Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niemcy - kontrola Zoll

Featured Replies

Napisano

> to zależy od kraju: u nas możesz filmować/robić zdjęcia funkcjonariuszowi państwowemu na służbie,

> gdzie indziej różnie to bywa:

Nie ma takiego zakazu filmowania w Niemczech. Trzeba tylko pamiętać o zasadzie, żeby nie kierować obiektywu na twarze. Czy to wypadek, czy kontrola - dokumentowć okolicę, czynność i skutki.

Praktycznie przy następnej kontroli wystarczyłaby wstępna rozmowa, że poprzednio pies narobił bałaganu, i że tym razem kontrola będzie dokumentowana. No i cuda działa wstępne pytanie o nazwisko czy numer służbowy osoby, która kontroli będzie dokonywać. To jakby od razu 10 cm wzrostu znikało... smirk.gif

Jest tylko jeden problem - trzeba się porozumieć jakoś...

Napisano

> Mailem kontrole wczoraj w okolicy Hanoweru.

W którą stronę jechałeś i na jakich blachach auto?

Napisano
  • Autor

> W którą stronę jechałeś i na jakich blachach auto?

Jechalem w strone Polski, auto na blachach polskich. Dzis mialem wyjechac, ale plany sie zmienily, we wtorek bede tamtedy jechal, a w sobote juz na dol w kierunku Wloch. wink.gif

Napisano

> Mialem juz kiedys kontrole jednak nigdy nie bylo takiego traktowania....

A czego się po faszystach spodziewałeś? niewiem.gif

Część Niemców (niestety garstka wg mnie) jest naprawdę OK, ale reszta... szkoda słów. A najzabawniejsze jest to, że najbardziej niemieccy i najbardziej negatywnie nastawieni do obcokrajowców są kundle obcej narodowości legitymujący się tylko niemieckim paszportem.

Napisano
  • Autor

Ktos nagrywal Zolli, jednak jak juz pisalem nie znam niemieckiego a tutaj rozmowa jest po niemiecku. Czyzby kazal wylaczyc nagrywanie?

Napisano

> Czyzby kazal wylaczyc nagrywanie?

niewiem.gif Nie znam języka barbarzyńców.

A na przyszłość zaopatrz się w numer polskiego konsulatu/ambasady ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie znam języka barbarzyńców.

> A na przyszłość zaopatrz się w numer polskiego konsulatu/ambasady

Juz mam zanotowany wink.gif

Moze ktos jednak zrozumie co mowi ten niemiec.

I jeszcze cos dla humoru, z całym szacunkiem do moderatora i kącika wink.gif (jesli trzeba usune to)

Proponuje dac FullScreen aby bylo widac napisy.

Napisano

> Ktos nagrywal Zolli, jednak jak juz pisalem nie znam niemieckiego a tutaj rozmowa jest po

> niemiecku. Czyzby kazal wylaczyc nagrywanie?

Rozmowa po Niemiecku zaczyna się od momentu podejścia urzędnika do kierowcy(chłopcy rozmawiają po flamandzku) później pani daje do zrozumienia żeby wyłączył kamerę .

Kontrola Zoll jest juz teraz prawie nie unikniona więc albo poszerzam znajomość języków obcych albo mam zniszczone auto i nie bardzo wiem co dalej .

Nie zrozum mnie źle ale tak jak Niemiecki Zoll kontroluje to bym chciał kiedyś zobaczyc to u naszych rodzimych "Pograniczników".

Napisano
  • Autor

Rzeczywiscie kierowca z pasazerem rozmawia po flamandzku wink.gif.

Nie znam niemieckiego i nie bede sie uczyl niemieckiego, przez Niemcy najczesciej jestem przejazdem. Okolo 9 mieisecy w roku niema mnie w domu. W ostatnich dwoch latach bylem we wszystkich krajach unijnych oraz na Bialorusi i Rosji. Wszedzie autem sie poruszam. Jezyk angielski jest wystarczajacy. Mialem sporo kontroli Zolli, jednak zawsze rozmowa odbywala sie z nimi po angielsku, bez zadnych problemow i w milej atmosferze. Tym razem trafilem na paciatych, jeden byl tylko rodowitym niemcem i slabo mowil po angielsku. Potraktowalem to jako przypadek.

Ostatnie 6 miesiecy Belgia, Holandia, Francja, Hiszpania.

Od wtorku Wlochy,Wegry, Bulgaria,

Jakbym zakresem dzialan obejmowal tylko Niemcy, to bym Niemieckiego pewnie sie uczyl wink.gif

Napisano

> Jakbym zakresem dzialan obejmowal tylko Niemcy, to bym Niemieckiego pewnie sie uczyl

To trzeba było zadbać o swoją własność w języku angielskim i poprosić kompetentną osobę do ustalenia okoliczności zaistniałej szkody .

Napisano
  • Autor

> To trzeba było zadbać o swoją własność w języku angielskim i poprosić kompetentną osobę do

> ustalenia okoliczności zaistniałej szkody .

MIalem juz za soba wtedy 17 godz jazdy non stop, a przedemna bylo jeszcze 12 godzin jazdy. Bylem zmeczony, spieszylem sie do domu, chcialem dojechac do domu bez odpoczynku (niestety przed Wawa padlem i spalem 2 godz w aucie na Orlenie wink.gif).

Dopiero po powrocie pomyslalem, ze zle zrobilem zostawiajac tak ta sprawe. tuk.gif

Tapicerke wyczyscilem, a na zderzaku porobilem zaprawki, po czym nastepnie spolerowalem icon_rolleyes.gif

Napisano

> MIalem juz za soba wtedy 17 godz jazdy non stop, a przedemna bylo jeszcze 12 godzin jazdy. Bylem

> zmeczony, spieszylem sie do domu, chcialem dojechac do domu bez odpoczynku (niestety przed

> Wawa padlem i spalem 2 godz w aucie na Orlenie ).

> Dopiero po powrocie pomyslalem, ze zle zrobilem zostawiajac tak ta sprawe.

> Tapicerke wyczyscilem, a na zderzaku porobilem zaprawki, po czym nastepnie spolerowalem

To znaczy że jak ja przypadkowo spotkam Cię w okolicach Hannoweru i w asyście Niemieckiej Straży Granicznej Cię spoliczkuję to honorowo przyjmiesz to na klatę i nie wniesziesz sprzeciwu bo BYŁEŚ ZMĘCZONY ?

Bogacz z Ciebie .

Napisano
  • Autor

Nie tym razem. Jakbys mnie spoliczkowal ot tak sobie .... pewnie nie pozostalbym dluzny. Trzy lata temu mialem spiecie w miescinie Kissleg na poludniu, przyjechala policja, turek mnie oplul przy policjancie, po paru sekundach turek wyplul dwa zeby, a ja zamiast zaplacic grzywne wolalem to odsiedziec. oslabiony.gif. Raz w zyiu bylem karany i nie chce tego powtorzyc....

Jakbym trafil na samych paciatych Zolli, to teraz nawet pomimo zmeczenia bym tego tak nie zostawil, gdyz juz cos wiem co nalezy robic w takich sytuacjach.

Napisano

> Jakbym trafil na samych paciatych Zolli, to teraz nawet pomimo zmeczenia bym tego tak nie zostawil,

> gdyz juz cos wiem co nalezy robic w takich sytuacjach.

A co znaczy : paciatych Zolli - bo nie łapię ?

Napisano

> A co znaczy : paciatych Zolli - bo nie łapię ?

ciapatych

Napisano
  • Autor

> A co znaczy : paciatych Zolli - bo nie łapię ?

Wlasnie czekalem az ktos o to zapyta wink.gif

Czesto slyszalem to okreslenie od Polakow na emigracji i tez nie znalem tego znaczenia. Paciaty w odniesieniu do turka, marokanca itp.Jeszcze tydzien temu w Bordeaux naprawialem maszyne ktorej operatorem byl Polak. Powiedzial mi ze nocne zmiany obsluguje paciaty... Bedac w NL u znajomych slyszalem to samo. To sa przypadki jakie slyszalem w ciagu ostatnich 3 tygodni. . . .

Okreslenie ciapaty slyszalem wczesniej, ostatnio tylko paciaty. spineyes.gif

W kazdym badz razie nie odbiegajmy od tematu, ktory juz sie chyba wyczerpal. sleeping_2.gif

Napisano

jak juz po glownym watku tematu - to ja zapytam - czego oni tam szukaja?? fajek, wody?? dragi to chyba pies wykryje z daleka

po co komu rozkopywac auto sciana.gif

mialem kilka kontroli na granicy ale ograniczlo sie do : ile fajeki alkoholu, otworz bagaznik

nigdy w naszej eu tylko na granicy z uk

Napisano
  • Autor

Mnie pytal o amfetamine. Dla psa wskazywal gdzie ma wachac, schowek wykrecil,a pies z pol metra nosem badal, on mimo tego dla psa kazal znowu do srodka auta i weszyc kolo deski rozdzielczej, oraz cala wneke po wyjeciu schowka.

Pod maske juz nie zagladali hmm.gif

Napisano

> Ktos nagrywal Zolli, jednak jak juz pisalem nie znam niemieckiego a tutaj rozmowa jest po

> niemiecku. Czyzby kazal wylaczyc nagrywanie?

Nie kazał, tylko "zaproponowała". To jest to, o czym pisałem wcześniej. Nie obiektywem po twarzach tylko czynności i skutki robić. No i potwierdzenie, że robi się tak mało wygodnie, jak ktoś dokumentuje... zlosnik.gif

Popatrz, co znalazłem dla Ciebie. zlosnik.gif

Quote:

Auskunft in Englisch

Tel.: 0351/44834-530

Fax: 0351/44834-590

E-Mail:

(file capacities including annexes with a maximum of 5 megabyte possible)

Napisano

> jak juz po glownym watku tematu - to ja zapytam - czego oni tam szukaja?? fajek, wody?? dragi to

> chyba pies wykryje z daleka

> po co komu rozkopywac auto

Najczęściej jest tak, że kiedyś coś tam było skojarzone z tym numerem rejestracyjnym i tak się czepiają potem. zlosnik.gif

> mialem kilka kontroli na granicy ale ograniczlo sie do : ile fajeki alkoholu, otworz bagaznik

> nigdy w naszej eu tylko na granicy z uk

Mi ostatnio żabojad kazał otwierać walizki przy wyjeździe z Eurotunnelu w Calais. screwy.gif

Napisano
  • Autor

>

> Auskunft in Englisch

> Tel.: 0351/44834-530

> Fax: 0351/44834-590

> E-Mail: [email protected]

> (file capacities including annexes with a maximum of 5 megabyte possible)

Numery zanotowane ok.gif20.GIF

Napisano

> Najczęściej jest tak, że kiedyś coś tam było skojarzone z tym numerem rejestracyjnym i tak się czepiają potem.

To jak moja Golfiarnia była zarejestrowana z 200 km/h w Austrii, to mogę się spodziewać częstszego nękania na autriackich drogach? hmm.gif

mar00ha

Napisano

> To jak moja Golfiarnia była zarejestrowana z 200 km/h w Austrii, to mogę się spodziewać częstszego

> nękania na autriackich drogach?

> mar00ha

Nie, ale mozesz sie spodziewac ze wyjdzie to przy rutynowej kontroli i bedziesz zmuszony za to zaplacic/posadzic kogos innego za kolkiem.

Nie wiem jaki system jest w austrii, wiec nie powiem Ci dokladnie.

Napisano

> Nie, ale mozesz sie spodziewac ze wyjdzie to przy rutynowej kontroli i bedziesz zmuszony za to

> zaplacic/posadzic kogos innego za kolkiem.

> Nie wiem jaki system jest w austrii, wiec nie powiem Ci dokladnie.

A nie, nie. To kolega jechał (wiózł mnie - lekko podcięty byłem zlosnik.gif ) autostradą i testował auto. Niestety jego przetestowała Polizei autostradowa (pojawili się znikąd!) na 200/130 kmph. zlosnik.gif Chcieli mu prawko zabrać (ponoć obligatoryjne przy przekroczeniach >50 kmph) i 370 EUR mandatu do tego, ale uprosił ich żeby nie zabierali, to dostał 4 mandaty za inne wykroczenia, na, w sumie, 160 EUR. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> A nie, nie. To kolega jechał (wiózł mnie - lekko podcięty byłem ) autostradą i testował auto.

> Niestety jego przetestowała Polizei autostradowa (pojawili się znikąd!) na 200/130 kmph.

> Chcieli mu prawko zabrać (ponoć obligatoryjne przy przekroczeniach

> mar00ha

O ile nie dali punktow to w rejestrach Cie nie ma.

Napisano

> O ile nie dali punktow to w rejestrach Cie nie ma.

Na świstkach mandatowych punktów nie było. Ale kto ich tam wie, z Austriakami...

mar00ha

Napisano

> Na świstkach mandatowych punktów nie było. Ale kto ich tam wie, z Austriakami...

> mar00ha

Musisz byc poinformowany o przyznaniu Ci punktow (o ile sa przyznawane od reki przez policjanta). Nie masz nic na swistkach, nie masz punktow.

EDIT: stosunkowo niski mandat chcieli Wam dac. myslalem, ze tam taryfikator wyzej przelelicza +70kmh.

Napisano

> EDIT: stosunkowo niski mandat chcieli Wam dac. myslalem, ze tam taryfikator wyzej przelelicza +70kmh.

Nie "wam", tylko mojemu koledze. Ja się jeszcze austriackiej Polizei nie naraziłem. wpysk.gif

mar00ha

Napisano

> Nie "wam", tylko mojemu koledze. Ja się jeszcze austriackiej Polizei nie naraziłem.

> mar00ha

Wszystko przed Toba hehe.gif

Austriacy ogolnie sa spoko o ile sie nie cwaniakuje i jest sie w stanie ich zrozumiec. Ja mialem problem zeby sie z nimi pogadac bo ich akcent jest dziwaczny (jak dla mnie).

W sumie to tyczy sie to policji rowniez w Niemczech. jak czlowiek nie rznie glupa i cwaniaka to przewaznie idzie sprawnie i kulturalnie.

Napisano

> To jak moja Golfiarnia była zarejestrowana z 200 km/h w Austrii, to mogę się spodziewać częstszego

> nękania na autriackich drogach?

> mar00ha

Nie sądzę, tu chodzi mi tylko o Zoll i o fakt, że jeśli kiedyś coś tam wyłowili z samochodu, to ponowne zatrzymanie murowane jak wpadniesz w sieć kontroli. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.