Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Czasem gaśnie po uruchomieniu, albo przed skrzyżowaniem

Featured Replies

Napisano

Witam,

może któremuś z forumowiczów zaświta w głowie co zrobić/sprawdzić. Mianowicie od kilku dni silnik czasem zejdzie z wolnych obrotów tak nisko że się zatelepie i zgaśnie. Dzieje się tak np. po kilkunastu sekundach od uruchomienia, albo podczas jazdy po wciśnięciu sprzęgła. Niestety usterka występuje okresowo i ciężko to zdiagnozować. Przytrzymanie na wyższych obrotach zapobiega zgaśnięciu silnika. Odczyt błędów metodą pedałów nic nie wykazał. Było czyszczenie przepustnicy. Niestety nie wiem co więcej mógłbym zrobić. Przeczyścić coś jeszcze? Udać się do kogoś z jakimś testerem? Czy ABCom albo inny tester ma podgląd na bieżąco parametrów silnika po których można by wskazać gdzie leży problem ?

Klawo

Napisano

Za wolne obroty odpowiada silniczek krokowy. W AG ECM nie diagnozuje jego błędów, nawet nie sprawdza jego istnienia, możesz go odłaczyć, a błędów w pamięci nie będzie. Te silniczki lubią się zabrudzić, warto je okresowo czyścić wewnatrz oraz kanał łączący jego gniazdo z przepustnicą. Przeczyścić też warto jego złącze elektryczne, brak styku w tym miejscu może być przyczyną gubienia kroków. Myslę, że tu gdzieś jest źródło twoich kłopotów. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Panie Master, kol. ma silnik Z16XE

czyli że nie mam silniczka krokowego do przepustnicy ?

Przecież mam.

Tak sądzę.

Napisano

Sprawdź i przeczyść zawór EGR. Może tu jest przyczyna.

U mnie były podobne objawy z tym, ze jak zgasł to odpalił dopiero po kilku minutach. Po podpięciu pod kompa wyszło , że EGR uwalony. Wymieniłem i od razu zaślepiłem. Check nie świeci i wszystko hula. Pozdro.

Napisano

> czyli że nie mam silniczka krokowego do przepustnicy ?

> Przecież mam.

> Tak sądzę.

Niestety w Z16XE ( następcy X16XEL ) nie ma silniczka krokowego. A to co Ci się wydaje to przepustnica elektrycznie sterowana.

Napisano
  • Autor

Dziś dalszy ciąg przygody.

Po kilkukilometrowej jeździe znów gaśnie na wolnych obrotach.

Na parkingu na ok. 20-30 uruchomień za każdym razem gaśnie po mniej więcej 5 sekundach. Zdjąłem plastikowe przewody powietrza od filtra do przepustnicy i zauważyłem ze przepustnica uchyla się w chwili kiedy silnik prawie stoi. Przyszło mi do głowy że może EGR się wiesza. No więc po kilku próbach ostukiwania go młotkiem okazuje się że silnik nie gaśnie. Reasumując: stukam w EGR tuż po uruchomieniu - silnik pracuje, nie stukam - gaśnie po ok. 5 sekundach. Sprawdziłem kilkakrotnie na przemian stukając i nie. Przyjmuję plan czyszczenia EGR i udaję się do sklepu po klucz.

Po zdjęciu EGR co widzę ?

Że jest zaślepiony kawałkiem blachy icon_eek.gif

Hilfe, help.

Dodam że przytrzymanie silnika po uruchomieniu na ok. 3000 obrotów zapobiega zgaśnięciu. Niżej np. 2000 obrotów skutkuje zgaśnięciem jeśli nie doda się więcej gazu. Co zrobić z taką bryką?

Chyba skonstruuję sobie interfejs do jakiegoś softu i będę latał z kompem do auta za każdym razem jak mu się odechce normalnie pracować. Tylko co ja tam wypatrzę...

Klawo

Napisano

Spoko Spoko.

To że masz zaślepiony EGR to nie znaczy, że go nie ma!!!!

ECU <-> EGR DUPLEX czyli wymiana informacji w obie strony.

ECU wie w jakiej pozycji jest EGR i co to powinno spowodować - inny odczyt z sondy albo zmiana prędkosci obrotowej.

Ale tego nie powoduje bo jest zaślepiony i to jest prawdopodobnie efekt gaśnięcia.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam,

chciałbym się dowiedzieć, jak został rozwiązany powyższy problem. Bo obecnie mam w swojej Astrze identyczne objawy. Wymieniłem silnik krokowy i nic; zaślepiłem EGR i też nic.

Czy mam rozumieć, że w przypadku gdy EGR jest zepsuty, jego zaślepienie nic nie da? Czy może oprócz zaślepienia go należy zrobić coś jeszcze? Czytałem na forum i na astra.auto.pl, że wystarczy go zaślepić, nikt o niczym więcej nie pisał...

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak u Ciebie, u mnie po odłączeniu wtyczki elektrycznej od EGR, silnik zaczął się normalnie zachowywać.

Demontaż EGR i czyszczenie nie pomagało, ciągle się zacinał.

Skończyło się na zamontowaniu symulatora EGR.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za odpowiedź. W moim przypadku problemem wcale nie był EGR, tylko woda w baku! Wlałem preparat STP do usuwania wody z paliwa i pomogło.

Woda albo się po prostu zebrała, albo zatankowałem ją razem z paliwem na pewnej stacji przy pewnym hipermarkecie. Tak czy owak już tam nie tankuję.

> Nie wiem jak u Ciebie, u mnie po odłączeniu wtyczki elektrycznej od EGR, silnik zaczął się

> normalnie zachowywać.

> Demontaż EGR i czyszczenie nie pomagało, ciągle się zacinał.

> Skończyło się na zamontowaniu symulatora EGR.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.