Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G kOMBI 1.6 16V spalanie LPG

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Sekwencja założona miesiąc temu, auto spala ok 11l gazu w cyklu mieszanym czy to normalne. Instalacja to brc sequent 24 na wtryskach BRC. Początkowo myślałem, że jest ok ale według moich wyliczeń jakieś 30km to robię na benzynie zanim się przełączy. Samochód nie jest katowany max 3,5tyś RPM podczas przyśpieszania podczas normalnej jazdy obroty w granicach 2 tyś RPM.

Napisano

> Witajcie

> Sekwencja założona miesiąc temu, auto spala ok 11l gazu w cyklu mieszanym czy to normalne.

> Instalacja to brc sequent 24 na wtryskach BRC. Początkowo myślałem, że jest ok ale według

> moich wyliczeń jakieś 30km to robię na benzynie zanim się przełączy. Samochód nie jest

> katowany max 3,5tyś RPM podczas przyśpieszania podczas normalnej jazdy obroty w granicach 2

> tyś RPM.

śledze twój wątek na forum poniżej,i trochę muszę cię zdołować.

bo jeśli chodzi o spalanie to ja przy tym samym silniku tylko w astrze f sedan,

to po mieście to około 10,5 l/100km.trasa to jak dla mnie rewelacja ponad 7,przy 110-130km/h.nie wiem na ile cięższa jest twoja astra,ale jeśli chodzi o przyśpieszenie to w mojej naprawdę nie ma co narzekać.fakt naczytałem się o tym silniku wiele złego,i trochę się na wyrost boję. puki co to poza braniem oleju i wymianą zużytego łącznika na kolektorze ssącym z przepustnicą -to brak powodów do narzekania.

chyba raczej powinneś coś znaleść niesprawnego w tym silniku bo raczej to nie masa samochodu.brat ma ten silnik w vectra b i radzi sobie nadwyraz dobrze z takim samochodem.

samo przełanczanie się na gaz nie jest ok.jeżeli termostat sprawny,warto sprawdzić jaka temperatura przełanczania jest ustawiona na sterowniku gazu. ewentualnie "odizolować " sam czujnik temperatury (ten od gazu) od otoczenia.gdzieś na tym forum czytałem że przez wychładzanie tej czujki poprzez przepływające powietrze, jest zaniżana temperatura podawana do centralki od gazu i przełancza dużo póżniej.

pozdrawiam i życzę rozwiązania problemu.

Napisano

7-8L trasa, 9-10L miasto, z tym że jam mam twinporta. LPG II gen cfaniaczek.gif

Napisano

mój 1,4 astra H hatchback spala 10-11 litrów benzyny w mieście

Napisano

Ja mam taki sam silnik i od 6 lat zapisuje sobie wszystkie tankowania. Mam średnią roczną trasa + miasto10,6 L/100km przy następujących warunkach jazdy:

- stosunek miasto:trasa ok. 3:1, tzn. na 400 km miasto 300, a trasa 100. Miasto w większości jednorazowe odcinki po 20 km z dużą ilością skrzyżowań ze światłami (najwięcej spalamy przy ruszaniu z zatrzymania!), trasa to odcinki po 30 km bez zatrzymywania się z prędkością ok. 100-120 km/h.

- mam LPG II gen, więc na LPG (poza zima) przełacza mi się niemalże natychmiast (mam ustawioną temperature przełaczania 10*C)

- mam hatchback, jeżdzę przeważnie sam, więc samochód nieobciążony zbytnio

- jeżdżę dość dynamicznie, czasami jak się da, to agresywnie, co z pewnością przekłada się na wzrost spalania

W lipcu miałem trasę 2x450 km i średnie spalanie czystego LPG wyszło mi w trasie 8,6 l/100 km, prędkość do 130 km/h, 2 osoby w aucie, w jedną stronę bagaznik i tylne siedzenia załadowane "po sufit" ciężkimi rzeczami, słoiki, zaprawy, takie rzeczy...

Rekordy minimalnego spalania z 1 tankowania:

- za granicą: lipiec Bratysława-Zagreb 7,1 l/100 km, autostrada prędkość 130 km/h na tempomacie,

- w Polsce: kwiecień i listopad, Gdynia-Dolna Grupa, droga nr 1, 7,1 l/100 km, prędkość ok. 80 km/h z powodu mgły.

W zimie spalanie LPG jest nieco mniejsze, bo pomimo, że więcej spalamy LPG, to dłużej jedziemy na noPb. Mi spalanie spada wtedy o ok. 1 l/100 km, widzę to przy tankowaniach. Wyliczyłem ci przykładowo moje spalanie od 1 maja do 30 lipca - wyszło 10,58 l/100 km na czystym LPG. Jesli przeliczysz swoje spalanie LPG+noPb z 11l/100 km, na czyste LPG (wtedy dzielisz nie przez 100 km, a przez 70 km) to ci wyjdzie czystego LPG 15,7 l/100 km, więc różnica z moim jest tu straszna!!!

Porównując twoją AG do mojej po uwzględnieniu warunków jazdy stwierdzam, że spalasz za dużo i radzę udać się do gazownika na korekcję ustawień. Z tego, co wyczytałem na tym forum o ustawianiu sekwencji wynika, że często dysze sa źle dobrane, a do złych dysz na siłę dorabia się mapy korekcyjne i wychodzą cuda... Mam wrażenie, że tacy gazownicy to nie mają pojęcia o tym, co robią.

Jeszcze jedno: spalanie LPG ma związek ze spalaniem noPb, każdy silnik jest inny, zwłaszcza różnie eksploatowany: w celu oceny wielkości spalania LPG nalezy się odnieść do spalania noPb w tym samym samochodzie w okresie poprzedzającym założenie instalacji LPG! Przyjmuje się za normalne, jesli przy II gen spalanie LPG jest równe lub większe o 1-2 l od noPb, przy sekwencji nie powinno być różnic...

Pozdr.

Napisano

> Przyjmuje się za

> normalne, jesli przy II gen spalanie LPG jest równe lub większe o 1-2 l od noPb, przy

> sekwencji nie powinno być różnic...

Też będzie większe. To wynika z fizykochemii spalania. Przyjmuje się że w litrach o 15-20% większe spalanie LPG od NoPB (zależne jest też od składu LPG czyli od stosunku %propanu/%butanu). I nie ma tu specjalnie znaczenia typ instalacji a bardziej stan jej prawidłowego skonfigurowania i wyregulowania.

Napisano

Większość chwali się, że na sekwencji spala tyle samo litrów LPG co noPb. Pozdr.

Napisano

> Większość chwali się, że na sekwencji spala tyle samo litrów LPG co noPb. Pozdr.

Co nie znaczy że to prawda. zlosnik.gif

Napisano

> Większość chwali się, że na sekwencji spala tyle samo litrów LPG co noPb. Pozdr.

Tak może być.

Te niższe spalanie na sekwencji może być powodowane przez to,że wtryski podają gaz za przepustnicą i obniżają podciśnienie w kolektorze dolotowym.A mniejsze podciśnienie przy tym samym małym obciążeniu silnika może obniżać spalanie.

Na pewno jest jakaś różnica z tym podciśnieniem na kożyść gazu ,ale różnic pomiędzy 2 a 4 generacją trudno się doszukać.

Napisano

> Co nie znaczy że to prawda.

Mam pytanie laika - do znawców.

Po co ''wymyślono'' sekwencję do LPG - chyba nie tylko po to by zarobić na instalacji. Podobnie - dlaczego gażnik zastapiono wtryskiem ?

Tylko bez wywodów o ekologi proszę.

Napisano

> Tak może być.

> Te niższe spalanie na sekwencji może być powodowane przez to,że wtryski podają gaz za przepustnicą

> i obniżają podciśnienie w kolektorze dolotowym.A mniejsze podciśnienie przy tym samym małym

> obciążeniu silnika może obniżać spalanie.

Nie wiem co za teorię opracowałeś ale to nie z tego powodu sekwencje mogą palić mniej. Głównie dlatego, że dawkowanie paliwa jest precyzyjniejsze i bezpośrednio skorelowane z fabrycznymi algorytmami wtrysku ECM danego silnika.

Napisano

> Mam pytanie laika - do znawców.

> Po co ''wymyślono'' sekwencję do LPG - chyba nie tylko po to by zarobić na instalacji.

Bo to nowocześniejsza konstrukcja przeznaczona do silników z wtryskiem sekwencyjnym, pozwalająca precyzyjniej dawkować paliwo, wtryskiem steruje ECM danego silnika, uzyskuje się szybszą reakcję, lepszą dynamikę, pełny cut-off, nie potrzebne są emulatory lambdy 1 i 2. Teoretycznie same zalety. Choć są też wady.

Sekwencja w stosunku do II gen na ogół jest bardziej ekonomiczna ale mitem jest że licząc w litrach dany silnik spali tyle samo LPG co spaliłby NoPB (w tych samych warunkach). Jest to niemożliwe. Jeżeli ktoś nie wierzy polecam lekturę Majerczyka-Tauberta "Układy zasilania gazem propan-butan" i przestudiowanie rozdziału "Paliwa gazowe". Albo też pogrzebać w historii naszego forum też były parę razy tłumaczone te sprawy.

Wartość opałowa LPG jest wyższa niż dla benzyny, ale z różnic gęstości między jednym a drugim paliwem wynika większe zużycie LPG, liczonego przecież w litrach a nie kilogramach.

Napisano

> Witajcie

> Sekwencja założona miesiąc temu, auto spala ok 11l gazu w cyklu mieszanym czy to normalne.

> Instalacja to brc sequent 24 na wtryskach BRC. Początkowo myślałem, że jest ok ale według

> moich wyliczeń jakieś 30km to robię na benzynie zanim się przełączy. Samochód nie jest

> katowany max 3,5tyś RPM podczas przyśpieszania podczas normalnej jazdy obroty w granicach 2

> tyś RPM.

Ja mam A G kombi z16XE i instalka BRC sekwencja. Spalanie: miasto ok. 10l i trasa ok 7. Średnio jak jeżdzę 60% trasa i 40% miasto wychodzi mi ok 8-8,5l. Jeżdzę raczej delikatnie w zakresie 1500-2500RPM.

Napisano

> Nie wiem co za teorię opracowałeś

Mieszalnik to coś podobnego do gaznika benzynowego,może to co się dzieje z gaznikiem to z mieszalnikiem też.

Podczas moich wielu pomiarów spalania benzyny raz się zdażyło odstępstwo od normy.

Ta sama droga(za miastem),prędkość,podciśnienie (w kol.dolotowym),temperatura na dolocie,spalanie.Przy kilkudziesięciu jazdach powtażalność spalania plus/minus 0,1 litra/100km.

Raz wystąpiła zmiana:podciśnienie mniejsze o 0,15 bara,spalanie wyższe o ok.1,1 L/100km,temperatura powietrza powiększona z 23 na 60 stopni.Następna jazda ze zmienioną temperaturą zasysanego powietrza na 23 stopnie Celsjusza.Wynik:podciśnienie wróciło do takiego jak zawsze,spalanie też.

W związku z powyższymi doświadczeniami uznałem,że to temperatura miała wpływ na spalanie.Może wahania temperatury zasysanego powietrza też jakoś zakłucają pracę mieszalnika gazowego i silnik krokowy prze to nie jest wystarczająco dobry do prawidłowej regulacji ilości LPG.

> dlatego, że dawkowanie paliwa jest precyzyjniejsze

Też tak mi się wydaje.Ma to chyba związek z tym,że podczas jazdy zazwyczaj ciągle zwiększa i zmniejsza się nacisk na pedał gazu.Gdyby pedał gazu był nieruchomy i obroty silnika się nie zmieniały to by pewnie nie było różnicy w spalaniu 2 i 4 generacji.

Napisano

> Też tak mi się wydaje.Ma to chyba związek z tym,że podczas jazdy zazwyczaj ciągle zwiększa i

> zmniejsza się nacisk na pedał gazu.Gdyby pedał gazu był nieruchomy i obroty silnika się nie

> zmieniały to by pewnie nie było różnicy w spalaniu 2 i 4 generacji.

Też raczej nie o to chodzi. Chodzi raczej, że sekwencja ma lepszą sprawność a wpływa na to wiele drobnych czynników, nie ma jednego głównego.

Napisano

> same zalety. Choć są też wady.

> Sekwencja w stosunku do II gen na ogół jest bardziej ekonomiczna ale mitem jest że licząc w litrach

> dany silnik spali tyle samo LPG co spaliłby NoPB (w tych samych warunkach). Jest to

> niemożliwe. Jeżeli ktoś nie wierzy polecam lekturę Majerczyka-Tauberta "Układy zasilania gazem

> propan-butan" i przestudiowanie rozdziału "Paliwa gazowe". Albo też pogrzebać w historii

> naszego forum też były parę razy tłumaczone te sprawy.

> Wartość opałowa LPG jest wyższa niż dla benzyny, ale z różnic gęstości między jednym a drugim

> paliwem wynika większe zużycie LPG, liczonego przecież w litrach a nie kilogramach.

Masz rację. Mam dobrą sekwencję od 4 lat i nigdy nie uzyskałem takiego niskiego spalania - licząc w litrach LPG jak beny. Ten kto to mówi to opowiada głupoty albo nie dolicza spalonej beny.

Boa

Napisano
  • Autor

a mnie teraz wyszło w cyklu mieszanym ok 9l spalanie gazu, taki wynik uzyskałem po wyczyszczeniu przepustnicy oraz krokowca, tylko nie wiem czy jedno z drugim może mieć z sobą coś wspólnego.

Napisano

ja mam silnik 1,5 16V, 100KM, instalka II gen, kazalem wylaczyc czujnik temp, sam co rano grzeje chwilke, zanim wyjade z garzau,pozamykam all wiec jakies 3 minuty az czuc lekkie ciepelko:)

Spalanie LPG miasto 11-12 jak klima

trasa 7-9 zalezy jak gnam:)

inaczej nie bedzie, sorki to nie maluch

Napisano
  • Autor

> ja mam silnik 1,5 16V, 100KM, instalka II gen, kazalem wylaczyc czujnik temp, sam co rano grzeje

> chwilke, zanim wyjade z garzau,pozamykam all wiec jakies 3 minuty az czuc lekkie ciepelko:)

hmm wiesz, że to nie zdrowe dla silnika? W samochód się wsiada i od razu jedzie a nie czeka, aż nabierze temperatury smile.gif Bo właśnie pod obciążeniem silnik najszybciej osiąga optymalne warunki pracy, wszelkie inne wpływają tylko na jego szybsze wyeksploatowania. Odnośnie przełączania na na gaz, to ja odjąłem oczywiście, ilość km przejechaną na benzynie (wyszło tego ok 17km) po kalkulacji wyszło równo 9l gazu a odcinki robię dziennie ok 80km w tym 40-50% to miasto. Obroty nie przekraczają 3000RPM normalna jazda bez szaleństw bo i nie ma za bardzo gdzie przycisnąć.

Napisano

> hmm wiesz, że to nie zdrowe dla silnika?

niezdrowe to jest wsiadanie do rozgrzanego w sloncu albo przemarznietego w zimie auta bez garazu:)

Wole -23 minuty niech sobie pochodzi zanim wyjade, wysiade,pozamykam garaz,brame i poczekam na zone niz wsiadac do auta -30% w zimie:)

A zreszta co jest w tym niezdrowego dla silnika?

poprosze o rzeczowe wypowiedzi.

Dzieki

Dodam,ze mam 230tkm, oleju bierze 1 litr na 15 tys i chodzi jak talala,

Napisano
  • Autor

> A zreszta co jest w tym niezdrowego dla silnika?

silnik pracujący sam sobie nagrzewa się sporo dłużej niż silnik który od razu po uruchomieniu wyrusza w drogę. A im dłużej ten okres trwa tym bardziej odbija się to na trwałości.

Poza tym szkoda kasy na paliwo, z ekologią to także jest ba bakier. No i bez przesady ale przez 2-3minuty w bardzo minusowych temperaturach to nawet ciepłego powietrza z nawiewów nie będziesz miał.

> Dodam,ze mam 230tkm, oleju bierze 1 litr na 15 tys i chodzi jak talala,

to dobrze i niech będzie tak dalej.

Napisano

parkuje w garazu, min +10st C smile.gif wiec uwierz, 3 minuty wystarcza

a co jest niezdrowego w wolnych obrotach przez 3 minuty?

Wrecz niezdrowe jest brum i w pi...e zanim sie olej nagrzeje:)

Cos czuje mit minionej epoki w Twopich wypowiedziach na zasadzie.

Tak jest bo slyszalem jak mowili ze tak jest smile.gif

Napisano
  • Autor

> Cos czuje mit minionej epoki w Twopich wypowiedziach na zasadzie.

> Tak jest bo slyszalem jak mowili ze tak jest

źle Ci się wydaje, ale rób jak chcesz, twoje auto.

Napisano

> źle Ci się wydaje, ale rób jak chcesz, twoje auto.

Ale uzasadnisz w czym to jest zle czy tak tylko piszesz bo ktos tak mowil?

Chetnie poznam cos nowego jako element nabywania wiedzy ogolnej.

Czekam zatem. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ale uzasadnisz w czym to jest zle czy tak tylko piszesz bo ktos tak mowil?

Bo taka jest rzeczywistość i sam na sobie nie sprawdzam tego co już inni sprawdzili w warunkach laboratoryjnych. Kiedyś faktycznie gdy środki smarne nie miały wiele wspólnego ze współczesnymi należało odczekać pewien czas przed ruszeniem aby wszystkie elementy ruchome silnika były smarowane. Teraz wystarczy uruchomić silnik i ruszyć, delikatnie bez butowania cały czas jechać, silnik wtedy szybciej osiągnie swoją temperaturę roboczą przez co szybciej zacznie pracować w sprzyjających warunkach.

To, ze auto przejechało 215tyś nie jest żadnym argumentem, w takich sprawach raczej nic nie dzieje się od razu. Poza tym ekologia to także ważna, rzecz jak mieszkałem w mieście i widziałem ludzi odśnieżających swoje auta a silniki już pracowały to mnie diabli brały. To jest zgodnie z prawem karalne.

Napisano

A Ty znowu w koło macieju...Konkety plis, poza ekologia, bo owszem moge sie zgodzic ale moje auto jest sprawne, katalizator w doskonalej kondycji, a z drugiej strony wez np stare Jelcze, stary,lubliny i mase go...a co przechodzi przeglad w lape.

Nie wpomne o osobowkach ze strumienica zamiast kata.

Zatem pominmy ekologie, do sedna, w czym "zle" dla silnika jest grzanie nawolnych ok 3 minuty?

A moj ma 230tkm;) gwoli scislosci, a od 180tkm na LPG

Czekam zatem...

Aaaa..dodam,ze z mojegosilnika nic niekapie:) wiec to ekologiczne,prawda?

Napisano

ja natomiast zauważyłem coś innego.mianowicie w okresie zimowym w samochodzie fiat uno silnik 900,przy sprawnym termostacie(padały dość często)szybciej osiągał pełną temp,gdy pochodził około 2 minut na wolnych obr.Szczerze mówie że już po tych dwóch minutach czuć było lekko ciepłe powietrze,natomiast gdy od razu ruszałem w drogę ciepłe powietrze leciało po około czterech minutach. nie wiem z czego to wynikało może z tego że zimne powietrze wpadające przez gril i od spodu - chłodziło cały blok silnika.

oczywiście że ekologiczny styl jazdy zaleca jazdę od razu po odpaleniu i tu nie ma z czym polemizować.przecież wiadomo że korzystamy wtedy z każdej kropli paliwa,i nie emitujemy spalin za free.to czy się środki smarne polepszyły to też może być dyskusyjne,napewno mineła era poloneza i malucha- a tam raczej technologia nie była nazbyt precyzyjna i zaawansowana przez co bardziej trzebabyło dbać o te samochody.teraz nikomu nie zależy, aby auto służyło przez 20-30 lat.pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.