Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczne otwieranie i zamykanie szyb

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nurtuje mnie sytuacja: Od kierowcy szyba otwiera sie i zamyka (po dluzszym nacisnieciu) automatycznie. Natomiast szyby pasazerow otwieraja sie do konca automatycznie, ale zamykaja niestety recznie tzn trzeba trzymac przycisk do konca zamkniecia szyby.

Czy to jest normalne czy mozna jakos przeprogramowac komputer w aucie w kwestii sterowania szybami? Czy do tego podejdzie ELM327 i np Fiat Ecu Scan?

Ktos juz w aucie kiedys musial mieszac bo niezapiete pasy kierowcy nie wydaja zadnego dzwieku. Czy to tez mozna zmienic za pomoca ww interfejsu i programu?

Napisano

Niezapiete pasy kierowcy nie wydaja zadnego dzwieku. Czy to tez mozna zmienic za pomoca ww interfejsu i programu?

To się da examinerem i FESem zrobić 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Niezapiete pasy kierowcy nie wydaja zadnego dzwieku. Czy to tez mozna zmienic za pomoca ww

> interfejsu i programu?

> To się da examinerem i FESem zrobić

To mnie pocieszyles...ale teraz...czy ELM i FES poradzi sobie z tym? czy musi byc jakis VAG cos tam cos tam??

Napisano

> To mnie pocieszyles...ale teraz...czy ELM i FES poradzi sobie z tym? czy musi byc jakis VAG cos tam cos tam??

ELM i FES sobie poradziły i z tym i z mruganiem kierunkami.

Napisano
  • Autor

> ELM i FES sobie poradziły i z tym i z mruganiem kierunkami.

Piszac o mruganiu myslisz o kilkukrotnym mrygnieciem przy chwilowym wlaczeniu go?

Napisano

> Witam!

> Nurtuje mnie sytuacja: Od kierowcy szyba otwiera sie i zamyka (po dluzszym nacisnieciu)

> automatycznie. Natomiast szyby pasazerow otwieraja sie do konca automatycznie, ale zamykaja

> niestety recznie tzn trzeba trzymac przycisk do konca zamkniecia szyby.

> Czy to jest normalne czy mozna jakos przeprogramowac komputer w aucie w kwestii sterowania szybami?

> Czy do tego podejdzie ELM327 i np Fiat Ecu Scan?

> Ktos juz w aucie kiedys musial mieszac bo niezapiete pasy kierowcy nie wydaja zadnego dzwieku. Czy

> to tez mozna zmienic za pomoca ww interfejsu i programu?

W sprawie szyb: Miałem podobną sytuację. Masz albo poluzowaną wtyczkę od sterownika pod tapicerką i nie łączą wszystkie piny, albo brak kontaktu (śniedź). W tym przypadku może pomóc spraj do czyszczenia styków.

Co się tyczy zaś sygnału zapięcia pasów to nie we wszystkich Stilonkach jest. Mają tylko niektóre. Mój nie ma, ale na przykład szefa mojego ASO ma.

Napisano

> Piszac o mruganiu myslisz o kilkukrotnym mrygnieciem przy chwilowym wlaczeniu go?

Niektóre auta nie sygnalizowały kierunkami zamknięcia i otwarcia, FESem z ELMem da się to uaktywnić. Tak samo jak jest możliwe włączenie i wyłączenie pikania pasów.

Napisano
  • Autor

W niedlugim czasie planuje zakupic ELMa327 zobaczymy jak sobie z tym bede radzil.

A co do kierunkow.... mozna tez wlaczyc taki bajer? lekkie przelaczenie kierunkowskazu powoduje kilkukrotne mrugniecie (dot. oczywiscie jazdy, np wyprzedzanie rowezysty).

Takie bajery dzialaja np. w Focusach

Napisano

> Niektóre auta nie sygnalizowały kierunkami zamknięcia i otwarcia, FESem z ELMem da się to

> uaktywnić. Tak samo jak jest możliwe włączenie i wyłączenie pikania pasów.

Z kronikarskiego obowiązku dodam, że jest to dostępne tylko w wersji płatnej FES, darmową nie da się tego zrobić.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To mnie pocieszyles...ale teraz...czy ELM i FES poradzi sobie z tym? czy musi byc jakis VAG cos tam

> cos tam??

Tylko ELM albo OBDkey(trudny do kupienia w PL i kosztuje ponad 400zł), VAG-kkl nie ma CAN'a a funkcje, o których mowa siedzą w modułach dostępnych po CAN.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A co do kierunkow.... mozna tez wlaczyc taki bajer? lekkie przelaczenie kierunkowskazu powoduje

> kilkukrotne mrugniecie (dot. oczywiscie jazdy, np wyprzedzanie rowezysty).

To se ne da.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> To se ne da.

A szkoda wink.gif.

Dziekuje za informacje!!

Napisano

> Tylko ELM albo OBDkey(trudny do kupienia w PL i kosztuje ponad 400zł), VAG-kkl nie ma CAN'a a

> funkcje, o których mowa siedzą w modułach dostępnych po CAN.

> Pozdrawiam BAS

Kol. Bas Czy w każdym Stilo jest sygnał zapięcia pasów? Byłem we wspomnianej wyżej ASO i szef stacji stwierdził jak napisałem, a jego pracownik po sprawdzeniu powiedział, że w moim nie ma i stąd moje twierdzenie. To jak wreszcie jest? hmm.gif Wysłać ich do szkoły? Pozdrawiam.

Napisano

> Czy w każdym Stilo jest sygnał zapięcia pasów?

284166582-ak-fes-sb.jpg

Kontrolka zapala się w każdym, ale nie w każdym jest opcja "bip, bip,bip, bip,bip, bip", która potrafi wq*&^%.

Zależy jaki masz FW w zegarach.

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352509656482_thumb.jpg

Napisano

> Kontrolka zapala się w każdym, ale nie w każdym jest opcja "bip, bip,bip, bip,bip, bip", która

> potrafi wq*&^%.

> Zależy jaki masz FW w zegarach.

> Pozdrawiam BAS

Co to jest FW w zegarach? Elektroniki nie łapię.

Napisano

> Co to jest FW w zegarach? Elektroniki nie łapię.

Firmware.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Firmware.

> Pozdrawiam BAS

Dzięki. Chociaż nie wiele mi to mówi blush.gif

Napisano

> Dzięki. Chociaż nie wiele mi to mówi

Quote:

Firmware – oprogramowanie wbudowane w urządzenie, zapewniające podstawowe procedury obsługi tego urządzenia

No bez przesady, wyraźnie jest napisane zeby.GIF

Napisano

> Dzięki. Chociaż nie wiele mi to mówi

Masz w samochodzie ileś urządzeń, które w przypadku stilo są hostami sieci CAN, każde z tych urządzeń posiada jakieś wbudowane oprogramowanie, które odpowiada za to, żeby dane urządzenie robiło to co do niego należy.

W przypadku zegarów jest to oprogramowanie odpowiedzialne za interpretację tego co dostaje od body komputera, dzięki czemu jak Twoje liczniki dostają sygnał "pas kierowcy zapięty" to gaśnie kontrolka zapięcia pasów, jak dostają sygnał "jedziesz 100km/h" to silnik krokowy ustawia wskazówkę w odpowiedniej pozycji itd.

Analogicznie jest z każdym jednym ECU(hostem/centralką) w samochodzie, np. jak ECU-bodycomputer dostanie sygnał z ECU-silnika, że silnik się przegrzewa to wyśle odpowiedni komunikat po sieci CAN do ECU-zegarów, że ma zapalić czerwoną diodę...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Masz w samochodzie ileś urządzeń, które w przypadku stilo są hostami sieci CAN, każde z tych

> urządzeń posiada jakieś wbudowane oprogramowanie, które odpowiada za to, żeby dane urządzenie

> robiło to co do niego należy.

Oczywiście przyjmuję to za pewnik. bow.gifChylę czoła przed wiedzą dla mnie niestety nie do końca pojętą, a to dlatego że pobierałem nauki w kierunku mechaniki i budowy maszyn. Muszę więc polegać na Waszych opiniach. waytogo.gifPozdrówka i miłej niedzieli

Napisano

> No bez przesady, wyraźnie jest napisane

Nie każdemu, nie każdemu. blush.gifbeksa.gif

Napisano
  • Autor

A konkluzja mojego pytania jest to ze za pomoca ELM i FES mozna przeprogramowac guziki otwierania szyb tak? wink.gif

W ktorym miejscu w FES tego szukac?

Napisano

> A konkluzja mojego pytania jest to ze za pomoca ELM i FES mozna przeprogramowac guziki otwierania

> szyb tak?

Na kluczyko-pilocie tak, problem z przyciskami szyb na drzwiach wynika z problemu z wiązką, zacznij od rozłączenia i przedmuchania złącz drzwi-nadwozie.

Rozłącza się je ciągnąc "zawleczkę" do góry.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.