Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód na firmę i odliczenie VATu do kiedy

Featured Replies

Napisano

Witam,

ojciec planuje zalkup nowego auta na firmę i gościu w salonie powiedział nam że VAT odliczymy tylko do końca roku bo potem będzie ju tylko mozna 6 tys. odliczyc a i że fabryki wstrzymały produkcje nowych aut z kratką, czy to prawda, ma ktos jakieś wieści czy artykuły na ten temat ?

pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> ojciec planuje zalkup nowego auta na firmę i gościu w salonie powiedział nam że VAT odliczymy tylko

> do końca roku bo potem będzie ju tylko mozna 6 tys. odliczyc a i że fabryki wstrzymały

> produkcje nowych aut z kratką, czy to prawda, ma ktos jakieś wieści czy artykuły na ten temat

> ?

> pozdrawiam

Może trochę oświecę :-)

1. NIE WIADOMO do kiedy.

Rząd odgraża się, że tylko do końca roku, ale wiadomo będzie, jak będzie uchwalona ustawa o zmianie VAT.

2. Jeżeli kupujesz za gotówkę (na środek trwały) to VAT odliczasz jednorazowo.

Jeżeli bierzesz w leasing, to nawet po 01 stycznia będziesz mógł odliczać pełny VAT od umowy leasingu aż do jej końca.

JEŻELI rząd przepchnie przez parlament to, co obiecuje, to przez rok nie będzie można odliczać VAT od paliwa do takiego auta.

3. Wbrew temu co pisze Arturo NIE WIADOMO jeszcze, co będzie po 01 stycznia - czy będzie 60% max 6 kpln tak jak było do tej pory, czy będzie inaczej. Czapki z głów przed tymi, co twierdzą, że już wiedzą jak będzie - ja jestem pokorny i mówię, że NIE WIEM.

4. Ad "produkcji nowych aut z kratką" - wyjąwszy baaardzo nieliczne wyjątki, samochody nie mają fabrycznej homologacji ciężarowej, a 99,9% samochodów otrzymuje homologację ciężarową na miejscu, w Polen - mają dodatkowe tabliczki dla drugiego etapu produkcji + krata montowana jest na miejscu.

Zatem nie ma tak, że "producent nie przyjmuje" - producent jak najbardziej przyjmuje, tylko diler ma żar w majtach, bo jakbyś się wycofał z dilu to zostanie z mało chodliwym sprzętem.

Aaaaa, czasem jest tak, że homologacja jest dodatkową "opcją techniczną" - chodzi o przygotowanie papierów, bo absolutnie nie jest tak, że krata jest montowana w fabryce.

Chyba, że mówimy np o Pandzie VAN (bo Yaris Van 2-osobowy już jest polskim produktem miejscowej myśli technicznej), tudzież np Corsie VAN (takiej z "blaszanymi szybami bocznymi").

Jeśli miałbym doradzać, to brałbym samochód dziś - korzystniejszych warunków raczej w najbliższym czasie nie będzie, w najgorszym razie stracisz prawo do odliczenia VAT od paliwa, ale co wyrwiesz z VAT-u to Twoje.

Napisano
  • Autor

> Może trochę oświecę :-)

> 1. NIE WIADOMO do kiedy.

> Rząd odgraża się, że tylko do końca roku, ale wiadomo będzie, jak będzie uchwalona ustawa o zmianie

> VAT.

> 2. Jeżeli kupujesz za gotówkę (na środek trwały) to VAT odliczasz jednorazowo.

> Jeżeli bierzesz w leasing, to nawet po 01 stycznia będziesz mógł odliczać pełny VAT od umowy

> leasingu aż do jej końca.

> JEŻELI rząd przepchnie przez parlament to, co obiecuje, to przez rok nie będzie można odliczać VAT

> od paliwa do takiego auta.

> 3. Wbrew temu co pisze Arturo NIE WIADOMO jeszcze, co będzie po 01 stycznia - czy będzie 60% max 6

> kpln tak jak było do tej pory, czy będzie inaczej. Czapki z głów przed tymi, co twierdzą, że

> już wiedzą jak będzie - ja jestem pokorny i mówię, że NIE WIEM.

> 4. Ad "produkcji nowych aut z kratką" - wyjąwszy baaardzo nieliczne wyjątki, samochody nie mają

> fabrycznej homologacji ciężarowej, a 99,9% samochodów otrzymuje homologację ciężarową na

> miejscu, w Polen - mają dodatkowe tabliczki dla drugiego etapu produkcji + krata montowana

> jest na miejscu.

> Zatem nie ma tak, że "producent nie przyjmuje" - producent jak najbardziej przyjmuje, tylko diler

> ma żar w majtach, bo jakbyś się wycofał z dilu to zostanie z mało chodliwym sprzętem.

> Aaaaa, czasem jest tak, że homologacja jest dodatkową "opcją techniczną" - chodzi o przygotowanie

> papierów, bo absolutnie nie jest tak, że krata jest montowana w fabryce.

> Chyba, że mówimy np o Pandzie VAN (bo Yaris Van 2-osobowy już jest polskim produktem miejscowej

> myśli technicznej), tudzież np Corsie VAN (takiej z "blaszanymi szybami bocznymi").

> Jeśli miałbym doradzać, to brałbym samochód dziś - korzystniejszych warunków raczej w najbliższym

> czasie nie będzie, w najgorszym razie stracisz prawo do odliczenia VAT od paliwa, ale co

> wyrwiesz z VAT-u to Twoje.

ooo dziekuje za bardzo doklada i wyczerpującą odpowiedz 20.GIF

Napisano

> JEŻELI rząd przepchnie przez parlament to, co obiecuje, to przez rok nie będzie można odliczać VAT

> od paliwa do takiego auta.

A to nie jest tak, że prawa nabyte nie ulegają zmianie? czyli kupiłem auto z możliwością odliczenia VATu od paliwa, to póki jestem właścicielem takowy podatek odliczam?

Napisano

> A to nie jest tak, że prawa nabyte nie ulegają zmianie? czyli kupiłem auto z możliwością odliczenia

> VATu od paliwa, to póki jestem właścicielem takowy podatek odliczam?

Nie.

Tyczy się to rozpoczętej transakcji (vide umowa leasingu).

Zakup paliwa to zakup jednorazowy.

Napisano

> A to nie jest tak, że prawa nabyte nie ulegają zmianie? czyli kupiłem auto z możliwością odliczenia

> VATu od paliwa, to póki jestem właścicielem takowy podatek odliczam?

Nie jest. Paliwo do kratkowozów między 2004 rokiem a stanem obecnym już kilka razy firmy odliczać mogły, potem nie mogły i znowu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.