data, powinienes dostac

> komunikaty o bledzie asr, esp, hill holder jesli takie systemy auto posiada

No właśnie, natomiast jest tylko 15 minutowa przerwa w życiorysie, data i wszystkie inne ustawienia pozostały. I żadnych komunikatów o błędach. A czy wyładowanie atmosferyczne czyli piorun w pobliżu mógłby spowodować taki czasowy zanik prądu? Czy komp mógł cos takiego zrobić w odpowiedzi na impuls elektromagnetyczny.? Pytam bo akurat burza była kiedy miało miejsce to zdarzenie

Napisano
  • Autor

> trudno powiedziec, monitoruj czy temat sie powtorzy

Temat powtórzył się dzisiaj 2 razy. Za pierwszym razem kiedy na chwilę wyłączyłem silnik stojąc w korku na robotach, za drugim pod sklepem. O ile za pierwszym razem objawy były podobne i za 15 minut auto zapaliło, to za drugim nie chciał zapalić wcale. Dziwne, że wskaźniki temp i paliwa pokazywały wskazania, przy wyłączononych pozostałych i podświetleniu również. Po 30 minutach się wk..m i otwarłem maskę. I tutaj z przykrością muszę przyznać rację tym co obstawiali kleme - ta od masy była poluzowana. Wszystkim dziękuję i temat można uznać za zamknięty. Choć dobrze wiedzieć że i takie dziwne objawy mogą być przy tak banalnej usterce.

Napisano

> się wk..m i otwarłem maskę. I tutaj z przykrością muszę przyznać rację tym co obstawiali kleme

> - ta od masy była poluzowana. Wszystkim dziękuję i temat można uznać za zamknięty. Choć dobrze

> wiedzieć że i takie dziwne objawy mogą być przy tak banalnej usterce.

Czyli od wczoraj nie zajrzałeś pod maskę żeby sprawdzić przynajmniej kleme facepalm.gif

sory za OT ale nie mogłem się powstrzymać

Napisano
  • Autor

> Czyli od wczoraj nie zajrzałeś pod maskę żeby sprawdzić przynajmniej kleme

> sory za OT ale nie mogłem się powstrzymać

Nie było kiedy, odpust we wsi był i gości miałem (i ta heca z autem mnie wczoraj lekko wkurzyła, bo akurat wysiadł jak miałem z nimi jechać), a rano jak zapalił to uznałem, że to jakiś jednorazowy wybryk włoskiej duszy

Napisano

> A nie jest tak, że radio działa niezależnie od stacyjki? Jeśli nie było sygnału wyłączenia to w

> chwili kiedy pojawia się prąd radio powinno się włączyć niezależnie od stacyjki chyba tak na

> logikę biorąc.

Co do radia to jak zostawisz włączone po wyjęciu kluczyka gaśnie po 20 minutach.

Wtedy po ponownym przekręceniu kluczyka włącza się automatycznie.

Jak sam radio wyłączysz to sam je musisz włączyć

Napisano

> Co do radia to jak zostawisz włączone po wyjęciu kluczyka gaśnie po 20 minutach.

> Wtedy po ponownym przekręceniu kluczyka włącza się automatycznie.

> Jak sam radio wyłączysz to sam je musisz włączyć

U mnie jest trochę inaczej: po włączeniu zapłonu zawsze włącza się radio niezależnie od tego czy przy ostatnim wyłączeniu zapłonu radio grało czy też nie.

Napisano

> U mnie jest trochę inaczej: po włączeniu zapłonu zawsze włącza się radio niezależnie od tego czy

> przy ostatnim wyłączeniu zapłonu radio grało czy też nie.

bo masz automatyczne wlaczanie aktywne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.