Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wypadek w LBN i ignorancja piszącego

Featured Replies

Napisano

Quote:

Mało tego. 7,5 tys. obrotów silnika na drugim liczniku wskazuje, że wjeżdżając na przejście jeszcze przyspieszała zdradza jeden z policjantów. Siła uderzenia w pieszych była ogromna.

Ciekawe od kiedy po obrotomierzu mozna poznać czy sie przyspiesza czy np hamuje ew jedzie ze stalą predkoscia....

tragiczna calośc

Napisano

> Quote:

> Mało tego. 7,5 tys. obrotów silnika na drugim liczniku wskazuje, że wjeżdżając na przejście

> jeszcze przyspieszała zdradza jeden z policjantów. Siła uderzenia w pieszych była ogromna.

> Ciekawe od kiedy po obrotomierzu mozna poznać czy sie przyspiesza czy np hamuje ew jedzie ze stalą

> predkoscia....

> tragiczna calośc

ja sie nie znam, ale czy licznik po wypadku zawsze pokazuja obroty i prekosc z momentu uderzenia? przeciez jak w wypadku z maszyny wypada silnik, auto rozpada sie na dwie czesci itd to czemu akurat licznik mialby dzialac jak 'czarna skrzynka' i byc niezniszczalny?

ciezko wyczuc, jak moto to spora szansa ze jechala szybko. z drugiej strony, moto na zdjeciu lezy dosc blisko przejscia.

pozdrawiam

Napisano

Wystarczy, że koło się podniesie w górę, straci opór i się moment rozkręci i licznik i obrotek więc dla mnie to gdybanie jest sick.gif

Napisano

> Quote:

> Mało tego. 7,5 tys. obrotów silnika na drugim liczniku wskazuje, że wjeżdżając na przejście

> jeszcze przyspieszała zdradza jeden z policjantów. Siła uderzenia w pieszych była ogromna.

> Ciekawe od kiedy po obrotomierzu mozna poznać czy sie przyspiesza czy np hamuje ew jedzie ze stalą

> predkoscia....

> tragiczna calośc

Idiotyczny jest ten mit, że prędkościomierze i obrotomierze zatrzymuję się na danej pozycji w momencie wypadku sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif i to jeszcze misiek takie brednie uskutecznia wrrr.gif

Napisano

> ja sie nie znam, ale czy licznik po wypadku zawsze pokazuja obroty i prekosc z momentu uderzenia?

> przeciez jak w wypadku z maszyny wypada silnik, auto rozpada sie na dwie czesci itd to czemu

> akurat licznik mialby dzialac jak 'czarna skrzynka' i byc niezniszczalny?

> ciezko wyczuc, jak moto to spora szansa ze jechala szybko. z drugiej strony, moto na zdjeciu lezy

> dosc blisko przejscia.

> pozdrawiam

Żeby zabić człowieka wcale nie trzeba prędkości.

Mój ojciec kiedyś "pomykał" polonezem wieczorem w deszcz przez małe miasto. Miał może 40km/h (znam go od urodzenia, wiem co mówię cfaniaczek.gif) i wytoczył mu się zza autobusu pijaczek. Praktycznie wyhamował ale pijaczka lekko puknął. Ten oparł się łokciami na masce i odbił się, poleciał na plecy, uderzył głową o asfalt i ... czaszka mu pękła! Ledwo się wylizał z tego a ojciec miał nieprzyjemności, ciągali go po sądach itp... no i w ogóle niezbyt miłe doznania i wspomnienia, jak Cię żona pijaka na ulicy od morderców wyzywa...

Napisano

W sumie takie obroty to równie dobrze można mieć od hamowania silnikiem a nie od przyśpieszania.

Napisano
  • Autor

> W sumie takie obroty to równie dobrze można mieć od hamowania silnikiem a nie od przyśpieszania.

No oczywiście, sam jak dojeżdżam np do czerwonego światła to oprócz hamulce redukuję mocno biegi - zresztą to chyba normalne

A tak BTW czy tzw sprzeglo antyhopingowe" (ie wiem czy nie przekręciłem) nie montuje się wlasnie z myslą o redukcji?

Napisano

PODOBNO ...

kierująca moto ze szpitala o własnych siłach nie wyjdzie crazy.gif

Napisano

akurat najechalem tuz po zdarzeniu. Nieciekawie to wygladalo.

Szkoda ludzi.

W sobote byl kolejny wypadek na lubelskich ulicach. Caly poprzedni tydzien spotykalem przerozne sytuacje konczace sie albo strachem albo stluczka... co sie dzieje z ludzmi...

Napisano

> akurat najechalem tuz po zdarzeniu. Nieciekawie to wygladalo.

> Szkoda ludzi.

> W sobote byl kolejny wypadek na lubelskich ulicach. Caly poprzedni tydzien spotykalem przerozne

> sytuacje konczace sie albo strachem albo stluczka... co sie dzieje z ludzmi...

dziś by mnie zmiótł holownikiem holując dużą pomoc drogową... zaczął WYPRZEDZAĆ coś jadącego nieco wolniej na dwóch pasach od ronda macro w stronę miasta ...

podobnej długości zestawem

holownik03.jpg

Napisano

> Idiotyczny jest ten mit, że prędkościomierze i obrotomierze zatrzymuję się na danej pozycji w

> momencie wypadku i to jeszcze misiek takie brednie uskutecznia

To nie mit, nowe liczniki oparte są na silnikach krokowych a nie jak było poprzednio ze sprężyną. Powoduje to że jak wyłączysz zasilanie to wskazówka staje w miejscu.

Napisano

> To nie mit, nowe liczniki oparte są na silnikach krokowych a nie jak było poprzednio ze sprężyną.

> Powoduje to że jak wyłączysz zasilanie to wskazówka staje w miejscu.

tylko że zanim wyłączysz zasilanie / zostanie odcięte to może wystąpić dziesiątki sytuacji diametralnie zmieniających " odczyt " i tylko DEBIL wzorował by się na tych wskazaniach

- wypadek spowodowało zablokowanie tylnego koło

- podczas awaryjnego hamowania zostało zablokowane koło

- po wywrotce kierujący odkręcił mimo woli manetkę i dokręcił moto do odcięcia

- u mnie np. gaz nie wraca ( ustawione do jazdy bez trzymania kierownicy) więc po wywrotce jeśli moto by nie zgasło odrazu dokręciłoby się wyżej bez obciążenia ...

wiec to mit skromny.gif

ps. tak sobie przypominam że własnie duży fiat miał licznik ten " przedliftem" z czerwoną taśmą zaprojektowany tak aby wskazywał prędkość po wypadku ... ale mogłem coś pokręcić chaja.gif

Napisano

> To nie mit, nowe liczniki oparte są na silnikach krokowych a nie jak było poprzednio ze sprężyną.

> Powoduje to że jak wyłączysz zasilanie to wskazówka staje w miejscu.

Staje jak wmurowana? cfaniaczek.gif

Nawet jak zegar trzasnie z prędkoscią powiedzmy 80 km/h w auto czy inny krawężnik? cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.