Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uszkodzony moduł ESP

Featured Replies

Napisano

Witam

więc zaczeło się od wyświetlenia ikonki czerwonej zębatki z wykrzyknikiem na tablicy i od razu moc auta gdzieś uleciała. Wiadomo - mechanik - komputer i pierwsza diagnoza była taka żeby zaktualizować oprogramowanie, co tez zostało zrobione i dopiero po tej aktualizacji komputer oświecił ikonkę ESP na wyświetlaczu i wywalił jego błąd. Ikonka świeci ciągle, nie da jej się wyłączyć przyciskiem. Podejżenie padło na moduł ESP, ale to też trzeba jeszcze sprawdzić - niestety jest sezon urlopowy i moce przerobowe warsztatów równieź spadły.

Przy okazji usłyszałem od mwchaniora że "te modele z tym ESP już tak mają" o czym przynam się nie wiedziałem. Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii. Jaki może być ewentualny koszt naprawy w wyniku konieczności wymiany modułu ESP ?

Napisano

skocz do sławka - W Katowicach. klik

powiedz, że jestes z ford.klub.pl to też inaczej pogada z Tobą smile.gif

niech się on wypowie ok.gif

Napisano
  • Autor

> skocz do sławka - W Katowicach. klik

> powiedz, że jestes z ford.klub.pl to też inaczej pogada z Tobą

> niech się on wypowie

Miejsce odwiedzone, jak narazie bez rezultatu

Napisano

> Witam

> więc zaczeło się od wyświetlenia ikonki czerwonej zębatki z wykrzyknikiem na tablicy i od razu moc

> auta gdzieś uleciała. Wiadomo - mechanik - komputer i pierwsza diagnoza była taka żeby

> zaktualizować oprogramowanie, co tez zostało zrobione i dopiero po tej aktualizacji komputer

> oświecił ikonkę ESP na wyświetlaczu i wywalił jego błąd. Ikonka świeci ciągle, nie da jej się

> wyłączyć przyciskiem.

a komputer pokladowy pokazuje: "usterka ukladu ESP"?

Ja mialem cos takiego, po tym jak rozladowal mi sie akumulator prawie do zera.

Tylko, ze u mnie zapalalo sie to dopiero po przejechaniu kilku metrow.

Mechanik powiedzial, zeby pokrecic na postoju kierownica od lewa do prawa. To mialo niby zaprogramowac jakies czujniki. Dziwne, ale pomoglo w moim przypadku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Problem rozwiazany

Uszkodzeniu uległa instalacja układu ESP, gdzies nastapiło przerwanie układu - przy okazji dowiedziałem się instalacja w Focusie "wyżyłowana" jest do maksa - koszt usunięcia 350 zł

PCM zgłosił problem z zaworem podciśnienia turbiny - konieczna wymiana koszt kolejne 350 zł

w kolejce czekają tarcze przód do wymiany

Cała zabawa koszt 700 zł i auto znów jeździ - ciekawe jak długo

"Nie miał chłop problemów, kupił sobie Forda"......

...... Diesel'a grinser006.gif

Dzięki wszystkim za rady 20.GIF

Napisano

> Problem rozwiazany

> Uszkodzeniu uległa instalacja układu ESP, gdzies nastapiło przerwanie układu - przy okazji

> dowiedziałem się instalacja w Focusie "wyżyłowana" jest do maksa - koszt usunięcia 350 zł

> PCM zgłosił problem z zaworem podciśnienia turbiny - konieczna wymiana koszt kolejne 350 zł

> w kolejce czekają tarcze przód do wymiany

> Cała zabawa koszt 700 zł i auto znów jeździ - ciekawe jak długo

> "Nie miał chłop problemów, kupił sobie Forda"......

> ...... Diesel'a

> Dzięki wszystkim za rady

A co konkretnie robiłeś z instalacją?

Napisano
  • Autor

> A co konkretnie robiłeś z instalacją?

Instalcja została przerwana na jednym z kabli który połaczono i zabezpieczono (dokładnie nie opiszę bo nie widziałem) Problem polegał głównie na zlokalizowaniu przerwania i dostania się do niego.

Napisano

> Instalcja została przerwana na jednym z kabli który połaczono i zabezpieczono (dokładnie nie opiszę

> bo nie widziałem) Problem polegał głównie na zlokalizowaniu przerwania i dostania się do

> niego.

Ale 350zl to jednak sporo za te usluge skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Ale 350zl to jednak sporo za te usluge

przyznam ze tanio to nie jest, czas to łacznie 2 dni na zlokalizowanie + wcześniej zaktualizowany moduł PCM - usługa też płatna + diagnostyka silnika

Napisano

> przyznam ze tanio to nie jest, czas to łacznie 2 dni na zlokalizowanie + wcześniej zaktualizowany

> moduł PCM - usługa też płatna + diagnostyka silnika

Ja mialem problem z wywalaniem bledow na kompie, co chwile lapal ponad 30 bledow, szukania tez 2 dni, Znaleziono zwarcie i zaplacilem 60zl zlosnik.gif

Napisano

> Ja mialem problem z wywalaniem bledow na kompie, co chwile lapal ponad 30 bledow, szukania tez 2

> dni, Znaleziono zwarcie i zaplacilem 60zl

a w ASO robótka czy gdzies indziej?

Napisano

> a w ASO robótka czy gdzies indziej?

oczywiscie ze poza ASO, bo tam to juz pol silnika chcieli wymienic. A zla praca silnika wg doradcy serwisowego to wina zuzytych walkow rozrzadu. Jak to uslyszalem to zabralem auto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.