Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ktory lakier lepszy?

Featured Replies

Napisano

Akryl czy baza plus bezbarwny i dlaczego? Pytam, bo w przyszlym tygodniu maluch bedzie lakierowany i jeszcze mam czas na podjecie jakiejs decyzji, a ze na lakierach sie za bardzo sie znam, wole zapytac. Podobno akryl po jakims czasie blaknie?

Napisano

> Podobno akryl po jakims czasie blaknie?

Ekspertem nie jestem, ale zdecydowanie lakier wielowarstwowy.

Zdaje się, że tzw. rosso starter stosowany np. na CC był akrylem, mycie go aktywną pianą kończyło się polerowanie auta, od słońca też strasznie siwiał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Akryl czy baza plus bezbarwny i dlaczego? Pytam, bo w przyszlym tygodniu maluch bedzie lakierowany

> i jeszcze mam czas na podjecie jakiejs decyzji, a ze na lakierach sie za bardzo sie znam, wole

> zapytac. Podobno akryl po jakims czasie blaknie?

2 warstwy bazy, 1 wartwa klaru w kolorze (10% bazy nalezy dolac) i ostateczna warstwa klaru.

Akryl lubi plowiec na sloncu

Napisano

> Akryl czy baza plus bezbarwny i dlaczego? Pytam, bo w przyszlym tygodniu maluch bedzie lakierowany

> i jeszcze mam czas na podjecie jakiejs decyzji, a ze na lakierach sie za bardzo sie znam, wole

> zapytac. Podobno akryl po jakims czasie blaknie?

Ja tam sie znam , ale mysle ze baza + bezbarwny

Akryl chyba lubi plowiec

Napisano

Akryl:

- szybciej płowieje

- bardziej widoczne odbarwienia np. po odchodach ptasich

- bardziej widoczne ryski np. po otarciach gałęzi itp.

Napisano

> Akryl:

> - szybciej płowieje

> - bardziej widoczne odbarwienia np. po odchodach ptasich

> - bardziej widoczne ryski np. po otarciach gałęzi itp.

Oraz po myciu, dotykaniu i jakimkolwiek kontakcie z lakierem sciana.gif

Napisano

> Akryl:

> - szybciej płowieje

> - bardziej widoczne odbarwienia np. po odchodach ptasich

> - bardziej widoczne ryski np. po otarciach gałęzi itp.

Na dzisiejszych metalikach, czyli warstwie klaru, też robi się z łatwością rysy, na przykład przy usuwaniu ptasich odchodów.

Akryle pozwalają szybciej i łatwiej robić wyprawki, szczególnie typowe odpryski.

Napisano

jezeli to ma byc zrobione dobrze jakosciowo to tylko i wylacznie baza+klar, jezeli taniej to akryl

chociaz jezeli chodzi o malucha to dalbym akryl szkoda pakowac kase ze wzgledu na to ze jak by sie nie postaral to pewnie rudzielec i tak bedzie wylazil za jakies 2-3 lata a tyle to akryl napewno wytrzyma, ewentualnie istnieje jeszcze cos takiego jak polerka ( widzialem osttnio czerwony akryl wyblakly ze szok niemal bialy auto po polerce wygladalo niemal jak nowka ale ktos kto ja robil mial pojecie )

Napisano

> czerwony akryl wyblakly ze szok niemal bialy auto po polerce wygladalo niemal jak nowka ale

> ktos kto ja robil mial pojecie )

Moje CC przed sprzedażą było właśnie siwe i matowe...

Nie jestem specjalistą, ale potrafię być dokładny, przeleciałem całe auto(łącznie z wnękami drzwi - uprzednio zdjąłem uszczelkę) pastą tempo a następnie mleczkiem z woskiem i muszę przyznać, że pominąwszy jakieś głębsze(do podkładu) rysy czy wżery od zaschniętej śliny mojego psa, auto wyglądało jak prosto z salonu smile.gif

Przed polerowaniem zrobiłem jeszcze kilka wkurzek(maskowanie->papier ścierny->odtłuszczenie rozcieńczalnikiem->podkład->lakier->papier wodny->pasta tempo) i muszę przyznać, że mimo iż nie jestem lakiernikiem, prawie nie było widać śladów.

Wkurzki robiłem w okolicy tylnego spryskiwacza i we wnękach drzwi.

Trzeba przyznać, że akryl jest łatwy w obróbce, teraz czeka mnie to samo z metalik-perła i pewnie nie wyjdzie tak idealnie.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.