Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana potencjometru przepustnicy

Featured Replies

Napisano

witam,

czy po wymianie potencjometru F71738921 należy robić jakieś szczególne zabiegi przy użyciu komputera typu adaptacja, osiowanie, etc. ?

post-52050-14352509665091_thumb.jpg

Napisano

> witam,

> czy po wymianie potencjometru F71738921 należy robić jakieś szczególne zabiegi przy użyciu

> komputera typu adaptacja, osiowanie, etc. ?

Nie chcę gafy strzelić , ale chyba nie. Większość potencjometrów ma samoadaptacje po przekręceniu stacyjki . U mnie był 2 x wymieniany i owszem examiner był podpięty aby zdiagnozować usterkę i później po wymianie aby sprawdzić czy bangla. Ale coś w rodzaju osiowana nie było.

Napisano
  • Autor

> Nie chcę gafy strzelić , ale chyba nie. Większość potencjometrów ma samoadaptacje po przekręceniu

> stacyjki . U mnie był 2 x wymieniany i owszem examiner był podpięty aby zdiagnozować usterkę

> i później po wymianie aby sprawdzić czy bangla. Ale coś w rodzaju osiowana nie było.

ok, dzięki.

a jakie miałeś objawy że go zmieniałeś ?

Napisano

> ok, dzięki.

> a jakie miałeś objawy że go zmieniałeś ?

Buuuuujające obroty jałowe i przy dłuższej jednostajnej jeździe , chwliowy brak reakcji na pedał gazu.

Napisano
  • Autor

> Buuuuujające obroty jałowe i przy dłuższej jednostajnej jeździe , chwliowy brak reakcji na pedał

> gazu.

u mnie też przy jednostajnej jeździe szczególnie niecałe 60kmh na IV biegu zaczynał dziwnie poszarpywać.

ale już mam to za sobą.

potencjometr kosztował mnie w sklepie fiata 68zł.

wymieniłem go w niecałą godzinę.

problemem było go wyjąć.

ale w końcu go wydłubałem.

nowy wszedł gładko.

auto jeździ jak nowe.

żywo reaguje na gaz, lepiej rusza, nie szarpie.

równiej pracuje nawet na wolnych obrotach.

tylko pierwszą sekundę po uruchomieniu pracował na podwyższonych obrotach zaraz po wymianie ale po chwili wszystko się ustabilizowało.

polecam wszystkim którzy mają jakieś przeboje z ww. objawami.

w wolnej chwili załączę zdjęcia z wytartymi ścieżkami i nóżkami.

Napisano

> tylko pierwszą sekundę po uruchomieniu pracował na podwyższonych obrotach zaraz po wymianie ale po

> chwili wszystko się ustabilizowało.

To normalne aż temp się ustabilizuje.

Tak w ogóle polecam się z radami na przyszłość biglaugh.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> u mnie też przy jednostajnej jeździe szczególnie niecałe 60kmh na IV biegu zaczynał dziwnie

> poszarpywać.

> ale już mam to za sobą.

> potencjometr kosztował mnie w sklepie fiata 68zł.

> wymieniłem go w niecałą godzinę.

> problemem było go wyjąć.

> ale w końcu go wydłubałem.

> nowy wszedł gładko.

> auto jeździ jak nowe.

> żywo reaguje na gaz, lepiej rusza, nie szarpie.

> równiej pracuje nawet na wolnych obrotach.

> tylko pierwszą sekundę po uruchomieniu pracował na podwyższonych obrotach zaraz po wymianie ale po

> chwili wszystko się ustabilizowało.

> polecam wszystkim którzy mają jakieś przeboje z ww. objawami.

> w wolnej chwili załączę zdjęcia z wytartymi ścieżkami i nóżkami.

Hej! Mam podobny problem. Przy jednostajnej jezdzie na 3 biegu samochod nieraz poszarpuje. Jesli przyspieszam nic takiego sie nie dzieje. Podobne objawy sa przy puszczaniu gazu - faluja obroty i samochod szarpie. Jak myslisz, wina potencjometru czy cewki? Powiedz mi gdzie kupiles ten potencjometr? w ASO?

Napisano
  • Autor

> Hej! Mam podobny problem. Przy jednostajnej jezdzie na 3 biegu samochod nieraz poszarpuje. Jesli

> przyspieszam nic takiego sie nie dzieje. Podobne objawy sa przy puszczaniu gazu - faluja

> obroty i samochod szarpie. Jak myslisz, wina potencjometru czy cewki? Powiedz mi gdzie kupiles

> ten potencjometr? w ASO?

zdecydowanie cewki - dziś zmieniłem, za cewkę magneti zapłaciłem 60zł, potrzebne 2szt; zobacz co się dzieje w okolicy cewek wieczorem jak jest ciemno, potencjometr kupiłem w sklepie fabrycznym fiata za 68zł i wydaje mi się, że niepotrzebnie go zmieniłem ; jedna z cewek miała takie przebicia w środku że rozświetlała się na czerwono

Napisano

> zdecydowanie cewki - dziś zmieniłem, za cewkę magneti zapłaciłem 60zł, potrzebne 2szt; zobacz co

> się dzieje w okolicy cewek wieczorem jak jest ciemno, potencjometr kupiłem w sklepie

> fabrycznym fiata za 68zł i wydaje mi się, że niepotrzebnie go zmieniłem ; jedna z cewek miała

> takie przebicia w środku że rozświetlała się na czerwono

a gdzie kupiles te cewki ? bo u mnie tez chyba czas na wymiane i jeszcze jedno czy cewki do 1.2 i 1.1 sa takie same ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.