Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile mozna czekac na dowód rejestracyjny

Featured Replies

Napisano

29 lipca zarejestrowałem kupiony samochód w Wydziale Komunikacji. Dostałem dowód tymczasowy a normalny miał być za miesiąc czyli 29 sierpnia. Ale nie było i przedłuzyli mi waznośc tymczasowego do 11 września. Wczoraj byłem i okazało sie że znowu nie ma. Pani, która mnie obsługiwała poszła sprawdzić czemu i okazało się, że urząd w Łodzi jeszcze nie zamówił mojego dowodu w wytwórni w Warszawie, bo mój samochód był poprzednio zarejestrowany (nomen omen) w Warszawie i nie było info z urzedu w stolicy czy wszystko z autem jest OK. Pani mnie przeprosiła i przedłużyła waznośc dowodu do 27 września, ale ja się wkurzyłem i zamierzam doprowadzić do ukarania winnych urzedników. Nie może być tak, że w epoce internetu, telefonów komórkowych i faksu jeden urzędas ma problemy z uzyskaniem informacji od innego z miasta odległego o 130 km. Dwa razy stałem jak głupi w kolejce, bo przecież gdyby mnie policja zatrzymała z niewaznym pozwoleniem czasowym to byłyby kłopoty. Jak myślicie - gdzie złożyć skargę i co napisać? Moze ktoś miał juz podobne doświadczenia jak ja ?

Napisano

> 29 lipca zarejestrowałem kupiony samochód w Wydziale Komunikacji. Dostałem dowód tymczasowy a

> normalny miał być za miesiąc czyli 29 sierpnia. Ale nie było i przedłuzyli mi waznośc

> tymczasowego do 11 września. Wczoraj byłem i okazało sie że znowu nie ma. Pani, która mnie

> obsługiwała poszła sprawdzić czemu i okazało się, że urząd w Łodzi jeszcze nie zamówił mojego

> dowodu w wytwórni w Warszawie, bo mój samochód był poprzednio zarejestrowany (nomen omen) w

> Warszawie i nie było info z urzedu w stolicy czy wszystko z autem jest OK. Pani mnie

> przeprosiła i przedłużyła waznośc dowodu do 27 września, ale ja się wkurzyłem i zamierzam

> doprowadzić do ukarania winnych urzedników. Nie może być tak, że w epoce internetu, telefonów

> komórkowych i faksu jeden urzędas ma problemy z uzyskaniem informacji od innego z miasta

> odległego o 130 km. Dwa razy stałem jak głupi w kolejce, bo przecież gdyby mnie policja

> zatrzymała z niewaznym pozwoleniem czasowym to byłyby kłopoty. Jak myślicie - gdzie złożyć

> skargę i co napisać? Moze ktoś miał juz podobne doświadczenia jak ja ?

... doprowadzić do czego hmm.gif i kogo hmm.gif

to jest machina biurokratyczna i jak wetkniesz palce w tryby do zaboli, ale na pewno nie ich

powodzenia biglaugh.gif

możesz ich postraszyć ale nic nikomu nie zrobią

Napisano
  • Autor

> ... doprowadzić do czego i kogo

> to jest machina biurokratyczna i jak wetkniesz palce w tryby do zaboli, ale na pewno nie ich

No to kogo. Mnie ?

> powodzenia

> możesz ich postraszyć ale nic nikomu nie zrobią

nie chodzi o straszenie, byłbym zadowolony gdyby komus obcięto premię, albo przynajmniej porządnie zjeb...o przy innych pracownikach

Napisano

> No to kogo. Mnie ?

> nie chodzi o straszenie, byłbym zadowolony gdyby komus obcięto premię, albo przynajmniej porządnie

> zjeb...o przy innych pracownikach

nie licz na to, jak się uprzesz to dostaniesz urzędowe pismo:

... po rozpatrzeniu Pańskiej skargi ...

... ustaliliśmy winnego zaniedbania ...

... winny został przykładnie ukarany ...

Z poważaniem

/ktoś tam z urzędu/

Napisano

Spokojnie ja mam podobny problem ,własnie minął miesiąc i nic byłem przedłużyć o nastepny ok.gifzlosnik.gif

Przeprosili ,prosili dzwonić i dopytywać sie ok.gifwink.gif

Napisano

> nie licz na to, jak się uprzesz to dostaniesz urzędowe pismo:

Oczywiście że dostanie takie pismo, ale warto złożyć skargę, bo wbrew pozorom skarg w urzędzie nikt nie lubi.

Na skargę trzeba odpisać, a żeby odpisać, trzeba sprawę przedstawić szefowi urzędu - jak w sprawie jest wtopa, to może się oberwać zarówno szeregowemu pracownikowi, jak i kierownikowi wydziału.

Skargę też trzeba zarejestrować w rejestrze skarg - i ten rejestr jest pierwszym, który ogląda kontrola z wyższego szczebla.

Czyli piszesz skargę do wójta/burmistrza/prezydenta miasta na opieszałe działanie urzędnika prowadzącego Twoją sprawę i naruszanie przepisów kpa mówiących o terminach załatwiania spraw.

Podejrzewam, że po prostu ktoś prowadzący Twoją sprawę był na urlopie - nie zajął się sprawą przed urlopem, w trakcie urlopu nagromadziło mu się trochę innych i Twoja leży na dole szuflady.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście że dostanie takie pismo, ale warto złożyć skargę, bo wbrew pozorom skarg w urzędzie nikt

> nie lubi.

> Na skargę trzeba odpisać, a żeby odpisać, trzeba sprawę przedstawić szefowi urzędu - jak w sprawie

> jest wtopa, to może się oberwać zarówno szeregowemu pracownikowi, jak i kierownikowi wydziału.

> Skargę też trzeba zarejestrować w rejestrze skarg - i ten rejestr jest pierwszym, który ogląda

> kontrola z wyższego szczebla.

> Czyli piszesz skargę do wójta/burmistrza/prezydenta miasta na opieszałe działanie urzędnika

> prowadzącego Twoją sprawę i naruszanie przepisów kpa mówiących o terminach załatwiania spraw.

> Podejrzewam, że po prostu ktoś prowadzący Twoją sprawę był na urlopie - nie zajął się sprawą przed

> urlopem, w trakcie urlopu nagromadziło mu się trochę innych i Twoja leży na dole szuflady.

THX smile.gif

Moim zdaniem to w Polsce jest teraz totalne olewactwo klienta - i w urzedach i w sklepach. Bo ludzie nie reagują na niegrzeczną czy niefachową obsługę "pracowników" z łapanki, złą jakość towarów, wyższe ceny przy kasie niż na półkach. I tak to się kręci, wszyscy narzekają ale niewielu chce się coś zrobić.

Napisano

Heh a mnie to nie dziwi...

W urzedach maja taki balagan i tyle papierologii, ze takie pomylki zdazaly sie, zdazaja sie i zdazac sie beda.

Mnie zato dziwi co innego.

Tak jak piszesz - mamy epoke telfonow, komputow, internetu, i wszelkiej innej komunikacji bezposredniej.

Dlaczego wiec, w tych czasach ludzie nadal musza stac w kolejce po jakis papierek.

Dlaczego jak chce zarejestrowac auto ktore wlasnie kupilem to musze isc, czekac w kolejce, oddawac stare tablice, kupic nowe, wziac dowod czasowy, oni sobie costam musza sprawdzic, potem musze isc po dowod normalny, jak sie skonczy miejsce na pieczatki musze znowu isc po kolejny.

No przeciez to sa jaja.

Po co to wszystko.

Dopuki zylem w Polsce wydawalo mi sie to wszystko wmiare normalne, ale to zapewne dlatego, ze nie pomyslalem poprostu o tym ze moze byc prosciej.

No i mnie dopiero olsnilo jak kupilem sobie auto w Irlandii.

Z wlascicielem wypelnilismy sekcje w dowodzie rejestracyjnym dotyczaca nowego wlasciciela i wyslalilsmy dowod do urzedu. Ja wzialem kluczyki i pojechalem autem do domu.

Po tygodniu przyszedl nowy dowod juz na moje nazwisko.

I to byly wszystkie formalnosci. Nic wiecej, zadnych oplat, zadnych tablic, zadnego czekania w kolejkach.

Da sie. Tylko trzeba chciec,

Napisano

> Nie może być tak, że w epoce internetu, telefonów

> komórkowych i faksu jeden urzędas ma problemy z uzyskaniem informacji od innego z miasta odległego o 130 km.

Dokumenty pomiędzy wydziałami komunikacji nie "wędrują" drogą elektroniczną tylko po "staremu", pocztą. Aby wydział komunikacji, gdzie złożyłeś wniosek o zarejetrowanie auta wydał Ci nowy dowód rejestracyjny, musi otrzymać:

- papierowe potwierdzenie wcześniejszej rejestracji (nie dotyczy aut nowych),

- wysłać komplet dokumentów do Wytwórni Papierów Wartościowych w celu wydrukowania dowodu rejestracyjnego,

- otrzymać dowód rejestracyjny z WPW.

Załóżenie jest takie, że sprawdzenie w wydziale komunikacji trwa 2 tygodnie i druk Dowodu Rejestracyjnego trwa dwa tygodnie. Jeśli, któryś z mechanizmów się przedłuży to przedłuża się czas oczekiwania na wydanie Dowodu Rejestracyjnego.

Pamietam w 2008r. była jakaś awaria w Wytwórni Papierów Wartościowych i na Dowody Rejestracyjne czekało się około 6 tygodni. Twoja skarga, może mieć uzasadnienie, jeśli udowodnisz, że to Twój Wydział Komunikacji działa opieszale. Jeśli Twój Wydział komunikacji nie otrzymał kompletu dokumentów z poprzedniego miejsca rejestracji auta to Twoja skarga powinna trafić w to miejsce.

Napisano

> Dokumenty pomiędzy wydziałami komunikacji nie "wędrują" drogą elektroniczną tylko po "staremu",

> pocztą. Aby wydział komunikacji, gdzie złożyłeś wniosek o zarejetrowanie auta wydał Ci nowy

> dowód rejestracyjny, musi otrzymać:

> - papierowe potwierdzenie wcześniejszej rejestracji (nie dotyczy aut nowych),

> - wysłać komplet dokumentów do Wytwórni Papierów Wartościowych w celu wydrukowania dowodu

> rejestracyjnego,

> - otrzymać dowód rejestracyjny z WPW.

A nie latwiej by bylo zrobic jakie jeden centralny urzad rejestracji pojazdow ktory by ogranal wszystkie zarejestrowane w Polsce pojazdy?

Napisano

> THX

> Moim zdaniem to w Polsce jest teraz totalne olewactwo klienta - i w urzedach i w sklepach. Bo

> ludzie nie reagują na niegrzeczną czy niefachową obsługę "pracowników" z łapanki, złą jakość

> towarów, wyższe ceny przy kasie niż na półkach. I tak to się kręci, wszyscy narzekają ale

> niewielu chce się coś zrobić.

To poza tematem, ale...Jaki klient, taka obsługa - jeśli klient robi się od razu Bóg wie kim i wszystkich wkoło zwalnie, to jest olewany. Jeśli jest grzeczny może liczyć na obsługę na jego poziomie.

Napisano

A tu co pokazuje ?

Napisano
  • Autor

> A tu co pokazuje ?

Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany frown.gif

Napisano

> A nie latwiej by bylo zrobic jakie jeden centralny urzad rejestracji

Nawet tego nie proponuj. W polskim wydaniu wyglądałoby to tak, że byś musiał przy każdej zmianie auta dwa razy dymać do Warszawy.

Napisano

To dziwne bo u mnie zaraz po wizycie w urzędzie pojawił się status 1

Napisano

> Tak jak piszesz - mamy epoke telfonow, komputow, internetu, i wszelkiej innej komunikacji

> bezposredniej.

> Dlaczego wiec, w tych czasach ludzie nadal musza stac w kolejce po jakis papierek.

Jakieś 10 lat temu czytałem gdzieś artykuł że w Polsce nośnikiem informacji nie jest kabel. Jest nim petent z teczką pełną papierów, biegający od okienka do okienka. Od tego czasu niewiele się zmieniło. W końcu armia urzędników musi coś robić.

Napisano
  • Autor

> To dziwne bo u mnie zaraz po wizycie w urzędzie pojawił się status 1

Tak gwoli ścisłości - w drugim okienku wpisujemy ostatnie 5 cyfr numeru VIN z wiersza E pozwolenia czasowego ?

Napisano

> Tak gwoli ścisłości - w drugim okienku wpisujemy ostatnie 5 cyfr numeru VIN z wiersza E pozwolenia

> czasowego ?

Tak ok.gif i nr rejstracyjny wpisz bez spacji czyli po kolei np.DFG123RT ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.