Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaśnica a przegląd

Featured Replies

Napisano

> czy jest wymagana gaśnica z ważną datą przydatności do użycia?

..nie wiem czy jest, ale stacja na która jeżdże ma tez usługe legalizacji gaśnic...kosz cos 5-10zł o ile dobrze pamietam i trwa to 5 minut ok.gif moze u Ciebie tez maja taka usługe hmm.gif

Napisano

W przypadku samochodu osobowego nie jest, gdyż ani Rozporządzenie o badaniach technicznych nie wymaga sprawdzania daty (a jedynie czy gaśnica jest), ani też nie ma żadnego przepisu, który nakazuje okresową legalizację gaśnicy i określa jak często należy to robić.

Napisano
  • Autor

> W przypadku samochodu osobowego nie jest, gdyż ani Rozporządzenie o badaniach technicznych nie

> wymaga sprawdzania daty (a jedynie czy gaśnica jest), ani też nie ma żadnego przepisu, który

> nakazuje okresową legalizację gaśnicy i określa jak często należy to robić.

A czy mogę prosić o rozporządzenie?

Napisano

> A czy mogę prosić o rozporządzenie?

Niestety, ale nie mam go przy sobie.

Napisano

> A czy mogę prosić o rozporządzenie?

A tu nie ma FAQ ?

Napisano
  • Autor

> A tu nie ma FAQ ?

trochę jest, ale to się odnosi do kontroli drogowej, a ja pytam o przegląd techniczny auta.

Napisano

> trochę jest, ale to się odnosi do kontroli drogowej, a ja pytam o przegląd techniczny auta.

A to nie będzie to? Z FAQ:

Quote:

Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999 r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).

Ja to rozumiem tak, robiący przegląd ma spojrzeć na gaśnicę i stwierdziwszy że jest przejść do innych czynności kontrolnych niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A to nie będzie to? Z FAQ:

> Quote:

> Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999 r. w sprawie zakresu i

> sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym

> stosowanych (Dz. U. z 1999 r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności

> kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie

> gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu

> technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do

> rozporządzenia).

> Ja to rozumiem tak, robiący przegląd ma spojrzeć na gaśnicę i stwierdziwszy że jest przejść do

> innych czynności kontrolnych

No niby tak, ale to jest interpretacja przepisu, ja szukam źródła.

Napisano

> No niby tak, ale to jest interpretacja przepisu, ja szukam źródła.

Źródłem jest wspomniane rozporządzenie.

Znalazłem cos takiego:

DZ. U. 155 poz. 1232

"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 18 września 2009 r.

w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach"

W zał. 1 opisany jest sposób i zakres badań.

W tabeli zawartej w tym załączniku, w poz. 2.1. "dodatkowe wyposażenie" w kolumnie "kryteria uznania za niezgodny z warunkami technicznymi" mamy: "brak gaśnicy (jesli jest wymagana)".

Czyli w kwestii gasnicy diagnosta ma sprawdzic, czy jest i jesli jest, to wystarcza a jesli brak, to pojazd niesprawny.

Napisano
  • Autor

> Źródłem jest wspomniane rozporządzenie.

> Znalazłem cos takiego:

> DZ. U. 155 poz. 1232

> "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

> z dnia 18 września 2009 r.

> w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów

> stosowanych przy tych badaniach"

> W zał. 1 opisany jest sposób i zakres badań.

> W tabeli zawartej w tym załączniku, w poz. 2.1. "dodatkowe wyposażenie" w kolumnie "kryteria

> uznania za niezgodny z warunkami technicznymi" mamy: "brak gaśnicy (jesli jest wymagana)".

> Czyli w kwestii gasnicy diagnosta ma sprawdzic, czy jest i jesli jest, to wystarcza a jesli brak,

> to pojazd niesprawny.

Dzięki, o to chodziło.

Napisano

> ..nie wiem czy jest, ale stacja na która jeżdże ma tez usługe legalizacji gaśnic...kosz cos 5-10zł

> o ile dobrze pamietam i trwa to 5 minut moze u Ciebie tez maja taka usługe

a czyją mają autoryzację? Bo skądś muszą mieć części do tych gaśnic. No chyba że ograniczają się do naklejki.

Napisano

> ..nie wiem czy jest, ale stacja na która jeżdże ma tez usługe legalizacji gaśnic...kosz cos 5-10zł

> o ile dobrze pamietam i trwa to 5 minut moze u Ciebie tez maja taka usługe

Na czym polega ta "legalizacja" gaśnicy?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> a czyją mają autoryzację? Bo skądś muszą mieć części do tych gaśnic. No chyba że ograniczają się do

> naklejki.

...nie wiem czy maja, przypuszcam ze tak ok.gif

Napisano

> Na czym polega ta "legalizacja" gaśnicy?

> pozdrawiam,

> bromsky

...pracownik wykrecil ta rekojesc, poogladal i nakleil nowa naklejke... ok.gif tak to sie odbylo z tego co zapamietalem sprzezd ponad roku chyba

Napisano

> ...pracownik wykrecil ta rekojesc, poogladal i nakleil nowa naklejke... tak to sie odbylo z tego

> co zapamietalem sprzezd ponad roku chyba

facepalm.gif

nawet naboju nie zważył? Zwykły oszust.

Napisano

> ...pracownik wykrecil ta rekojesc, poogladal i nakleil nowa naklejke... tak to sie odbylo z tego

> co zapamietalem sprzezd ponad roku chyba

czyli 5-10zł wywalone w błoto

Napisano

Quote:

Na pytania odpowiada podinspektor Mariusz Olko z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu

- Czy to prawda, że trzeba mieć legalizację gaśnicy samochodowej? Co zrobić, gdy podczas kontroli drogowej policjant zażyczy sobie takiego dokumentu?

- Przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym określają, że gaśnica powinna być:

utrzymana w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie;

umieszczona w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia (nie dotyczy to motocykla). I to wszystko.

Gdyby okazało się, że podczas kontroli drogowej policjant zażyczy sobie okazania dokumentu legalizacji gaśnicy, to proszę powiedzieć, że ma ona być sprawna. Jeżeli nie wierzy, niech sprawdzi i zapłaci za jej ponowne napełnienie.

Dodam, że również przepisy przeciwpożarowe nie zobowiązują właścicieli samochodów do okresowej konserwacji gaśnic. Dlatego termin jej ważności też nie powinien być przedmiotem kontroli drogowej. W razie stwierdzenia przekroczenia tego terminu organ kontrolny nie może z tego powodu zatrzymać dowodu rejestracyjnego ani ukarać kierującego mandatem. Natomiast może go pouczyć o potrzebie konserwacji i sprawdzenia gaśnicy, aby w sytuacji, gdy zajdzie potrzeba jej użycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie.

Jedynym wyjątkiem są pojazdy przewożące materiały niebezpieczne - ADR - gaśnice samochodowe powinny być poddawane przeglądowi według wskazań producenta, ale nie rzadziej niż raz do roku.

Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11 ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: "pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla". Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 - tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).

Napisano

> Na czym polega ta "legalizacja" gaśnicy?

> pozdrawiam,

> bromsky

u mnie w sklepie gasnice zostawia sie do legalizacji a odbior nastepuje w nastepnym dniu, ale to dlatego ze legalizacje wykonuje dla mnie firma posiadajaca certyfikaty, kazda gasnica jest rozbierana, naboj wazony, i sprawdzany proszek jesli jest zbrylony lub jego konsysyencja jest nie wlasciwa zostaje on zmieniony na nowy, koszt legalizacji to 10 zl po takim sprawdzeniu gasnica dostaje naklejke z terminem waznosci legalizacji 1 rok.

Napisano

> czyli 5-10zł wywalone w błoto

Czyli 5-10 zl wydane na naklejke , tak jak w 99 % przypadkow.

Kiedys poszedlem zalegalizowac do Strazy Pozarnej , wszystko trwalo 30 sekund i skonczylo sie na naklejce

Napisano

> Czyli 5-10 zl wydane na naklejke , tak jak w 99 % przypadkow.

> Kiedys poszedlem zalegalizowac do Strazy Pozarnej , wszystko trwalo 30 sekund i skonczylo sie na

> naklejce

Straż pożarna nie świadczy takich usług

Heh... Wielu strażaków prowadzi taką działalność gospodarczą na zasadzie firmy mieszczącej się w walizce... W sumie niezły biznes sprzedawać takie nalepki za dychę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.