Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej z filtra?

Featured Replies

Napisano

Co może być powodem siąpienia się oleju z filtra oleju? Postawiłem sobie uniaczka w garażu na nac i dziś sobie lukam a tam nie duża plamka (kilka kropli), lukam skąd to i patrzę, że to z pod uszczelki filtra oleju...

Domyślam się, ze trzeba by było olej z filtrem wymienić, tak?

Napisano

> Co może być powodem siąpienia się oleju z filtra oleju? Postawiłem sobie uniaczka w garażu na nac i

> dziś sobie lukam a tam nie duża plamka (kilka kropli), lukam skąd to i patrzę, że to z pod

> uszczelki filtra oleju...

> Domyślam się, ze trzeba by było olej z filtrem wymienić, tak?

nowy olej, nowy filter waytogo.gif tylko żebyś nie wpadł na pomysł dokręcania filtra kluczem. rękami dokręć i będzie git

Napisano

najlepiej wymienić filtr oleju i sam olej bo domyślam się że już czas. Jeśli sam wymienisz do uszczelkę filtra przesmaruj olejem. Najlepiej rękami dokręcić chyba że się ma klucz dynamometryczny.

Napisano
  • Autor

> nowy olej, nowy filter tylko żebyś nie wpadł na pomysł dokręcania filtra kluczem. rękami dokręć i

> będzie git

tak myślałem, że trza nowe będzie wszystko dać...

Spoko... już wymieniałem kilka razy olej i wiem, że trzeba posmarować uszczelkę olejem i nie używać klucza. wszystko jest w instrukcji smile.gif Do wyczuwalnego oporu i 3/4 obrotu smile.gif

a co może być przyczyną przecieku? spaprana robota mechanika? właściciel powiedział, że na oleju tym co jest przeleciał dopiero 4 albo 5 tysie... i olej jest w miarę czysty....

Napisano

> Co może być powodem siąpienia się oleju z filtra oleju? Postawiłem sobie uniaczka w garażu na nac i

> dziś sobie lukam a tam nie duża plamka (kilka kropli), lukam skąd to i patrzę, że to z pod

> uszczelki filtra oleju...

dokręć filtr

Napisano
  • Autor

> dokręć filtr

i to wystarczy? nie trzeba wymieniać oleju i filtru?

To spróbuję.... nic nie mam do stracenia... smile.gif

Napisano

> Do wyczuwalnego oporu i 3/4 obrotu

normalnie dokładność jak w śrubach głowicy rotfl.gif

a co się stanie jeśli 1/2 obrotu wykonam? hmm.gif

Napisano

> i to wystarczy? nie trzeba wymieniać oleju i filtru?

> To spróbuję.... nic nie mam do stracenia...

jak kapie to albo uszczelka się zawinęła albo słabo dokręcony ok.gif

Napisano
  • Autor

> normalnie dokładność jak w śrubach głowicy

> a co się stanie jeśli 1/2 obrotu wykonam?

nie wiem co się stanie, ale wiem, że tak w instrukcji jest napisane smile.gif

Napisano

> nie wiem co się stanie, ale wiem, że tak w instrukcji jest napisane

instrukcje zamykania drzwi też czytacie? sciana.gif

Napisano
  • Autor

> jak kapie to albo uszczelka się zawinęła albo słabo dokręcony

dokręciłem i zobaczym co dalej będzie smile.gif

Oblukałem uszczelkę i nie widziałem nigdzie, żeby zawinięta była.

Napisano

> Najlepiej rękami dokręcić chyba że się ma klucz

> dynamometryczny.

ty mi powiedz, skąd wziąść taką końcówkę doooooopną do filtra - klucz mam biglaugh.gifzlosnik2.gif

Napisano

> dokręciłem i zobaczym co dalej będzie

> Oblukałem uszczelkę i nie widziałem nigdzie, żeby zawinięta była.

Od ośmiu lat w swoich samochodach dokręcam filtr oleju na oko zlosnik.gif Jak na razie mam tylko wycieki oleju przez nieszczelne uszczelniacze wału korbowego lub osłony walka rozrządu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Od ośmiu lat w swoich samochodach dokręcam filtr oleju na oko Jak na razie mam tylko wycieki

> oleju przez nieszczelne uszczelniacze wału korbowego lub osłony walka rozrządu

ja też dokręcałem na oko... nawet nie mam klucza dynamometrycznego... Ale to mi ciekło w tym co kupiłem, a tam oleju ja nie zmieniałem... w moim jak wymieniłem to nigdzie nie cieknie smile.gif

Napisano

Jak niedawno wymieniany to wystarczy obetrzeć filtr i dociągnąć RĘKĄ!

Napisano
  • Autor

> Jak niedawno wymieniany to wystarczy obetrzeć filtr i dociągnąć RĘKĄ!

wiem, że ręką. Wymieniany był 4-5 tysi temu, wiec sądzę, ze do wiosny pojeżdżę na nim smile.gif

Obecnie jest olej 10w40, i na jaki taki olej można zmienić? można na 15w40?

Napisano

> wiem, że ręką. Wymieniany był 4-5 tysi temu, wiec sądzę, ze do wiosny pojeżdżę na nim

> Obecnie jest olej 10w40, i na jaki taki olej można zmienić? można na 15w40?

A po co zmieniać? Dokręć filtr, uzupełnij ubytek i jeździj dalej... jak wlany być 10W40 to zalewaj dalej 10W40

Napisano
  • Autor

> A po co zmieniać? Dokręć filtr, uzupełnij ubytek i jeździj dalej... jak wlany być 10W40 to zalewaj

> dalej 10W40

zmieniać, ale dopiero na wiosnę! Bo te 5 tysi do wiosny to natłukę zeby.GIF

Napisano

> zmieniać, ale dopiero na wiosnę! Bo te 5 tysi do wiosny to natłukę

Chyba na holu grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> ty mi powiedz, skąd wziąść taką końcówkę doooooopną do filtra - klucz mam

Ze sklepu. sa nsadki na filtr oleju w roznych rozmiarach. Pozwalaja zalozyc grzechotke.

Napisano

> Ze sklepu. sa nsadki na filtr oleju w roznych rozmiarach. Pozwalaja zalozyc grzechotke.

Jest specjalny klucz do filtrów oleju icon_rolleyes.gif Kiedyś miałem taki z łańcuchem ale od pewnego czasu mam inny icon_rolleyes.gifhmm.gifok.gif

Napisano

> Jest specjalny klucz do filtrów oleju Kiedyś miałem taki z łańcuchem ale od pewnego czasu mam

> inny

Przy braku klucza, czy łańcucha można użyć wkrętaka -przebijasz obudowę i odkręcasz.

A co do kluczy to zależy chyba tez od budowy filtra. W uno - ino rencami grinser006.gif se radziłem, w scierze też, bo sam przykręcałem filtr, w oplu mam już opcję na klucz, oprócz łańcucha, paska, czy wkrętaka.

Napisano

> Przy braku klucza, czy łańcucha można użyć wkrętaka -przebijasz obudowę i odkręcasz.

> A co do kluczy to zależy chyba tez od budowy filtra. W uno - ino rencami se radziłem, w scierze

> też, bo sam przykręcałem filtr, w oplu mam już opcję na klucz, oprócz łańcucha, paska, czy

> wkrętaka.

No to wychodzi, że jakieś lebiegi z Was są, bo jakoś ja nie miałem problemów z zakupieniem klucza zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> No to wychodzi, że jakieś lebiegi z Was są, bo jakoś ja nie miałem problemów z zakupieniem klucza

no to ja też do grona lebiegów w tym temacie się nie zaliczam, bo kupiłem sobie taki kluczyk do filterka olejku, de facto nie łańcuszkoowy, bo akurat w sklepiku tego dnia takiego, nie mieli, ale taka opaseczka z metaliku jest i można tym filterek bezproblemowo odkręcić smile.gif

Napisano

Ja Ci tu rady daje, a Ty mnie tak 033102bebe_1_prv.gif - sam jesteś lebiega biglaugh.gif, jak nie potrafisz odkręcić filtra bez narzędzi facepalm.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja Ci tu rady daje, a Ty mnie tak - sam jesteś lebiega , jak nie potrafisz odkręcić filtra bez

> narzędzi

Kiziu Miziu wpysk.gif "Pracuj mądrzej a nie ciężej" jak to mawiali starożytni filozofowie hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gifok.gif

Napisano

> no to ja też do grona lebiegów w tym temacie się nie zaliczam, bo kupiłem sobie taki kluczyk do

> filterka olejku, de facto nie łańcuszkoowy, bo akurat w sklepiku tego dnia takiego, nie mieli,

> ale taka opaseczka z metaliku jest i można tym filterek bezproblemowo odkręcić

Miałem też taki z opaską ale mocowanie nie wytrzymało icon_rolleyes.gifsick.gif Najlepszy był łańcuchowy zlosnik.gif

Napisano

> Kiziu Miziu "Pracuj mądrzej a nie ciężej" jak to mawiali starożytni filozofowie

No dla mnie nic cięzkiego w odkręceniu filtra łapami nie ma - a łapki mam jak ginekolog oink.gifgrinser006.gif

Napisano

> No dla mnie nic cięzkiego w odkręceniu filtra łapami nie ma - a łapki mam jak ginekolog

Mojego nie odkręcisz wpysk.gifcfaniak.gif

Napisano

> Mojego nie odkręcisz

Ja tam łap w Twojego oink.gifzlosnik.gif pakować nie zamierzam zlosnik.gif

A serio to znaczy, że za mocno go dowaliłeś.

Napisano

> A serio to znaczy, że za mocno go dowaliłeś.

Nie za mocno, tylko dokręciłem by wyeliminować ewentualność wycieku cfaniak.gif To, że olej i tak mi uciekał uszczelniaczami to inna sprawa hahaha.gif Poza tym co to znaczy, że za mocno? Filtr musi być mocno dokręcony, by się sam nie odkręcił oink.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> Filtr musi być mocno

> dokręcony, by się sam nie odkręcił

To logiczne, ale bez przesadyzmu zlosnik.gif

Dobra EOT, bo przylezie ten od niebieskiego Unolota i na banany wyśle zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.