Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - brak reakcji na gaz

Featured Replies

Napisano

Wracałem w piątek z rodziną z działki i nagle w czasie jazdy po prostu asterka przestała reagować na wciskanie pedału gazu (nie zapadł się w podłogę, normalnie odbijał). Dotoczyłem się do zatoczki, zatrzymałem i dalsza droga do domu minęła na lawecie. Silnik normalnie i równo pracował, jedyny objaw to brak reakcji na gaz (a więc ciężko ruszyć z miejsca icon_rolleyes.gif) i paląca się kontrolka autka z kluczem francuskim, czyli chyba układ elektroniczny silnika.

Dziś wieczorem po 2-dniowym postoju poszedłem na parking sprawdzić linkę holowniczą itp. bo jutro rano czekało mnie holowanie do serwisu. Wsiadam i jeszcze raz sprawdzam dla spokoju czy nic się nie zmieniło, a tu się okazuje wszystko w porządku, wciskam gaz - obroty idą w górę, żadna niepokojąca kontrolka się nie świeci, mogę zwyczajnie ruszyć z miejsca icon_eek.gif.

Pytanie, czy ktoś ma pomysł, co to mogło być. Tak myślę, czy jednak i tak się nie przejechać jutro do tego serwisu (już o własnych siłach smile.gif ), żeby mnie znów za dzień czy dwa nie spotkało to samo. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki od kolegów bardziej znających się na rzeczy, pozdrawiam smile.gif

Napisano

czy u Ciebie nie ma przypadkiem elektrycznej przepustnicy... hmm.gif

na początek wymigaj błędy skoro zaświecił CE wink.gif

Napisano

Jak chcesz to wezmę kompa jutro do pracy i po pracy możemy spróbować podziałać.

Napisano

...> Dziś wieczorem po 2-dniowym postoju poszedłem na parking sprawdzić linkę holowniczą itp. bo jutro

> rano czekało mnie holowanie do serwisu. Wsiadam i jeszcze raz sprawdzam dla spokoju czy nic

> się nie zmieniło, a tu się okazuje wszystko w porządku, wciskam gaz - obroty idą w górę, żadna

> niepokojąca kontrolka się nie świeci, mogę zwyczajnie ruszyć z miejsca .

> Pytanie, czy ktoś ma pomysł, co to mogło być. Tak myślę, czy jednak i tak się nie przejechać jutro

> do tego serwisu (już o własnych siłach ), żeby mnie znów za dzień czy dwa nie spotkało to

> samo. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki od kolegów bardziej znających się na rzeczy,

> pozdrawiam

czyli model samonaprawialny 893goodvibes.gif

podłącz do kompa jak piszą koledzy i będziesz wiedział czy coś trzeba będzie wymienić/naprawić

Napisano

> ...

> czyli model samonaprawialny

Takie modele sa wlasnie najgorsze, nie wiadomo kiedy mozna znowu tego sie spodziewac. crazy.gif

Napisano
  • Autor

Dziś rano, tak jak pisałem, odpaliłem astrę i ruszyłem do serwisu na sprawdzenie. Niestety po 10 minutach nastąpiła powtórka z rozrywki i utknąłem na światłach. Znów brak gazu pod butem i pomarańczowa kontrolka screwy.gif . Ostatni kilometr pokonałem więc na holu, auto jest zapisane dopiero na 18.00 i zobaczymy co tam panowie mechanicy wymyślą zlosnik.gif

Napisano

Przeciez napisalem, ze takie usterki sa najgorsze grinser006.gifwink.gif. Przynajmniej tyle dobrego ze blad zostaje w pamieci. Ja po takim samonaprawieniu sie, balbym sie gdzies dalej jechac crazy.gif

Napisano

Troszke wetnę się w temat. Czy od 2000r Astra G i inne ople mają przepustnice sterowaną elektronicznie?

Napisano

Wszystkie silniki z Z i A na początku mają elektryczną przepustnicę.

Napisano

> Wszystkie silniki z Z i A na początku mają elektryczną przepustnicę.

Podziękował.

Napisano
  • Autor

Jest już diagnoza - padł sterownik silnika. Jutro idzie do naprawy, gość z serwisu przez telefon ocenił, że koszt w okolicach 300-500 zł, nowy sterownik ponoć ok. 3 tys. Przepustnica, potencjometr itd. sprawdzone i sprawne. Będę bez auta do czwartku/piątku frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.