Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak oceniacie twardość zawieszenia Lacetti

Featured Replies

Napisano

Napiszcie szanowni koledzy (i być może koleżanki) jak oceniacie twardość zawieszenia w Lacettim w porównaniu z innymi autkami. Jak kupowałem autko na wiosnę nie zwróciłem na to uwagi, być może dlatego, że było na oponach zimowych (185/60/15), ale po przesiadce z innego auta (Primera P12 kolegi, a zwłaszcza Thalia żonki) i oponach letnich (Kumho, oryginalne chyba jeszcze) czuję się jak w wozie drabiniastym. Trochę mnie to zaczyna dobijać, bo wiadomo jakie mamy drogi. Jak już się przyzwyczaję to jest OK, ale później znów mnie gdzieś żonka przewiezie i na nowo mnie szlag trafia.

Teraz zastanawiam się, czy tylko mój egzemplarz tak ma, czy Wasze odczucia są podobne?

W necie raczej większość opinii jest na + jeśli chodzi o twardość zawieszenia, podobno dobry kompromis między trzymaniem się drogi a komfortem i takie tam brednie. Niestety nie pokrywa się to z moją opinią, dla mnie to auto za bardzo trzęsie pasażerami. Jest na to jakieś lekarstwo?

P.S.

Napisałem tego posta, bo wczoraj się przejechałem autem żonki 40 km, a dziś znów rano miałem traumę w drodze do pracy Laczkiem ...

Napisano

Thalia po francusku jest po prostu miekka zlosnik.gif

Ja Lacetti oceniam na średnie pod względem twardości zawieszenia.

Miałem Astrę II i tamta była naprawdę twarda.

W Lacetti jak chcę sobie polepszyć komfort, to po prostu pompuję przednia koła do 2.0 a tylne do 1.9. zlosnik.gif

Napisano

> Napiszcie szanowni koledzy (i być może koleżanki) jak oceniacie twardość zawieszenia w Lacettim (...)

Miękko. Ale kółka stosunkowo małe, dlatego na dziurach buja. Za to na w miarę równych drogach jedzie super.

Napisano

Thalia jest wybitnie miekka , p12 tez bo to laguna...

Wsiadz do p11 , golfa a nawet brawy i ladnie przeprosisz lacetti ,ktore jest naprawde miekkie jak na swoja klase.

Napisano
  • Autor

> Thalia jest wybitnie miekka , p12 tez bo to laguna...

> Wsiadz do p11 , golfa a nawet brawy i ladnie przeprosisz lacetti ,ktore jest naprawde miekkie jak

> na swoja klase.

P11 kolega miał przed P12, ale wtedy nie mialem laczka do porównania.

Jedyne auto, którym jeżdżę od czasu do czau i które jest twardsze od laczka to Panda, ale to inna liga...

Pomijając francuzy (zaczynam je dopiero teraz doceniać...) - nawet Aveo sąsiadki płynie przez dziury w porównaniu z cięższym i większym Lacettim, choć teoretycznie powinno być odwrotnie.

Napisano

> P11 kolega miał przed P12, ale wtedy nie mialem laczka do porównania.

> Jedyne auto, którym jeżdżę od czasu do czau i które jest twardsze od laczka to Panda, ale to inna

> liga...

> Pomijając francuzy (zaczynam je dopiero teraz doceniać...) - nawet Aveo sąsiadki płynie przez

> dziury w porównaniu z cięższym i większym Lacettim, choć teoretycznie powinno być odwrotnie.

Aveo ma mocno miętkie zawieszenie - taki mały okręcik na falach - rzeczywiście milutko płynie na nierównościach wink.gif

Lacetti dostało specjalnie utwardzone zawieszenie na Europę zlosnik.gif

Napisano

> P11 kolega miał przed P12, ale wtedy nie mialem laczka do porównania.

Uwierz mi ,ze jazda p11 to kara w porownaniu do laczka...

> Pomijając francuzy (zaczynam je dopiero teraz doceniać...) - nawet Aveo sąsiadki płynie przez

> dziury w porównaniu z cięższym i większym Lacettim, choć teoretycznie powinno być odwrotnie.

Aveo to kolejny przyklad nadmiernie miekkiego auta smile.gif

Mamy obecnie w domu dwa auta Laczka i SX4 - zgadnij ,ktore jest wygodniejsze.

Napisano
  • Autor

> Aveo ma mocno miętkie zawieszenie - taki mały okręcik na falach - rzeczywiście milutko płynie na

> nierównościach

> Lacetti dostało specjalnie utwardzone zawieszenie na Europę

No właśnie. Tyle, że Polska to nie Europa jeśli chodzi o jakość dróg.

No dobrze - wbiję sobie do głowy, żeby się nie przejmować i postaram się nie jeździć żony samochodem - będzie OK.

Śledziłem również wątek o zakładaniu opon o wyższym profilu i ich wpływu na komfort. Praktykował ktoś to w Lacettim? Jest odczuwalna poprawa, czy tylko efekty autosugestii? Chodzi mi nie tyle o zimówki 185/60/15 ale bardziej o 195/60-65/15. Rożnicę w prędkościach licznikowych o 5% mógłbym sobie podarować.

Napisano

> No właśnie. Tyle, że Polska to nie Europa jeśli chodzi o jakość dróg.

> No dobrze - wbiję sobie do głowy, żeby się nie przejmować i postaram się nie jeździć żony

> samochodem - będzie OK.

> Śledziłem również wątek o zakładaniu opon o wyższym profilu i ich wpływu na komfort. Praktykował

> ktoś to w Lacettim? Jest odczuwalna poprawa, czy tylko efekty autosugestii? Chodzi mi nie tyle

> o zimówki 185/60/15 ale bardziej o 195/60-65/15. Rożnicę w prędkościach licznikowych o 5%

> mógłbym sobie podarować.

185/60R15 już są ciut większe od 195/55R15

IMO max jakie można założyć, to 195/60R15

a zacznij od lekkiego zmniejszenia ciśnienia w obecnych oponach ok.gif

Napisano

> 185/60R15 już są ciut większe od 195/55R15

> IMO max jakie można założyć, to 195/60R15

> a zacznij od lekkiego zmniejszenia ciśnienia w obecnych oponach

a jak jest z wymiana zawieszenia w Lacettim? chodzi mi o to zeby bylo twardsze i stabilniejsze, ale przy dziurach i progach zwalniajacych (dziennie ich pokonuje z 30) bylo miekko tlumiace, generalnie chodzi o lepsze zawieszenie jakosciowo - pewniejsze przy skrecaniu ostrym, ale komfortowe?

Ktos wymienial?

Napisano

> a jak jest z wymiana zawieszenia w Lacettim? chodzi mi o to zeby bylo twardsze i stabilniejsze, ale

> przy dziurach i progach zwalniajacych (dziennie ich pokonuje z 30) bylo miekko tlumiace,

> generalnie chodzi o lepsze zawieszenie jakosciowo - pewniejsze przy skrecaniu ostrym, ale

> komfortowe?

> Ktos wymienial?

Fabrycznie chyba można było kupić -30mm.

Co do komfortu, to pewnie wystarczy dobrać amorki.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Fabrycznie chyba można było kupić -30mm.

> Co do komfortu, to pewnie wystarczy dobrać amorki.

Ja tez uwazam, że zawieszenie w Lacetti HB jest zbyt twarde. W bagażniku wożę ok. 40kg piasku i myślę ,że mniej trzęsie.

Napisano

> Ja tez uwazam, że zawieszenie w Lacetti HB jest zbyt twarde. W bagażniku wożę ok. 40kg piasku i

> myślę ,że mniej trzęsie.

twarde??!! nie rozumiem was-jest "prawie" idealne (tylko te zakrety)

Napisano
  • Autor

> twarde??!! nie rozumiem was-jest "prawie" idealne (tylko te zakrety)

No niestety nie jest idealnie, komfortu to to auto nie zapewnia na dziurawych, miejskich drogach. Ostatnio wiozłem kilka osób i wszyscy twierdzili, że "trzęsie". Jak wsiadam do Thalii żony to czuję się jak w samochodzie o klasę większym i cięższym, a przecież jest na odwrót.

Jest to jak dla mnie jedyna wada laczka, cała reszta mi pasi (lub nie przeszkadza).

Wyznawcom teorii o dobrym trzymaniu się na zakrętach mogę z góry odpowiedzieć, że tapczanowatą Thalią jeżdżąc zarówno po mieście, jak i serpentynach górskich nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z trzymaniem się na zakrętach. Może dlatego, że do Kubicy mi daleko, a priorytetem jest dojazd do celu bez zagrożeń i foto-mandatów.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam stary wątek, gdyż chciałbym podzielić się z Wami spostrzeżeniem na temat twardości zawieszenia.

Przyczyną działania auta jako "wytrząsarki pasażerów" okazały się być opony. Po zmianie na zimówki (185/60/15 Platin) nie poznaję auta. Oczywiście Laczek nie stał się mercedesem, ale komfort poprawił się znacznie. Poprzednio jazda gorszą nawierzchnią była momentami wręcz irytująca, teraz mogę już mówić o jakimś poziomie komfortu.

Zadziwia mnie fakt, w jakim stopniu same opony są w stanie wpływać na komfort jazdy. Nie miałem takich odczuć w żadnym z aut używanych do tej pory. Nie wiem, co to za wynalazek te Hankooki, ale pomimo jeszcze dobrego bieżnika chyba je wyrzucę na śmietnik.

Aha jeszcze jedno - hałas. Zawsze było tak, że po zmianie na zimówki w aucie było głośniej. U mnie poz zmianie na zimówki wreszcie jest cicho...

Nie sądzę, aby przyczyną była zmiana profilu - obwód 185/60/15 jest większy zaledwie o 1,2% (7,5mm na 595mm), więc chyba raczej chodzi o konstrukcję opony.

Napisano

> Odgrzewam stary wątek, gdyż chciałbym podzielić się z Wami spostrzeżeniem na temat twardości

> zawieszenia.

> Przyczyną działania auta jako "wytrząsarki pasażerów" okazały się być opony. Po zmianie na zimówki

> (185/60/15 Platin) nie poznaję auta. Oczywiście Laczek nie stał się mercedesem, ale komfort

> poprawił się znacznie. Poprzednio jazda gorszą nawierzchnią była momentami wręcz irytująca,

> teraz mogę już mówić o jakimś poziomie komfortu.

Mmam podobnie. Na 185/60 zimowych jets o wiele lepiej.

Na lato kupię 195/60.

A na razie jeździłem z mnijesyzm ciśnieniem w kołach - 2.0 z przodu i 1.9 z tyłu zlosnik.gif

> Zadziwia mnie fakt, w jakim stopniu same opony są w stanie wpływać na komfort jazdy. Nie miałem

> takich odczuć w żadnym z aut używanych do tej pory. Nie wiem, co to za wynalazek te Hankooki,

> ale pomimo jeszcze dobrego bieżnika chyba je wyrzucę na śmietnik.

> Aha jeszcze jedno - hałas. Zawsze było tak, że po zmianie na zimówki w aucie było głośniej. U mnie

> poz zmianie na zimówki wreszcie jest cicho...

Niskoprofilowe opony to zło no.gif

Napisano
  • Autor

> Mmam podobnie. Na 185/60 zimowych jets o wiele lepiej.

> Na lato kupię 195/60.

No to daj znać po kupnie - noszę się dokładnie z takim samym zamiarem.

> A na razie jeździłem z mnijesyzm ciśnieniem w kołach - 2.0 z przodu i 1.9 z tyłu

Ja miałem 2.0/2.0.

Napisano

>Poprzednio jazda gorszą nawierzchnią była momentami wręcz >irytująca,

> teraz mogę już mówić o jakimś poziomie komfortu.

hehe.gif tyle ode mnie hehe.gif

Przejechalbys sie Alfa Giulietta albo Suzuki SX4 to wrocilbys do laczka i ladnie go przeprosil zlosnik.gif

Napisano

> No to daj znać po kupnie - noszę się dokładnie z takim samym zamiarem.

Myślę, żby na wiosnę zmienić ... jeśli miałbym Lacetti dłużej jeździć.

Bo obecnych opon letnich na 2 sezony powinno mi wystarczyć.

Zobaczymy smile.gif

Teraz jest zima i miękkie oponki ... w to ciepło za miękkie zlosnik.gif

Napisano

> Teraz jest zima i miękkie oponki ... w to ciepło za miękkie

Ja jeszcze w szewim mam efficientgripy zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.