Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] X16XEL Wymiana świec zapłonowych

Featured Replies

Napisano

witajcie

Jako, że strasznie nie lubię tej czynności i dodatkowo wyczytałem, że w zależności od konstrukcji silnika świece wymienia się na zimnym lub ciepłym silniku. Mam pytanie, czy w wyżej wymienionym silniku wymianę przeprowadzić na ciepło czy na zimno? (jakie są zalecenia producenta?) Ja wymieniłem na ciepłym silniku i teraz się boje czy następna wymiana nie zakończy się na zerwaniu gwintu :/ Dociągnąłem do wyczuwalnego oporu i 1/4 obrotu do tego.

Napisano
  • Autor

> Na zimnym.

[kurza twarz] zasugerowałem się tym co mówił sprzedawca, wymieniłem na ciepłym i znając życie będę miał jazdy przy następnej wymianie. crazy.gif

Napisano

Szczerze mowiac nigdy nie pomyslalem o wymianie swiec na cieplym silniku - raz ze mozna sie poparzyc, dwa jest to po prostu niewygodne. I dotyczy to wszystkich samochodow, z ktorymi mialem do czynienia. Czyzbym popelnil jakis blad?

A jesli masz watpliwosci to rozgrzej silnik, poluzuj swiece, poczekaj az sobie spokojnie ostygnie i przed uruchomieniem je dokrec na zimnym. Nie bedziesz mial bolu glowy.

Napisano
  • Autor

> A jesli masz watpliwosci to rozgrzej silnik, poluzuj swiece, poczekaj az sobie spokojnie ostygnie i

> przed uruchomieniem je dokrec na zimnym. Nie bedziesz mial bolu glowy.

ale jeśli nie doszło do przekręcenia to chyba przy odkręcaniu za ile tam tyś km nie powinien się gwint zerwać? Zastosowałem się do starej zasady lekko do oporu + 1/4 obrotu.

Napisano

> ale jeśli nie doszło do przekręcenia to chyba przy odkręcaniu za ile tam tyś km nie powinien się

> gwint zerwać? Zastosowałem się do starej zasady lekko do oporu + 1/4 obrotu.

Pojezdzij i za jakis czas na zimnym sprawdz, czy sa dokrecone.

Nie stosuj sie do rady kolegi Zurawia i nie odkrecaj, zasada jest zakrecic i nie ruszac swiec bez powodu, a to dlatego ze metalowa podkladka przy dokrecaniu zgniata sie.

Czesto odkrecane swiece potrafia sie luzowac wlasnie przez ta podkladke.

Standartowa przyczyna zrywania sie gwintow jest nie umiejetne/krzywe wkrecanie swiec oraz w przypadku poluzownia sie swiecy brak kontroli dokrecenia zwlaszcza, jesli swiece byly wykrecane. Raz na jakis czas sprawdzic kluczem czy sa dokrecone, zajmuje to chwile.

Napisano
  • Autor

> Pojezdzij i za jakis czas na zimnym sprawdz, czy sa dokrecone.

tak zrobię.

> Standartowa przyczyna zrywania sie gwintow jest nie umiejetne/krzywe wkrecanie swiec

u mnie weszła równo, wkręciła się bez oporów, mam dosyć dobry klucz niestety nie dynamometryczny. Przed następną wymianą takowy sobie kupie. Orientujesz się może jakim momentem należy dokręcać świece? Bo chyba metoda która ja stosuje, do wyczuwalnego oporu +1/4obrotu to złe rozwiązanie.

Napisano

Jesli sie nie myle to 25Nm, ale z racji kiedys wykonywanego zawodu zostalo mi w reku wyczucie i nie uzywam do swiec klucza dynamometrycznego grinser006.gif

Napisano

> ale z racji kiedys wykonywanego zawodu zostalo mi w reku wyczucie i nie

> uzywam do swiec klucza dynamometrycznego

pracowałeś jako dynanometr cfaniaczek.gif

Napisano

> Zastosowałem się do starej zasady lekko do oporu + 1/4 obrotu.

a czy przypadkiem stara zasada nie mowi "uzyj klucza dynamometrycznego"? wink.gif

Napisano
  • Autor

> a czy przypadkiem stara zasada nie mowi "uzyj klucza dynamometrycznego"?

to są dwie zasady tych których ja posłuchałem woleli wydać kasę na browary a nie na klucz widocznie. Następnym razem zanim coś zrobię poczytam i kupie klucz dynamometryczny. Chociaż kiedyś w silniku 1.2 fire przykręciłem głowicę na czuja do dziś dzień auto jeździ bez wycieków z pod UPG.

Napisano

zawsze na zimnym robie i nigdy problemu z odkręcaniem nie miałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.