Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak ograniczyc predkosc kierowcom TIRow i nie tylko?

Featured Replies

Napisano

Pytanie do Was, nie do swietych w osobowkach.

Teoretyczna sytuacja, teoretyczna miejscowosc. Droga prowadzi sobie przez typowe wioski. jest wasko, dwa TIRy mijaja sie na centymetry. Brak poboczy, brak chodnikow.

Nagle droga dostala status drogi krajowej i stala sie uczeszczana droga tranzytowa.

Niestety, predkosci sa "przelotowe".

Jak w Waszej opinii rozwiazac sprawe zeby wilk byl syty (czyli kierowcy ktorzy MUSZA tamtedy jezdzic) i owca cala (mieszkancy, ktorych dzieciaki chodza do szkol)?

Uwaga, nie chce wywolac kolejnej wojny, pytam wiedziony ciekawoscia.

Napisano

> Pytanie do Was, nie do swietych w osobowkach.

> Teoretyczna sytuacja, teoretyczna miejscowosc. Droga prowadzi sobie przez typowe wioski. jest

> wasko, dwa TIRy mijaja sie na centymetry. Brak poboczy, brak chodnikow.

> Nagle droga dostala status drogi krajowej i stala sie uczeszczana droga tranzytowa.

> Niestety, predkosci sa "przelotowe".

> Jak w Waszej opinii rozwiazac sprawe zeby wilk byl syty (czyli kierowcy ktorzy MUSZA tamtedy

> jezdzic) i owca cala (mieszkancy, ktorych dzieciaki chodza do szkol)?

> Uwaga, nie chce wywolac kolejnej wojny, pytam wiedziony ciekawoscia.

Chyba jedynie działający fotoradar niestety :/ Jeżeli są tam takie warunki, że wszyscy jadą szybko (nie tylko sporadyczni wariaci) to raczej nie ma innego sposobu. Mnie osobiście śmieszą szykany robione przed miejscowościami. Zawsze dodaję gazu smile.gif

A już wysepki w miejscowościach co kawałek to w ogóle uważam poroniony pomysł. Robi się jeszcze ciaśniej, bombarduje kierowcę jeszcze więcej znaków i migających światełek i o wiele łatwiej nie zauważyć w takich warunkach pieszego niż gdyby tego wszystkiego nie było no.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba jedynie działający fotoradar niestety :/ Jeżeli są tam takie warunki, że wszyscy jadą szybko

> (nie tylko sporadyczni wariaci) to raczej nie ma innego sposobu. Mnie osobiście śmieszą

> szykany robione przed miejscowościami. Zawsze dodaję gazu

> A już wysepki w miejscowościach co kawałek to w ogóle uważam poroniony pomysł. Robi się jeszcze

> ciaśniej, bombarduje kierowcę jeszcze więcej znaków i migających światełek i o wiele łatwiej

> nie zauważyć w takich warunkach pieszego niż gdyby tego wszystkiego nie było

Tam akurat nie ma mozliwosci zrobienia wysepek czy szykan. Tez uwazam, ze fotoradar lub progi zwalniajace rozwiazaly by problem. Pytanie czy to dopuszczalne na drodze krajowej? cfaniaczek.gif

trasa jest taka, ze kazdy tam kladzie ile moze - kwestia czasu jest kiedy zginie jakis dzieciak bo przy calej trasie sa 3 podstawowki i jedno gimnazjum crazy.gif

Napisano

Obawiam sie , że oprócz budowy autostrad, obwodnic nie da sie tego zrobic.

Napisano

> Tam akurat nie ma mozliwosci zrobienia wysepek czy szykan. Tez uwazam, ze fotoradar lub progi

> zwalniajace rozwiazaly by problem. Pytanie czy to dopuszczalne na drodze krajowej?

> trasa jest taka, ze kazdy tam kladzie ile moze - kwestia czasu jest kiedy zginie jakis dzieciak bo

> przy calej trasie sa 3 podstawowki i jedno gimnazjum

Progi to akurat głupi pomysł no.gif Jeżdżę po osiedlach powoli i spokojnie ale jak widzę hopka który dybie na zawieszenie i podłogę w moim aucie to robię się złośliwy. Rozpędzam się ile mogę, hamuje z piskiem i za hopkiem przyśpieszam z piskiem. Jak mi się uprzykrza życie to i ja trochę im pohałasuję

A jeszcze jeden pomysł. Oglądałem dzisiaj na tvn turbo, że chcą wprowadzić urządzenia liczące średnią prędkość przejazdu przez jakiś odcinek (np. jakiś odcinek ulicy w mieście) i jak ktoś pokona za szybko to zostaje ukarany. Na razie nie wiadomo w jaki sposób bo przecież nie można ukarać za przekroczenie średniej prędkości. Wydaje mi się, że oprócz przekroczeń prędkości wyeliminuje to także cwaniactwo, przeskakiwanie z pasa na pas i wciskanie się z np pasa do skrętu na wprost.

Napisano
  • Autor

> Obawiam sie , że oprócz budowy autostrad, obwodnic nie da sie tego zrobic.

To tez odpada . wybudowanie obwodnicy o dlugosci kilkudziesieciu km to mrzonka. A juz tym bardziej w gorach. Moje wnuki tego nie doczekaja sciana.gif

Ciekawi mnie jak przycisnac wladze zeby zaczeto tam egzekwowac ograniczenie do 50. Prawda jest taka, zejadac 50 na calym tym dystansie traci sie moze 10-15 minut. Tymczasem o ile miejscowi kierowcy TIRow jada w miare spokojnie to przyjezdni cisna zdrowo crazy.gif

Niby ich rozumiem, sam nei jestem swiety... ale dobrze by bylo cos z tym zrobic.

Napisano
  • Autor

> Progi to akurat głupi pomysł Jeżdżę po osiedlach powoli i spokojnie ale jak widzę hopka który

> dybie na zawieszenie i podłogę w moim aucie to robię się złośliwy. Rozpędzam się ile mogę,

> hamuje z piskiem i za hopkiem przyśpieszam z piskiem. Jak mi się uprzykrza życie to i ja

> trochę im pohałasuję

Tyle, ze hopki sa skutecztne - przynajmniej na osobowki.

Napisano

No progów na drodze krajowej to raczej nie położą, ale wysepek mogą nasrać co klikaset metrów...

Napisano

A poprawnej kultury jazdy jak sie nie ma w głowie, to reszta nie umilaczy na drogach, to tylko pikuś..niestety.

Napisano

> Tyle, ze hopki sa skutecztne - przynajmniej na osobowki.

Działają ale nie tak jak powinny. Dla mnie - kierowcy jadącego między zaparkowanymi samochodami a klatkami schodowymi powoli hopek to dodatkowe utrudnienie w gratisie niszczące moje auto. Za co? Co ja zrobiłem, że wpycha mi się pod koła kamloty i każe po nich jeździć? I jak to bywa w przypadku takich przemyślanych rozwiązań działa tylko teoretycznie. Bo co z tego, że ja jadę wolniej skoro zamiast się rozglądać po sąsiedztwie drogi wyglądając zagrożeń wpatruję się w hopka, żeby zdążyć się przed nim prawie się zatrzymać. Druga sprawa - pędzący dostawcy pizzy, listonosze, kurierzy i inni w służbowych bądź zdezelowanych samochodach którzy nie dość, że jadą szybko to jeszcze przyśpieszają na hopkach bo "im szybciej tym mniej trzęsie"

Napisano
  • Autor

> Działają ale nie tak jak powinny. Dla mnie - kierowcy jadącego między zaparkowanymi samochodami a

> klatkami schodowymi powoli hopek to dodatkowe utrudnienie w gratisie niszczące moje auto. Za

> co? Co ja zrobiłem, że wpycha mi się pod koła kamloty i każe po nich jeździć? I jak to bywa w

> przypadku takich przemyślanych rozwiązań działa tylko teoretycznie. Bo co z tego, że ja jadę

> wolniej skoro zamiast się rozglądać po sąsiedztwie drogi wyglądając zagrożeń wpatruję się w

> hopka, żeby zdążyć się przed nim prawie się zatrzymać. Druga sprawa - pędzący dostawcy pizzy,

> listonosze, kurierzy i inni w służbowych bądź zdezelowanych samochodach którzy nie dość, że

> jadą szybko to jeszcze przyśpieszają na hopkach bo "im szybciej tym mniej trzęsie"

Dobra dobra, w drogi osiedlowe sie nie zaglebiajmy. jak mowie - droga krajowa przez male miejscowosci. jest problem i szukamy rozwiazania.

Napisano
  • Autor

> No progów na drodze krajowej to raczej nie położą, ale wysepek mogą nasrać co klikaset metrów...

Nie moga bo wzdluz glownej (jedynej) drogi sa prywatne posesje - nie ma miejsca aby poszerzyc droge i dorobic chodniki albo wysepki. Nie juz o to ze komus zabiora kawalek podworka - ludzie pobudowali ogrodzenia, zywoploty itd. Nikt nie da sobie rozburzyc tego w co czesto wlozyl dosc sporo kasy.

Napisano

> Dobra dobra, w drogi osiedlowe sie nie zaglebiajmy. jak mowie - droga krajowa przez male

> miejscowosci. jest problem i szukamy rozwiazania.

Rozwinąłem temat hopków wink.gif

Napisano

Pętla + czerwone światło.

3x przejedzie i się nauczy, że jak jedzie na odcinku ponad normę to potem stoi minutę.

na CB pójdzie info, wśród kierowców pójdzie info, i ruch zwolni.

Do kompletu można nawet walnąć tablicę informującą o fakcie istnienia takiego ograniczenia.

Napisano

> Pętla + czerwone światło.

> 3x przejedzie i się nauczy, że jak jedzie na odcinku ponad normę to potem stoi minutę.

> na CB pójdzie info, wśród kierowców pójdzie info, i ruch zwolni.

> Do kompletu można nawet walnąć tablicę informującą o fakcie istnienia takiego ograniczenia.

Podobno w Portugalii tak jest, że stoi radar a za jakiś czas światła. Im szybciej jedziesz tym dłużej stoisz na czerwonym. Złośliwe ale pewnie skuteczne smile.gif

Napisano

> Podobno w Portugalii tak jest, że stoi radar a za jakiś czas światła. Im szybciej jedziesz tym

> dłużej stoisz na czerwonym. Złośliwe ale pewnie skuteczne

W PL ZTCW też się to w końcu pojawia.

Proste, skuteczne i nie bije po kieszeni, więc, przynajmniej teoretycznie, nie będzie wzbudzać takiego sprzeciwu jak fotoradar.

Napisano

Progi... o katorga, na krajowej? Tego co by to tak postawił przywiązałbym do drzewa. Te wysepki to też są z d... czasami, na styk jedziesz. Jedyne sensowne rozwiązanie to albo fotoradar bądź sygnalizacja świetlna... najlepiej w okolicy szkoły.

Napisano

> W PL ZTCW też się to w końcu pojawia.

> Proste, skuteczne i nie bije po kieszeni, więc, przynajmniej teoretycznie, nie będzie wzbudzać

> takiego sprzeciwu jak fotoradar.

Tylko, żeby to miało sens to musiałaby być wyświetlana informacja typu "jadąc 48kmh przejedziesz na zielonej fali" bo nie każdy się sam z siebie połapie (tym bardziej jeżdżący trasą sporadycznie) z czego wynika, że jedzie czy stoi.

Napisano
  • Autor

> Tylko, żeby to miało sens to musiałaby być wyświetlana informacja typu "jadąc 48kmh przejedziesz na

> zielonej fali" bo nie każdy się sam z siebie połapie (tym bardziej jeżdżący trasą

> sporadycznie) z czego wynika, że jedzie czy stoi.

A w dodatku musial by byc foto cykajacy zdjecia przejezdzajacym na czerwonym Inaczej co drugi w nocy to by nawet nie zwalnial.

Napisano

> Tylko, żeby to miało sens to musiałaby być wyświetlana informacja typu "jadąc 48kmh przejedziesz na

> zielonej fali" bo nie każdy się sam z siebie połapie (tym bardziej jeżdżący trasą

> sporadycznie) z czego wynika, że jedzie czy stoi.

Dlatego napomknąłem o informacji, szeroko rozumianej, podawanej z ust do ust, z tablicy do oczu i na każdy inny możliwy sposób.ok.gif

Jak w takim Słupsku, poszła fama że po jednej z ulic jak się jedzie ~50, góra 55, przejazd jest na "zielonej fali", tak coraz to więcej ludków jedzie właśnie ~50.

Jak jedziesz szybciej to zawsze któreś światłą cię wyłapią, tak zostały ustawione.

Napisano

> Jak w Waszej opinii rozwiazac sprawe zeby wilk byl syty (czyli kierowcy ktorzy MUSZA tamtedy

> jezdzic) i owca cala (mieszkancy, ktorych dzieciaki chodza do szkol)?

a. Postawić kukułkę - zawsze'ć to dodatkowo przychód dla gminy :-)

b. zrobić wymuszenia na drodze, które sprawią, że będzie przejeżdżana wolno.

Ale nie szykanę malowaną, tylko betonówkę, której nie da się za bardzo sforsować ciężkim sprzętem na pełnej pycie.

Ostatnio zauważyłem ciekawy koncept w Nadarzynie - główną drogę przez miejscowość (nie mówię o DK nr 8) ZWĘŻONO i to mocno - praktycznie ZMUSZA to do powolnej jazdy, bo jest zwyczajnie BARDZO wąsko - jeżeli jedzie z przeciwka ciężarówka, to trzeba mocno uważać.

Jeśli jadą dwie - mają spory problem z wyminięciem się (docelowo ma być podobno zakaz wjazdu dla ciężarówek, aktualnie droga jest wciąż w przebudowie).

Co jak co, ale skutecznosć tego rozwiązania jest po prostu wysoka.

Napisano

> a. Postawić kukułkę - zawsze'ć to dodatkowo przychód dla gminy :-)

> b. zrobić wymuszenia na drodze, które sprawią, że będzie przejeżdżana wolno.

> Ale nie szykanę malowaną, tylko betonówkę, której nie da się za bardzo sforsować ciężkim sprzętem

> na pełnej pycie.

> Ostatnio zauważyłem ciekawy koncept w Nadarzynie - główną drogę przez miejscowość (nie mówię o DK

> nr 8) ZWĘŻONO i to mocno - praktycznie ZMUSZA to do powolnej jazdy, bo jest zwyczajnie BARDZO

> wąsko - jeżeli jedzie z przeciwka ciężarówka, to trzeba mocno uważać.

> Jeśli jadą dwie - mają spory problem z wyminięciem się (docelowo ma być podobno zakaz wjazdu dla

> ciężarówek, aktualnie droga jest wciąż w przebudowie).

> Co jak co, ale skutecznosć tego rozwiązania jest po prostu wysoka.

Takie rozwiązania to stosowali już inżynierowie setki lat temu w okolicahc Góry Puławskiej budując most nad Wisłą o szerokości 5 metrów hehe.gif

Napisano

> Progi... o katorga, na krajowej? Tego co by to tak postawił przywiązałbym do drzewa. Te wysepki to

> też są z d... czasami, na styk jedziesz. Jedyne sensowne rozwiązanie to albo fotoradar bądź

> sygnalizacja świetlna... najlepiej w okolicy szkoły.

Te wysepki dla pieszych to bardzo dobre rozwiązanie. Zanim je zbudowano w mojej okolicy szybciej było nadłożyć w sumie 200m do przejścia dla pieszych, przy którym stał pan przeprowadzający dzieci w drodze do szkoły, niż przejść najbliższą zebrę. Faktem jest, że ich oznakowanie bywa często źle zrobione i zasłania pieszych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.