Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Przewód masowy - miedziana plecionka

Featured Replies

Napisano

Właśnie zwątpiłem w swoje zdolności obsługi szukajki i google... Jak "fachowo" nazywa się ten kawałek miedzianek plecionki łączącej przedni pas z silnikiem? Sprzedawca robi wielkie oczy a ja nie wiem jak mu wytłumaczyć. zeby.GIF Może jakiś numer GM? zeby.GIF

Wydawało mi się że to dość charakterystyczny element Astry G a tu nie potrafię nawet fotki w googlach namierzyć. sciana.gif

EDIT:

Wystarczy post na AK wrzucić i samo się znajduje: KLIK

Napisano

jest to przewód masowy silnika, znalazłem w przeciągu kilku sekund na googlach:

KLIK , zdjęcie zapożyczone z tegoż forum

284129273-masa.jpg

post-53807-14352509501839_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> jest to przewód masowy silnika, znalazłem w przeciągu kilku sekund na googlach:

To samo znalazłem, wcześniej szukałem po różnych tagach (plecionka, linka, taśma etc) i nic, nawet wpisałem na końcu "przewód masowy" astra i też nic nie znalazło, dopiero jak usunąłem cudzysłów to mi się ukazał magiczny obrazek. zeby.GIF

Ale jak by ktoś miał numer GM to chętnie, bo nie wiem czy fota wystarczy sprzedawcy...

Napisano

Minuta....

Pytanie do jakiego silnika?

Edycja:

Coś nie mogę sobie poradzić z EPC i nie mogę znaleźć.

Ale taki przewód możesz sobie sam wykonać, im większy przekrój tym lepiej.

Wrazie czego na allegro znalazłem coś takiego, jeżeli upierasz się przy plecionce:

KLIK

284129306-1210067324.jpg

post-53807-14352509502585_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Minuta....

> Pytanie do jakiego silnika?

X16XEL

Napisano
  • Autor

> Ale taki przewód możesz sobie sam wykonać, im większy przekrój tym lepiej.

Wiem że sobie mogę zrobić, zwłaszcza, że pod ręką mam masę różnych linek miedzianych, zarobić 2 końcówki to chwilka... jak to cudo będzie drogie to na pewno sobie dorobie... ale ja lubie mieć wszystko jak fabryka wymyśliła. zeby.GIF

Napisano

W takim razie zadzwoń do ASO i dowiedz się ile kosztuje, bądź niech podadzą ci numer tej części.

Ja bym się dowiedział gdzie dokładnie szukać takich rzeczy w EPC a Ty byś się dowiedział ile kosztuje.

PZDR VEN

Napisano

> Ja bym się dowiedział gdzie dokładnie szukać takich rzeczy w EPC a Ty byś się dowiedział ile

> kosztuje.

Poszukaj w wiązkach elektrycznych, lub akcesoria elektryczne jakoś tak się to zwało ok.gif

Napisano
  • Autor

> W takim razie zadzwoń do ASO i dowiedz się ile kosztuje, bądź niech podadzą ci numer tej części.

Dla przyszłych pokoleń, cena w ASO 38,70PLN, numeru GM nie udało mi się wyciągnąć. Inny sprzedawca też sobie nie poradził z EPC i nie potrafił mi podać ceny. Ogólnie za taką kasę to lepiej to samemu zrobić. zeby.GIF

Napisano

> Dla przyszłych pokoleń, cena w ASO 38,70PLN, numeru GM nie udało mi się wyciągnąć.

12 00 901

GM 9173954 waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> 12 00 901

> GM 9173954

Szukales po cenie? zeby.GIF Bo jak wrzuciłem do dealerlocator to dostałem:

Numer katalogowy: 1200901

Nazwa części: KATOWNIK

Cena netto: 31,72

Cena brutto: 38,70

zeby.GIF

Napisano

Dealerlocator skutecznie konkuruje z samym EPC pod względem dziwnych nazw wink.gif

To jest plecionka dawana w celu zmniejszenia zakłóceń przeszkadzających odbiornikowi radiowemu.

Napisano
  • Autor

> To jest plecionka dawana w celu zmniejszenia zakłóceń przeszkadzających odbiornikowi radiowemu.

Właśnie po numerze też to znalazłem na innej stronie i się zastanawiam czy to dlatego przestało mi działać radio... myślałem że kabel antenowy się wypiął...

Napisano

> cena w ASO 38,70PLN

Kup od malucha, znacznie tańsza... wink.gif : KLIK

Pozdroofka

Napisano

> jest to przewód masowy silnika, znalazłem w przeciągu kilku sekund na googlach:

> KLIK , zdjęcie zapożyczone z tegoż forum

Uno momento... przepraszam, że się wtrącam ale ja takowego przewodu nie mam (tego na zdjęciu)...

Co więcej.. nie ma go na większości zdjęć tego silnika w googlach..

Ktoś się orientuje o co chodzi ?? confused.gif

Napisano

Zapewne jak to bywa na różnych forach jest to udoskonaleniem Adama Opla.

Ja przed zimą zapodam również dodatkową masę jak i plusowy do rozrusznika, a użyję kabli od spawarki elektrycznej.

PZDR VEN

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tak to sobie wykombinowałem, koszt bliski zeru, nakład pracy też niewielki. Zamocowałem tak by był jak najdalej od silnika... ciekawe jak zniesie temperaturę silnika.

284170287-masa.jpg

post-32077-14352509665739_thumb.jpg

Napisano

> Tak to sobie wykombinowałem, koszt bliski zeru, nakład pracy też niewielki. Zamocowałem tak by był

> jak najdalej od silnika... ciekawe jak zniesie temperaturę silnika.

Dlaczego ma nie wytrzymać? Dawno temu wyłamał mi się przewód masowy, jakieś 1300km od domu. Miałem w bagażniku prostownik do akumulatora. Odciąłem kombinerkami przewód zasilający i przerobiłem na masowy. Dłuższy czas jeszcze potem jeździłem z tą prowizorką, zanim założyłem nowy.

k.

Napisano
  • Autor

> Dlaczego ma nie wytrzymać? Dawno temu wyłamał mi się przewód

Miałem na myśli izolację... w tym miejscu jest "trochę" gorąco...

PS

W drugiej, 1.5 rocznej astrze też widać że ta plecionka długo nie pociągnie...

PS2

Jak znajdę chwilkę to sprawdzę kiedyś jaki tam prąd płynie...

Napisano

> Miałem na myśli izolację... w tym miejscu jest "trochę" gorąco...

W moim prowizorycznym kablu była izolacja, jaką mają zwykłe kable zasilające 230V. Też, się bałem, że się sfajczy, ale dała radę.

> Jak znajdę chwilkę to sprawdzę kiedyś jaki tam prąd płynie...

Nietrudno z grubsza oszacować. Rozrusznik ma w okolicy 1000W mocy, napięcie to 12V, co daje około 100A przy rozruchu.

k.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.